Ambasadorul

Publicat în Dilema Veche nr. 463 din 27 decembrie 2012 - 3 ianuarie 2013
Impresii de cînd am fost dat afară jpeg

 De cîteva luni am vrut să scriu acest articol, dar am amînat pentru că am vrut ca omul să plece şi abia apoi să scriu. Cît era aici, acest text ar fi putut părea o linguşeală. Acum, cînd omul pe care îl evoc aici este deja departe, la el acasă, acest text pare ceea ce şi este – adică un gest de recunoştinţă. Avem, de altfel, ceva în comun: o prejudecată a multora cum că orice facem, eu şi el, în spaţiul public, în ultimii ani, ne-a fost ordonat de Băsescu. N-am trăit nici o clipă prin noi înşine, n-am avut pic de autonomie – ne suna Băsescu şi executam. Asta au crezut unii despre noi. E drept, în cazul lui exista, cu o consistentă reprezentare, şi şcoala de gîndire opusă: cum că, de fapt, el e cel care îi ordonă lui Băsescu ce să facă. Mărturisesc, cu invidie amuzată, că, în cazul meu, aşa gîndire n-am întîlnit.

N-o mai lungesc, scriu aici despre dl Mark Henry Gitenstein, de-acum fostul ambasador al Statelor Unite la Bucureşti. A reprezentat Statele Unite în România din vara lui 2009 pînă în iarna lui 2012. Şi a făcut-o impecabil. Mark Gitenstein a fost cu adevărat un american la Bucureşti. Adică, un american în locul în care americanii au fost aşteptaţi aproape 50 de ani şi, cînd au venit – e drept, prea tîrziu pentru vreo două generaţii –, au făcut exact ceea ce ne aşteptam să facă. Singura consolare a acelor naivi tragici, care-i aşteptau pe americani la sfîrşitul anilor ’40 şi care au murit sub strivire comunistă poate tocmai de aceea, ar putea fi că, deşi au întîrziat, americanii – cînd au venit – nu au dezamăgit. Au făcut exact acele lucruri pentru care fuseseră aşteptaţi şi atunci. Au încurajat şi protejat cît au putut democraţia şi statul de drept aici, au ţinut România pe cît posibil în afara cercului polar rus, au construit cu noi o relaţie de încredere care ne face mult bine. Pînă de curînd, nici noi nu ne-am lăsat mai prejos. Am ajutat cum am putut Statele Unite. Probabil că nu vom şti detalii despre acest sprijin niciodată, dar e de menţionat că serviciile noastre secrete au contribuit substanţial, de-a lungul ultimilor opt-zece ani, la salvarea multor vieţi americane. Sper ca, o dată măcar, vreun oficial să vorbească, fie şi în termeni generali, despre acest fapt. Încrederea reciprocă s-a aprofundat în ultimii trei ani şi Mark Gitenstein nu este deloc străin de asta. Sigur, pot apărea probleme cînd un individ – ajuns preşedinte interimar al României şi cu şanse bune să devină preşedinte de-adevăratelea – spune că se luptă cu Departamentul de Stat, urmat fiind de 7 milioane de români. Dar, pînă la urmă, şi asemenea probleme se rezolvă. Importante sînt, cu adevărat, realizările lui Mark Gitenstein. În vremea lui la Bucureşti, am semnat un Parteneriat pentru secolul XXI cu SUA – în fapt, o formă aprofundată a Parteneriatului Strategic deja existent. În vremea lui au venit investiţii americane majore în România şi, poate şi mai important în aceste timpuri, în vremea lui nu a plecat nici un mare investitor american din România. În vremea lui, s-a revigorat parteneriatul parlamentar între România şi SUA – apărînd un caucus proamerican în Parlamentul României şi renăscînd caucusul proromânesc în Congres. În vremea lui am devenit pilon strategic în ambiţiosul proiect transatlantic al scutului antirachetă – un proiect iniţiat de americani.

Pînă la sosirea lui Mark Gitenstein, memoria colectivă a românilor înregistra doi foşti ambasadori americani la Bucureşti care au lăsat amintiri de neşters: David Funderburk (1981 – 1985) şi Michael Guest (2001 – 2004). Neîndoielnic, pe lista celor 43 de şefi ai misiunii diplomatice americane pe care preşedinţii Statelor Unite i-au trimis la Bucureşti din 1880 încoace, au fost mulţi diplomaţi excelenţi. Nu mă îndoiesc că un cercetător atent al istoriei Ambasadei SUA la Bucureşti va putea aduce la lumină multe episoade memorabile datorate priceperii şi devotamentului acestor oameni. În istoria recentă, însă, domnii Funderburk şi Guest rămîn în amintire, pentru că şi-au desfăşurat misiunile aici în vremuri de grea încercare pentru România şi s-au comportat admirabil. Sînt sigur, cînd a ajuns la Bucureşti, lui Mark Gitenstein nu îi trecea prin minte că va fi un ambasador care va contribui la oprirea unui grav derapaj al României. În 2009, România era bine: o economie relativ OK, prezenţă responsabilă în NATO, apartenenţă promiţătoare la UE, democraţie indiscutabilă, un stat de drept tot mai consistent. În plus, drumul părea ireversibil, de vreme ce ambii adversari politici importanţi ai timpului păreau proamericani, iar tînăra surpriză politică a momentului venea din PNL, un partid care nu putea livra antioccidentali. Însă, în România, nimic nu e ce pare a fi. Aici, dezastrul pîndeşte mereu la un pas distanţă, chiar dacă nu şi-a mai făcut apariţia de decenii. Labilitatea României constă în aceea că oricînd, dar absolut oricînd, trei zurbagii cu ceva priză la popor se pot sui pe mese şi dărîmă într-o noapte tot, tot, tot. O vorbă care circulă de ani mulţi printre ambasadorii occidentali veniţi la Bucureşti spune că, cu cît stai mai mult timp în România, cu atît înţelegi mai puţin ce se întîmplă aici. Mark Gitenstein a avut inteligenţa de a vedea, de la început, că pericolul operaţiunii de înţelegere a României este afundarea în detalii care se despică în alte detalii care, la rîndul lor, se alcătuiesc, labirintic, tot din detalii – ele fiind, de cele mai multe ori, paradoxale şi contradictorii. A păstrat mereu o vie curiozitate pentru tot ce e românesc (poate pentru că rădăcinile sale româneşti îl stimulau), dar a ştiut să îşi stabilească priorităţile de la care nu s-a abătut. Statul de drept şi lupta împotriva corupţiei au fost, pentru Mark Gitenstein, cele mai importante puncte ale agendei sale aici. A ştiut cumva că de aici vine slăbiciunea României şi a simţit că e de datoria lui să servească Statele Unite prin însănătoşirea unui prieten al lor. O Românie stabilă, solidă în sistemul ei instituţional este, deopotrivă, în interesul românilor şi al Statelor Unite ale Americii. Mark Gitenstein a înţeles repede acest fapt esenţial.

Un bun ambasador american la Bucureşti este acela care reuşeşte, cumva, să îi reprezinte puţin şi pe românii de bun-simţ şi tăcuţi în faţa propriilor autorităţi, în timp ce reprezintă, profesionist, ţara sa. Un bun ambasador al Americii este nu doar un reprezentant al preşedintelui american în exerciţiu, ci şi un ambasador al visului american aici. Iar visul american este, de fapt, visul oricărui om suficient de curajos să înceapă să şi-l construiască singur. Mark Gitenstein a fost excelent ambasador al preşedintelui Obama aici, a fost un foarte convingător ambasador al visului american aici şi, mai ales, s-a întîmplat să poată fi un mare ambasador al românilor în faţa autorităţilor româneşti, în momente grele.  

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

site anaf
ANAF a extins sfera veniturilor pentru care trebuie depusă Declarația Unică
ANAF a pus în transparență noul model de Declarație unică (Formular 212) care va trebui completată și depusă în 2025 de persoanele fizice care au avut în 2024 venituri din chirii, investiții, tranzacții crypto, activități independente și altele.
Banner Anamaria Prodan
Anamaria Prodan, nedespărțită de iubitul său, Ronald Gavril. Cum e relația celor doi! „Doi oameni dacă nu se susțin reciproc...”
Anamaria Prodan (51 de ani) și iubitul său Ronald Gavril (38 de ani) sunt nedespărțiți.
ceausescu revelion jpg
Adevărul despre plata datoriei externe în timpul lui Ceaușescu. Poporul a fost batjocorit pentru a acoperi încăpățânarea dictatorului
Considerată, mai ales de nostalgici, cea mai mare realizare a lui Nicolae Ceaușescu, achitarea completă a datoriei externe în anii 80 a reprezentat de fapt o cruntă bătaie de joc la adresa poporului român. Aceea datorie era rodul megalomaniei ceaușiste și a unei economii izolaționiste ineficientă.
Chei locuință Foto Adevărul jpg
Chiriile din București și Cluj înregistrează printre cele mai mari creșteri din Europa
Prețurile chiriilor sunt în creștere accelerată peste tot în Europa, iar București și Cluj se numără printre orașele din UE cu cele mai mari creșteri, se arată în Monitorul Social.
targ de craciun cu obiecte ale elevilor de la LVNT Slatina   foto alina mitran (7) jpg
Cadouri speciale de Crăciun, cu semnătura elevilor de la Arte. Cu banii strânși, adolescenții își vor cumpăra materialele necesare în atelier
Elevii de la clasele de Arte din cadrul Liceului Vocațional „Nicolae Titulescu” din Slatina și-au pus din nou în vânzare obiectele lucrate pentru târgul de Crăciun. Este a treia ediție a târgului, iar cine vrea cadouri aparte pentru cei dragi, la prețuri accesibile, trebuie să ia în calcul târgul.
oslo jpg
Un angajat FRF a evitat o tragedie în avion, salvând viața copilotului în timpul zborului: Dumnezeu a făcut să fiu acolo
Un angajat al FRF a îndreptat o situație care se putea transforma într-o tragedie.
netflix pixabay jpg
Filmul de pe Netflix care a oprit planeta în loc! Abia lansat, e un succes total
În ciuda faptului că s-a lansat în urmă cu numai câteva zile, pelicula „The Snow Sister” a devenit extrem de populară pe Netflix. În țara noastră, chiar a reușit să și intre în topul preferințelor, iar acest film este alegerea perfectă în această perioadă de sărbători.
Șofer la volan  Foto Pixabay jpg
Mulți români consumă acest aliment în fiecare dimineață! Puțină lume știe că el poate influența testele antidrog
Este un aliment banal, pe care foarte mulți români îl consumă dimineața. Este alegere perfectă pentru acele momente în care suntem pe fugă, sau în care vrem să avem la îndemână o gustare delicioasă.
inteligenta artificiala
Inteligența Artificială a generat vânzări online globale de peste 14 miliarde de dolari
Rezultatele vânzărilor de Black Friday arată primele semnale cu privire la modul în care se va desfășura sezonul Sărbătorilor, iar anul acesta a semnalat o schimbare în modul în care clienții își fac cumpărăturile.