Alegeri universale doar pentru „patrioți”

Publicat în Dilema Veche nr. 924 din 23 decembrie 2021 – 5 ianuarie 2022
Bătălia cu giganții jpeg

Alegeri cu rezultat previzibil în Regiunea Administrativă Specială chineză din Hong Kong. Potrivit noilor reguli, doar „patrioții” s-au putut prezenta în fața alegătorilor, candidații fiind încuviințați și garantați de guvernul de la Beijing. Potrivit noii legi electorale, doar 20 din cele 90 de locuri din Parlament sînt alese direct. 40 de fotolii din Parlamentul local sînt alese de o comisie formată din reprezentanți loiali Beijingului. Restul de 30 de locuri sînt alese de comitete care reprezintă diferite comitete și grupuri de interese din industrie aflate, și acestea, sub influența Chinei. Iar toți candidații, inclusivi cei care s-au prezentat pentru mandatele directe, au fost verificați de Beijing. Criteriul principal: loialitatea față de China. În aceste condiții, era de așteptat ca prezența la urne să fie scăzută: doar vreo 30% din cei 4,5 milioane de locuitori ai regiunii Hong Kong s-au prezentat la vot.

Autoritățile din Hong Kong s-au străduit din răsputeri – dar degeaba – să asigure o prezență ridicată la vot tocmai pentru a da impresia unei voințe populare, legitime. Însă, pe fondul antipatiei aproape generale stîrnite de guvernul local condus de Carrie Lam, dar și în lipsa unei oferte electorale și, mai ales, în contextul unei legi considerate nedemocratice, cetățenii au refuzat să se prezinte la urne. Descurajantă a fost și prezența vizibilă a poliției: 10.000 de ofiţeri au fost dislocaţi pentru a asigura ordinea publică în ziua scrutinului. Și peste zece persoane au fost arestate încă înainte de începerea alegerilor pentru că ar fi îndemnat populația să-și anuleze buletinul de vot. E o formă de protest soft – dar aspru pedepsită.

Protestele izbucnite în 2019 au oferit, vreme de cîteva luni, o licărire de speranță tinerilor care au crezut că democrația mai e (încă) posibilă. Mișcarea de contestare a apărut, dacă vă mai amintiți, la scurt timp după decizia guvernului local de a adopta o lege care permite extrădarea în China continentală – o măsură care îi face pe cetățenii din Hong Kong vulnerabili în fața autorităților de la Beijing din motive politice sau în funcție de interese de afaceri și care subminează sistemul juridic semiautonom al regiunii. În 1997, atunci cînd Marea Britanie a renunțat la această colonie, retrocedînd-o Chinei, Hong Kong-ului i s-a garantat dreptul de a-și păstra sistemul judiciar și administrativ timp de 50 de ani, după principiul „o țară, două sisteme“. Partidul Comunist Chinez forțează însă modificări legislative și de natură administrativă pentru a alinia această insulă de democrație la sistemul chinez. Criza politică declanșată de protestele din 2019 a obligat guvernul local să amîne inițiativa legislativă cu privire la extrădare. Însă, în vreme ce protestatarii au cerut abandonarea definitivă a legii, demisia guvernului local și menținerea statutului special al teritoriului, guvernul de la Beijing a intensificat presiunea făcînd pași decisivi pentru a-și spori autoritatea asupra Hong Kong-ului.

Comunitatea internațională și-a exprimat deja în repetate rînduri îngrijorarea cu privire la degradarea drepturilor și libertăților cetățenilor din Hong Kong. Legile adoptate de Beijing privind securitatea națională au fost primul răspuns la protestele din 2019: sub pretextul securității naționale pot fi arestați mult mai ușor eventualii contestatari ai regimului. Însă situația devine tot mai dramatică. Prin sporirea semnificativă a prezenței militare și polițienești pentru a descuraja protestele, prin măsuri judiciare îndreptate împotriva disidenților, dar și prin schimbarea intempestivă a legislației electorale. Scrutinul de duminica trecută e doar cel mai recent episod, poate chiar epilogul acestei triste istorii: Hong Kong se integrează în China. Hong Kong se dezintegrează.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

calin georgescu familie jpg
CNSAS face verificări pentru a stabili dacă mama lui Călin Georgescu a făcut parte din Mișcarea legionară
Vicepreședintele Colegiului Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, Mădălin Hodor, a precizat că va întreprinde cercetări în documentele de arhivă în cazul mamei lui Călin Georgescu.
Stefan cel Mare jpg
Cele două ciorbe care erau preferatele lui Ștefan cel Mare. Și tu le-ai pregătit până acum
Ștefan cel Mare, unul dintre cei mai iubiți și respectați domnitori ai Moldovei, a lăsat o amprentă puternică nu doar în istoria țării, ci și în tradițiile culturale, inclusiv în domeniul culinar.
Jessica Simpson  foto   Instagram jpg
De când a slăbit, Jessica Simpson se simte ca la 20 de ani și nu mai vrea să fie căsătorită
Mai nou, se crede irezistibilă și vrea să se bucure de acest lucru, iar mariajul o împiedică. De-asta s-a despărțit de soț?
minodora png
Dieta minune prin care Minodora a ajuns de la 100 de kilograme la 60. Ce mânca artista într-o zi
Minodora (46 de ani) a mărturisit în urmă cu ceva timp, cum a ajuns să slăbească miraculos și să aibă, în sfârșit, kilogramele dorite. Artista a ținut o dietă prin care a reușit să scape de 40 de kilograme.
apel de urgenta 112 jpeg
Românii sunt mai responsabili când sună la 112. Câte apeluri de urgență au fost înregistrate în 2024
În anul 2024, numărul apelurilor non-urgente a scăzut cu aproape un milion, comparativ cu anii anteriori, a transmis Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) printr-un comunicat.
Incendiu la un azil din Belgrad Foto Captură Video RTS jpg
Opt morţi şi mai mulți răniţi în urma unui incendiu izbucnit la un azil de bătrâni de la periferia Belgradului
Opt persoane au murit, iar alte şapte au fost rănite într-un incendiu, în noaptea de duminică spre luni, într-un azil de bătrâni de la Barajevo, un cartier situat la periferia Belgradului.
Călin Georgescu la Curtea de Apel București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Călin Georgescu lansează mesaje false despre venirea delegației FMI în țară: „Vin pentru a găsi o soluție ca România să fie cumpărată pe nimic”
Călin Georgescu a făcut declarații false în care a susținut că delegația FMI ar veni în România pentru a „cumpăra țara pe nimic” și că SUA va rămâne fără bani de la 21 ianuarie, informații ce au fost rapid demontate de surse oficiale.
image png
Unitățile militare de voluntari din Rusia recrutează femei în forțele armate
Experții de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) atrag atenția că rușii sporesc numărul personalului din așa-numitele unități militare de voluntari prin recrutarea femeilor în forțele armate ruse.
donald trump investitura jpg
Un american de origine română, apreciat de Donald Trump: „Este o mare onoare”. Cine este bărbatul căruia i-a mulțumit președintele Statelor Unite
Înainte de ceremonia de învestire care va marca începutul celui de-al doilea mandat al lui Donald Trump ca președinte al Statelor Unite, un moment emoționant a avut loc duminică seară, când președintele ales i-a mulțumit public unui american de origine română pentru curajul și sacrificiul său.