Apărarea rusofonilor

Publicat în Dilema Veche nr. 241 din 25 Sep 2008
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

De la declanşarea conflictului dintre Rusia şi Georgia, situaţia rusofonilor din fostele republici sovietice a devenit o preocupare majoră. Şi pînă acum răzbăteau în presă diverse poziţii contradictorii cu privire la examenele pentru acordarea cetăţeniei, la limba naţională, poziţii radicale cu privire la istoria recentă şi altele; au fost pe rînd expuse şi uitate. Au revenit, după ce cuplul Putin-Medvedev a motivat asaltul trupelor ruseşti în Osetia de Sud prin situaţia de inferioritate în care erau plasaţi posesorii de paşaport rusesc şi au promis că vor acţiona la fel dacă vor mai fi confruntaţi cu asemenea realităţi. Humphrey Hawksley, de la BBC, s-a deplasat în Estonia, unde există o numeroasă minoritate rusă, concentrată în special în oraşe. Iuri Mişin l-a primit pe reporter în oraşul de graniţă Narva, într-o cameră decorată cu busturile lui Stalin şi Lenin, unde el îşi exersa funcţia de preşedinte al Uniunii cetăţenilor ruşi. În această calitate el este şi consilier al Parlamentului de la Moscova. Drepturile minoritarilor ruşi decurg din Declaraţia drepturilor omului, nu din operele lui Lenin şi Stalin, aşa că poate ar fi fost mai potrivit portretul lui Saharov. "Rusia nu mai este statul slab, în plină destrămare din urmă cu zece ani. S-a ridicat din genunchi şi e o ţară pe care ne putem sprijini. Oriunde am trăi, ca ruşi, putem să-i cerem sprijinul" - spune dl Mişin. Acum el are un musafir, Bargrat Djukaev, 75 de ani, fost soldat în Armata Roşie, venit din Osetia de Sud. Familia lui a rămas pe loc şi, cînd se referă la realităţile de acolo, expresia feţei lui devine cruntă. A povestit cum sînt torturaţi osetinii de către georgieni, bărbaţi executaţi, femei şi fete tîrîte, violate şi apoi arse de vii. "ŤAsta se întîmplă acum?»" - întreb. Mă priveşte încurcat: ŤNu, asta a fost în secolul XII». ŤÎn secolul XII?» - întreb eu neîncrezător. ŤŞi de ce te înfurie acum ceea ce s-a întîmplat atunci?» Djukaev îşi agită frenetic mîinile în aer. ŤA început cu mult timp înainte. Georgienii ne-au atacat şi în secolul II.» ŤDar trebuie să treceţi peste asta.» A dat din cap. ŤNu, vreau să mă întorc şi să-l ucid pe Saakaşvili.»" Prin comparaţie, dl Mişin pare un inocent produs al democraţiei. ( M. B. )

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Rațele alergătoare indiene, folosite în România în loc de pesticide: „Au curățat, într-o săptămână, 1.200 mp”
O tânără din Sibiu, designer de permacultură, a implementat mai multe proiecte în care rațele indiene au fost folosite pentru „combaterea dăunătorilor, de către unele familii sau restaurante care au dorit să producă, ecologic, alimente pe proprietățile lor”.
image
O modificare facială ar putea fi un semn de cancer pulmonar, spun pneumologii
Potrivit unui studiu din 2022, cancerul pulmonar este cel mai frecvent tip de cancer din România,12.122 de pacienții fiind diagnosticați în fiecare an. De asemenea, tot el cauzează şi cele mai multe decese - 10.779 pe an.
image
Coreea de Nord spune că declarația nucleară emisă de China, Japonia și Coreea de Sud îi încalcă grav suveranitatea. „Este o bătaie de joc și o înșelătorie...”
Luni, după ce la Seul, în cadrul unui summit tripartit, China, Japonia și Coreea de Sud au discutat despre programul de înarmare nucleară al Coreei de Nord, Phenianul a anunțat că intenționează să lanseze un alt satelit de spionaj în zilele următoare.

HIstoria.ro

image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.