„Amu mi-s tare fericit...”

Publicat în Dilema Veche nr. 864 din 29 octombrie - 4 noiembrie 2020
„Cu bule“ jpeg

De mai mulți ani, una dintre zonele de originalitate ale publicității românești se manifestă în exploatarea resurselor limbajului popular și regional. Trăsăturile populare ale limbii au fie rolul de a evoca (pentru consumatorii citadini) autenticitatea produselor naturale, fie pe acela de a sublinia (pentru publicul-țintă din zone rurale) destinația largă, accesibilitatea și utilitatea tehnologiei. În ansamblu, mesajul publicitar „regionalist” vizează și un efect de surpriză, prin asocierea produselor moderne, a tehnologiei și a terminologiei de ultima oră (predominant de sursă engleză) cu spațiul cultural tradițional și cu limbajul popular. Surpriza nu ar fi însă posibilă dacă nu s-ar proiecta pe fundalul unei opoziții care reactivează vechile clișee sămănătoriste: cea între produsele „prea ca la țară”, „din inima Carpaților”, „cu gust fain” și noile „mofturi de oraș”.

Exploatarea de către publicitate a particularităților limbajului regional e utilă din punct de vedere social, dincolo de scopurile comerciale imediate, pentru că ajută la conștientizarea unor diferențe care nu trebuie să fie stigmatizate. Riscul campaniilor publicitare este însă de a nu fi foarte riguroase în selectarea faptelor de limbă; efectul de autenticitate populară rezultă uneori din combinarea unor particularități din zone diferite. Un exemplu de folosire abilă a regionalismelor, dar și de abandonare a combinării riscante de mărci din zone diferite s-a putut vedea, de-a lungul acestui an, într-o campanie lansată de o firmă de telefonie. Simbolul autenticității populare și instrumentul de identificare a unui segment de piață caracteristic – personajul Ghiță Ciobanul (sau Ciobanul Gheorghe) – a fost utilizat, pe rînd, de două companii telefonice concurente, în două campanii cu numeroase versiuni de clipuri publicitare. Succesul ambelor campanii s-a bazat, în mare măsură, pe autenticitatea limbajului. Între vechea campanie (de acum cîțiva ani) și cea recentă există o clară continuitate de procedee. În ambele, personajul (cioban autentic, nu actor) vorbește cu un ușor accent regional, fără a exagera pitorescul de limbaj. Textele sună credibil tocmai pentru că nu sînt îmbibate de regionalisme și pentru că includ cuvinte tehnice și anglicisme recente (unele folosite pentru contrast umoristic, altele necesare pentru transmiterea mesajului publicitar). Se știe că puritatea limbajului popular din epoca modernă e o iluzie: chiar culegerile de folclor din secolul al XIX-lea au înregistrat numeroase împrumuturi lexicale la modă pătrunse în textele tradiționale.

Textele sînt abil alcătuite: personajul vorbește de portare, beneficii, notificări, videouri, produce asocieri comice între terminologia culinară locală și cea internațională (bulz Primavera), recurge la un registru colocvial supraregional (pe bune, merge brici) și la un număr rezonabil de „ardelenisme”: fonetisme (tăt, păreți, zîua), alături de interjecțiile ioi, no, perfectul compus cu formă specifică a auxiliarului (o crescut, s-o schimbat, o furat), adjectivul și adverbul fain (fain de tăt). Rostirea e credibilă, actoricească în sensul bun al cuvîntului, cu un anume grad de spontaneitate care ascunde artificialitatea textului compus dinainte prin felul firesc de a-l rosti.

Campania a trecut totuși pe lîngă un exces. Un afiș de la începutul acesteia conține un text caracterizat de efortul exagerat de a întări impresia locală: „«Amu’ mi-s tare fericit că m-am portat la Telekom» este sloganul campaniei, atribuit lui Ghiţă Ciobanulˮ (adevarul.ro, 10.02.2020). Textul conține două elemente regionale bine marcate: amu şi mi-s. Or, în ceea ce rosteşte personajul din filmuleţul publicitar, ambele lipsesc: „Àcum că m-am portat..., sînt tare fericitˮ. Prima formă apare totuși la un moment dat, în monologul personajului, în alt clip publicitar („no, amu totu’ s-o schimbatˮ) și este justificată, pentru că adverbul este comun graiurilor de nord (Moldova, Transilvania, Maramureș). Nepotrivită e doar scrierea cu apostrof, pentru că în amu nu este vorba, ca în acu’, de căderea unui sunet final: forma amu, atestată din primele texte româneşti, are o istorie diferită de acum (și o origine în parte diferită, dacă acceptăm că amu privine din ad modo, iar acum din eccum modo). În sloganul publicitar era mai surprinzătoare apariția formei mi-s, pentru persoana I singular a verbului a fi, pentru că aceasta este specific bănăţeană și a devenit chiar un semn identitar (io mi-s bănățean). Este una dintre formele regionale cele mai marcate, tocmai pentru că presupune o modificare în conjugarea verbului esențial a fi. Personajul – în film, ca și în realitate, cioban din zona Sibiului – nu rostește forma verbală mi-s în nici unul dintre clipurile publicitare ale campaniei. Pe de altă parte, constatăm că în Internet circulă și formula „io mi-s ardeleanˮ, care contrazice oarecum datele dialectologilor, printr-o asumare identitară mai largă. Probabil că riscurile acumulării unor elemente de identificare regională vag contradictorii au fost observate și sloganul inițial a fost abandonat.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Românca desemnată „Omul anului“ în Anglia. Cristina este șoferiță de autobuz în orășelul Hertford. „Ne face ziua mai frumoasă“
O șoferiță de autobuz, originară din București, a primit titlul „Omul anului”, acordat de o comunitate din Anglia. Cristina a întrunit cele mai multe voturi din partea membrilor comunității.
image
Tiramisu alb, un desert spectaculos, cu succes garantat. Secretul prăjiturii cu gust demențial
Nu doar că este delicios, ci este și simplu de făcut. Tiramisu alb este desertul de care nu te mai saturi. Rețeta necesită doar câteva ingrediente și multă răbdare, pentru că se servește a doua zi. Dacă este ținut la rece 24 de ore, rezultatul va fi unul spectaculos.
image
Cine este doctorița înjunghiată mortal în Franța. Tânăra se pregătea pentru rezidențiat
O tânără româncă, care se afla în Franța pentru a-și pregăti rezidențiatul, a fost descoperită moartă într-un apartament. Tragedia s-a petrecut în orașul Amiens, într-un apartament închiriat de ea prin platforma Airbnb.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic