Anul Tancului

Publicat în Dilema Veche nr. 673 din 12-18 ianuarie 2017
Anul Tancului jpeg

Cercetătorii i-au spus broscuței: sari! Și ea a sărit. Apoi, i-au tăiat picioarele din spate și i-au spus din nou să sară. Broscuța a rămas pe loc. Cercetătorii s-au panicat: o fi surzit sau e amnezică? Asta e, acum, dilema apărătorilor democrației. Între timp, broscuța, în strădania ei, l-a născut pe Trump. Cu ce efect asupra democrației? 

Fantomele trecutului recent – marea criză, extremismul, punerea democrației între paranteze – ne bîntuie pentru a ne încerca, în final, cu spectrul unui alt mare război? Sau paşii în necunoscut, tot mai precipitați – între care şi opțiunea americană din 8 noiembrie 2016 – vor reuşi, în timp util, să salveze democrația, obligînd-o să revină la menirea ei originară?

În avalanșa de necunoscute, avem o certitudine: sistemul politico-mediatic – gardian al gîndirii unice, botezate în Occident corectitudine politică – a suferit cea mai grea lovitură posibilă prin alegerea lui Donald Trump. Timpul va demonstra dacă marea democrație americană și-a găsit, prin această opțiune, imboldul regenerator sau detonatorul fatal.

Acum un an și jumătate, la începutul cursei pentru Casa Albă, nu puțini eram cei care avertizam că prima democraţie a lumii merită mai mult decît o nouă competiţie între două dinastii obosite. Pentru că asta au propus nucleul dur republican, în primă fază, prin Jeb Bush, cotat ca favorit pentru nominalizarea din partea republicanilor, și democrații, prin Hillary Clinton, trecîndu-i cu vederea bilanțul modest ca secretar de stat.

● Să nu uităm cine și cum i-a deschis lui Trump drumul spre Casa Albă. S-ar putea să mai vedem scenariul.

Alegătorii americani i-au sancționat fostei Prime Doamne nu doar lipsa de viziune și empatie, ci și naivitatea demonstrată, ca șefă a diplomației americane, în relația cu Rusia, cu dramaticele consecințe din Ucraina, eșecul repivotării SUA spre Asia-Pacific, scandaloasa gestionare a atacului islamist din 2012 asupra Consulatului SUA din Benghazi și recurgerea, ca secretar de stat, la contul personal de e-mail pentru comunicarea cu Departamentul de Stat. Acestor minusuri li s-a adăugat, desigur, o tradiție fără excepții potrivnică predării ștafetei prezidențiale în interiorul taberei democrate. S-a întîmplat, în ultimul secol și jumătate, numai prin decesul președintelui și preluarea mandatului de către vicepreședintele în funcție.

Acestea sînt, însă, istorie de pe acum. Americanii şi-au ales un președinte a cărui primă trăsătură este, conform opiniilor emise de o planetă intrată în fibrilații, impredictibilitatea.

Cred că 2016, Anul Tancului, așa obtuz și implacabil cum pare – aidoma armei lansate exact cu un secol în urmă de britanici, în bătălia de pe Somme – a schiţat deja un răspuns. Cel mai probabil, anul care s-a încheiat a trasat coordonatele politice pentru 2017.

● Anul Tancului nu s-a terminat odată cu votul pentru Brexit și Trump.

Olanda, Franța și Germania bat, la rîndul lor, în lunile ce vin, poate ultima carte. Cum au ajuns aici, nu știu nici liderii depășiți de dinamica realității.

Olandezii au dat, deja, un vot de avertisment, la referendumul privind Acordul de Asociere UE-Ucraina, pe care l-au respins în aprilie trecut, dezinteresați de consecința acestui act de dispreț față de sacrificiul Maidanului asupra influenţei UE în imediata-i vecinătate. În acest context, cînd ne întrebăm de ce moldovenii l-au ales în 2016 pe Dodon preşedinte, să ne întrebăm ce a făcut concret UE pentru țările Parteneriatului Estic, nu doar ce le-a cerut acestora să facă, ignorînd simplist sensibilitățile foarte strînsei vecinătăți ruse.

Legislativele din Franţa, în primăvară, şi din Germania, în toamnă, vor purta amprenta atentatelor islamiste – a celor care au fost şi, din păcate, vor mai fi. Devine cert votul-sancţiune pentru incapacitatea autorităţilor de a asigura securitatea cetăţenilor, iar în cazul Angelei Merkel şi pentru consecinţele erorilor decizionale în faţa masivei imigraţii ilegale.

Sînt doar cîţiva factori ai nemulţumirii populare care a început să măture, în lumea democratică, o clasă politică decrepită, incapabilă să se regenereze şi să identifice soluţii pentru avalanşa de crize ce s-a acumulat în societate. Legătura dintre cetăţean şi politică s-a rupt.

● În faţa simplismului populist, democraţia e tot mai şubredă tocmai în esenţa ei.

Cînd, de ce, cu ce efecte, care sînt remediile? Deocamdată, trăim intens şocul revelării fracturii produse de criza de încredere dintre „majoritatea tăcută“ şi „elita politico-mediatică“.

Brexit şi Trump au şocat lumea în 2016, împingînd, în primul caz eurofobia, iar în al doilea protestul antisistem pînă la ultima consecinţă. Așadar, terenul e pregătit şi nu sînt semne că populismul occidental îşi va pierde curînd din intensitate. Izolaţionismul, protecţionismul, unilateralismul, suveranismul, conservatorismul formează cocktailul propus maselor drept panaceu. Va urma inevitabil momentul cînd șarlatania va ieși la iveală. De aici pînă la militarism mai e doar un mic pas.

Problemele reale ale oamenilor sînt cu totul altele. Remediile ar trebui să vizeze, în opinia profesorului Michael J. Sandel, de la Universitatea Harvard: combaterea inegalității veniturilor și a șanselor („cei născuți din părinți săraci tind să rămînă săraci ca adulți“), restaurarea meritocrației și a demnității muncii, precum și redefinirea relației dintre comunitatea națională și cea globală – „Datorăm mai mult concetățenilor noștri decît le datorăm cetățenilor altor țări? Într-o epocă globală, ar trebui să cultivăm solidaritatea națională sau să aspirăm la o etică cosmopolită universal umană?“, se întreabă specialistul american în filozofie politică. În fața emergenței registrului apocaliptic, care profită demagogilor, politica responsabilă e chemată să se întoarcă la cetățean.

2017 a început cu o ceaţă deasă aşternută peste lume. O pîclă din care se detaşează silueta unui tanc. Să sperăm că micile dezastre pe care le prevesteşte ne vor feri de un alt mare război. Aici ne-a adus o democraţie muribundă. O democraţie care trebuie reinventată pentru a salva lumea din spirala războiului. 

Horia Blidariu este consilier politic la Parlamentul European.

Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.
O mare invenție – contractul social jpeg
Sub zodia Balanței
Nu de puține ori, dezacordul dintre CSM și Ministerul de Justiție în legătură cu diferite proiecte legislative a determinat fie blocarea acestora, fie tensiuni mari care au tulburat aplicarea în practică a reglementărilor adoptate de Parlament.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Absenți din istorie
Dezbaterile pe subiectele mari pot fi neplăcute, dar de ele depinde sănătatea unei națiuni. Deocamdată am ales să fim absenți din istorie.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Melancolic, despre democrație
Admit că am fost provocat și de cîteva opinii autohtone, grăbite, simplificator, să constate imaginea „vetustă” a monarhiei în general. Nu pot decît să le doresc „democrație” plăcută...
Frica lui Putin jpeg
Monarhul constituțional (La moartea reginei Elisabeta a II-a)
Și atunci, să spunem că el/ea, monarhul constituțional, este simbolul părții noastre absente, a ceea ce noi nu sîntem, dar poate dorim inconștient să fim, a ceea ce credem că am fost și nu mai putem fi.
AFumurescu prel jpg
Trupurile Reginei; și nu numai
Dacă nu putem fi regi pe dinafară, să încercăm măcar să fim aristocrați pe dinlăuntru. Keep calm and carry on.
Mikhail Gorbachev visits U S  Capitol 1992 LCCN2017646196 jpg
La un (singur) pahar cu Mihail Gorbaciov
În orice caz, campania inițiată sub conducerea lui Mihail Gorbaciov a avut și rezultate pozitive, oglindite în scăderea consumului de alcool și în creșterea speranței de viață și a ratei natalității.
Iconofobie jpeg
Un personaj familiar
Făcînd bine ingratului, el își (auto)creează un sfidător ascendent moral față de acesta („îți sînt superior, pentru că am puterea de a te ridica, de a te sprijini, lucruri complet inaccesibile ție”).
„Cu bule“ jpeg
„Jupîneasă servită”, „bucătăreasă perfectă”, „funcționar cinstit”
Anunțurile de acum un secol erau mult mai generoase în enumerarea calităților necesare îndeplinirii oricărei meserii, majoritatea privind sîrguința, curățenia și seriozitatea: harnic, vrednic, destoinic, muncitor, curat, liniștit, serios, nevicios, fără vicii.
HCorches prel jpg
În nici un caz zei
Sigur, pentru asta este necesar să traversăm noi înșine acest proces și să ne dăm seama cît avem de lucrat cu noi înșine, cît mai avem de cunoscut despre noi înșine, cît de vulnerabili sîntem, în nici un caz zei.
p 7 WC jpg
Este războiul nuclear inevitabil?
Războiul din Ucraina ne-a reamintit că nu putem evita incertitudinea și riscul. Scopul de a reduce (nu de a suprima), cu timpul, rolul armelor nucleare rămîne la fel de important ca întotdeauna.
Un sport la Răsărit jpeg
Fotbalul și violența sînt nedespărțite?
Machiajul fotbalului s-a prelins în dîre groase. Bubele sînt tot acolo, bine-mersi. Schimbarea se amînă sine die în patria lui Nihil sine Deo.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Șosele
Din Norvegia, în schimb, mi-aduc aminte banda de asfalt șerpuitoare prin penumbra unor păduri de brad fără sfîrșit, pe care autocarul o parcurgea într-o liniște și cu o constanță sedative, spre un nord crepuscular, aflat parcă dincolo de limita conștienței noastre.

Adevarul.ro

Cristina Neagu  CSM Bucuresti si SG BBM Bietigheim Mediafax Foto Eduard Vinatoru
CSM București, egal în Liga Campionilor. Vicecampioana României a evitat înfrângerea în fața Bietigheim
CSM Bucureşti a evitat in extremis înfrângerea şi a terminat la egalitate cu echipa germană SG BBM Bietigheim, 28-28 (13-16), duminică, în Sala Polivalentă din Capitală, într-un meci din Grupa A a Ligii Campionilor la handbal feminin.
Alec Baldwin
Alec Baldwin, tată pentru a opta oară, la 64 de ani
Hilaria și Alec Baldwin sunt căsătoriţi de 10 ani și au împreună 7 copii: Carmen, 8 ani, María Lucía, 13 luni, şi ai lui Rafael, 6 ani, Leonardo, 5 ani, Romeo, 3 ani, Eduardo, 18 luni.
Volodimir Zelenski FOTO Profimedia
Zelenski se declară șocat de faptul că Israelul nu a oferit sisteme antirachetă Kievului
Zelenski a cerut sprijin Israelului la începutul războiului și s-a declarat șocat de faptul că israelienii nu au oferit sisteme antirachete Kievului pentru a contracara atacurile rușilor.

HIstoria.ro

image
Cine a fost „Îngerul de la Ploiești”?
O prinţesă furată de propriul tată și dusă la orfelinat, regăsită la 13 ani de familia din partea mamei, una dintre cele mai bogate din România – bunicul era supranumit „Nababul“.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.
image
Asociațiile sovietice de „prietenie” – lucrate de contraspionaj în România comunistă
„Apolitică” și cu peste 6 milioane de membri, Asociația Română pentru Strângerea Legăturilor cu Uniunea Sovietică (ARLUS) a fost instrumentul sovietic cel mai extins între cele destinate să sugrume democrația liberală din România.