Ameninţarea libertăţii presei în Europa

Publicat în Dilema Veche nr. 555 din 2-8 octombrie 2014
Internetul la liber – cimilitura turcească jpeg

– interviu cu Nils MUIZNIEKS, comisarul Consiliului European pentru Drepturile Omului –

Conform comisarului Consiliului European pentru Drepturile Omului, Nils Muiznieks, tipare îngrijorătoare erodează libertatea presei în Europa. Libertatea presei este un drept consacrat în articolul 19 al Declaraţiei Universale pentru Drepturile Omului, dar în multe cazuri este aproape imposibil de pus în practică. 

Sînt, într-adevăr, asemenea cazuri dificile în Europa?

Da. Există, într-adevăr în Europa tipare îngrijorătoare care erodează libertatea presei iar jurnalişti, fotografi şi cameramani sînt ucişi, întemniţaţi, ameninţaţi sau acţionaţi în instanţă. 

Printre cele mai întîlnite ameninţări la adresa presei în Europa întîlnim violenţa forţelor de ordine contra jurnaliştilor prezenţi la demonstraţii. Exemplul cel mai grăitor îl întîlnim în Turcia, în timpul evenimentelor din Parcul Gezi, din Istanbul, cînd poliţia a folosit forţa în exces contra demonstranţilor şi a jurnaliştilor, rănindu-i sau stricîndu-le echipamentele. 

De asemenea, în Bosnia, cîţiva jurnalişti şi cameramani TV care relatau demonstraţiile contra corupţiei şi măsurilor de austeritate au fost bruscaţi într-un mod violent de către poliţie. 

Această chestiune este o problemă care vizează, de asemenea, şi ţările membre ale Uniunii Europene. La sfîrşitul lunii martie, de exemplu, cîţiva jurnalişti şi fotografi din Spania au fost bătuţi de poliţişti, deşi s-au identificat ca fiind membri ai presei. Cred că este important nu numai să investigăm în mod eficient cazurile de violenţă contra jurnaliştilor, dar şi să elaborăm un instructaj specific şi să pregătim forţele de poliţie pentru protejarea jurnaliştilor şi membrilor presei.

Unul dintre cele mai recente exemple de cenzură s-a petrecut în Turcia. Au fost astfel interzise în presă temele sociale, iar reporterii care-l critică pe Erdogan au primit ameninţări. Ce credeţi despre acest fapt?

Un fapt este sigur: de ceva vreme, libertatea presei şi, în general, libertatea de exprimare au fost limitate în Turcia. Cred că autorităţile din Turcia ar trebui să asigure o atmosferă mai tolerantă faţă de critici şi faţă de cei care au o părere diferită, şi să îngăduie presei să poată opera într-un mod mai liber.

Rusia, conform celui mai recent Index al Libertăţii Presei, a alunecat în acest clasament pe locul 148, după ce Vladimir Putin a revenit la preşedinţie. Una dintre problemele principale pare a fi faptul că sistemul de justiţie din Rusia nu a reuşit să-i pedepsească încă pe cei responsabili de moartea unor jurnalişti. Sînteţi de acord?

Nu vreau să fac un top al ţărilor, prefer mai degrabă să mă concentrez asupra soluţiilor care ar îmbunătăţi protejarea drepturilor omului. În ceea ce priveşte presa din Rusia, este o realitate faptul că este nevoie de un efort mai mare pentru a-i găsi şi a-i acţiona în justiţie, nu numai pe ucigaşii jurnaliştilor, dar şi pe cei care au comandat aceste crime. Acesta ar fi un pas crucial pentru a creşte încrederea mass-media în deschiderea şi abilitatea statului de a proteja jurnaliştii.  

Cum ar putea instituţiile să protejeze libera circulaţie a informaţiilor şi munca unor jurnalişti care se află în ţări în care acest pericol este mai mult decît evident?

Dacă vorbim despre instituţii ale statului, cred că nevoia principală este schimbarea unei legislaţii neadecvate şi modul în care legile sînt aplicate. De exemplu, în majoritatea ţărilor europene, calomnia şi defăimarea sînt încă incriminate penal, un fapt care nu se potriveşte deloc cu standardele internaţionale. Asemenea măsuri nu fac decît să limiteze libertatea de exprimare şi să ducă la autocenzură – doi factori care au efecte dezastruoase asupra democraţiei statelor respective. 

Din această cauză, calomnia şi defăimarea trebuie mutate în cadrul sancţiunilor civile. Din păcate, sîntem încă foarte departe de timpul în care Europa va putea să atingă aceste scopuri. 

Legislaţia asupra secretelor de stat sau a terorismului este deseori invocată pentru a pune botniţă jurnaliştilor. Ar fi, de asemenea, de mare ajutor ca politicile interne şi liderii de opinie să îşi schimbe atitudinea pe care o au faţă de presă. Ar trebui să condamne, de fiecare dată, orice act de violenţă contra jurnaliştilor şi să accepte un mai mare grad de critică şi investigaţie, şi să se abţină de la reacţii violente sau de intimidare. Acest lucru este crucial pentru a ajuta presa să funcţioneze liber.

La nivel internaţional, întîlnesc deseori jurnalişti şi reprezentanţii lor, care îmi spun despre problemele lor pe care le duc la cel mai înalt nivel politic. De asemenea, lucrez îndeaproape cu reprezentanta OSCE pentru libertatea mass-media, Dunja Mijatovic, alături de care lupt pentru îmbunătăţirea libertăţii presei în Europa. 

a consemnat Daniela MOGAVERO  

Acest articol face parte din Proiectul "Safety Net for European Journalists" (www.balcanicaucaso.org) şi a fost realizat cu ajutorul Uniunii Europene. Conţinutul acestui articol intră sub responsabilitatea Osservatorio Balcani e Caucaso şi Dilema veche, şi nu trebuie considerat că ar reflecta în vreun fel opiniile Uniunii Europene.  

traducere de Stela GIURGEANU

image png
Cum și ce se mai fură în România
Cum a fost cazul unui angajat din comerț, care vindea vinuri și care a fost condamnat nici mai mult, nici mai puțin decît la moarte.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Franța și Estul
Însă frustrarea acumulată de estici începe să se vadă din ce în ce mai clar în politica internă a acestor state.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Frica lui Putin jpeg
De unde ne vine pericolul
Da, Biblia, cu poveștile ei incomode, a speriat pe mulți slabi de înger de-a lungul secolelor.
index jpeg 5 webp
Cleopatra și o doză din istoria berii
Spre deosebire de egipteni, care iubeau această băutură alcoolică, grecii și romanii nu prea o agreau, lor le plăcea vinul (poți să-i învinovățești?).
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Decivilizare și civilizare
Consolidăm aportul nostru la decivilizare și ne plîngem, apoi, că partea civilizată a societății nu se arată încîntată că este decivilizată.
image png
Ce înseamnă să fii viu?
„Dungile sînt ușor de explicat, dar ce ne facem cu partea de cal?”.
„Cu bule“ jpeg
Bobul, la modă
Bobul din domeniul coafurii feminine merită să intre în dicționare, alături de omonimele sale mai vechi și mai noi.
HCorches prel jpg
Banii, această chestiune măruntă
Dacă vrem sănătate și calitate, de aici trebuie să începem. De la bani, această chestiune măruntă.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
Dacă Trump revine
Judecînd după comportamentul lui ca fost președinte, Trump nu s-a schimbat deloc.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Lifturi
Săptămîna trecută scriam despre incredibilul furnicar newyorkez.
O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.

Adevarul.ro

image
De ce ne sângerează gura uneori după ce mâncăm ananas
Ananasul este o gustare răcoritoare bogată în vitaminele C și B6, printre alte beneficii dietetice, dar conține și o enzimă atât de puternică încât este folosită și în bucătărie pentru frăgezirea cărnii, relatează IFL Science.
image
Obiceiuri scandaloase la români. Cum ajutau, în trecut, socrul și nașul la „consumarea“ căsniciei
În Principatele Române, în Evul Mediu, dar și în zorii modernității, la sate și în mahalale existau obiceiuri sexuale pe care lumea contemporană le-ar considera de neacceptat. De exemplu, socrul își ajuta fiul în noaptea nunții, același drept avându-l și nașul.
image
Cine este „Șeba”, fiul artist al ministrului rus al Apărării. Duce o viață de lux după ce a scăpat de mobilizare FOTO
Identitatea unui fiu nelegitim al ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a fost dezvăluită de fundația anticorupție a opozantului rus încarcerat Alexei Navalnîi, a relatat The Telegraph.

HIstoria.ro

image
Povești despre teatrul bucureștean
Iubim teatrul și ne mândrim cu actorii săi din toate generațiile. Azi aflăm povești despre teatrul bucureștean de la primele încercări, pe vremea lui Caragea Vodă, și până la apariția Teatrului Național din București.
image
Kosovo și reflectarea războaielor din această provincie în media.
Kosovo, o provincie din partea de sud a Serbiei, astăzi recunoscută doar de câteva state ca o țară de sine-stătătoare, se află de câteva decenii în prim-planul mass-mediei și constituie un subiect de interes, în principal datorită istoriei sale politice turbulente și a conflictelor care au degenera
image
Sosirea voluntarilor ardeleni la Iași (7 iunie 1917)
După eşecul campaniei din 1916, guvernul român şi Marele Stat Major, la începutul anului 1917, au început să pregătească pe teritoriul restrâns al Regatului, o amplă acţiune de refacere şi înzestrare modernă a unităţilor decimate în luptele din anul precedent.