Agenda – nu chiar secretă – a lui Elon Musk

Jason STANLEY
Publicat în Dilema Veche nr. 977 din 29 decembrie 2022 – 11 ianuarie 2023
© wikimedia commons
© wikimedia commons

De ce a cumpărat Elon Musk Twitter? Răspunsul său oficial – „pentru a apăra libertatea de expresie și democrația” – e atît de neconvingător încît întrebarea rămîne în picioare. Faptul că Musk invocă în mod repetat aceste idealuri, pentru a justifica decizii importante pe care le-a luat după preluarea companiei, e cît se poate de echivoc și ridică profunde suspiciuni în privința motivelor sale.

Musk, bunăoară, a criticat decizia de a închide contul fostului președinte al SUA Donald Trump, argumentînd că „libertatea de expresie e fundamentul unei democrații puternice”. Dar contul lui Trump a fost închis deoarece îl folosea pentru a propaga în rîndurile unui auditoriu larg, care utiliza un limbaj tot mai violent, teorii ale conspirației despre alegeri. E greu de imaginat o cale mai eficientă de a submina democrația decît aceea de a-i oferi președintelui SUA o platformă pentru a susține că niște alegeri libere și corecte au fost „furate”. Cum ai putea consolida democrația permițîndu-i lui Trump, lider în funcție al Partidului Republican și fost conducător al unei țări democratice, să folosească Twitter pentru a ataca democrația?

Un sistem democratic se bizuie pe o acceptare generală a legitimității legilor sale. Această legitimitate e exprimată, cel mai vizibil, prin vot. De aceea, nu întîmplător, cei care urmăresc să distrugă legitimitatea democrației răspîndesc informații false care subminează încrederea în sistemul electoral.

Dar mai sînt și alte căi de a submina legitimitatea democratică. Democrația se bazează pe egalitatea politică. Expresia ei cea mai vizibilă e principiul „o persoană – un vot”. Dar egalitatea politică are o semnificație mai largă; ea înseamnă că fiecare dintre vocile noastre se poate face auzită. După cum susținea filozoful Stephen Darwall, într-o democrație trebuie să fie posibil să spui adevărul în fața Puterii.

Menținerea legitimității democratice înseamnă, prin urmare, protejarea unui spațiu democratic al informației – o sferă a încrederii reciproce, în care cetățenii simt că pot dezbate și critica liber, pe baza unui consens împărtășit cu privire la realitate. Există metode consacrate de a submina simțul împărtășit al realității și de a anihila astfel posibilitatea unui spațiu democratic al informației. A oferi o platformă unor oameni puternici, care răspîndesc teorii scandaloase ale conspirației, e una dintre ele.

Și mai există multe alte metode. În cartea lor, Merchants of Doubt, istoricii Naomi Oreskes de la Harvard și Erik Conway de la Caltech au arătat cum industria tutunului și cea a combustibililor fosili au finanțat studii menite să răspîndească neîncredere în privința consensului științific asupra fumatului și a schimbărilor climatice. Cu rezultatul unei paralizii politice. Subminarea încrederii publice prin diseminarea unor îndoieli neîntemeiate a eliminat posibilitatea unui spațiu democratic al informației pentru dezbaterea acestor probleme. Chiar dacă te preocupă schimbările climatice, e posibil să te opui eforturilor de a le atenua, dacă vei crede că agenda din spatele acestor eforturi e un complot de a subjuga umanitatea unui regim eco-totalitar.

© wikimedia commons
© wikimedia commons

Pentru a anihila posibilitatea unui spațiu democratic al informației, necesar dezbaterii anumitor teme politice, precum schimbările climatice, nu e nevoie decît să le furnizezi o platformă și să le dai legitimitate unor potențiali propagandiști. Iar această strategie poate fi generalizată – pentru a afecta posibilitatea legitimității democratice în întregul ei, distrugînd posibilitatea consensului în orice privință. Pentru a face asta, e necesară o platformă care să acorde aceeași pondere tuturor vocilor care răspîndesc teorii ale conspirației cu privire la orice temă imaginabilă de interes politic comun. Agenții Kremlinului au încercat asta prin intermediul postului de televiziune Russia Today. Musk aplică, acum, această strategie prin intermediul Twitter.

Motivul pentru care industria combustibililor fosili ar vrea să submineze posibilitatea unei acțiuni sancționate democratic în privința schimbărilor climatice e limpede. Dar de ce ar vrea cel mai bogat om din lume să submineze legitimitatea însăși a democrației?

Răspunsul e, în momentul de față, clar. Într-o democrație sănătoasă, un spațiu democratic comun al informației îi permite fiecăruia să spună oricui adevărul. Aceasta este esența egalității politice. Într-o democrație sănătoasă, un jurnalist al clasei de mijloc poate publica un expozeu bine documentat despre corporații multinaționale sau despre persoane inimaginabil de bogate, care contribuie la un consens public în favoarea limitării acțiunilor lor, a creșterii impozitării averii lor sau a tragerii acestora la răspundere. Dacă, prin încurajarea răspîndirii neîncrederii generalizate, acest spațiu informațional e distrus, nu va mai fi posibil să mobilizezi cetățenii, pe această cale, împotriva celor care dețin puterea.

Pentru indivizii puternici, legitimitatea democratică e o amenințare, deoarece ea reprezintă o modalitate de control asupra puterii lor. De ce să nu-și dorească unul dintre cei mai puternici oameni din lume să o elimine?

Jason Stanley, profesor de filozofie la Universitatea Yale, e autorul cărții How Fascism Works: The Politics of Us and Them (Random House, 2018).

Copyright: Project Syndicate, 2022

traducere de Matei PLEŞU

O mare invenție – contractul social jpeg
Moartea lui Tudor Vladimirescu: asasinat sau executarea unei pedepse?
Codul penal militar intern al Eteriei nu avea nici o valoare juridică.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Rusia trebuie să piardă”
Orice alt deznodămînt va duce la destrămarea ordinii internaționale așa cum o știm acum, cu consecințe ce nu pot fi estimate.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Punct și de la capăt
Dar, în general, reacția unora dintre politicienii și gazetarii autohtoni după eșecul Schengen n-a reușit să depășească mimica unei bosumflări provinciale.
Frica lui Putin jpeg
Antimaniheism
Dar se poate întreba cineva: dacă răul nu se activează fără o anumită, fie și mică, proporție de bine, de ce binele însuși nu e mai puternic și mai activ?
m simina jpg
Pisicile de la Palatul de Iarnă
În altă ordine de idei, aș merge pe mîna Ecaterinei cea Mare: Albastru de Rusia și Angora albă.
AFumurescu prel jpg
Federaliștii și antifederaliștii români
A te trezi cu un picior în fiecare tabără, ca să nu zic luntre, e o binecuvîntare și un blestem.
Iconofobie jpeg
Poeți (și critici?)
Dar şi cei croiţi astfel sînt, la urma urmelor, să admitem, nişte poeţi.
„Cu bule“ jpeg
Mim și mimă
În franceză, după unele oscilații de încadrare într-un gen, mime s-a fixat ca substantiv masculin, iar pantomime ca feminin.
HCorches prel jpg
Oldies but goldies
De la Simona Popescu la Emil Brumaru, de la Mircea Dinescu la Mircea Cărtărescu, autorii contemporani nu lipsesc.
radu naum PNG
Există un stadion nou de fotbal în Ghencea. Pentru ce echipă?
Da, există, dar numai pentru unii. Pentru alţii, nu există. E ca şi cum n-ar fi, ca şi cum în mijlocul acelui cîmp din Ghencea ar fi doar un lan de grîu, sau o groapă ca a lui Ouatu, sau vidul cosmic.
p 7 WC jpg
Revenirea „delictului de gîndire”
O persoană, spunea Atkin, nu poate fi reținută sau privată de bunurile proprii în mod arbitrar, nici chiar în vreme de război.
index jpeg 6 webp
Afacerea Tate și modelul românesc
Era, într-un fel, un amestec de sisteme de vînzare de tip MLM (multi-level marketing) cu principiile funcționării unei secte.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Skynet dă în bobi*
Tehnologiile avansate vor continua să evolueze și să aibă un impact major asupra societății.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Dubla măsură
Să ne înțelegem: nu vreau să-i evacuez nici pe Marx, nici pe Engels, nici pe G.B. Shaw, pe Sartre, pe Éluard sau pe Aragon din lista de repere semnificative ale culturii europene.
Frica lui Putin jpeg
Regii, vecinii noștri
Dacă acestea sînt așa, înțelegem pasiunea modernă pentru monarhia constituțională. Cu regii și prinții Angliei mai ales sîntem toți „vecini” prin intermediul presei, al Internetului și acum, iată, al unei cărți.
m simina jpg
La Azuga (II)
Din păcate, după cel de-al Doilea Război Mondial noul regim politic din România a căutat să minimalizeze contribuția monarhiei în istoria țării.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ce oameni avem, ce oameni sîntem
Și în UE, relațiile dintre state au o bună doză de răceală și de cinism.
Iconofobie jpeg
Puțină genetică … literară
„Gena” funcționează, în acest context, asemenea sorții implacabile din tragedia antică. Devine fatum malus, predestinare obtuză.
„Cu bule“ jpeg
Paranghelia la discotecă
Descoperisem mai întîi un film grecesc din 1980, cu titlul în original Paranghelia, în care conflictul era declanșat de comandarea (= paranghelia) de către protagonist a unei muzici anume, într-un local.
HCorches prel jpg
Ca un cuțit de bucătărie proaspăt șters
Mircea Cărtărescu, în cîteva fraze, a spus, așadar, niște adevăruri tranșante și care trebuie rostite de o voce cu autoritatea lui.
radu naum PNG
Scapă Halep?
Există puţine certitudini în cazul controlului pozitiv cu Roxadustat al Simonei Halep, dar un lucru e sigur: orice ar fi, nu putem fi obiectivi.
p 7 WC jpg
A discreditat prăbușirea FTX „altruismul eficace”?
În cazul lui Bankman-Fried, riscul nu viza doar propria sa avere, reputație și poate chiar propria libertate.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Exploratorii existenței
Kundera nu extinde aceste observații și asupra altor acte artistice, dar cred că și în pictură, de exemplu, pot funcționa aceleași mecanisme.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Un an special pentru noi
Am trecut prin toate cele ale României. De 30 de ani, nimic din ce este românesc nu ne este străin.

Adevarul.ro

image
Fost membru CNA, atac la adresa unui concurent de la Românii au talent. Ce răspunde mama băiețelului luat în vizor
Mama lui Rareș Prisacariu, băiețelul care a primit Golden Buzz-ul la emisiunea Românii au talent a răspuns la reacția dură pe care Radu Herjeu, fost membru CNA, a avut-o după emisiune.
image
Clujul depășește la PIB orașe similare din Estul Europei. „Percepția e una, realitatea e alta”
Zona Metropolitană Cluj a depășit, în ceea ce privește Produsul Intern Brut, zone metropolitane din jurul altor orașe similare din țări estice. Economistul Radu Nechita explică de ce clujenilor nu li se pare că ar trăi mai bine.
image
Marius Manole, în șoc hipotermic pe scenă!
„Ce avem noi aici?”, o piesă de teatru scrisă și regizată de Lia Bugnar, jucată de Carmen Tănase, Maria Obretin și Marius Manole, a fost un succes deplin la Birmingham, unde spectatorii nici măcar n-au observat că Marius Manole a intrat șoc hipotermic.

HIstoria.ro

image
Moștenirea fabuloasă a lui Heinrich Schliemann, descoperitorul Troiei
Când, în 1891, i s-a citit testamentul, s-a dovedit că Heinrich Schliemann lăsase în urmă o moștenire (apropo de lichidități, judecând după valoarea de azi) de aproximativ 100 de milioane de euro.
image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.