Anamaria Prodan și Gigi Becali își fac reclamă reciproc?

Publicat în Dilema Veche nr. 878 din 4 - 10 februarie 2021
Un sport la Răsărit jpeg

Mă tot gîndesc la întrebarea asta de ceva timp. Recunosc cu sinceritate în faţa colectivului (habar n-am care colectiv, dar trebuie să existe unul) că nu ştiu ce să răspund. Întrebarea depăşeşte cu mult situaţia la care se referă. E prea subtilă. În realitate, doi cetăţeni, de sexe diferite, amănunt nu lipsit de importanţă în cazul de faţă, se ceartă gros pe seama unui jucător. Doamna – să-i zicem aşa – era agentul fotbalistului, domnul – să-i zicem aşa – era patronul echipei la care juca. Domnul a vîndut fotbalistul pe o sumă record în Italia, dar nu prin intermediul doamnei, ci al altui domn (ştiţi, să-i zicem aşa...). Mai mult, fotbalistul a fost convins să renunţe la serviciile doamnei. Această selectă societate, pradă nervilor iscaţi de bani, a decăzut într-un schimb de cuvinte inferioare şi misoginisme cu iz medieval. Mai mult de atît, despre speţă, n-am de zis. Doar de trecut cu un zîmbet stînjenit, ca după vederea unor persoane ieşite pe stradă în pielea goală.

Dacă e de spus ceva, e despre fotbal, rămas un spaţiu de joacă al copiilor bătrîni care se simt datori să se dea cu posteriorul de pămînt în văzul lumii de îndată ce nu le convine ceva. Naivi fiind, aţi fi tentaţi să întrebaţi cum de aceste personaje de piaţă intră în posesia unor bani pe care dumneavoastră nici nu-i visaţi. Da, bună întrebare... Fapt e că acest sport, consumat în cantităţi colosale de populaţia planetei, drenează, în sferele în care chiar se învecinează cu un soi de artă, sume ameţitoare. De curînd, spre exemplu, a fost dezvăluit salariul lui Messi pe ultimii patru ani: 555 de milioane de euro şi ceva mărunţiş. Inspiraţi! Expiraţi! Ca într-o structură piramidală a paharelor de şampanie, banii curg la vîrf cu nemiluita şi, încet-încet, se scurg spre jos. În cele din urmă, ceva-ceva ajunge şi la etajele inferioare, unde oamenii sînt conform nivelului. „Ceva-ceva” însemnînd, raportat la sătucul nostru, mult-mult. Aşa ajung amputaţi de prepoziţia acuzativă, orfani chiar şi de un zaţ de decenţă să învîrtă milioane. Hai, să fiţi sănătoşi! – cum ar zice unul dintre ei.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Semnul că ai putea fi alcoolic funcțional care te dă de gol în cârciumă: „Vei găsi inevitabil o scuză”
Un expert în dependență a dezvăluit care este semnul că cineva ar putea fi un alcoolic funcțional și poate fi observat cu ușurință.
image
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună. Avertismentul specialiștilor
Un nou „medicament-minune” pare să fi intrat în atenția oamenilor care vor să slăbească. Este vorba de un produs de mai puțin cinci euro care ar putea provoace o scădere în greutate de aproape 14 kilograme într-o lună.
image
Nou cutremur în industria IT. Gameloft a concediat toți angajații din Cluj-Napoca
Gameloft, unul dintre cei mai mari producători de jocuri video din lume, a anunțat că renunță la filiala din Cluj. Criza internațională din domeniul IT se simte din ce în ce mai mult și în România. în contextul în care lunile trecute, NTT Data a fost nevoită să recurgă la concedieri.

HIstoria.ro

image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.
image
Bătălia de pe frontul invizibil al celui de-al Doilea Război Mondial
La izbucnirea războiului, în 1939, în Marea Britanie exista pericolul formării unei puternice coloane a cincea. Agenții Serviciului britanic de securitate (MI-5) au reușit să neutralizeze rețele importante de simpatizați pro-germani din Regatul Unit.