Am fostără, am făcutără...

Publicat în Dilema Veche nr. 967 din 20 octombrie – 26 octombrie 2022
„Cu bule“ jpeg

Formele de tipul am fostără sau am făcutără, folosite de unele dintre personajele lui Caragiale, sînt o inovație surprinzătoare a limbii populare (mai exact, regionale), care s-a manifestat destul de puternic în secolul al XIX-lea și a persistat la începutul secolului al XX-lea, dar pînă la urmă nu a reușit să se răspîndească și să se impună în uz. La eșecul inovației a contribuit stigmatizarea formelor, în primul rînd prin textele lui Caragiale, apoi și în alte texte umoristice ale epocii. 

Formele de perfect compus cu terminația - apar în unele dintre cele mai cunoscute schițe ale lui Caragiale: în replicile indignate ale doamnelor din Dl Goe – „Dar noi n-am declaratără? strigă mamița (...) Să mai plătim? N-am plătitără o dată?” –, în mărturisirile duioase ale funcționarului din C.F.R. – „s-a certatără strașnic – n-a vorbitără... o zi-ntreagă (...) Pe urmă s-a-mpăcatără” –, în adresarea neașteptat de familiară a unei soții de notabil local către regină – „Am auzit, dragă, zice Doamnei nevasta directorului, că ați fostără cam bolnăvioară!” (25 de minute...). Din alte schițe se poate observa că folosirea seriei cu - parazitar nu ținea cont de poziția socială, fiind atribuită și vorbirii stăpînului, și celei a servitoarei – „Unde dracu s-a băgatără? zice d. Georgescu”; „A plecatără acușica toți, zice servitoarea somnoroasă”. Nu ținea cont, se pare, nici de vîrstă: formele sînt utilizate (în aceeași schiță) și de ginere, și de soacră, tot așa cum sînt deopotrivă prezente în replicile nurorii și ale soacrei din Art. 214. Formulările Cocoanei sînt cu precădere memorabile: „oții ăștia de-a venitărăla putere”, „l-a suplimatără” etc.  Inovația e prezentă și în mesajele scrise ale personajelor, ca în acumularea din felicitarea înșelătoare de 1 Aprilie: „Am aflat de la nepotu-meu Tudorache că te-a înaintatără. Foarte bine a făcutără. Amploaiat ca dumneata deștept și de treabă n-a mai avutără ei. Să-ți spun drept că ne-am bucuratără”. În fine, cum era de așteptat, Caragiale folosea formele în - în mod ludic, în corespondența de la Berlin cu Paul Zarifopol: „Stimați doamnă și Domn Doctor, am ajunsără cu bine, slavă Ziditorului, am supatără, și pe urmă pă-pat-ără” (Opere, VII). 

Publicațiile, suplimentele și rubricile umoristice din prima jumătate a secolului al XX-lea vor continuă să recurgă la comicul produs de formele de perfect compus cu finala -ără: „am cîntatără la Alexandra Parck o vară întreagă” (Furnica, 1904), „Au plecatără odată / Vînătorii cătră-o baltă” (Calicul, 1924), „Am pornitără cu toată trupa” (Veselia, 1925) etc.

Formele în discuție ilustrează un fenomen foarte interesant al morfologiei istorice românești. Desinența -ră, motivată etimologic la persoana a III-a plural de la perfectul simplu al verbelor moștenite din latină (cîntară, scriseră etc.), s-a extins prin analogie mai întîi la persoanele I și a II-a, devenind marcă de plural (scriserămscriserăți), precum și la persoana a III-a plural (scriseseră) și apoi la celelalte persoane de plural ale mai mult ca perfectului (scriseserăm, scriseserăți). Neobișnuită a fost atașarea ei la participiul din componența perfectului compus, tot ca marcă de plural, uneori extinsă și la singular. Fenomenul este o inovație specifică graiurilor din sud, prezentă în descrierile variantei regionale muntenești și adesea criticată, ca abatere de la normele românei standard. Cronologia fenomenului a fost descrisă în detaliu (într-un articol din 1982) de profesorul Constantin Frîncu, care a descoperit o primă atestare izolată de la sfîrșitul secolului al XVIII-lea, apoi tot mai multe prezențe ale formelor în prima jumătate a secolului al XIX-lea, în rapoarte și în scrisori private, inclusiv în texte ale unor persoane cultivate din generația pașoptistă. Formele au început apoi să-și reducă frecvența în scris, probabil ca urmare a ironizării lor, dar s-au păstrat în oralitatea regională, fiind înregistrate de cercetările dialectale din secolul al XX-lea în zone din Muntenia și Oltenia.

Ieșirea din uz a inovației muntenești pare să se confirme. Internetul nu ne oferă multe exemple, toate cele găsite părînd a fi folosite cu intenție parodică sau autoironică, „me-am datără sama dă situaţie, că l-am zăritără la plazmă pă domnu Ponta” (academiacatavencu.info); „or fi făcutără furori prin Ioropa” (gsp.ro) etc. Opiniile față de fenomen – ironizat ca mostră de agramatism muntenesc (și, evident, bucureștean) – merită o discuție separată.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

rapid fb jpg
Calendar 21 iulie: 1969   Neil Armstrong și Edwin „Buzz” Aldrin au devenit primii oameni care au pășit pe Lună jpeg
21 iulie, ziua în care astronauții Neil Armstrong și Buzz Aldrin au devenit primii oameni care au pășit pe Lună
Pe 21 iulie 1969 astronauții americani Neil Armstrong și Buzz Aldrin au pășit pentru prima dată pe Lună în cadrul misiunii Apollo 11 marcând un moment istoric în explorarea spațiului și un pas major pentru știință.
santuri colmatate (4) jfif
Cum ajung românii să-și facă rău cu mâna lor. Nepăsarea costă scump când plouă: drumuri distruse, culturi stricate și gospodării inundate
În multe comune, șanțurile de scurgere a apelor sunt înfundate cu vegetație, nămol și gunoaie. Pâraiele, la rândul lor, sunt colmatate. Așa se ajunge la situații aberante în care cursuri de apă aproape secate ajung să inunde curți și să distrugă drumuri.
Donald Trump și Vladimir Putin FOTO AFP
Trump amenință, dar Moscova nu se teme. Trei direcții ignorate | ANALIZĂ
Donald Trump a transmis un avertisment deloc subtil Kremlinului: dacă Rusia nu acceptă un acord de pace în termen de 50 de zile, se va confrunta cu „tarife secundare devastatoare”.
pinguin gentoo inconjurat de aisberguri în Antarctica shutterstock 2097677986 jpg
Antarctica, miza tăcută a marilor puteri. Ce se va întâmpla după 2048
În timp ce lumea urmărește cu atenție tensiunile în Arctica, la celălalt capăt al planetei se conturează un joc geopolitic mai discret, dar cu implicații strategice cel puțin la fel de importante.
Xi Jinpin si Vladimir Putin FOTO EPA EFE
Xi Jinping, nu Trump, este cel care are cheia influenței asupra lui Putin. Întrebarea este: va vrea să o folosească?
În spatele scenei se conturează o realitate mai puțin confortabilă pentru președintele american: adevărata influență asupra lui Vladimir Putin pare să nu vină de la Washington.
Atac  Kiev FOTO PROFIMEDIA jpg
Putin, hotărât să-i distrugă psihic pe ucraineni. Noua strategie de război, privarea de somn
Bombardamentele rusești constante asupra orașelor ucrainene transformă nopțile în perioade de teroare, afectând profund starea psihică și fizică a populației civile.
interventie pompieri cazut in prapastie   foto isu hunedoara jpg
Un bărbat și o femeie, salvați după ce au căzut într-o prăpastie de aproximativ 40 de metri, pe Defileul Jiului
Un bărbat și o femeie au căzut aproximativ 40 de metri într-o prăpastie pe Defileul Jiului, fiind scoşi cu dificultate din zona abruptă de către pompieri și transportaţi la spital.
jandarm filmat atingand cu bocancii drapelul   FOTO captura video webp
Imaginea care învrăjbește Internetul. Jandarmeria, acuzată că „a ajuns să calce în picioare” drapelul României: „Se încearcă manipularea publicului”
O imagine în care un jandarm pare că-și pune „bocancii pe aurul drapelului” României, masiv distribuită pe rețelele sociale, e catalogată de Jandarmeria Română drept o tentativă de manipulare.