Antamînd hectare, roluri, fotbalişti…

Publicat în Dilema Veche nr. 600 din 13-19 august 2015
Cioace jpeg

Printre atîtea anglicisme la modă, victime ale uzului şi abuzului, se mai strecoară şi cîte un franţuzism folosit cu insistenţă şi cu prea mare dezinvoltură: precum verbul

(pentru a cărui semnalare, într-o scrisoare către redacţie, îi mulţumesc domnului Alexandru Sterescu), pîndit de un risc serios de „diluare“ semantică. Cuvîntul reproduce cu fidelitate aproximativă, în pronunţie şi în scris, rostirea originalului – a verbului francez

. Nu e un împrumut nou: apărea, sporadic, în texte juridic-administrative din secolul al XIX-lea (de exemplu, în

Bucureşti, 1876: „

negocieri cu Francia, Italia şi Grecia“); în 1947, în

Iorgu Iordan îl trecea într-o listă de neologisme cu statut încă incert (alături de

etc.). Cuvîntul a fost ocolit de dicţionarele noastre generale, fiind probabil simţit ca un franţuzism preţios, neasimilat de masa vocabularului comun; a fost înregistrat doar în ultimele decenii, de unele dicţionare de neologisme şi cuvinte recente. 

Verbul francez

are mai multe sensuri, unele predominant concrete – „a tăia (din ceva), a începe să se consume, a diminua, a altera, a afecta“, precum şi un sens figurat şi abstract – „a începe“, folosit mai ales în legătură cu acţiunile, discuţiile, negocierile etc. În Vocabularul francez-român publicat în 1840-1841 de P. Poenaru, F. Aaron şi G. Hill,

primea explicaţii bogate, pentru toate sensurile sale: „a tăia, a crăpa, a sfîşia, a rupe puţintel“; „a călca drepturile cuiva“, „a începe a se îndeletnici cu ceva“ etc. În

(Bucureşti, 1881),

era folosit cu sensul concret „deteriorat“: „suporţi superiori ai cupolelor sînt

pe une locuri“. Alte accepţii ale termenului par a se fi păstrat mai bine în limbajul juridic. În limbajul cult nespecializat, dar caracterizat de o anume preţiozitate, româna a preferat sensul

„cancelarul Angela Merkel a

ieri primele discuţii cu…“ (

) etc. 

În spaţiul public actual, cuvîntul apare însă în contexte neobişnuite şi cu alte sensuri decît cele explicabile etimologic: ca sinonim pentru

două localuri pentru nunta visurilor ei, dar a rămas fără mire!“ (

); „nimeni nu

un fotograf pe 1000 de euro fără un contract“ (

); „Cabral şi-

o lună de miere exotică“ (

); „Christian Bale

roluri în noile filme din seriile «Batman» şi «Terminator» (…). Actorul american Christian Bale va fi protagonistul noilor filme din seriile «Batman» şi «Terminator»“ (

). George Volceanov a înregistrat acest uz (cu sensul „a aranja, a pune la cale“) în dicţionarul său de argou şi limbaj familiar, considerîndu-l ca aparţinînd jargonului publicistic. Verbul se referă la evenimente şi situaţii viitoare, dar le prezintă ca pe nişte certitudini: „Meme Stoica: «Titlul e

» (…) Meciul de la Craiova este capital cel puţin în privinţa luptei pentru locul doi. Locul întîi este

“ (

); uneori pare să însemne pur şi simplu „a contracta“:

80 de hectare de teren agricol: «Cei care investesc astăzi în agricultură vor avea profituri foarte frumoase»“ (

); „investitorii chinezi

soia în valoare de 2,3 miliarde de euro“ (

). Exemple precum cele de mai sus suferă în primul rînd de imprecizie, fiind aproape imposibil de înţeles corect în afara contextului. 

Modificarea semantică a apărut în uz, foarte probabil, nu din nevoi de desemnare precisă sau din raţiuni expresive, ci din neglijenţă şi din necunoaşterea termenului şi a originii sale. E posibil să se fi pornit de la situaţii în care era vorba despre discuţii şi negocieri, deducîndu-se din context că acestea au dus la stabilirea unor acorduri; astfel, trecerea s-a putut produce prin metonimie (alunecare de la cauză la efect, de la începutul discuţiilor către realizarea contractului). Se vorbeşte adesea de

în articolele sportive, cu un salt semantic de la discuţiile preliminare la subiectul însuşi al negocierii: „Cu

Petrolul pregăteşte, în secret, şi aducerea lui Chivu“ (

); „omul ia de bună promisiunea şi

“ (

). Exemplele cele mai aberante intră cu totul în contradicţie cu sensul iniţial şi curent al cuvîntului: „senzaţia mea este că avem de-a face cu un proces politic şi că este

“ (

); „relaţia ei cu un tată celebru şi

(

). 

Modificarea semantică produsă de uzul actual al verbului

nu mi se pare dezirabilă şi nici măcar tolerabilă. Desigur, schimbări de sens apar în mod inevitabil în istoria unei limbi. O reacţie de respingere e totuşi firească atunci cînd inovaţiile nu sînt necesare (adăugîndu-se unui şir deja existent de sinonime), cînd afectează cuvinte rare, al căror uz presupune o anume cultură – şi mai ales cînd produc confuzii, perplexităţi şi contrasensuri ridicole. 

Limbaj şi politică

101 cuvinte argotice

1031545422 jpg
Reformiști și antireformiști
Prima reforma semnificativă a fost în perioada 1996-2000, atunci cînd companiile de stat înregistrau pierderi și datorii foarte mari, care riscau să blocheze economia.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Nu merge bine”
În fapt, Brexit-ul a fost o lecție și un avertisment.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Cîinii și românii
Ascult şi aud, în întuneric, mesajul, totodată imemorial şi eschatologic, al destinului naţional.
Frica lui Putin jpeg
Dumnezeu ca bun de consum
În tot cazul, omul tradițional știa cărui dumnezeu să se închine și cum s-o facă. N-avea de ales decît în ce fel să urmeze tabla valorilor prescrise.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Prizonieri în rang secund?
După ce ne-am enervat și am jurat boicoturi, ne-am potolit repede. N-am boicotat nimic.
m simina jpg
Gara din New York
Dar Grand Central Terminal a avut noroc.
Iconofobie jpeg
Capitale…
În condiţiile unei dinamici culturale fireşti, şi Iaşiul, implică autorul, ar putea avea un destin similar, eliberîndu-se – o dată pentru totdeauna – de complexul „trădării” de la 1859...
„Cu bule“ jpeg
Cuvinte de mimă
Una e să mimezi cuvîntul pinguin, alta e să înlesnești ghicirea unor cuvinte ca destoinic sau adică, de fapt sau păi.
HCorches prel jpg
A construi nu înseamnă neapărat a desființa mai întîi
Se știe cît de puțin stagiu pedagogic se face la orice facultate, pentru a se obține calificarea de profesare în învățămînt.
p 7 Departamentul de Justitie WC jpg
Patrioți doar cu vorba
Cine sînt patrioții și cine sînt tiranii? Efortul de a răspunde la această întrebare va decide dacă America rămîne unită într-un stat de drept sau capitulează în fața violenței devastatoare.
radu naum PNG
Arbitrii români au orbul găinilor?
O veche zicală a meseriei pretinde că un deţinător de fluier trebuie să aibă auzul selectiv (la boscorodelile jucătorilor).
Comunismul se aplică din nou jpeg
Geografia dintotdeauna
Tim Marshall spune că „geografia nu dictează cursul tuturor evenimentelor” și încearcă să nu cadă în capcana unui determinism geografic (care ar putea fi asemănător, nu-i așa, cu determinismul economic marxist).
O mare invenție – contractul social jpeg
Moartea lui Tudor Vladimirescu: asasinat sau executarea unei pedepse?
Codul penal militar intern al Eteriei nu avea nici o valoare juridică.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Rusia trebuie să piardă”
Orice alt deznodămînt va duce la destrămarea ordinii internaționale așa cum o știm acum, cu consecințe ce nu pot fi estimate.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Punct și de la capăt
Dar, în general, reacția unora dintre politicienii și gazetarii autohtoni după eșecul Schengen n-a reușit să depășească mimica unei bosumflări provinciale.
Frica lui Putin jpeg
Antimaniheism
Dar se poate întreba cineva: dacă răul nu se activează fără o anumită, fie și mică, proporție de bine, de ce binele însuși nu e mai puternic și mai activ?
m simina jpg
Pisicile de la Palatul de Iarnă
În altă ordine de idei, aș merge pe mîna Ecaterinei cea Mare: Albastru de Rusia și Angora albă.
AFumurescu prel jpg
Federaliștii și antifederaliștii români
A te trezi cu un picior în fiecare tabără, ca să nu zic luntre, e o binecuvîntare și un blestem.
Iconofobie jpeg
Poeți (și critici?)
Dar şi cei croiţi astfel sînt, la urma urmelor, să admitem, nişte poeţi.
„Cu bule“ jpeg
Mim și mimă
În franceză, după unele oscilații de încadrare într-un gen, mime s-a fixat ca substantiv masculin, iar pantomime ca feminin.
HCorches prel jpg
Oldies but goldies
De la Simona Popescu la Emil Brumaru, de la Mircea Dinescu la Mircea Cărtărescu, autorii contemporani nu lipsesc.
radu naum PNG
Există un stadion nou de fotbal în Ghencea. Pentru ce echipă?
Da, există, dar numai pentru unii. Pentru alţii, nu există. E ca şi cum n-ar fi, ca şi cum în mijlocul acelui cîmp din Ghencea ar fi doar un lan de grîu, sau o groapă ca a lui Ouatu, sau vidul cosmic.
p 7 WC jpg
Revenirea „delictului de gîndire”
O persoană, spunea Atkin, nu poate fi reținută sau privată de bunurile proprii în mod arbitrar, nici chiar în vreme de război.
index jpeg 6 webp
Afacerea Tate și modelul românesc
Era, într-un fel, un amestec de sisteme de vînzare de tip MLM (multi-level marketing) cu principiile funcționării unei secte.

Adevarul.ro

image
Cum va fi vremea în ultima lună de iarnă. Care e recordul de ger năprasnic în România
Temperaturi foarte scăzute sau maxime termice neobişnuite s-au consemnat, de-a lungul timpului, în luna februarie. Recordul de ger a fost bătut la data de 10 februarie 1929, când la Vf.Omu s-au înregistrat minus 38 grade Celsius.
image
Patru lucruri în care se măsoară cu adevărat fericirea. Ce spune un profesor de la Harvard
Dr. Sanjiv Chopra, profesor la Harvard, a explicat de ce 20 de milioane de dolari câștigați la loto nu te fac fericit pe termen lung și care ar fi cele cinci lucruri care ar ajuta cu adevărat pentru a obține această stare.
image
Şi-a ucis cea mai bună prietenă din dorinţa de a fi mamă. Cele două femei se cunoscuseră la biserică
Crima haluncinantă, comisă de o femeie din Texas a uimit o lume întreagă. Aceasta şi-a omorât cu sânge rece cea mai bună prietenă, pe care o cunoştea de mai bine de un deceniu. Totul pentru a-i fura copilul.

HIstoria.ro

image
Moartea căpitanului Valter Mărăcineanu, un erou al Războiului de Independență
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” deține în patrimoniul său o fotografie inedită a eroului român Valter Mărăcineanu.
image
Armata lui Vlad Ţepeș: Arme și echipamente
Cu toată lipsa de piese originale din epocă, putem reface echipamentul și armamentul trupelor lui Vlad Ţepeș, bazându-ne pe puținele piese existente, pe sursele pictate și scrise și pe comparații cu zonele din jur.
image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.