Alegeri ca oricare altele? Vot cu repetiție la Istanbul

Publicat în Dilema Veche nr. 800 din 19-25 iunie 2019
Bătălia cu giganții jpeg

Mai poate fi salvată democrația în Turcia? Mai poate fi schimbat cursul autoritar pe care s-a înscris în ultimii ani această țară cu ambiții europene? Poate fi înfrînt președintele Recep Tayyip Erdogan? Pentru a doua oară în decurs de trei luni, locuitorii orașului Istanbul sînt așteptați la urne, duminica asta, ca să-și aleagă prrimarul. Alegerile din 31 martie, cîștigate la limită și cu o diferență mică de candidatul Opoziției, Ekrem Imamoglu, au fost anulate printr-o decizie a autorității electorale după mai multe sesizări și amenințări din partea președintelui Erdogan. Repetarea acelui scrutin înseamnă, de fapt, reluarea aceleiași confruntări între Ekrem Imamoglu, din partea Opoziției, și candidatul AKP, partidul aflat la putere, Binali Yldirim. Doar că de data asta atmosfera e încă și mai tensionată. Anularea acelor alegeri, considerate corecte de mare parte a observatorilor, nu a făcut decît să sporească frustrările Opoziției, iar acuzațiile de manipulare venite dispre Putere au întețit suspiciunile celor care susțin AKP. Și, ca și cum nu ar fi de ajuns, totul se suprapune peste un climat social și economic oricum complicat: recesiune, inflație, șomaj etc. – plus amenințările la adresa Opoziției democratice și nenumăratele arestări efectuate de autorități în rîndul societății civile după puciul eșuat din 2016.

Duelul electoral de duminica trecută dintre Binali Yldirim și Ekrem Imamoglu, așteptat cu nerăbdare de alegători, a fost însă dezamăgitor. Problemele cu adevărat relevante pentru electorat – cum ar fi scăderea nivelului de trai, creșterea șomajului, administrarea orașului etc. – nu au fost abordate de cei doi. Confruntarea s a purtat mai degrabă pe terenul alunecos al identității, cu armele populismului. Asta, chiar și atunci cînd dezbaterea părea să atingă subiecte într-adevăr importante. În timp ce Binali Yildirim a promis că va crea 500.000 de locuri de muncă în cinci ani, Ekrem Imamoglu a criticat modul în care partidul aflat la putere folosește banii publici; printre altele, subvenționînd generos fundații religioase conduse de apropiați ai președintelui Erdogan. Potrivit lui Imamoglu, această risipă ar trebui oprită cît mai curînd posibil. Ba nu, a replicat Binali Yildirim, care a explicat că aceste fundații sînt folosite în lupta împotriva terorismului. Această temă a luptei antiteroriste și mai ales discursul îndreptat împotriva predicatorului Fethullah Gülen, exilat în SUA, au acaparat aproape întreaga dezbatere electorală. Pentru cei care urmăresc această confruntare dinspre Occident, mizele sînt, poate, dificil de depistat. Pentru alegătorii turci, însă, alegerea e în termeni binari: „modelul“ societal conservator islamic întruchipat de Erdogan și de candidatul partidului său vs. progresul și democrația reprezentate de Imamoglu.

Este posibilă o nouă victorie a lui Ekrem Imamoglu la Istanbul? Primul răspuns – simplist – e că, dacă a reușit deja o dată, o poate face și a doua oară. Apoi, Turcia trece printr-o criză economică gravă. Creșterea prețurilor la bunurile de bază și penuria ar putea să demobilizeze electoratul AKP. Un alt argument că schimbarea e posibilă e rezultatul alegerilor din martie de la Izmir și Ankara: în ambele orașe au cîștigat candidații Opoziției. Chiar dacă AKP își menține controlul datorită voturilor din mediul rural și mic-urban, semnalele venite dispre cele două metropole pot influența votul la Istanbul. În fine, nu e exclus ca marea nedreptate care i s-a făcut lui Imamoglu prin anularea scrutinului din 31 martie să-i aducă acum, la repetarea alegerilor, încă și mai multe voturi.

În orice caz, în martie, pierderea alegerilor în Istanbul, cel mai bogat oraș din Turcia, reprezentînd cam o treime din PIB-ul țării, a fost o lovitură serioasă pentru partidul de guvernămînt. Cu puțin timp înaintea scrutinului din martie, președintele Erdoagn spunea că „cine cîștigă Istanbulul, cîștigă Turcia întreagă“. De data asta, anticipînd perspectiva unei înfrîngeri a partidului la votul de duminică, Erdogan e mult mai precaut, spunînd că alegerile locale de la Istanbul sînt „alegeri ca oricare altele“.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Tentativă de omor în trafic. Pietoni loviți intenționat cu mașina pe trotuar. Una dintre victime a fost ulterior înjunghiată
Doi bărbați au fost arestați preventiv sub acuzația de tentativă la omor după ce unul dintre ei a lovit în plin cu mașina doi pietoni care mergeau pe trotuar, iar cel de-al doilea s-a dat jos din autovehicul și a înjunghiat-o apoi pe una dintre victime
image
Prețurile de pe litoralul românesc au luat-o razna. Cât au ajuns să coste produsele obișnuite din supermarket
Luna mai este aproape de final iar comercianții de pe litoralul românesc pun la punct ultimele detalii pentru noul sezon de vacanțe. Chiar dacă turiștii nu se înghesuie deocamdată în stațiuni, multe afaceri deja și-au deschis porțile
image
Istoria romanțată a Hotelului Intercontinental, unde s-a filmat pelicula „Nea Mărin Miliardar" VIDEO
Simbol al Capitalei, Hotelul Intercontinental a fost inaugurat în luna mai a anului 1975. De-a lungul timpului, aici au înnoptat personalități ale lumii și tot aici s-a filmat pelicula „Nea Mărin Miliardar".

HIstoria.ro

image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.
image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.
image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.