„Amu mi-s tare fericit...”

Publicat în Dilema Veche nr. 864 din 29 octombrie - 4 noiembrie 2020
„Cu bule“ jpeg

De mai mulți ani, una dintre zonele de originalitate ale publicității românești se manifestă în exploatarea resurselor limbajului popular și regional. Trăsăturile populare ale limbii au fie rolul de a evoca (pentru consumatorii citadini) autenticitatea produselor naturale, fie pe acela de a sublinia (pentru publicul-țintă din zone rurale) destinația largă, accesibilitatea și utilitatea tehnologiei. În ansamblu, mesajul publicitar „regionalist” vizează și un efect de surpriză, prin asocierea produselor moderne, a tehnologiei și a terminologiei de ultima oră (predominant de sursă engleză) cu spațiul cultural tradițional și cu limbajul popular. Surpriza nu ar fi însă posibilă dacă nu s-ar proiecta pe fundalul unei opoziții care reactivează vechile clișee sămănătoriste: cea între produsele „prea ca la țară”, „din inima Carpaților”, „cu gust fain” și noile „mofturi de oraș”.

Exploatarea de către publicitate a particularităților limbajului regional e utilă din punct de vedere social, dincolo de scopurile comerciale imediate, pentru că ajută la conștientizarea unor diferențe care nu trebuie să fie stigmatizate. Riscul campaniilor publicitare este însă de a nu fi foarte riguroase în selectarea faptelor de limbă; efectul de autenticitate populară rezultă uneori din combinarea unor particularități din zone diferite. Un exemplu de folosire abilă a regionalismelor, dar și de abandonare a combinării riscante de mărci din zone diferite s-a putut vedea, de-a lungul acestui an, într-o campanie lansată de o firmă de telefonie. Simbolul autenticității populare și instrumentul de identificare a unui segment de piață caracteristic – personajul Ghiță Ciobanul (sau Ciobanul Gheorghe) – a fost utilizat, pe rînd, de două companii telefonice concurente, în două campanii cu numeroase versiuni de clipuri publicitare. Succesul ambelor campanii s-a bazat, în mare măsură, pe autenticitatea limbajului. Între vechea campanie (de acum cîțiva ani) și cea recentă există o clară continuitate de procedee. În ambele, personajul (cioban autentic, nu actor) vorbește cu un ușor accent regional, fără a exagera pitorescul de limbaj. Textele sună credibil tocmai pentru că nu sînt îmbibate de regionalisme și pentru că includ cuvinte tehnice și anglicisme recente (unele folosite pentru contrast umoristic, altele necesare pentru transmiterea mesajului publicitar). Se știe că puritatea limbajului popular din epoca modernă e o iluzie: chiar culegerile de folclor din secolul al XIX-lea au înregistrat numeroase împrumuturi lexicale la modă pătrunse în textele tradiționale.

Textele sînt abil alcătuite: personajul vorbește de portare, beneficii, notificări, videouri, produce asocieri comice între terminologia culinară locală și cea internațională (bulz Primavera), recurge la un registru colocvial supraregional (pe bune, merge brici) și la un număr rezonabil de „ardelenisme”: fonetisme (tăt, păreți, zîua), alături de interjecțiile ioi, no, perfectul compus cu formă specifică a auxiliarului (o crescut, s-o schimbat, o furat), adjectivul și adverbul fain (fain de tăt). Rostirea e credibilă, actoricească în sensul bun al cuvîntului, cu un anume grad de spontaneitate care ascunde artificialitatea textului compus dinainte prin felul firesc de a-l rosti.

Campania a trecut totuși pe lîngă un exces. Un afiș de la începutul acesteia conține un text caracterizat de efortul exagerat de a întări impresia locală: „«Amu’ mi-s tare fericit că m-am portat la Telekom» este sloganul campaniei, atribuit lui Ghiţă Ciobanulˮ (adevarul.ro, 10.02.2020). Textul conține două elemente regionale bine marcate: amu şi mi-s. Or, în ceea ce rosteşte personajul din filmuleţul publicitar, ambele lipsesc: „Àcum că m-am portat..., sînt tare fericitˮ. Prima formă apare totuși la un moment dat, în monologul personajului, în alt clip publicitar („no, amu totu’ s-o schimbatˮ) și este justificată, pentru că adverbul este comun graiurilor de nord (Moldova, Transilvania, Maramureș). Nepotrivită e doar scrierea cu apostrof, pentru că în amu nu este vorba, ca în acu’, de căderea unui sunet final: forma amu, atestată din primele texte româneşti, are o istorie diferită de acum (și o origine în parte diferită, dacă acceptăm că amu privine din ad modo, iar acum din eccum modo). În sloganul publicitar era mai surprinzătoare apariția formei mi-s, pentru persoana I singular a verbului a fi, pentru că aceasta este specific bănăţeană și a devenit chiar un semn identitar (io mi-s bănățean). Este una dintre formele regionale cele mai marcate, tocmai pentru că presupune o modificare în conjugarea verbului esențial a fi. Personajul – în film, ca și în realitate, cioban din zona Sibiului – nu rostește forma verbală mi-s în nici unul dintre clipurile publicitare ale campaniei. Pe de altă parte, constatăm că în Internet circulă și formula „io mi-s ardeleanˮ, care contrazice oarecum datele dialectologilor, printr-o asumare identitară mai largă. Probabil că riscurile acumulării unor elemente de identificare regională vag contradictorii au fost observate și sloganul inițial a fost abandonat.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Artistul Mihai Mărgineanu, mesaj pentru părinți: „Băi, voi știți ce fac copiii voștri în Vama Veche?”
Prezent pe litoral pentru un concert, dar și pentru a-și însoți copiii adolescenți, care și-au dorit să-și petreacă mini-vacanța pe litoral, Mihai Mărgineanu s-a declarat șocat de ce a văzut în Vama Veche
image
Locul fascinant de la malul Dunării care atrage ca un magnet turiștii: „Atâția bujori înfloriți nu am văzut până acum” VIDEO
La o aruncătură de băţ de Galaţi şi Brăila - zona Munţilor Măcin - a reintrat în circuitul turistic din România, după construcția podului peste Dunăre. Mii de turiștii vizitează în această perioadă pădurile pline cu bujori, care oferă un peisaj absolut mirific.
image
Cine nu ar trebui să mănânce carne de miel și ce „ne paște” dacă o combinăm cu multe ouă și alcool
Nelipsită de Paște, de masa românilor, carnea de miel este bogată în fier și proteine, acizi grași Omega 3, însă nu este recomandată tuturor. „Nu trebuie să combinăm această carne cu un consum mare de ouă sau alcool, așa cum se întâmplă la noi”, avertizează medicii.

HIstoria.ro

image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.
image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.