America neliniștită

Michael J. BOSKIN
Publicat în Dilema Veche nr. 1017 din 5 octombrie – 11 octombrie 2023
Joe Biden © wikimedia commons
Joe Biden © wikimedia commons

În ciuda unei economii robuste care a sfidat majoritatea prognozelor – reușind, pînă acum, să evite recesiunea și să mențină șomajul la un nivel scăzut –, americanii par să fie tot mai neliniștiți. O vastă majoritate, care nu crede că situația bună din prezent e de durată, consideră că țara se îndreaptă într-o direcție greșită. În plus, America se confruntă, pare-se, cu cea mai complexă și periculoasă situație geopolitică de la căderea Zidului Berlinului.

Chiar dacă miza este atît de mare, țara se îndreaptă spre o cursă electorală pentru președinție între un candidat care a fost inculpat pentru mai multe delicte grave și un președinte în funcție care pătimește în urma suspiciunii de corupție care planează în jurul afacerilor din străinătate ale fiului său. Scandalul e, fără îndoială, o parte inerentă a politicii americane. Președintele Richard Nixon și-a dat demisia pentru a evita să fie destituit și demis din funcție în urma scandalului Watergate, iar Bill Clinton și Donald Trump au fost destituiți amîndoi (dar fără să fie condamnați de către Senatul SUA). Cu toate acestea, învrăjbirea politică din ziua de azi pare să fi atins cote de o intensitate nemaiîntîlnită – și continuă să crească.

Ca să fie și mai rău, probleme naționale de importanță vitală rămîn fără răspuns, iar puterea economică viitoare a Americii și influența ei geopolitică se confruntă cu noi riscuri majore. Țara are o datorie publică exorbitantă, iar perspectivele bugetare indică deficite uriașe oriunde te-ai uita. Asigurările sociale și cele de sănătate (Medicare) se îndreaptă spre insolvență. Iar SUA trebuie să-și consolideze de urgență armata și alianțele, pentru a contracara capacitățile în creștere ale adversarilor actuali și potențiali.

În plus, SUA au nevoie de reforme care să atenueze riscurile climatice și care să nu fie doar rezonabile, ci și capabile să reziste unei schimbări de putere între partide. Factorii de decizie politică trebuie să recîștige controlul asupra granițelor sudice și să adopte o reformă a imigrației bazată pe merite. Și trebuie să mențină o economie de piață dinamică, reducînd dependența de intervențiile fiscale și monetare „temporare”. Dacă următorul președinte nu va fi un conducător puternic și nu va practica o politică de bun-simț, SUA vor continua să devieze în direcția unor crize fiscale, economice și, eventual, militare cu ramificații globale.

Cu ocazia aniversării adoptării „Legii reducerii inflației” (Inflation Reduction Act  IRA), președintele SUA Joe Biden a preamărit presupusele beneficii ale politicilor sale (chiar dacă a admis că IRA e o denumire nepotrivită). Și totuși, o majoritate a alegătorilor independenți – care reprezintă astăzi un procent record de 49% din electorat – consideră că politicile sale au înrăutățit situația.

Și au motive întemeiate să creadă asta. Cu cheltuieli guvernamentale excesive, finanțate din deficit, în contextul unei economii care se apropie deja de gradul maxim de ocupare a forței de muncă, politica economică denumită „Bidenomics” a avut o contribuție decisivă la ceea ce a devenit cea mai severă inflație de la începutul anilor 1980 încoace. Deși creșterea prețurilor s-a mai temperat, inflația de bază (care exclude prețurile alimentelor și ale energiei) depășește considerabil ținta de 2% stabilită de Rezerva Federală a SUA. În plus, alegătorii știu că Biden și-a dorit cheltuieli publice în valoare de bilioane de dolari, mai mari decît a reușit să obțină, și că va face presiuni pentru creșterea cheltuielilor, dacă va obține un al doilea mandat.

Nemulțumirea Americii nu se rezumă doar la prejudiciile pe care inflația ridicată le-a adus bugetelor familiale. În timpul primelor 20 de luni ale mandatului lui Biden, numărul imigranților ilegali a explodat la peste cinci milioane, mulți dintre ei primind doar o citație care îi convoca să compară, într-un viitor îndepărtat, la o audiere pentru dreptul de azil. Marile orașe „progresiste” au fost devastate de criminalitate în așa măsură, încît oamenii și companiile au ales fuga. Neajunsul uriaș provocat de închiderea școlilor în timpul pandemiei continuă să facă ravagii, cu rezultate devastatoare mai ales pentru elevii deja defavorizați.

Spre dezamăgirea celor mai mulți alegători, alegerile prezidențiale din 2024 vor fi, se pare, un meci-revanșă între Biden și predecesorul său Donald Trump – doi candidați cu cote de popularitate scăzute, care stîrnesc sentimente negative în rîndul electoratului. Nu numai vîrsta lui Biden ridică întrebări cu privire la capacitatea lui de a conduce încă patru ani; votanții sînt dezgustați și de scandalul din jurul afacerilor din străinătate și evaziunii fiscale ale lui Hunter Biden, precum și de încercarea lui Joe Biden de a obține un acord de imunitate preferențial pentru propriul fiu.

Există de asemenea tot mai multe dovezi că, în timp ce era vicepreședinte în administrația Barack Obama, Biden l-a ajutat sau a închis un ochi în privința traficului de influență practicat de fiul său: pentru aceste eforturi, nouă dintre membrii familiei sale ar fi încasat plăți de la cetățeni străini. Într-un sondaj recent CNN, o jumătate dintre respondenți au considerat comportamentul lui Biden din acea perioadă ca fiind ilegal (42%) sau imoral (18%), și că acesta a acționat neadecvat pe parcursul anchetării fiului său.

Problemele lui Trump sînt cu mult mai grave – atît juridic, cît și politic. Potrivit unui recent sondaj Fox News, o majoritate a respondenților sînt de părere că acesta a comis acte ilegale (chiar dacă o majoritate a republicanilor consideră că modul în care a fost tratat de Departamentul de Justiție a fost motivat și de politici partizane). Confruntat cu patru inculpări distincte – însumînd 91 de acuzații –, fostul președinte va fi supus procedurilor judiciare pe întreaga durată a alegerilor primare republicane și a alegerilor din noiembrie următor.

Multe dintre acuzațiile împotriva lui Trump – atît la nivel federal, cît și în statul Georgia – se bazează pe teorii juridice slabe sau refutate anterior, unele dintre ele putînd fi anulate în apel. Alte acuzații însă, precum cea de obstrucționare a justiției cu privire la documentele secrete de la proprietatea sa Mar-a-Lago, se află pe un teren solid. Între timp, Trump și susținătorii săi continuă să pretindă în mod fals că alegerile din 2020 au fost furate.

În ciuda acestor poveri, Trump e favoritul nominalizării republicanilor pentru alegerile din 2024 și se află la egalitate cu Biden, în eventualitatea unui duel electoral pentru alegerile generale. Ceea ce ne oferă o multitudine de scenarii plauzibile. Mai întîi, Trump ar putea să obțină nominalizarea republicanilor, dar să piardă alegerile generale și să dea vina pe „falsele” sale probleme judiciare. Dacă vreuna dintre acuzațiile care i se aduc va fi ulterior anulată în apel, afirmațiile sale și-ar putea găsi ecoul în rîndul multor votanți.

O altă posibilitate ar fi ca Trump să revină la Casa Albă și să se autograțieze – sau s-ar putea să apară mai multe dovezi care să pună plățile din străinătate într-o legătură directă cu Biden. În ambele scenarii, Biden sau Trump se vor afla în situația de a încerca să guverneze o țară mai divizată chiar decît în momentul de față.

America are nevoie de un conducător de talia unor Harry Truman, Ronald Reagan sau George H.W. Bush. Ei au atacat probleme majore, precum făurirea ordinii internaționale după cel de-al Doilea Război Mondial; au stopat inflația, au reconstruit armata, au gestionat cu abilitate finalul Războiului Rece – inclusiv reunificarea Germaniei sub auspiciile NATO – și au cîștigat, în același timp, primul război din Irak (singurul război cald pe care America l-a cîștigat după al Doilea Război Mondial). Dacă americanii sînt neliniștiți, unul dintre motive ar putea fi că se întreabă dacă un astfel de lider se va ivi din nou.

Michael J. Boskin, profesor de Economie la Universitatea Stanford și Senior Fellow la Hoover Institution, a fost președinte al George H.W. Bush Council of Economic Advisers între 1989 și 1993.

Copyright: Project Syndicate, 2023

www.project-syndicate-org

traducere de Matei PLEŞU

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Irina Rimes, foto Instagram jpg
Imagini de colecție cu Irina Rimes la 20 ani. Cum arăta artista pe vremea când nu era atât de cunoscută
În anul 2012, Irina Rimes participa la emisiunea care urma să îi schimbe viața - Fabrica de Staruri, concurs unde a ajuns până în finală și i-a adus popularitatea în Republica Moldova. Artista avea pe atunci 20 de ani, un look diferit față de cel de acum și multe visuri.
Intervenții în Sinaia, în urma fenomenelor meteorologice extreme (© Ministerul Culturii)
Ministerul Culturii: Intervenții în Sinaia, în urma fenomenelor meteorologice extreme
Ministerul Culturii a anunțat că, prin Direcția Județeană pentru Cultură Prahova și Institutul Național al Patrimoniului (INP), continuă monitorizarea și intervențiile în zona Sinaia, în urma fenomenelor meteorologice extreme care au afectat patrimoniul cultural din localitate și împrejurimi.
featured image jpg
Cele mai populare sisteme de pariere la baccarat: Martingale, Flat bet, 1-3-2-6
Cele mai populare sisteme de pariere la baccarat: Martingale, Flat bet, 1-3-2-6.
Tanczos Barna, fb jpg
Tanczos Barna: „Presiunea pe calendarul pe care l-am implementat a venit de la Bruxelles. Am fost foarte aproape să pierdem fonduri europene”
România a fost aproape de o procedură de suspendare a fondurilor europene, a subliniat marți, Tanczos Barna.
mobile 2563782 1280 jpg
„Brainrot”, fenomenul periculos care afectează tot mai multe persoane. Ce se întâmplă cu creierul generației TikTok
Tot mai prezent în discursul public și academic, termenul „brainrot”, tradus liber ca „putrezirea creierului”, a depășit granițele glumelor din mediul online și a devenit un fenomen serios de interes global.
sarcina, foto shutterstock jpg
Dieta recomandată de nutriționist femeilor care își doresc să rămână însărcinate. Lista cu alimente care susțin fertilitatea
Alimentația are un rol esențial în fertilitate, iar femeile care își doresc să rămână însărcinate sunt încurajate să consume alimente bogate în nutrienți care susțin echilibrul hormonal și sănătatea sistemului reproducător. Dacă îți dorești să devii mamă, ține cont de recomandările nutriționistului!
Sorin Bochis FB jpg
Cine era bărbatul mort în accidentul aviatic din Orăștie. Acum șapte ani, avionul pilotat de el s-a ciocnit cu un altul
Bărbatul mort în accidentul aviatic produs marți, 15 iulie, în Orăștie, este Sorin Mihail Bochiș, unul dintre cei mai versați piloți din Timișoara, care, în urmă cu șapte ani ,a mai trecut printr-un accident teribil
acba5452 ccb2 4ca2 a604 10eba3932977 jpeg
Ce preferă românii în 2025 pe Litoral. Ce unități de cazare au succes în acest sezon
„Nu doar locația contează, ci și experiența completă a turistului”. Este sintagma după care se conduc cei de la IRI Travel și care i-a transformat în emblema pieței de vacanțe pentru litoralul românesc și bulgăresc. În sezonul de vară 2025 este la modă stațiunea Olimp
foto1 scumpiri copy jpg
Românii se pregătesc pentru valul de scumpiri din august. Produsele care vor suferi majorări importante
Majorarea TVA de la 1 august, dar și a accizei la carburanți, alături de facturile mai mari la energia electrică plătite de agenții economici, vor avea efecte rapide în piață.