Alegeri ca oricare altele? Vot cu repetiție la Istanbul

Publicat în Dilema Veche nr. 800 din 19-25 iunie 2019
Bătălia cu giganții jpeg

Mai poate fi salvată democrația în Turcia? Mai poate fi schimbat cursul autoritar pe care s-a înscris în ultimii ani această țară cu ambiții europene? Poate fi înfrînt președintele Recep Tayyip Erdogan? Pentru a doua oară în decurs de trei luni, locuitorii orașului Istanbul sînt așteptați la urne, duminica asta, ca să-și aleagă prrimarul. Alegerile din 31 martie, cîștigate la limită și cu o diferență mică de candidatul Opoziției, Ekrem Imamoglu, au fost anulate printr-o decizie a autorității electorale după mai multe sesizări și amenințări din partea președintelui Erdogan. Repetarea acelui scrutin înseamnă, de fapt, reluarea aceleiași confruntări între Ekrem Imamoglu, din partea Opoziției, și candidatul AKP, partidul aflat la putere, Binali Yldirim. Doar că de data asta atmosfera e încă și mai tensionată. Anularea acelor alegeri, considerate corecte de mare parte a observatorilor, nu a făcut decît să sporească frustrările Opoziției, iar acuzațiile de manipulare venite dispre Putere au întețit suspiciunile celor care susțin AKP. Și, ca și cum nu ar fi de ajuns, totul se suprapune peste un climat social și economic oricum complicat: recesiune, inflație, șomaj etc. – plus amenințările la adresa Opoziției democratice și nenumăratele arestări efectuate de autorități în rîndul societății civile după puciul eșuat din 2016.

Duelul electoral de duminica trecută dintre Binali Yldirim și Ekrem Imamoglu, așteptat cu nerăbdare de alegători, a fost însă dezamăgitor. Problemele cu adevărat relevante pentru electorat – cum ar fi scăderea nivelului de trai, creșterea șomajului, administrarea orașului etc. – nu au fost abordate de cei doi. Confruntarea s a purtat mai degrabă pe terenul alunecos al identității, cu armele populismului. Asta, chiar și atunci cînd dezbaterea părea să atingă subiecte într-adevăr importante. În timp ce Binali Yildirim a promis că va crea 500.000 de locuri de muncă în cinci ani, Ekrem Imamoglu a criticat modul în care partidul aflat la putere folosește banii publici; printre altele, subvenționînd generos fundații religioase conduse de apropiați ai președintelui Erdogan. Potrivit lui Imamoglu, această risipă ar trebui oprită cît mai curînd posibil. Ba nu, a replicat Binali Yildirim, care a explicat că aceste fundații sînt folosite în lupta împotriva terorismului. Această temă a luptei antiteroriste și mai ales discursul îndreptat împotriva predicatorului Fethullah Gülen, exilat în SUA, au acaparat aproape întreaga dezbatere electorală. Pentru cei care urmăresc această confruntare dinspre Occident, mizele sînt, poate, dificil de depistat. Pentru alegătorii turci, însă, alegerea e în termeni binari: „modelul“ societal conservator islamic întruchipat de Erdogan și de candidatul partidului său vs. progresul și democrația reprezentate de Imamoglu.

Este posibilă o nouă victorie a lui Ekrem Imamoglu la Istanbul? Primul răspuns – simplist – e că, dacă a reușit deja o dată, o poate face și a doua oară. Apoi, Turcia trece printr-o criză economică gravă. Creșterea prețurilor la bunurile de bază și penuria ar putea să demobilizeze electoratul AKP. Un alt argument că schimbarea e posibilă e rezultatul alegerilor din martie de la Izmir și Ankara: în ambele orașe au cîștigat candidații Opoziției. Chiar dacă AKP își menține controlul datorită voturilor din mediul rural și mic-urban, semnalele venite dispre cele două metropole pot influența votul la Istanbul. În fine, nu e exclus ca marea nedreptate care i s-a făcut lui Imamoglu prin anularea scrutinului din 31 martie să-i aducă acum, la repetarea alegerilor, încă și mai multe voturi.

În orice caz, în martie, pierderea alegerilor în Istanbul, cel mai bogat oraș din Turcia, reprezentînd cam o treime din PIB-ul țării, a fost o lovitură serioasă pentru partidul de guvernămînt. Cu puțin timp înaintea scrutinului din martie, președintele Erdoagn spunea că „cine cîștigă Istanbulul, cîștigă Turcia întreagă“. De data asta, anticipînd perspectiva unei înfrîngeri a partidului la votul de duminică, Erdogan e mult mai precaut, spunînd că alegerile locale de la Istanbul sînt „alegeri ca oricare altele“.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

TELEMMGLPICT000408894904 17374044782530 trans NvBQzQNjv4BqpVlberWd9EgFPZtcLiMQf0Rf Wk3V23H2268P XkPxc webp
Elon Musk a făcut salutul nazist, în timpul discursului ținut după inaugurarea lui Donald Trump: „Așa se simte victoria”
Elon Musk, cel mai bogat om din lume, a sărbătorit inaugurarea lui Donald Trump la Capital One Arena din Washington, DC, spunând că „așa se simte victoria”. La final, el a făcut salutul nazist.
laura găvan (2) jpg
Genuflexiuni executate corect Foto YouTube
Genuflexiunile – exercițiul miraculos practicat și de regi, care îți întărește oasele. Funcționează doar dacă îl execuți corect
Deși genuflexiunile sunt considerate unul dintre cele mai eficiente exerciții pentru forță și mobilitate, tehnica incorectă poate reduce semnificativ beneficiile acestora. O problemă frecvent întâlnită este mobilitatea limitată a gleznelor, care afectează amplitudinea mișcării și postura.
gettyimages 2190823983 jpg
Preşedintele panamez, reacție la declaraţiile lui Donald Trump: „Canalul este şi va continua să fie al statului Panama”
Președintele Panama, José Raúl Mulino, a respins „promisiunea lui Donald Trump” că Statele Unite vor „lua înapoi” Canalul Panama.
Cătălin Avramescu, foto Facebook jpg
Ce șanse are noul candidat independent Cătălin Avramescu în cursa prezidențială
Sociologul Vladimir Ionaș consideră că șansele lui Cătălin Avramescu de a câștiga sunt nule din cauza lipsei de notorietate, în timp ce analistul politic Valeriu Turcan subliniază că, deși are potențial, va fi nevoie de mai mult timp și sondaje pentru a evalua realitatea campaniei sale.
Drumul din Muntii Ciucas Foto Lucian Ignat jpg
Drumul de vis, cunoscut prea puțin de români, pe care trebuie să-l parcurgi în luna februarie. Se află în România, e la fel de frumos precum Transalpina sau Transfăgărășan: „Un traseu extrem de pitoresc”
Țara noastră este un adevărat cufăr de comori atunci când vine vorba despre potențialul turistic, iar de multe ori, drumul poate fi chair la fel de spectaculos precum destinația în sine!
Joe Biden si Jill Biden FOTO EPA EFE jpg
Unde pleacă în vacanță Joe și Jill Biden. Mesajul de rămas bun transmis echipei sale: „A fost onoarea vieții mele să slujesc alături de voi. Sunteți incredibili”
Fostul președinte american Joe Biden și soția sa, Jill, au părăsit, luni, orașul Washington, după învestirea republicanului Donald Trump în calitate de noul președinte al Statelor Unite.
Festivalul Meridian – Sonomagicon Dumitru Avakian Eveniment de largă cuprindere europenă!
Cuprindere europeană și nu numai! Este mai mult decât un simplu label atașat acestui recent eveniment anual ce definește valori muzicale dintre cele mai diferite, valori ale zilelor noastre, ale deceniilor din urmă.
Donald Trump FOTO EPA-EFE
Trump promite să salveze SUA de la declin, anunțând măsuri dure la frontieră: „Toate intrările ilegale vor fi oprite imediat. Vom începe procesul de returnare”
Donald Trump a promis să salveze America de la declin, după ce a depus luni jurământul în calitate de președinte, acordând prioritate unei măsuri drastice „împotriva imigrației ilegale”.