Am fostără, am făcutără...

Publicat în Dilema Veche nr. 967 din 20 octombrie – 26 octombrie 2022
„Cu bule“ jpeg

Formele de tipul am fostără sau am făcutără, folosite de unele dintre personajele lui Caragiale, sînt o inovație surprinzătoare a limbii populare (mai exact, regionale), care s-a manifestat destul de puternic în secolul al XIX-lea și a persistat la începutul secolului al XX-lea, dar pînă la urmă nu a reușit să se răspîndească și să se impună în uz. La eșecul inovației a contribuit stigmatizarea formelor, în primul rînd prin textele lui Caragiale, apoi și în alte texte umoristice ale epocii. 

Formele de perfect compus cu terminația - apar în unele dintre cele mai cunoscute schițe ale lui Caragiale: în replicile indignate ale doamnelor din Dl Goe – „Dar noi n-am declaratără? strigă mamița (...) Să mai plătim? N-am plătitără o dată?” –, în mărturisirile duioase ale funcționarului din C.F.R. – „s-a certatără strașnic – n-a vorbitără... o zi-ntreagă (...) Pe urmă s-a-mpăcatără” –, în adresarea neașteptat de familiară a unei soții de notabil local către regină – „Am auzit, dragă, zice Doamnei nevasta directorului, că ați fostără cam bolnăvioară!” (25 de minute...). Din alte schițe se poate observa că folosirea seriei cu - parazitar nu ținea cont de poziția socială, fiind atribuită și vorbirii stăpînului, și celei a servitoarei – „Unde dracu s-a băgatără? zice d. Georgescu”; „A plecatără acușica toți, zice servitoarea somnoroasă”. Nu ținea cont, se pare, nici de vîrstă: formele sînt utilizate (în aceeași schiță) și de ginere, și de soacră, tot așa cum sînt deopotrivă prezente în replicile nurorii și ale soacrei din Art. 214. Formulările Cocoanei sînt cu precădere memorabile: „oții ăștia de-a venitărăla putere”, „l-a suplimatără” etc.  Inovația e prezentă și în mesajele scrise ale personajelor, ca în acumularea din felicitarea înșelătoare de 1 Aprilie: „Am aflat de la nepotu-meu Tudorache că te-a înaintatără. Foarte bine a făcutără. Amploaiat ca dumneata deștept și de treabă n-a mai avutără ei. Să-ți spun drept că ne-am bucuratără”. În fine, cum era de așteptat, Caragiale folosea formele în - în mod ludic, în corespondența de la Berlin cu Paul Zarifopol: „Stimați doamnă și Domn Doctor, am ajunsără cu bine, slavă Ziditorului, am supatără, și pe urmă pă-pat-ără” (Opere, VII). 

Publicațiile, suplimentele și rubricile umoristice din prima jumătate a secolului al XX-lea vor continuă să recurgă la comicul produs de formele de perfect compus cu finala -ără: „am cîntatără la Alexandra Parck o vară întreagă” (Furnica, 1904), „Au plecatără odată / Vînătorii cătră-o baltă” (Calicul, 1924), „Am pornitără cu toată trupa” (Veselia, 1925) etc.

Formele în discuție ilustrează un fenomen foarte interesant al morfologiei istorice românești. Desinența -ră, motivată etimologic la persoana a III-a plural de la perfectul simplu al verbelor moștenite din latină (cîntară, scriseră etc.), s-a extins prin analogie mai întîi la persoanele I și a II-a, devenind marcă de plural (scriserămscriserăți), precum și la persoana a III-a plural (scriseseră) și apoi la celelalte persoane de plural ale mai mult ca perfectului (scriseserăm, scriseserăți). Neobișnuită a fost atașarea ei la participiul din componența perfectului compus, tot ca marcă de plural, uneori extinsă și la singular. Fenomenul este o inovație specifică graiurilor din sud, prezentă în descrierile variantei regionale muntenești și adesea criticată, ca abatere de la normele românei standard. Cronologia fenomenului a fost descrisă în detaliu (într-un articol din 1982) de profesorul Constantin Frîncu, care a descoperit o primă atestare izolată de la sfîrșitul secolului al XVIII-lea, apoi tot mai multe prezențe ale formelor în prima jumătate a secolului al XIX-lea, în rapoarte și în scrisori private, inclusiv în texte ale unor persoane cultivate din generația pașoptistă. Formele au început apoi să-și reducă frecvența în scris, probabil ca urmare a ironizării lor, dar s-au păstrat în oralitatea regională, fiind înregistrate de cercetările dialectale din secolul al XX-lea în zone din Muntenia și Oltenia.

Ieșirea din uz a inovației muntenești pare să se confirme. Internetul nu ne oferă multe exemple, toate cele găsite părînd a fi folosite cu intenție parodică sau autoironică, „me-am datără sama dă situaţie, că l-am zăritără la plazmă pă domnu Ponta” (academiacatavencu.info); „or fi făcutără furori prin Ioropa” (gsp.ro) etc. Opiniile față de fenomen – ironizat ca mostră de agramatism muntenesc (și, evident, bucureștean) – merită o discuție separată.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

1031545422 jpg
Reformiști și antireformiști
Prima reforma semnificativă a fost în perioada 1996-2000, atunci cînd companiile de stat înregistrau pierderi și datorii foarte mari, care riscau să blocheze economia.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Nu merge bine”
În fapt, Brexit-ul a fost o lecție și un avertisment.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Cîinii și românii
Ascult şi aud, în întuneric, mesajul, totodată imemorial şi eschatologic, al destinului naţional.
Frica lui Putin jpeg
Dumnezeu ca bun de consum
În tot cazul, omul tradițional știa cărui dumnezeu să se închine și cum s-o facă. N-avea de ales decît în ce fel să urmeze tabla valorilor prescrise.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Prizonieri în rang secund?
După ce ne-am enervat și am jurat boicoturi, ne-am potolit repede. N-am boicotat nimic.
m simina jpg
Gara din New York
Dar Grand Central Terminal a avut noroc.
Iconofobie jpeg
Capitale…
În condiţiile unei dinamici culturale fireşti, şi Iaşiul, implică autorul, ar putea avea un destin similar, eliberîndu-se – o dată pentru totdeauna – de complexul „trădării” de la 1859...
„Cu bule“ jpeg
Cuvinte de mimă
Una e să mimezi cuvîntul pinguin, alta e să înlesnești ghicirea unor cuvinte ca destoinic sau adică, de fapt sau păi.
HCorches prel jpg
A construi nu înseamnă neapărat a desființa mai întîi
Se știe cît de puțin stagiu pedagogic se face la orice facultate, pentru a se obține calificarea de profesare în învățămînt.
p 7 Departamentul de Justitie WC jpg
Patrioți doar cu vorba
Cine sînt patrioții și cine sînt tiranii? Efortul de a răspunde la această întrebare va decide dacă America rămîne unită într-un stat de drept sau capitulează în fața violenței devastatoare.
radu naum PNG
Arbitrii români au orbul găinilor?
O veche zicală a meseriei pretinde că un deţinător de fluier trebuie să aibă auzul selectiv (la boscorodelile jucătorilor).
Comunismul se aplică din nou jpeg
Geografia dintotdeauna
Tim Marshall spune că „geografia nu dictează cursul tuturor evenimentelor” și încearcă să nu cadă în capcana unui determinism geografic (care ar putea fi asemănător, nu-i așa, cu determinismul economic marxist).
O mare invenție – contractul social jpeg
Moartea lui Tudor Vladimirescu: asasinat sau executarea unei pedepse?
Codul penal militar intern al Eteriei nu avea nici o valoare juridică.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Rusia trebuie să piardă”
Orice alt deznodămînt va duce la destrămarea ordinii internaționale așa cum o știm acum, cu consecințe ce nu pot fi estimate.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Punct și de la capăt
Dar, în general, reacția unora dintre politicienii și gazetarii autohtoni după eșecul Schengen n-a reușit să depășească mimica unei bosumflări provinciale.
Frica lui Putin jpeg
Antimaniheism
Dar se poate întreba cineva: dacă răul nu se activează fără o anumită, fie și mică, proporție de bine, de ce binele însuși nu e mai puternic și mai activ?
m simina jpg
Pisicile de la Palatul de Iarnă
În altă ordine de idei, aș merge pe mîna Ecaterinei cea Mare: Albastru de Rusia și Angora albă.
AFumurescu prel jpg
Federaliștii și antifederaliștii români
A te trezi cu un picior în fiecare tabără, ca să nu zic luntre, e o binecuvîntare și un blestem.
Iconofobie jpeg
Poeți (și critici?)
Dar şi cei croiţi astfel sînt, la urma urmelor, să admitem, nişte poeţi.
„Cu bule“ jpeg
Mim și mimă
În franceză, după unele oscilații de încadrare într-un gen, mime s-a fixat ca substantiv masculin, iar pantomime ca feminin.
HCorches prel jpg
Oldies but goldies
De la Simona Popescu la Emil Brumaru, de la Mircea Dinescu la Mircea Cărtărescu, autorii contemporani nu lipsesc.
radu naum PNG
Există un stadion nou de fotbal în Ghencea. Pentru ce echipă?
Da, există, dar numai pentru unii. Pentru alţii, nu există. E ca şi cum n-ar fi, ca şi cum în mijlocul acelui cîmp din Ghencea ar fi doar un lan de grîu, sau o groapă ca a lui Ouatu, sau vidul cosmic.
p 7 WC jpg
Revenirea „delictului de gîndire”
O persoană, spunea Atkin, nu poate fi reținută sau privată de bunurile proprii în mod arbitrar, nici chiar în vreme de război.
index jpeg 6 webp
Afacerea Tate și modelul românesc
Era, într-un fel, un amestec de sisteme de vînzare de tip MLM (multi-level marketing) cu principiile funcționării unei secte.

Adevarul.ro

image
Iarna se dezlănțuie. Viscol puternic în România: harta celor mai afectate zone. Anunțurile meteorologilor
Iara se dezlănțuie în următoarele ore. Meteorologii au emis sâmbătă mai multe avertizări cod galben şi portocaliu de ninsori şi de vânt puternic pentru cea mai mare parte a ţării. Vremea rea pune stăpânire pe România.
image
Cât pot să ceară meseriașii pentru o casă simplă, la roșu. „Nu te mai droga, frățică!”
Un român a postat un anunț în care s-a interesat cât ar putea să-l coste o casă de 80 de metri pătrați, pe un singur nivel. Printre răspunsuri, au fost și unele cu totul surprinzătoare.
image
Prima autostradă din România, construită la dorința lui Ceaușescu. În cât timp a fost gata și care era viteza maximă de deplasare
Autostrada Bucureşti-Piteşti, cea mai veche din România, a fost finalizată în doar cinci ani, între 1967 şi 1972, din ordinul lui Nicolae Ceauşescu. Astăzi se împlinesc 56 de ani de la începerea lucrărilor de construire.

HIstoria.ro

image
Moartea căpitanului Valter Mărăcineanu, un erou al Războiului de Independență
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” deține în patrimoniul său o fotografie inedită a eroului român Valter Mărăcineanu.
image
Armata lui Vlad Ţepeș: Arme și echipamente
Cu toată lipsa de piese originale din epocă, putem reface echipamentul și armamentul trupelor lui Vlad Ţepeș, bazându-ne pe puținele piese existente, pe sursele pictate și scrise și pe comparații cu zonele din jur.
image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.