Alte fronturi

Publicat în Dilema Veche nr. 965 din 6 octombrie – 12 octombrie 2022
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Reprezentanții a nouă state est-europene semnau duminica trecută o scrisoare de sprijin pentru Ucraina după ce președintele Rusiei, Vladimir Putin, anunțase anexarea a patru provincii ucrainene. Pe lîngă promisiunea că țările lor nu vor recunoaște niciodată raptul teritorial săvîrșit de ruși, președinții Slovaciei, Cehiei, Estoniei, Lituaniei, Letoniei, Macedoniei de Nord, Muntenegrului, României și Poloniei anunțau și că susțin aderarea Ucrainei la NATO, o direcție în privința căreia, deocamdată cel puțin, statele occidentale se exprimă ambiguu. 

Dintre semnatarii scrisorii lipsesc reprezentantul Ungariei (nici o surpriză aici, Budapesta e un soi de Minsk pe Dunăre) și cel al Bulgariei. În cel de-al doilea caz, e foarte probabil că Sofia s-a abținut să fie foarte fermă pentru că în aceeași zi aveau loc alegeri parlamentare, iar discuția despre Ucraina este sensibilă pentru bulgari. Asta în condițiile în care, tradițional, simpatia pentru Rusia a fost mai mare în rîndul populației bulgare decît în alte țări din Est. Ultimul guvern cu mandat deplin al Bulgariei, condus de pro-occidentalul Kiril Petkov, s-a exprimat ferm în favoarea Ucrainei, însă viața sa a fost scurtă. În iunie, la mai puțin de un an de la instalare și de la precedentele alegeri, cabinetul Petkov devenea primul din istoria țării demis prin moțiune de cenzură. 

Alegerile de duminică nu au produs un rezultat foarte clar. GERB, partidul fostului premier Boiko Borisov, a ieșit în frunte, însă șansele de alcătuire a unei coaliții stabile sînt relativ reduse. Borisov pierduse guvernarea pe fondul unor scandaluri de corupție și a fost chiar reținut pentru cîteva ore de poliția bulgară, o întîmplare stranie și încă insuficient explicate, petrecută în paralel cu o vizită la Sofia a șefei Parchetului European, Laura Codruța Kövesi. Acum, Borisov este pus în fața unei dileme – dacă încearcă să construiască o coaliție cu partidul minorității turce, Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți, atunci riscă să devină iar ținta manifestațiilor de stradă, așa cum s-a întîmplat în trecut. Asta pentru că o parte dintre acuzațiile de corupție care îl vizează au în vedere legături cu lideri și apropiați ai MDL. O tentativă de guvernare împreună cu pro-occidentalii lui Petkov le-ar provoca acestora din urmă pagube ce vor fi probabil imposibil de reparat. De altfel, Petkov a respins ferm o astfel de idee. 

În noul Parlament bulgar va fi prezent cu un scor respectabil și „Renașterea”, un partid pro-rusesc de extremă dreapta. Orice asociere cu această formațiune e de natură să provoace nedumerire oriunde la vest de Bulgaria. Nici Petkov, al cărui partid s-a clasat pe locul doi, și nici Borisov nu își doresc așa ceva. Pentru Borisov, o colaborare cu „Renașterea“ ar fi fatală din punct de vedere politic, într-un moment în care face eforturi să se prezinte ca garant al îndepărtării de Rusia. În astfel de momente, liderul GERB regretă probabil cel mai mult imaginile din trecut în care îi dăruia un cățel președintelui Putin, iar acesta îl asigura că Rusia e cel mai mare prieten al Bulgariei.

Desemnarea viitorului premier al Bulgariei este o prerogativă care revine președintelui Rumen Radev. Fost pilot militar, Radev este încă un personaj din politica bulgară care ezită cînd vine vorba despre Rusia. El este cel a cărui semnătură ar fi putut apărea la finalul documentului amintit mai devreme, însă a preferat să se abțină. 

Sînt șanse serioase ca nici de data asta politicienii bulgari să nu reușească să îi prezinte președintelui o variantă de coaliție solidă, iar acesta va fi obligat să convoace alegeri anticipate. Din nou. Ar fi a patra oară în doi ani de zile, o situație fără precedent la sud de Dunăre. 

Dincolo de bizantinisme politice locale, situația din Bulgaria arată că războiul din Ucraina se poartă și pe fronturi externe. Cu fiecare zi care trece, marcată de inflație și de alte necazuri economice, sarcina celor care trebuie să explice de ce agresiunea rusească trebuie respinsă ferm devine tot mai dificilă. E greu, pînă la urmă, să îi spui cetățeanului bulgar, sau din oricare altă parte a Europei, că trebuie să facă sacrificii în numele unui ideal democratic și în favoarea unui popor cu care n-are probabil nici un fel de legătură. Presupunerea că Rusia a pierdut din imaginea pozitivă pe care o avea în ochii unora dintre europeni e valabilă, însă doar pînă la un punct. Întotdeauna se găsesc oportuniști care știu, pot și vor să profite de crize. Și sînt suficient de cinici cît să nu calculeze altceva decît cîștiguri meschine și pe termen scurt.

Despre solidaritatea Occidentului în fața agresiunii ruse s-a scris foarte mult și, ori de cîte ori sînt alegeri sau schimbări de guverne în Europa, ea este pusă la îndoială. Cîtă vreme războiul nu se va fi încheiat, întrebarea asta va reveni și va reveni tot mai apăsat. Și orice ezitare ajută Rusia. Imaginea Occidentului în ochii elitei politice ruse e aceea a unui sistem mult prea preocupat de propriul confort ca să poată rezista în condiții adverse. Pariul lui Vladimir nu e că poate învinge Vestul,ci că Vestul poartă în suflet și în conduită premisele propriei înfrîngeri.

Teodor Tiță este gazda podcast-ului În Centru pe care îl puteți asculta pe oricare dintre platformele de distribuție (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cât costă minivacanța de 1 Mai-Paște pe Valea Prahovei sau în stațiunea Padina-Peștera
În scurt timp începe minivacanța de 1 Mai-Paște (5 mai 2024), prilej de relaxare și călătorii. Două populare destinații sunt Valea Prahovei și stațiunea Padina-Peștera (Dâmbovița). Ofertele de cazare sunt multiple și variate.
image
Ce ascunde China în Wuhan. Misterele locului de unde a pornit pandemia, dezvăluite de un cunoscut vlogger român VIDEO
Cătălin Stănciulescu, vlogger-ul român devenit celebru pentru în peregrinările sale a făcut interviu cu fratele celebrului baron al drogurilor, Pablo Escobar, a vizitat Wuhan, locul din China de unde a pornit pandemia care a ucis zeci de milioane de oameni.
image
Zboruri din Sibiu, de la 200 de euro biletul. Care sunt destinațiile de vacanță
Se reiau cursele spre cinci destinații de vacanță din această vară, cu un total de zece frecvențe săptămânale, ce vor fi disponibile pentru rezervare la agențiile de turism cu care colaborează aeroportul din Sibiu.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.