Ameninţarea libertăţii presei în Europa

Publicat în Dilema Veche nr. 555 din 2-8 octombrie 2014
Internetul la liber ÔÇô cimilitura turceasc─â jpeg

ÔÇô interviu cu Nils MUIZNIEKS, comisarul Consiliului European pentru Drepturile Omului ÔÇô

Conform comisarului Consiliului European pentru Drepturile Omului, Nils Muiznieks, tipare ├«ngrijor─âtoare erodeaz─â libertatea presei ├«n Europa. Libertatea presei este un drept consacrat ├«n articolul 19 al Declara┼úiei Universale pentru Drepturile Omului, dar ├«n multe cazuri este aproape imposibil de pus ├«n practic─â. 

Sînt, într-adevăr, asemenea cazuri dificile în Europa?

Da. Exist─â, ├«ntr-adev─âr ├«n Europa tipare ├«ngrijor─âtoare care erodeaz─â libertatea presei iar jurnali┼čti, fotografi ┼či cameramani s├«nt uci┼či, ├«ntemni┼úa┼úi, amenin┼úa┼úi sau ac┼úiona┼úi ├«n instan┼ú─â. 

Printre cele mai ├«nt├«lnite amenin┼ú─âri la adresa presei ├«n Europa ├«nt├«lnim violen┼úa for┼úelor de ordine contra jurnali┼čtilor prezen┼úi la demonstra┼úii. Exemplul cel mai gr─âitor ├«l ├«nt├«lnim ├«n Turcia, ├«n timpul evenimentelor din Parcul Gezi, din Istanbul, c├«nd poli┼úia a folosit for┼úa ├«n exces contra demonstran┼úilor ┼či a jurnali┼čtilor, r─ânindu-i sau stric├«ndu-le echipamentele. 

De asemenea, ├«n Bosnia, c├«┼úiva jurnali┼čti ┼či cameramani TV care relatau demonstra┼úiile contra corup┼úiei ┼či m─âsurilor de austeritate au fost brusca┼úi ├«ntr-un mod violent de c─âtre poli┼úie. 

Aceast─â chestiune este o problem─â care vizeaz─â, de asemenea, ┼či ┼ú─ârile membre ale Uniunii Europene. La sf├«r┼čitul lunii martie, de exemplu, c├«┼úiva jurnali┼čti ┼či fotografi din Spania au fost b─âtu┼úi de poli┼úi┼čti, de┼či s-au identificat ca fiind membri ai presei. Cred c─â este important nu numai s─â investig─âm ├«n mod eficient cazurile de violen┼ú─â contra jurnali┼čtilor, dar ┼či s─â elabor─âm un instructaj specific ┼či s─â preg─âtim for┼úele de poli┼úie pentru protejarea jurnali┼čtilor ┼či membrilor presei.

Unul dintre cele mai recente exemple de cenzură s-a petrecut în Turcia. Au fost astfel interzise în presă temele sociale, iar reporterii care-l critică pe Erdogan au primit ameninţări. Ce credeţi despre acest fapt?

Un fapt este sigur: de ceva vreme, libertatea presei ┼či, ├«n general, libertatea de exprimare au fost limitate ├«n Turcia. Cred c─â autorit─â┼úile din Turcia ar trebui s─â asigure o atmosfer─â mai tolerant─â fa┼ú─â de critici ┼či fa┼ú─â de cei care au o p─ârere diferit─â, ┼či s─â ├«ng─âduie presei s─â poat─â opera ├«ntr-un mod mai liber.

Rusia, conform celui mai recent Index al Libert─â┼úii Presei, a alunecat ├«n acest clasament pe locul 148, dup─â ce Vladimir Putin a revenit la pre┼čedin┼úie. Una dintre problemele principale pare a fi faptul c─â sistemul de justi┼úie din Rusia nu a reu┼čit s─â-i pedepseasc─â ├«nc─â pe cei responsabili de moartea unor jurnali┼čti. S├«nte┼úi de acord?

Nu vreau s─â fac un top al ┼ú─ârilor, prefer mai degrab─â s─â m─â concentrez asupra solu┼úiilor care ar ├«mbun─ât─â┼úi protejarea drepturilor omului. ├Än ceea ce prive┼čte presa din Rusia, este o realitate faptul c─â este nevoie de un efort mai mare pentru a-i g─âsi ┼či a-i ac┼úiona ├«n justi┼úie, nu numai pe uciga┼čii jurnali┼čtilor, dar ┼či pe cei care au comandat aceste crime. Acesta ar fi un pas crucial pentru a cre┼čte ├«ncrederea mass-media ├«n deschiderea ┼či abilitatea statului de a proteja jurnali┼čtii.  

Cum ar putea institu┼úiile s─â protejeze libera circula┼úie a informa┼úiilor ┼či munca unor jurnali┼čti care se afl─â ├«n ┼ú─âri ├«n care acest pericol este mai mult dec├«t evident?

Dac─â vorbim despre institu┼úii ale statului, cred c─â nevoia principal─â este schimbarea unei legisla┼úii neadecvate ┼či modul ├«n care legile s├«nt aplicate. De exemplu, ├«n majoritatea ┼ú─ârilor europene, calomnia ┼či def─âimarea s├«nt ├«nc─â incriminate penal, un fapt care nu se potrive┼čte deloc cu standardele interna┼úionale. Asemenea m─âsuri nu fac dec├«t s─â limiteze libertatea de exprimare ┼či s─â duc─â la autocenzur─â ÔÇô doi factori care au efecte dezastruoase asupra democra┼úiei statelor respective. 

Din aceast─â cauz─â, calomnia ┼či def─âimarea trebuie mutate ├«n cadrul sanc┼úiunilor civile. Din p─âcate, s├«ntem ├«nc─â foarte departe de timpul ├«n care Europa va putea s─â ating─â aceste scopuri. 

Legisla┼úia asupra secretelor de stat sau a terorismului este deseori invocat─â pentru a pune botni┼ú─â jurnali┼čtilor. Ar fi, de asemenea, de mare ajutor ca politicile interne ┼či liderii de opinie s─â ├«┼či schimbe atitudinea pe care o au fa┼ú─â de pres─â. Ar trebui s─â condamne, de fiecare dat─â, orice act de violen┼ú─â contra jurnali┼čtilor ┼či s─â accepte un mai mare grad de critic─â ┼či investiga┼úie, ┼či s─â se ab┼úin─â de la reac┼úii violente sau de intimidare. Acest lucru este crucial pentru a ajuta presa s─â func┼úioneze liber.

La nivel interna┼úional, ├«nt├«lnesc deseori jurnali┼čti ┼či reprezentan┼úii lor, care ├«mi spun despre problemele lor pe care le duc la cel mai ├«nalt nivel politic. De asemenea, lucrez ├«ndeaproape cu reprezentanta OSCE pentru libertatea mass-media, Dunja Mijatovic, al─âturi de care lupt pentru ├«mbun─ât─â┼úirea libert─â┼úii presei ├«n Europa. 

a consemnat Daniela MOGAVERO  

Acest articol face parte din Proiectul "Safety Net for European Journalists" (www.balcanicaucaso.org) ┼či a fost realizat cu ajutorul Uniunii Europene. Con┼úinutul acestui articol intr─â sub responsabilitatea Osservatorio Balcani e Caucaso ┼či Dilema veche, ┼či nu trebuie considerat c─â ar reflecta ├«n vreun fel opiniile Uniunii Europene.  

traducere de Stela GIURGEANU

B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dac─â e oferit─â unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
F─âr─â solemnit─â╚Ťi (memorialistic─â)
Episoadele ÔÇ×omene╚ÖtiÔÇŁ de care am avut parte ├«n nea╚Öteptatele mele experien╚Ťe ministeriale au, totu╚Öi, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistent─â nostalgie ╚Öi pe care le povestesc cu pl─âcere c├«nd se ive╚Öte ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea ╚Öi amploarea capacit─â╚Ťilor noastre de a min╚Ťi, de a ne min╚Ťi, de a-i min╚Ťi pe ceilal╚Ťi, de a spune falsul, inten╚Ťionat sau nu, s├«nt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
├Än legisla╚Ťia fiscal─â s├«nt multe exemple de tratamente preferen╚Ťiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune a╚Öadar numai la╚Öit─â╚Ťii. Aceasta din urm─â reprezint─â forma absolut─â de e╚Öec al lui, de abdicare a individului de la conduita b─ârb─âteasc─â.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dic╚Ťionarele noastre nu au ├«nregistrat ├«nc─â sensurile figurate al adjectivului ÔÇ×toxicÔÇŁ, de╚Öi acestea s-au r─âsp├«ndit foarte mult ├«n ultima vreme ├«n mass-media ╚Öi ├«n comunicarea curent─â, fiind bine reprezentate ├«n spa╚Ťiul online.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Experien╚Ťe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desf─â╚Öoar─â ├«n spa╚Ťii deschise, care comunic─â direct cu holurile largi, ├«n edificii cu ferestre imense sau cu pere╚Ťi practic de sticl─â, cre├«nd o senza╚Ťie de deschidere ╚Öi de libertate,
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La ┼čah nu po┼úi s─â urli, s─â ├«njuri, s─â acuzi arbitrul ┼či s─â pretinzi c─â pe Levon Aronian, de exemplu, nu ├«l cheam─â a┼ča, c─â a folosit ├«n mod fraudulos numele, culorile de pe cravat─â ┼či blazonul familiei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Podul de piatr─â
Nep─âsarea fa╚Ť─â de reguli, cutume, tradi╚Ťii sau istorie pare s─â fie ea ├«ns─â╚Öi un adev─ârat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, c─âp─â╚Ť├«ni
Empatia func╚Ťioneaz─â doar cu viii. Cu mor╚Ťii, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei mor╚Ťi demult, chiar deloc!
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratat─â diferit, ├«ns─â tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenin╚Ť─â s─â dea foc la butelie.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administra╚Ťia de la Washington a f─âcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informa╚Ťii cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care ├«l ofer─â ucrainenilor.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Stupori alimentare
Urm─âresc de mult, cu aten╚Ťie, ÔÇ×bibliografiaÔÇŁ nutri╚Ťioni╚Ötilor profesioni╚Öti ╚Öi, pe urmele cet─â╚Ťeanului turmentat care ├«ntreba mereu cu cine s─â voteze, ├«ntreb ╚Öi eu, timid, dar tenace: ÔÇ×Eu ce s─â m─ân├«nc? Ce s─â beau? Cum s─â aleg dieta optim─â?ÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miori╚Ťa woke
Ca orice protestatar respectabil, ╚Öi miori╚Ťa original─â se simte ignorat─â, a╚Öa c─â ÔÇ×iarba nu-i mai place, gura nu-i mai taceÔÇŁ.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Libertatea de exprimare ├«ntre tirani, manipulatori, naivi, mizantropi ╚Öi echidistan╚Ťi
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profund─â, intim─â, a fiin╚Ťei filologului fusese iremediabil r─âscolit─â, devastat─â chiar.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Celebrul ÔÇ×SuplementÔÇŁ
E remarcabil─â ├«mbog─â╚Ťirea substan╚Ťial─â a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistic─â ╚Öi Istorie Literar─â ÔÇ×Sextil Pu╚ÖcariuÔÇŁ din Cluj.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
S├«nt la etapa na╚Ťional─â a Olimpiadei de Lectur─â ca Abilitate de Via╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie OÔÇÖSullivan au ├«nceput s─â pl├«ng─â. Ce se ├«nt├«mpl─â?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin
ÔÇ×Doar victoria Ucrainei ╚Öi distrugerea total─â a ma╚Öinii de r─âzboi a lui Putin pot aduce pacea, at├«t pentru Ucraina, c├«t ╚Öi pentru estul Europei sau pentru Europa ├«ntreag─â ╚Öi, de fapt, pentru ├«ntreaga lume.ÔÇŁ

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.