Africa are nevoie de mai multe femei în Fintech

Nick BARIGYE
Publicat în Dilema Veche nr. 1002 din 22 iunie – 28 iunie 2023
© wikimedia commons
© wikimedia commons

Revoluția Fintech cuprinde întregul continent african, creînd prosperitate și oportunități pornind din Cairo și pînă în Cape Town. Însă, asemenea sectoarelor IT mai largi, industria Fintech suferă de pe urma unei vulnerabilități fundamentale: numărul foarte redus de femei.

Africa are totuși ceva cu care să se laude pe acest front: proporția companiilor Fintech fondate de femei este de două ori mai mare decît media globală. Din nefericire, cifra este de numai 3,2%. Mai mult, în vreme ce 30% din profesioniștii din domeniul IT din Africa Subsahariană sînt femei, ponderea femeilor în Fintech rămîne mult sub media din industrie.

Asta nu înseamnă că Fintech nu a avut un impact asupra femeilor. Dimpotrivă, a contribuit la accelerarea incluziunii financiare a femeilor, de la întreprinzătoare private căutînd să-și formalizeze economiile gospodărești la întreprinderi mici ai căror lideri urmăresc să se extindă. În Ruanda, bunăoară, platformele Fintech au determinat o creștere de 27% în ceea ce privește accesul femeilor la sectorul de servicii financiare între 2012 și 2016. În Kenya, serviciile bancare mobile au contribuit la creșterea incluziunii financiare de la numai 26%, cît a fost în 2006, la 84% în 2021. 

Dar Africa mai are un drum lung de parcurs. În 2022, de exemplu, numai 37% din femeile din Africa Subsahariană aveau un cont bancar, în comparație cu 48% din bărbați. 

Problema a persistat chiar și în Ruanda – un lider regional în ceea ce privește egalitatea de gen. În 2008, Ruanda a devenit prima țară din lume care a votat un parlament format în majoritate din femei, iar azi se laudă încă cu cea mai mare rată a femeilor participante la viața politică și integrate ca forță de muncă. Însă, în pofida progresului de incluziune financiară pe care Fintech l-a făcut posibil, mai mult de trei sferturi dintre femeile din Ruanda încă nu au acces la servicii bancare.

Incapacitatea de a accesa servicii financiare reprezintă pentru antreprenori un dezavantaj semnificativ. Potrivit Băncii Mondiale, antreprenoarele dețin întreprinderi mici și mijlocii în Africa – o cifră semnificativă din totalul IMM-urilor – confruntîndu-se cu un deficit de creditate de 42 de miliarde de dolari. Fapt care limitează capacitatea lor de se extinde și de a crea locuri de muncă. 

Cu soluții flexibile, inovatoare și țintite, companiile Fintech pot ajuta la lichidarea acestui deficit, un motiv pentru care femeile au dificultăți în accesarea serviciilor financiare fiind acela că le lipsește un istoric financiar sau de creditare – care stau la baza evaluării tradiționale a bonității. Însă companiile Fintech pot evita această problemă folosind surse de date alternative precum utilizarea telefonului mobil sau activitatea de pe rețelele de socializare, despre care s-a demonstrat că pot servi ca evaluări foarte precise ale calificării pentru un credit. Aceste abordări, firește, trebuie puse în balanță cu soluții de securitate și confidențialitate riguroase, asigurînd încrederea dintre entitatea care oferă împrumutul și cel care împrumută.  

Un alt impediment frecvent în ceea ce privește incluziunea financiară – specifică mai degrabă zonelor rurale – este lipsa documentelor, precum un cod numeric de identificare sau dovada unui domiciliu stabil necesare pentru crearea unui cont bancar și pentru accesul la credite. Însă companiile Fintech pot să le faciliteze femeilor accesul la servicii financiare folosind contactele lor mobile sau folosindu-se de tehnologiile de verificare digitală a identității, precum autentificarea biometrică. 

Companiile Fintech pot de asemenea să dezvolte produse financiare adaptate nevoilor pe care le au persoanele în general excluse din sistemul financiar formal. De exemplu, compania Ensibuuko, din Uganda, lucrînd cu organizații comerciale și non-profit, a gîndit un sistem inovator de credite digitale care se adresează mai ales fermierilor. Dat fiind faptul că agricultura este sectorul în care femeile sînt cele mai active în Africa, inițiativa ar putea să funcționeze pe termen lung în ceea ce privește diminuarea inegalităților de gen.

Însă dacă industria Fintech va continua să se extindă și să consolideze incluziunea financiară, e nevoie nu doar să deservească femeile, ci și să le includă. Lucru de pe urma căruia ar beneficia nu doar femeile angajate, ci și industria în întregime, la fel ca mulți dintre clienții ei. Femeile care investesc prezintă un potențial dublat în măsura în care este probabil să investească în alte antreprenoare mai mult decît în afacerile colegilor bărbați; pe această cale, femeile pot fi mai bine echipate pentru formatarea și livrarea serviciilor Fintech către cliente.

Ideea e că femeile se bucură de servicii mai avantajoase în cadrul instituțiilor în care puterea este deținută tot de femei. Acest lucru este aplicabil atît în sectorul industriei, cît și în cel al serviciilor: un articol recent din revista Natureevidențiază faptul că femeile lipsesc din procesele de legiferare sau din deciziile bugetare care țin de sănătate, acest lucru contribuind poate cel mai mult la subfinanțarea sistemului și la neglijarea problemelor de sănătate cu care se confruntă femeile. Fintech nu este diferit.

Acum provocarea va consta în susținerea femeilor în ceea ce privește participarea lor – și ocuparea pozițiilor de conducere – în industria Fintech. Fie că e vorba de biroul de conducere sau de o fermă, femeile trebuie ajutate să modeleze viitorul financiar al Africii. 

Nick Barigye este CEO la Rwanda Finance Limited și fost partener la Karisimbi Business Partners, o companie de investiții și consultanță concentrată pe zona Africii.

Copyright: Project Syndicate, 2023

www.project-syndicate.org

traducere de Ioana MOROȘAN

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Stewart Rhodes, liderul Oath Keepers Foto AP jpg
Fondatorul grupului Oath Keepers a venit la Capitol Hill după ce a fost eliberat din închisoare, la ordinul lui Trump
Stewart Rhodes, fondatorul grupului Oath Keepers, care a orchestrat atacul asupra Congresului SUA pe 6 ianuarie 2021, a venit miercuri la Capitol Hill după ce a fost eliberat din închisoare în urma ordinului de clemenţă al preşedintelui Donald Trump.
Afis Interferente Istorie militara ianuarie 2025 (1) jpg
Conferință dedicată împlinirii a 550 de ani de la Bătălia de la Vaslui
Conferință dedicată împlinirii a 550 de ani de la Bătălia de la Vaslui
test jpg
Test exclusiv pentru genii! Mută un băț de chibrit pentru ca ecuația să fie corectă
Este un test de inteligență care, deși pare a fi destul de simplu la prima vedere, este, de fapt, mult mai dificil decât am crede!
Bătrân la urnele de vot Foto Arhiva Adevărul
Ce spune un istoric despre românii care ar alege un președinte naționalist: „Există o tendință de întoarcere spre propriile dureri și nevoi”
Aproape 70% dintre români ar vota un candidat naţionalist pentru funcţia de preşedinte al țării, o persoană care promovează valorile religioase şi susţine familia tradiţională, relevă un sondaj INSCOP, prezentat zilele trecute. Însă, cunosc, oare, românii ce înseamnă cu adevărat naționalismul?
WhatsApp Video 2025 01 17 at 18 11 46 mp4 thumbnail png
O fata moartă bântuie familia Lucescu. Tatăl ei, cioban din Otopeni, stinge televizorul la știrile sportive: „Nu pot să-i iert!”
Din 1991, de când i-a murit fiica în accident auto, Lincu Miu, 85 de ani, are un dinte împotriva familiei Lucescu, fiul Răzvan (55 de ani) și tatăl Mircea (79 de ani).
Orasul Uricani Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (97) jpg
De ce mulți români fug de blocurile comuniste: „Găsești vecini cu zero inițiative și zero posibilități. Dar se cred la ei pe moșie”
Construite în ritm alert începând din anii ‘50, pentru milioanele de români care și-au părăsit satele sărăcite de colectivizare pentru a începe o nouă viață orașele aflate în plină expansiune industrială „blocurile comuniste”, acum cu o vechime de zeci de ani, îi intrigă pe numeroși români.
Parcare cu panouri solare FOTO Shutterstock
Europa a produs mai multă electricitate din soare decât din cărbune. „Energia solară este steaua în ascensiune”
Europa a produs, în 2024, mai multă energie electrică din soare decât din cărbune. Analiştii sunt de părere că este o „piatră de hotar” pentru tranziţia către energia curată.
islanda  jpg
Țara din Europa în care educația, sănătatea și electricitatea sunt gratuite. Aici nu există armată, McDonalds și nici închisoare
Islanda este țara în care educația și sănătatea sunt gratuite. Nu există McDonalds și nici închisoare. Clinicile private nu există pentru că nu este nevoie de ele. Spitalele publice oferă servicii medicale excelente. landa este una dintre puținele țări din Europa care folosește încălzirea urbană.
alimente inima jpg
Ce trebuie să eviți să consumi pentru o inimă sănătoasă
Este nevoie de o serie de comportamente și practici pentru a proteja sănătatea inimii. Moștenirea genetică și istoricul familial joacă și ele un rol important, dar există multe măsuri pe care le putem lua pentru sănătatea noastră pe termen lung.