Alte fronturi

Publicat în Dilema Veche nr. 965 din 6 octombrie – 12 octombrie 2022
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Reprezentanții a nouă state est-europene semnau duminica trecută o scrisoare de sprijin pentru Ucraina după ce președintele Rusiei, Vladimir Putin, anunțase anexarea a patru provincii ucrainene. Pe lîngă promisiunea că țările lor nu vor recunoaște niciodată raptul teritorial săvîrșit de ruși, președinții Slovaciei, Cehiei, Estoniei, Lituaniei, Letoniei, Macedoniei de Nord, Muntenegrului, României și Poloniei anunțau și că susțin aderarea Ucrainei la NATO, o direcție în privința căreia, deocamdată cel puțin, statele occidentale se exprimă ambiguu. 

Dintre semnatarii scrisorii lipsesc reprezentantul Ungariei (nici o surpriză aici, Budapesta e un soi de Minsk pe Dunăre) și cel al Bulgariei. În cel de-al doilea caz, e foarte probabil că Sofia s-a abținut să fie foarte fermă pentru că în aceeași zi aveau loc alegeri parlamentare, iar discuția despre Ucraina este sensibilă pentru bulgari. Asta în condițiile în care, tradițional, simpatia pentru Rusia a fost mai mare în rîndul populației bulgare decît în alte țări din Est. Ultimul guvern cu mandat deplin al Bulgariei, condus de pro-occidentalul Kiril Petkov, s-a exprimat ferm în favoarea Ucrainei, însă viața sa a fost scurtă. În iunie, la mai puțin de un an de la instalare și de la precedentele alegeri, cabinetul Petkov devenea primul din istoria țării demis prin moțiune de cenzură. 

Alegerile de duminică nu au produs un rezultat foarte clar. GERB, partidul fostului premier Boiko Borisov, a ieșit în frunte, însă șansele de alcătuire a unei coaliții stabile sînt relativ reduse. Borisov pierduse guvernarea pe fondul unor scandaluri de corupție și a fost chiar reținut pentru cîteva ore de poliția bulgară, o întîmplare stranie și încă insuficient explicate, petrecută în paralel cu o vizită la Sofia a șefei Parchetului European, Laura Codruța Kövesi. Acum, Borisov este pus în fața unei dileme – dacă încearcă să construiască o coaliție cu partidul minorității turce, Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți, atunci riscă să devină iar ținta manifestațiilor de stradă, așa cum s-a întîmplat în trecut. Asta pentru că o parte dintre acuzațiile de corupție care îl vizează au în vedere legături cu lideri și apropiați ai MDL. O tentativă de guvernare împreună cu pro-occidentalii lui Petkov le-ar provoca acestora din urmă pagube ce vor fi probabil imposibil de reparat. De altfel, Petkov a respins ferm o astfel de idee. 

În noul Parlament bulgar va fi prezent cu un scor respectabil și „Renașterea”, un partid pro-rusesc de extremă dreapta. Orice asociere cu această formațiune e de natură să provoace nedumerire oriunde la vest de Bulgaria. Nici Petkov, al cărui partid s-a clasat pe locul doi, și nici Borisov nu își doresc așa ceva. Pentru Borisov, o colaborare cu „Renașterea“ ar fi fatală din punct de vedere politic, într-un moment în care face eforturi să se prezinte ca garant al îndepărtării de Rusia. În astfel de momente, liderul GERB regretă probabil cel mai mult imaginile din trecut în care îi dăruia un cățel președintelui Putin, iar acesta îl asigura că Rusia e cel mai mare prieten al Bulgariei.

Desemnarea viitorului premier al Bulgariei este o prerogativă care revine președintelui Rumen Radev. Fost pilot militar, Radev este încă un personaj din politica bulgară care ezită cînd vine vorba despre Rusia. El este cel a cărui semnătură ar fi putut apărea la finalul documentului amintit mai devreme, însă a preferat să se abțină. 

Sînt șanse serioase ca nici de data asta politicienii bulgari să nu reușească să îi prezinte președintelui o variantă de coaliție solidă, iar acesta va fi obligat să convoace alegeri anticipate. Din nou. Ar fi a patra oară în doi ani de zile, o situație fără precedent la sud de Dunăre. 

Dincolo de bizantinisme politice locale, situația din Bulgaria arată că războiul din Ucraina se poartă și pe fronturi externe. Cu fiecare zi care trece, marcată de inflație și de alte necazuri economice, sarcina celor care trebuie să explice de ce agresiunea rusească trebuie respinsă ferm devine tot mai dificilă. E greu, pînă la urmă, să îi spui cetățeanului bulgar, sau din oricare altă parte a Europei, că trebuie să facă sacrificii în numele unui ideal democratic și în favoarea unui popor cu care n-are probabil nici un fel de legătură. Presupunerea că Rusia a pierdut din imaginea pozitivă pe care o avea în ochii unora dintre europeni e valabilă, însă doar pînă la un punct. Întotdeauna se găsesc oportuniști care știu, pot și vor să profite de crize. Și sînt suficient de cinici cît să nu calculeze altceva decît cîștiguri meschine și pe termen scurt.

Despre solidaritatea Occidentului în fața agresiunii ruse s-a scris foarte mult și, ori de cîte ori sînt alegeri sau schimbări de guverne în Europa, ea este pusă la îndoială. Cîtă vreme războiul nu se va fi încheiat, întrebarea asta va reveni și va reveni tot mai apăsat. Și orice ezitare ajută Rusia. Imaginea Occidentului în ochii elitei politice ruse e aceea a unui sistem mult prea preocupat de propriul confort ca să poată rezista în condiții adverse. Pariul lui Vladimir nu e că poate învinge Vestul,ci că Vestul poartă în suflet și în conduită premisele propriei înfrîngeri.

Teodor Tiță este gazda podcast-ului În Centru pe care îl puteți asculta pe oricare dintre platformele de distribuție (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ

640px Boulevard Unirii jpg
Cu mîndrie despre România, cu luciditate despre români
România va construi și spitalele regionale și municipale (este greu de spus cînd), pentru că dacă acum este moda stadioanelor, cu siguranță va veni și cea a spitalelor.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Dependența de China
În discursul despre care aminteam mai devreme, Rishi Sunak propunea ca relațiile cu China să fie guvernate de acum înainte de un „pragmatism robust”.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Nota testamentară a lui Constantin Noica
S-au găsit, inevitabil, și hermenuți subtili, care să extindă „marasmul” nicasian asupra „discipolilor”.
Frica lui Putin jpeg
Dr.
Bine, dar de ce totuși au nevoie să-și pună la rever acest păcătos de dr.? Vanitate?
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Doar educația...
Și eu cred că responsabilitatea, respectul pentru ceilalți și hărnicia sînt valorile fundamentale pe care trebuie să le insuflăm celor ce vin după noi.
m simina jpg
Primul SMS din istorie
Fix treizeci de ani, așadar, de la primul mesaj scurt trimis (Short Message Sent) din istorie.
Iconofobie jpeg
Un demon atipic
Ambii reprezintă niște „realități” abstracte, imprecise, încărcate de mister și neclaritate semantică.
„Cu bule“ jpeg
Șofer de duminică
Popularitatea expresiei se reflectă în extinderea tiparului la alte ocupații.
HCorches prel jpg
Voi știți formula permanganatului de potasiu?
Așa era ea, o profesoară severă din cale-afară, la orele căreia nu se auzea nici musca.
radu naum PNG
Putem să vorbim despre un campionat prea mondial de fotbal?
Un minunat Panama-Oman va putea fi savurat la viitoarea Cupă Mondială. Sau un Brazilia – St. Kits şi Nevis, acolo să vezi distracţie! Nu s-au gîndit rău venerabilii.
p 7 WC jpg
Evitabila creștere a extremei drepte germane
Dar nu și în Germania, unde partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) are, deocamdată, un succes neînsemnat.
Comunismul se aplică din nou jpeg
De ce se opune Austria
Mi-am adus aminte atunci și cum o cunoștință din Oetz mi-a explicat odată că pe văile mai dinspre Elveția mă puteam întîlni cu oameni nesuferiți și încuiați.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.

Adevarul.ro

GYORPLUSZ jpg
Presa maghiară, cucerită de fanii Rapidului la meciul cu Gyor. Cum i-a comparat cu fanii Japoniei de la Mondial
Presa maghiară a fost impresionată de comportamentul fanilor giuleșteni din timpul partidei dintre Gyor și Rapid, încheiată cu scorul de 32-30, în grupa B a Ligii Campionilor la handbal feminin.
7538113 jpg
B-21 Raider – bombardierul care lovește oriunde în lume a fost lansat VIDEO
Primul avion de generația a VI-a de serie din lume, noul bombardier intercontinental cu capabilități stealth (invizibil pentru radar) B-21 Raider a fost dezvăluit publicului în urmă cu câteva zile de producătorul Northrop Grumman și beneficiarul US Air Force.
Oraș plutitor Foto AT Design Office via The sun webp
Planuri uimitoare pentru un oraș plutitor, cu străzi subacvatice. Unde ar urma să fie construit cel mai ambițios proiect din istorie
Planurile pentru un proiect de oraș plutitor pe apă în largul coastelor Chinei ar fi, dacă ar fi construit, cel mai ambițios proiect urban din toate timpurile.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.