Alegeri regionale în Franța – un test neconcludent pentru prezidențiale

Publicat în Dilema Veche nr. 898 din 24 – 30 iunie 2021
Bătălia cu giganții jpeg

La mai puțin de un an înaintea alegerilor prezidențiale, partidul lui Emmanuel Macron a picat testul încrederii. O înfrîngere zdrobitoare – se grăbesc să anunțe adversarii săi populiști, de stînga sau de dreapta. E, fără îndoială, o înfrîngere pentru La République en Marche (LREM). Dar nimeni nu poate să clameze victoria. Primul tur al alegerilor regionale (amînate cîteva luni pe fondul pandemiei de COVID-19) spune, de fapt, foarte puțin despre preferințele politice ale francezilor și aproape nimic despre configurarea opțiunilor la viitoarele alegeri prezidențiale.

Cetățenii au fost invitați la urne pentru a-și desemna reprezentanții regionali (în cele 12 regiuni, insula Corsica, patru teritorii de peste mări și 96 de departamente). Aproximativ 15.700 de candidați au concurat pentru 4.100 de posturi. Partidul centrist al președintelui Macron a obținut vreo 10% din voturi, iar Adunarea Naţională, partidul populist, de extremă dreapta, condus de Marine Le Pen, s-a clasat sub așteptări (19%). Partidul Socialist, bine înfipt în unele zone, a obținut peste 15% din voturi la nivel național. În fruntea clasamentului e partidului (conservator) Les Républicains (28,5%) al lui Xavier Bertrand.

Rezultatele permit o evaluare a forței fiecărui partid, regiune cu regiune. Nu însă și măsura impactului la nivel național. Printre altele, și din cauza absenteismului care a atins cote alarmante. Doar o treime din cetățenii înscriși pe listele electorale s-au prezentat la vot. Peste 66% din alegători (31 de milioane de cetățeni) au ales să nu voteze. Și sînt destule explicații posibile ale acestui fenomen. Ridicarea restricțiilor, care în Franța au fost mai dure și mai îndelungate decît în alte state europene, i-a făcut pe oameni să acorde prioritate vieții obișnuite: să se întîlnească, să meargă la cafenea ori la teatru, să călătorească. O altă explicație a absenteismului: o sancțiune simbolică, dar totuși dureroasă aplicată în bloc tuturor partidelor pentru măsurile poate exagerate adoptate împotriva răspîndirii pandemiei. În fine, ar mai fi de adăugat aici și lipsa unei dezbateri electorale autentice și a unor teme pertinente pentru prezent și pentru viitor, din moment ce agenda publică a fost confiscată de criza sanitară.

În orice caz, cel mai grav efect al absenteismului e deruta în care se află mai toate partidele după primul tur de scrutin. Și dacă turul doi al alegerilor regionale va clarifica măcar cîștigătorii la nivel local, rezultatele nu vor putea fi folosite drept un barometru pentru viitoarele alegeri prezidențiale. Baza electorală este atît de restrînsă încît orice interpretare este riscantă.

Cîteva tendințe se pot desprinde, totuși, din această experiență.

Partidul președintelui nu a reușit să se dezvolte în teritoriu, la nivelul regiunilor și departamentelor și nici să-și consolideze pozițiile. Asta nu ține neapărat de performanța guvernării, cît de capacitatea de organizare internă a partidului. La alegerile prezidențiale, Emmanuel Macron va avea nevoie nu doar de un (nou) mesaj convingător, ci și de o organizație capabilă să-l susțină. Chiar dacă rezultatele slabe obținute la aceste alegeri nu îi vor afecta în mod obligatoriu viitorul politic, ele riscă să-i știrbească autoritatea într-un moment important: Emmanuel Macron miza pe Conferința despre viitorul Uniunii Europene ca rampă de (re)lansare a Franței pe scena politică europeană și, bineînțeles, pentru a-și consolida propria poziție de lider. Or, după eșecul înregistrat la acest scrutin, vocea sa nu va mai avea aceeași forță.

Adunarea Națională (RN) a obținut un scor mult mai slab decît sperase și anunțase inițial. E o veste doar parțial bună. Căci partidul populist de extremă dreapta a arătat, în istoria sa, că e capabil să se mobilizeze eficient și să atingă un electorat masiv la alegerile prezidențiale indiferent de performanța electorală (scăzută) de la scrutinele locale ori parlamentare.

Partidul care a cîștigat aceste alegeri, Les Républicains, va da, mai mult ca sigur prin Xavier Bertrand, un candidat redutabil la prezidențiale. Fostul ministru al Muncii din Guvernul Fillon ar putea deveni contracandidatul lui Emmanuel Macron. Sau al lui Marine Le Pen.

Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
Bătălia cu giganții jpeg
Și-am încălecat pe-o șa...
Au trecut 23 de ani de cînd am intrat pentru prima dată în redacția Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Comunicare fără comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleranței și pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enervează claritatea morală și pe unii, și pe alții
Claritatea morală nu e limpezimea conștiinței emitente, ci limpezimea privirii asupra realității.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine și cum luptă cu inflația
Inflația nu este decît o „taxă” pe care o încasează statul și mediul economic și o plătesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
Mă mir fără a fi uimit
Surpriza spirituală, generată de o realitate care te fascinează, îți stîrnește, instantaneu, curiozitatea, interesul adînc și, apoi, apetitul pentru cunoașterea ei.
„Cu bule“ jpeg
Șaiba
Nu știm exact cînd și de ce tocmai „șaiba” a devenit, în româna colocvială, emblema depreciativă a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimbării grilelor de lectură, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, căi de acces spre dezvoltarea personală și spre experiența cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte în cheia valorilor contemporaneității.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin „e chipul unei lumi pe care mintea occidentală contemporană nu o înțelege“.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Locul în care democrația liberală s-a dus să moară
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptură cu trecutul de corupție și guvernare ineficientă.
Bătălia cu giganții jpeg
Cîte sortimente de brînză se produc în Franța?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Teme „riscante” ale dezbaterii religioase
Părintele Iustin Marchiș, de care mă leagă o viață de dialog spiritual, mi-a trimis, de curînd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconvențional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualități
Rămîne aproape întotdeauna în istorie un rest inexplicabil prin considerente pur raționale, prin forțe obiective, prin factori clasificabili și relevanți statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns în țară și m-am străduit din răsputeri, ca de fiece dată, să (re)înțeleg societatea românească.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un întreg univers ilustrat de obiecte de epocă, toate care mai de care mai interesante, ce înfățișează poveștile și informațiile din text.
O mare invenție – contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred astăzi că forma de guvernămînt stabilită prin actuala Constituție este sursa disfuncționalităților și eșecurilor sistemului politic din România.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul înțelept sesizează, în efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia întregii lumi și, ca atare, își poate permite să verse, compasiv, o lacrimă de regret.
„Cu bule“ jpeg
Urmăritori, adepți, follower(ș)i
Influența engleză actuală, mai ales cea manifestată în jargonul Internetului, poate produce anumite perplexități vorbitorilor din alte generații, atunci cînd schimbă sensurile uzuale și conotațiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lecții ale războiului din Ucraina
Interdependența economică nu preîntîmpină războiul.
Un sport la Răsărit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumită idee despre sport, aceea că iei corpul tău, aşa cum l-ai clădit cu muncă şi apă plată, şi faci tot ce poţi pentru a învinge fără reproş.

HIstoria.ro

image
Cine a detonat „Butoiul cu pulbere al Europei” la începutul secolului XX?
După Războiul franco-prusac, ultima mare confruntare a secolului XIX, Europa occidentală și centrală se bucurau de La Belle Époque, o perioadă de pace, stabilitate și creștere economică și culturală, care se va sfârși odată cu începerea Primului Război Mondial.
image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru România, prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat după obținerea independenței a fost stabilirea graniței cu Bulgaria.
image
Controversele romanizării: Teritoriile care nu au fost romanizate, deși au aparținut Imperiului Roman
Oponenții romanizării aduc mereu în discuție, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au aparținut Imperiului Roman și care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie împărțite în două categorii: acelea unde romanizarea într-adevăr nu a pătruns și nu „a prins” și acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe rând.