Alegeri regionale ├«n Fran╚Ťa ÔÇô un test neconcludent pentru preziden╚Ťiale

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 898 din 24 ÔÇô 30 iunie 2021
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg

La mai pu╚Ťin de un an ├«naintea alegerilor preziden╚Ťiale, partidul lui Emmanuel Macron a picat testul ├«ncrederii. O ├«nfr├«ngere zdrobitoare ÔÇô se gr─âbesc s─â anun╚Ťe adversarii s─âi populi╚Öti, de st├«nga sau de dreapta. E, f─âr─â ├«ndoial─â, o ├«nfr├«ngere pentru La R├ępublique en Marche (LREM). Dar nimeni nu poate s─â clameze victoria. Primul tur al alegerilor regionale (am├«nate c├«teva luni pe fondul pandemiei de COVID-19) spune, de fapt, foarte pu╚Ťin despre preferin╚Ťele politice ale francezilor ╚Öi aproape nimic despre configurarea op╚Ťiunilor la viitoarele alegeri preziden╚Ťiale.

Cet─â╚Ťenii au fost invita╚Ťi la urne pentru a-╚Öi desemna reprezentan╚Ťii regionali (├«n cele 12 regiuni, insula Corsica, patru teritorii de peste m─âri ╚Öi 96 de departamente). Aproximativ 15.700 de candida╚Ťi au concurat pentru 4.100 de posturi. Partidul centrist al pre╚Öedintelui Macron a ob╚Ťinut vreo 10% din voturi, iar Adunarea Na┼úional─â, partidul populist, de extrem─â dreapta, condus de Marine Le Pen, s-a clasat sub a╚Ötept─âri (19%). Partidul Socialist, bine ├«nfipt ├«n unele zone, a ob╚Ťinut peste 15% din voturi la nivel na╚Ťional. ├Än fruntea clasamentului e partidului (conservator) Les R├ępublicains (28,5%) al lui Xavier Bertrand.

Rezultatele permit o evaluare a for╚Ťei fiec─ârui partid, regiune cu regiune. Nu ├«ns─â ╚Öi m─âsura impactului la nivel na╚Ťional. Printre altele, ╚Öi din cauza absenteismului care a atins cote alarmante. Doar o treime din cet─â╚Ťenii ├«nscri╚Öi pe listele electorale s-au prezentat la vot. Peste 66% din aleg─âtori (31 de milioane de cet─â╚Ťeni) au ales s─â nu voteze. ╚śi s├«nt destule explica╚Ťii posibile ale acestui fenomen. Ridicarea restric╚Ťiilor, care ├«n Fran╚Ťa au fost mai dure ╚Öi mai ├«ndelungate dec├«t ├«n alte state europene, i-a f─âcut pe oameni s─â acorde prioritate vie╚Ťii obi╚Önuite: s─â se ├«nt├«lneasc─â, s─â mearg─â la cafenea ori la teatru, s─â c─âl─âtoreasc─â. O alt─â explica╚Ťie a absenteismului: o sanc╚Ťiune simbolic─â, dar totu╚Öi dureroas─â aplicat─â ├«n bloc tuturor partidelor pentru m─âsurile poate exagerate adoptate ├«mpotriva r─âsp├«ndirii pandemiei. ├Än fine, ar mai fi de ad─âugat aici ╚Öi lipsa unei dezbateri electorale autentice ╚Öi a unor teme pertinente pentru prezent ╚Öi pentru viitor, din moment ce agenda public─â a fost confiscat─â de criza sanitar─â.

├Än orice caz, cel mai grav efect al absenteismului e deruta ├«n care se afl─â mai toate partidele dup─â primul tur de scrutin. ╚śi dac─â turul doi al alegerilor regionale va clarifica m─âcar c├«╚Ötig─âtorii la nivel local, rezultatele nu vor putea fi folosite drept un barometru pentru viitoarele alegeri preziden╚Ťiale. Baza electoral─â este at├«t de restr├«ns─â ├«nc├«t orice interpretare este riscant─â.

C├«teva tendin╚Ťe se pot desprinde, totu╚Öi, din aceast─â experien╚Ť─â.

Partidul pre╚Öedintelui nu a reu╚Öit s─â se dezvolte ├«n teritoriu, la nivelul regiunilor ╚Öi departamentelor ╚Öi nici s─â-╚Öi consolideze pozi╚Ťiile. Asta nu ╚Ťine neap─ârat de performan╚Ťa guvern─ârii, c├«t de capacitatea de organizare intern─â a partidului. La alegerile preziden╚Ťiale, Emmanuel Macron va avea nevoie nu doar de un (nou) mesaj conving─âtor, ci ╚Öi de o organiza╚Ťie capabil─â s─â-l sus╚Ťin─â. Chiar dac─â rezultatele slabe ob╚Ťinute la aceste alegeri nu ├«i vor afecta ├«n mod obligatoriu viitorul politic, ele risc─â s─â-i ╚Ötirbeasc─â autoritatea ├«ntr-un moment important: Emmanuel Macron miza pe Conferin╚Ťa despre viitorul Uniunii Europene ca ramp─â de (re)lansare a Fran╚Ťei pe scena politic─â european─â ╚Öi, bine├«n╚Ťeles, pentru a-╚Öi consolida propria pozi╚Ťie de lider. Or, dup─â e╚Öecul ├«nregistrat la acest scrutin, vocea sa nu va mai avea aceea╚Öi for╚Ť─â.

Adunarea Na╚Ťional─â (RN) a ob╚Ťinut un scor mult mai slab dec├«t sperase ╚Öi anun╚Ťase ini╚Ťial. E o veste doar par╚Ťial bun─â. C─âci partidul populist de extrem─â dreapta a ar─âtat, ├«n istoria sa, c─â e capabil s─â se mobilizeze eficient ╚Öi s─â ating─â un electorat masiv la alegerile preziden╚Ťiale indiferent de performan╚Ťa electoral─â (sc─âzut─â) de la scrutinele locale ori parlamentare.

Partidul care a c├«╚Ötigat aceste alegeri, Les R├ępublicains, va da, mai mult ca sigur prin Xavier Bertrand, un candidat redutabil la preziden╚Ťiale. Fostul ministru al Muncii din Guvernul Fillon ar putea deveni contracandidatul lui Emmanuel Macron. Sau al lui Marine Le Pen.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

HIstoria.ro

image
Cine a detonat ÔÇ×Butoiul cu pulbere al EuropeiÔÇŁ la ├«nceputul secolului XX?
După Războiul franco-prusac, ultima mare confruntare a secolului XIX, Europa occidentală și centrală se bucurau de La Belle Époque, o perioadă de pace, stabilitate și creștere economică și culturală, care se va sfârși odată cu începerea Primului Război Mondial.
image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.