Agenda – nu chiar secretă – a lui Elon Musk

Jason STANLEY
Publicat în Dilema Veche nr. 977 din 29 decembrie 2022 – 11 ianuarie 2023
© wikimedia commons
© wikimedia commons

De ce a cumpărat Elon Musk Twitter? Răspunsul său oficial – „pentru a apăra libertatea de expresie și democrația” – e atît de neconvingător încît întrebarea rămîne în picioare. Faptul că Musk invocă în mod repetat aceste idealuri, pentru a justifica decizii importante pe care le-a luat după preluarea companiei, e cît se poate de echivoc și ridică profunde suspiciuni în privința motivelor sale.

Musk, bunăoară, a criticat decizia de a închide contul fostului președinte al SUA Donald Trump, argumentînd că „libertatea de expresie e fundamentul unei democrații puternice”. Dar contul lui Trump a fost închis deoarece îl folosea pentru a propaga în rîndurile unui auditoriu larg, care utiliza un limbaj tot mai violent, teorii ale conspirației despre alegeri. E greu de imaginat o cale mai eficientă de a submina democrația decît aceea de a-i oferi președintelui SUA o platformă pentru a susține că niște alegeri libere și corecte au fost „furate”. Cum ai putea consolida democrația permițîndu-i lui Trump, lider în funcție al Partidului Republican și fost conducător al unei țări democratice, să folosească Twitter pentru a ataca democrația?

Un sistem democratic se bizuie pe o acceptare generală a legitimității legilor sale. Această legitimitate e exprimată, cel mai vizibil, prin vot. De aceea, nu întîmplător, cei care urmăresc să distrugă legitimitatea democrației răspîndesc informații false care subminează încrederea în sistemul electoral.

Dar mai sînt și alte căi de a submina legitimitatea democratică. Democrația se bazează pe egalitatea politică. Expresia ei cea mai vizibilă e principiul „o persoană – un vot”. Dar egalitatea politică are o semnificație mai largă; ea înseamnă că fiecare dintre vocile noastre se poate face auzită. După cum susținea filozoful Stephen Darwall, într-o democrație trebuie să fie posibil să spui adevărul în fața Puterii.

Menținerea legitimității democratice înseamnă, prin urmare, protejarea unui spațiu democratic al informației – o sferă a încrederii reciproce, în care cetățenii simt că pot dezbate și critica liber, pe baza unui consens împărtășit cu privire la realitate. Există metode consacrate de a submina simțul împărtășit al realității și de a anihila astfel posibilitatea unui spațiu democratic al informației. A oferi o platformă unor oameni puternici, care răspîndesc teorii scandaloase ale conspirației, e una dintre ele.

Și mai există multe alte metode. În cartea lor, Merchants of Doubt, istoricii Naomi Oreskes de la Harvard și Erik Conway de la Caltech au arătat cum industria tutunului și cea a combustibililor fosili au finanțat studii menite să răspîndească neîncredere în privința consensului științific asupra fumatului și a schimbărilor climatice. Cu rezultatul unei paralizii politice. Subminarea încrederii publice prin diseminarea unor îndoieli neîntemeiate a eliminat posibilitatea unui spațiu democratic al informației pentru dezbaterea acestor probleme. Chiar dacă te preocupă schimbările climatice, e posibil să te opui eforturilor de a le atenua, dacă vei crede că agenda din spatele acestor eforturi e un complot de a subjuga umanitatea unui regim eco-totalitar.

© wikimedia commons
© wikimedia commons

Pentru a anihila posibilitatea unui spațiu democratic al informației, necesar dezbaterii anumitor teme politice, precum schimbările climatice, nu e nevoie decît să le furnizezi o platformă și să le dai legitimitate unor potențiali propagandiști. Iar această strategie poate fi generalizată – pentru a afecta posibilitatea legitimității democratice în întregul ei, distrugînd posibilitatea consensului în orice privință. Pentru a face asta, e necesară o platformă care să acorde aceeași pondere tuturor vocilor care răspîndesc teorii ale conspirației cu privire la orice temă imaginabilă de interes politic comun. Agenții Kremlinului au încercat asta prin intermediul postului de televiziune Russia Today. Musk aplică, acum, această strategie prin intermediul Twitter.

Motivul pentru care industria combustibililor fosili ar vrea să submineze posibilitatea unei acțiuni sancționate democratic în privința schimbărilor climatice e limpede. Dar de ce ar vrea cel mai bogat om din lume să submineze legitimitatea însăși a democrației?

Răspunsul e, în momentul de față, clar. Într-o democrație sănătoasă, un spațiu democratic comun al informației îi permite fiecăruia să spună oricui adevărul. Aceasta este esența egalității politice. Într-o democrație sănătoasă, un jurnalist al clasei de mijloc poate publica un expozeu bine documentat despre corporații multinaționale sau despre persoane inimaginabil de bogate, care contribuie la un consens public în favoarea limitării acțiunilor lor, a creșterii impozitării averii lor sau a tragerii acestora la răspundere. Dacă, prin încurajarea răspîndirii neîncrederii generalizate, acest spațiu informațional e distrus, nu va mai fi posibil să mobilizezi cetățenii, pe această cale, împotriva celor care dețin puterea.

Pentru indivizii puternici, legitimitatea democratică e o amenințare, deoarece ea reprezintă o modalitate de control asupra puterii lor. De ce să nu-și dorească unul dintre cei mai puternici oameni din lume să o elimine?

Jason Stanley, profesor de filozofie la Universitatea Yale, e autorul cărții How Fascism Works: The Politics of Us and Them (Random House, 2018).

Copyright: Project Syndicate, 2022

traducere de Matei PLEŞU

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Zanzibar Tanzania Colaj DMS
Zanzibar - descoperă secretele unui paradis exotic la doar opt ore distanță de România. Atracții și prețuri
Dacă iarna aceasta visezi să evadezi pe plaje cu nisip alb și ape turcoaz, într-un loc unde relaxarea este la ea acasă, Zanzibarul devine destinația perfectă pentru cei care doresc să experimenteze exotismul autentic.
Tunelul Laerdal 5, foto wikipedia jpg
27 noiembrie: S-a deschis circulaţiei cel mai lung tunel rutier din lume. La realizarea lui a contribuit şi... o echipă de psihologi
La 27 noiembrie 2000, în Norvegia a fost inaugurat cel mai lung tunel rutier din lume, care are 24,5 kilometri. Tot într-o zi de 27 noiembrie, în 1940, Nicolae Iorga şi Virgil Madgearu, două personalităţi care au marcat în mod esenţial istoria românilor, au fost asasinaţi de către legionari.
corina jpg png
Ce s-a ales de viața greu încercată a Corinei Morariu. Jucătoarea de tenis diagnosticată cu o formă rară de leucemie a renăscut
După ce a fentat moartea, Corina Morariu a fost nevoită să treacă și printr-un divorț.
Vot legea pensiilor/ FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Marcel Ciolacu, apel pntru vot la parlamentare: Parlamentul României face politicile si dă Guvernul
Marcel Ciolacu face apel la români sǎ iasǎ la vot pentru alegerile parlamentare.
Aleksandr Dughin FOTO Profimedia
Ideologul lui Putin, Alexandr Dughin, îl numește pe Călin Georgescu un „tradiționalist” care va împiedica Moldova să se apropie de UE. Candidatul a recunoscut că îl cunoaște pe rus
Alexandr Dughin, ideologul ultra-naționalist rus, laudă ascensiunea lui Călin Georgescu în alegerile prezidențiale din România. Dughin îl descrie drept patriot conservator și tradiționalist, susținând că este „mai ușor de abordat” pentru Rusia și un obstacol în calea apropierii Moldovei de UE.
Candidatul independent Călin Georgescu face declarații de presă, în Izvorani, județul Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Călin Georgescu se contrazice în declarații. Spune că este pro-NATO, deși în trecut a sugerat că ar abandona alianța dacă ar fi președinte
Călin Georgescu a negat că ar fi sugerat vreodată că dorește să scoată România din NATO, deși în urmă cu câteva luni a declarat că aceasta „este cea mai slabă” alianță și că ar abandona-o instant, ca președinte sau premier.
incontinenta urinara ginecologie SANADOR jpg
Obiceiul pe care femeile ar trebui să-l evite după 50 de ani, conform ginecologilor
Odată cu înaintarea în vârstă, organismul suferă schimbări naturale, inclusiv în funcția urinară. Pe lângă alte modificări fiziologice, nevoia de a urina frecvent, inclusiv noaptea, devine treptat o constantă, nu doar un episod ocazional.
test jpeg
Puțini oameni rezolvă acest test în doar 15 secunde! Trebuie să mutăm un băț de chibrit pentru a corecta ecuația
La prima vedere pare a fi o provocare destul de simplă, pe care am putea să o rezolvăm în numai câteva clipe. Însă, imediat ce vom privi mai atent la ce ne cere acest test de inteligență, ne vom da seama că lucrurile sunt mult mai complicate decât am anticipat!
ambulanta Fb jpg
Un băiat de 14 ani a ajuns în comă la spital, după ce s-a electrocutat pe un vagon de tren
Un băiat de 14 ani se află în comă, după ce a fost găsit inconştient pe vagonul unui tren din judeţul Suceava, au anunţat, marţi, reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava.