Alte „bălării”...

Publicat în Dilema Veche nr. 848 din 9 - 15 iulie 2020
„Cu bule“ jpeg

În româna colocvială de azi, cuvîntul bălării este destul de frecvent folosit, ca termen generic pentru lucrurile neimportante, neinteresante sau chiar supărătoare. Metafora e cît se poate de simplă: buruienile sînt considerate în genere inutile și chiar dăunătoare. Numai că nu cuvîntul buruieni a fost ales de vorbitori pentru dezvoltarea metaforică, ci sinonimul bălării: ceea ce ține de întîmplare, poate și de asocierile sonore mai expresive ale celui de-al doilea termen.

În corpusul de română actuală roTenTen16 (culeasă din web, cu mai mult de două miliarde de cuvinte), pluralul bălării apare de peste 3.000 de ori; evident, adesea cu sensul propriu. Sensul figurat este însă cel puțin la fel de prezent în texte. Ca termen peiorativ (echivalent cu „prostii”), bălării este deseori dezambiguizat printr-un adjectiv: „cititorii de idei, care or să se plictisească să vadă 20 de bălării publicitare, scrise-n vîrful tastaturii”; „Bălării politicianiste justificative”. (Toate citatele cu care ilustrez  sensurile actuale ale cuvîntului sînt autentice, dar nu le-am mai indicat sursa primară, pentru că le-am preluat direct din corpusul pomenit.)

Alteori, cuvîntul intră în tiparul peiorativ prostul de Cutare; „e un tip talentat, dar s-a cam pierdut, jucînd în tot felul de bălării de scenuțe, prin emisiunile lui de prost divertisment”. Dezambiguizarea sensului se poate face și printr-o paranteză explicativă: „se va salva sub forma unui fișier executabil .exe și care îți va instala bălării (reclame) pe calculator”.

De cele mai multe ori, sensul cuvîntului se deduce pur și simplu din context: „Nu mai pot cumpăra un ziar cînd apar tot soiul de bălării în domeniul în care mă pricep”; „bucuria mea, așa cum este a tuturor celor care primesc bălării nesolicitate pe mail”.

Bălăriile sînt în genere abstracții, vorbe goale, așa că se spun și se scriu: „După cum vedeți, domnul Vlădescu a spus numai «bălării» și lucruri total neconcludente și inconsistente”; „habar n-are, nu citește mailurile, vorbește bălării”; „s-apucă să-nșire bălării”; „mi se pare că am scris numai bălării în recenzie”; „Părerea mea e că poeziile sînt mai ușor de argumentat, asta dacă știi versurile. Te apuci și scrii bălării, gen prima strofa, tralalalala, strofa a doua, bla bla bla. Și gata eseul”.

Sensul vag și depreciativ a făcut din bălării un cuvînt foarte potrivit pentru suspendarea enumerărilor. Formula şi alte bălării este înlocuitorul colocvial de ultimă oră al lui etcetera: „Blog de triatlon, MTB, înot, concursuri și alte bălării”; „grămezile peste grămezi de link-uri, trimiteri și alte bălării”.

Cuvîntul este folosit și în alte construcții, cu prepoziție: în și prin bălării, descrieri metaforice (asemănătoare cu alăturea cu drumul) ale unor deraieri, ale unor devieri de la traseul normal: „Discuțiile se duc în bălării, clarificările sînt necesare”; „dacă acordul cu FMI «îngheață», cursul leu/euro ar putea ajunge «în bălării», după cum a declarat pentru Gândul E.R., director BNR”. Luatul sau datul în sau prin bălării poate să însemne multe lucruri: de la o simplă divagație la o greșeală gravă sau la un comportamente deviant: „iar am dat-o în bălării și m-am îndepărtat de la subiect”; „unii dintre competitorii ei mult mai experimentați au mai luat-o cîte un pic, de emoție, prin bălării, dar ea nu s-a pierdut cu firea”; „Am mai dat-o și total prin bălării pe ici pe colo (și cînd zic total vreau să zic total) și m-am îmbătat grav” etc.

Nimic din sensurile recente nu a intrat încă în dicționarele noastre generale (care consemnează doar sensul propriu al cuvîntului, a cărui origine a rămas necunoscută). Chiar dicționarele de argou și limbaj familiar surprind doar o parte dintre disponibilitățile actuale ale termenului: G. Volceanov a înregistrat, în Dicționarul de argou al limbii române (2006), expresia în bălării, cu explicațiile „în altă parte”, „nu se știe unde; aiurea” și cu o specializare în argoul fotbalistic: „(despre un șut) la mare distanță de poartă”.

Bălăriile actuale sînt o metaforă destul de nouă, expresivă și amuzantă. Probabil că sensurile colocvial-argotice ale cuvîntului se vor fixa în limbă și vor intra în dicționare.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Mircea Lucescu (Sportpictures) jpg
Se cere tragerea la răspundere a lui Mircea Lucescu pe subiectul Steaua
Foști mari jucători din istoria Stelei, precum Anghel Iordănescu și Marius Lăcătuș, solicită pedepsirea selecționerului pentru că persiflează o decizie a instanței.
Dr Oz / FOTO: Getty Images
Trump l-a ales pe teleevanghelistul Dr Oz, care a promovat „medicamentele minune”, la conducerea agenţiei pentru servicii medicale
Președintele ales al SUA, Donald Trump, intenționează să-l nominalizeze pe medicul și teleevanghelistul Mehmet Oz pentru funcția de șef al Centrelor de Îngrijire Medicală și Servicii Medicale.
Dezvoltatorul imobiliar Nordis a intrat în insolvență foto: Facebook
Cine ar fi plătit, de fapt, zborul lui Ciolacu la Nisa
Scandalul Nordis, în care este implicat și Marcel Ciolacu, a luat o amploare neașteptată înaintea alegerilor prezidențiale, surse politice și de afaceri declarând cine ar fi plătit de fapt zborul către Nisa.
gerard hutch mafiot irlandez alegeri parlamentare png
„Eu sunt omul vostru”. Un presupus lider mafiot candidează pentru un loc în parlamentul irlandez
Gerard Hutch, presupus şef al unei cunoscute familii de infractori din Irlanda, candidează pentru un mandat de deputat în Parlament.
image png
Ce a uimit-o pe o turistă din SUA, atunci când a vizitat România: „Doamne, ajunge, gata, să mergem”
România continuă să impresioneze turiști din întreaga lume cu frumusețile sale naturale, cultura autentică și experiențele unice pe care le oferă.
Design fără titlu (4) png
Operațiunea „Școala” continuă: 29 de traficanți, arestați. Ce au găsit polițiștii în urma perchezițiilor
Polițiștii au arestat 29 de suspecți în cadrul operațiunii „Școala”, în care un grup de elevi, studenți și adulți au comis infracțiunile de trafic de droguri de mare risc și efectuarea de operațiuni cu substanțe psihoactive.
Razzlekhan FB jpg
Cuplul care a dat cel mai mare jaf din istoria Bitcoin a ajuns la închisoare. Cum actionau „Crocodilul de pe Wall Street” și soțul său
Heather Morgan, femeia care s-a autointitulat pe rețelele sociale „Crocodilul de pe Wall Street” și „Razzlekhan”, a fost condamnată săptămâna aceasta pentru rolul jucat în spălarea criptomonedelor furate de la bursa Bitfinex de soțul său, hackerul Ilya Lichtenstein (condamnat anterior).
orase din romania png
România văzută prin ochii unui celebru actor: „Pe atunci, venea după regimul Ceaușescu...”
Mulți actori și artiști au ajuns de-a lungul anilor pe mealeagurile românești și au rămas impresionați de frumusețea țării noastre. Însă, cum era văzută România înainte și la începutul anilor 2000? Ei bine, celebrul actor englez Jude Law a vorbit despre vremea în care satele de la noi nu aveau nici
kiev ambasada sua
Ambasada SUA de la Kiev se închide după un avertisment referitor la un „atac aerian semnificativ” pe 20 noiembrie
Statele Unite îşi închid temporar ambasada de la Kiev după ce au primit ceea ce afirmă a fi „informaţii specifice privind un potenţial atac aerian semnificativ pe 20 noiembrie”, relatează Zerkalo Nedeli.