Am văzut, acum trei săptămîni, barbari la Scala

Publicat în Dilema Veche nr. 589 din 28 mai - 3 iunie 2015
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg

Am citit cu interes dosarul numărului trecut al Dilemei vechi şi nu mă pot opri să spun că am şi eu povestea mea cu barbari. Recentă. Pe 1 mai, la Milano, s-a deschis Expoziţia Mondială. Este a 55-a ediţie a acestui gen de manifestare – prima avînd loc în 1851, la Londra. La Milano, Expoziţia rămîne deschisă pînă la finele lui octombrie. Participă 145 de ţări (inclusiv România), care şi-au instalat pavilioanele naţionale într-un perimetru de 200 de hectare. În seara aceleiaşi zile, la Teatro alla Scala, avea loc premiera unei noi producţii a operei Turandot de Puccini. Premiera a avut loc într-o atmosferă incendiară la propriu.

În centrul oraşului, inclusiv pe via Santa Margherita şi în Piazza della Scala, de pe la prînz, au început bătălii urbane în toată regula între carabinieri şi grupuri consistente de tineri mascaţi care manifestau violent împotriva Expoziţiei. În Italia, grupurile zise „antiglobalizare“, „anarhiste“ şi „anticapitaliste“ sînt numeroase şi iuţi la mînie. Înţeleg logica lor de acţiune – de cîte ori se organizează ceva internaţional, ei cred că e cazul să iasă la caft cu jandarmii naţionali ca să împiedice capitalismul multinaţional. Aş fi putut înţelege şi mai bine protestul dacă era vorba despre instalarea unei baze militare cu rachete nucleare, despre deschiderea unei exploatări de gaze sau despre inaugurarea unei centrale nucleare. Dar Expoziţia Mondială? Pentru Dumnezeu, Expoziţia este unul dintre cele mai nevinovate evenimente cu putinţă. Acolo, ţările lumii etalează, în formă obiectuală, mîndriile lor naţionale, se cîntă muzici locale, se dansează băştinaş, se mănîncă specific. Nu în ultimul rînd, la Expoziţia Mondială se execută ritualul frăţiei între popoare. La Expoziţie vezi cum se fotografiază zîmbind cîte un grup compus din evrei, budişti, africani zulu, ţărani bavarezi şi mongoli, toţi în costume tradiţionale. Expoziţia Mondială mărturiseşte un puternic spirit antiglobalist, căci fiecare ţară expune cu onoare şi efort propriu exact ceea ce are ea specific, naţional, nealterat de contactul cu piaţa mondială. Unde mai pui că, în acest an, Expoziţia Mondială are ca temă hrana bio sau eco sau cum i-o mai zice („Feeding the planet, energy for life“) – ce altă temă mai simpatică stîngii ai putea găsi? Şi totuşi, cîteva sute de tineri nervoşi, în numele dreptăţii şi al egalităţii, voiau să se închidă Expoziţia şi, pentru că nu se închidea, au ieşit la bătaie cu jandarmii. De fapt, am impresia că asta conta mai mult decît coerenţa (ideo)logică a unei manifestaţii antiglobaliste împotriva unui eveniment antiglobalist. Sîngele aprig al puştilor cere acţiune înainte de orice. Adrenalina învinge! Iar 1 mai e zi obligatorie de manifestaţie.

Cum ziceam, confruntările de stradă au fost serioase: magazine distruse, vitrine spulberate, bănci ruşinate, graffiti cu vorbe grele scrise din viteza rolelor pe ziduri, maşini incendiate. Cum circulaţia pe marile artere din centrul oraşului era suspendată, spectatorii premierei nu au putut ajunge la teatru decît pe jos, arătînd biletul carabinierilor îmbrăcaţi ca de asalt la un baraj al forţelor de ordine de pe via Manzoni. Imaginea doamnelor îmbrăcate în rochii lungi şi mantouri cu gulere de blană, la braţul domnilor îmbrăcaţi în smokinguri, trecînd de gardul de fier manipulat de mascaţi cît casa şi păşind, apoi, printre bolovanii, molozul şi mizeria rămasă pe via Manzoni după ce protestatarii fuseseră împinşi spre Dom, trecînd mai apoi, aproape în şir indian, de scheletul carbonizat al unui automobil şi de o baricadă de tomberoane distruse, pentru a ajunge la Scala şi a vedea o premieră mi s-a părut demnă de o fotografie pentru un Pulitzer. O imagine care mă urmăreşte şi acum, provocînd, de fapt, rîndurile acestea.

Primul gînd stîrnit de barbarii milanezi pe 1 mai se leagă de persistenţa genului operatic în lumea de astăzi. Nimic, dar absolut nimic din ceea ce este societatea noastră acum nu mai justifică opera. E scumpă, snoabă, presupune convenţii multe şi greu de acceptat într-o vreme a eficienţei, productivităţii, realismului şi pasiunii pentru „autentic“. E elitistă, or lumea e din ce în ce mai socială. Are un repertoriu limitat (în proporţie de 80%, ceea ce se cîntă s-a scris în intervalul de o sută şi ceva de ani scurşi între Mozart şi Puccini), or, lumea vrea doar noutăţi. Presupune studiu îndelungat, or, modernitatea ne dovedeşte că poţi să te faci cîntăreţ de succes, artist cum s-ar zice, şi fără studii. Smiley e mare fără să ştie neapărat ce diferenţă e între Wagner şi Verdi. Unde mai pui că opera însăşi nu mai are, azi, cîntăreţi ca aceia de altădată. Şi totuşi, opera rezistă. Tinerii furioşi de pe străzile Milanului, aceşti barbari care, altfel, se pierd printre noi, dar de fiecare 1 mai sau de fiecare summit internaţional mai serios îşi pun fulare pe faţă şi ies să devasteze cîteva străzi în numele a ceva greu de precizat, dar puternic simţit, exprimă opusul absolut al spiritului operei.

Al doilea gînd mă duce spre chiar spre opera Turandot, spre semnificaţia ei mai largă. Dar, despre asta, săptămîna viitoare.

Sever Voinescu este avocat şi publicist.

O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Opt miliarde
Însă, potrivit acelorași statistici ale ONU, Occidentul îmbătrînește în ritm accelerat.
640px Olietanks in de Amsterdamse haven op de voorgrond een binnenvaartschip, Bestanddeelnr 926 7985 jpg
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un film antipatic…
Greșeala s-ar putea repara, poate, la o difuzare ulterioară.
Frica lui Putin jpeg
Întîrziere
Unii se încruntă și se supără zilele astea cînd văd că sîntem mereu amînați de la „intrarea în Schengen”.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Uniunea și europenii
Identitatea europeană nu se acordă și nici nu se recunoaște cu ucaz de la Bruxelles.
m simina jpg
Șaluri de cașmir de la Napoleon
Între timp, după divorț, Joséphine se mutase în Castelul Malmaison, de lîngă Paris. Cu tot cu șalurile de cașmir.
Iconofobie jpeg
Chestiunea securității personale
Din instinct, vor răspunde biologii și, strict somatic judecînd faptele, ei au, fără îndoială, dreptate.
„Cu bule“ jpeg
Atitudine și inițiativă
Expresia a lua atitudine a fost una extrem de frecventă în limba de lemn din perioada comunistă
HCorches prel jpg
Cu toții am trecut prin Transporturi
Cine nu a trecut prin astfel de experiențe poate să creadă orice.
radu naum PNG
p 7 Londra WC jpg
Prea săraci pentru război
O posibilă soluție ar fi încheierea unui acord prin care sancțiunile economice să fie reduse, în schimbul reluării furnizării de gaze.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Martorii americani la ocuparea României
Urmează apoi speranța românilor că se vor înțelege cumva cu rușii, că puterile occidentale îi vor salva, ceea ce nu s-a întîmplat.

Adevarul.ro

1669494557875057 1XMKigNP jpg
Argentina-Mexic. Foștii campioni mondiali au jucat prost, dar au avut un jucător Messianic
Selecţionata Argentinei rămâne în cursă pentru optimile de finală ale Cupei Mondiale de fotbal din Qatar, după ce a învins echipa Mexicului cu scorul de 2-0 (0-0), sâmbătă seara, pe Lusail Stadium din Al Daayen, în Grupa C.
Bataie intre suporteri jpg
Bătaie între fanii englezi și cei galezi. Pumni, picioare și scaune folosite în ciocnire VIDEO
Două grupuri de fani, unul din Anglia, celălalt din Țara Galilor, după cum arată tricourilor pe care le purtau, s-au luat la bătaie în stațiunea spaniolă Tenerife. Meciul dintre cele două naționale va avea loc marți.
smurd masina foto shutterstock
Un șofer de 82 de ani a omorât doi pietoni, după ce, în urmă cu puțin timp, accidentase un biciclist
Un grav accident rutier a avut loc sâmbătă seara în Argeș. Doi pietoni accidentați pe DN7 au murit. Tragedia a fost provocată de un șofer în vârstă de 82 de ani, la scurt timp după ce mai provocase un accident.

HIstoria.ro

image
Planul în 10 puncte de comunizare a României din martie 1945
În timp ce Armata Română participa, alături de cea sovietică, la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, partidul comunist, încurajat de Moscova, dădea asaltul final pentru acapararea puterii.
image
Cucerirea Vidinului, cea mai puternică fortăreaţă otomană de pe Dunăre
La începutul lunii mai 1877, Armata Română s-a concentrat în Oltenia pentru a împiedica manevrele otomane și a ține sub control cetatea Vidin, cea mai puternică fortăreață turcească de pe Dunăre.
image
Războiul Fotbalului: Meciul care a declanșat conflictul armat dintre El Salvador și Honduras / VIDEO
În istorie sunt consemnate tot felul de conflicte, pornind de la motive mai mult sau mai puțin întemeiate: pentru teritorii, pentru bogății, pentru glorie, pentru onoare, pentru amor... Iată însă că atunci când două națiuni sud-americane, Salvador și Honduras, au ajuns să se războiască, printre motivele conflictului s-au regăsit și niște partide de... fotbal.