Afacerea Tate și modelul românesc

Publicat în Dilema Veche nr. 980 din 19 ianuarie – 25 ianuarie 2023
Andrew Tate © Profimedia
Andrew Tate © Profimedia

Obișnuiți cu interlopi locali, de anvergură redusă, românii s-au trezit, odată cu arestarea fraților Tate, în fața unei afaceri de nivel internațional. Prima dovadă în acest sens este că dacă îndeobște România este prezentă foarte rar cu o știre în mass-media internațională, acum, cu ocazia reținerii fraților Tate, multe canale internaționale de știri au consemnat informația, iar site-urile de profil au avut zeci de milioane de accesări pe temă. Ceea ce arată că frații Tate aveau o adevărată notorietate internațională.

O notorietate care a venit din „modelul de business” pe care l-au aplicat. Dincolo de lecțiile despre cum abonații se puteau transforma în masculi alfa, frații Tate explicau celor dornici să-i asculte (și nu erau puțini) căile prin care se puteau îmbogăți.

Nu am fost, evident, printre abonații fraților Tate. Dar am înțeles că sfaturile lor referitoare la modalitățile de îmbogățire erau un amestec de generalități, de genul celor pe care le întîlnim la tot pasul atunci cînd navigăm pe rețelele sociale, cu lucruri ceva mai concrete. De exemplu, într-un filmuleț, unul din frați îi convingea pe cei care îl ascultau că este mai bine să înființeze 5.000 de firme cu obiecte diferite de activitate decît una singură. La nivel teoretic, ideea este apetisantă. Dar, practic, orice manager ar spune că este mult mai bine ca un antreprenor aflat la început de drum să se concentreze pe o activitate pe care să încerce să o facă bine și nu să se disipeze în 5.000 de activități pe care nu le poate administra.

Sîntem în fața unui caz clasic de forme fără fond. De altfel, rețelele sociale sînt pline de falși guru în economie care oferă lecții sau sfaturi care te pot îmbogăți „peste noapte”.

Desigur, în cazul fraților Tate, lucrurile păreau susținute de realitate, în sensul că modul opulent în care se afișau părea că nu face decît să confirme abilitatea lor pentru afaceri. În realitate, ceea ce ofereau în materie de soluții de îmbogățire nu erau decît banalități fără nici un fel de valoare practică.

Ceea ce nu a făcut ca frații Tate să ducă lipsă de clienți. Se înțelege că mai mult de 100.000 de abonați plăteau lunar între 10 și 50 de dolari pentru a asculta sfaturile pentru viață și economie ale celor doi frați.

Nu ar trebui să ni se pară atît de surprinzător. Influencer-ii de pe rețelele sociale nu dau pe dinafară de inteligență și nici de prea multe cunoștințe. Dar, în cele mai multe cazuri, ei sînt pe chipul și asemănarea celor care îi ascultă, avînd mai degrabă harul „logoreei verbale” decît al cunoașterii.

La fel de adevărat este că frații Tate au știut să își dezvolte afacerea pe Internet după principiile unui business care se multiplică, piramidal. În sensul că fiecare abonat a promovat și și-a apărat maestrul. În felul acesta, cei 100.000 de abonați au devenit agenți de marketing și de influență pentru Tate.

Era, într-un fel, un amestec de sisteme de vînzare de tip MLM (multi-level marketing) cu principiile funcționării unei secte. Adică adulație totală față de conducător și toate eforturile îndreptate spre a aduce noi adepți. Dacă informațiile de presă sînt corecte, frații Tate ar fi cîștigat din acest tip de business cîteva milioane de dolari pe lună.

Evident, cifrele trebuie privite cu rezerve. De asemenea, este posibil ca veniturile obținute din lecțiile de viață pe care le ofereau să fi fost completate cu activități ilegale aflate sub anchetă și asupra cărora ne vom putea pronunța doar după ce va exista o decizie a instanței. Dar, după ceea ce vedem în acest moment, este destul de clar că sîntem în fața unui caz tipic de business înșelător.

Într-o lume în care tot mai mulți cred și își doresc să se îmbogățească peste noapte, în care criptomonedele sînt considerate ceea ce nu pot fi, în care falimentul unei platforme de tranzacționare cum este FTX lasă clienții fără active de cîteva miliarde de dolari, în care, de exemplu, un actoraș de la Hollywood pune la cale o schemă de fraudare de 650 de milioane de dolari, în aceste vremuri, nu ne mai poate surprinde atît de mult succesul pe rețelele sociale al fraților Tate.

Nu știm dacă alături de ancheta privind sechestrarea de persoane avem și o investigație a fiscului. Ar fi interesant de văzut în ce măsură frații Tate și-au plătit impozitele în România. Nu este deloc simplu, pentru că fiscul român ar trebui să colaboreze cu administrațiile fiscale din alte state europene sau din SUA.

Din acest punct de vedere, fiscul român ar trebui să aibă experiență. Ar fi trebuit să rezolve pînă acum multe cazuri de oameni de afaceri sau politicieni români care și-au ascuns o parte din venituri în străinătate. Sau să fi făcut anchete asupra averilor la vedere nejustificat de mari. Nu s-a întîmplat nimic sau aproape nimic din toate acestea. De aceea, este foarte probabil ca frații Tate să nu fie deranjați din punct de vedere fiscal.

Astfel, este probabil să vedem schema clasică românească, adică o condamnare pentru cîteva infracțiuni (dacă ele se vor dovedi) fără ca frații să fie deranjați în ceea ce privește banii. Este modelul ideal pentru escroci, fie ei români sau anglo-americani.

Constantin Rudnițchi este analist economic.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

calorifer electric in sala de curs FOTO Corina Macavei
„Căldura nu este o materie opțională”: Elevii din Focșani cer să intre în on-line pentru că învață în frig de două săptămâni
Elevii din județul Vrancea, care învață în frig de când s-au întors din vacanță, cer să intre în on-line. Consiliul Județean al Elevilor Vrancea a transmis că situația nu mai poate fi tolerată.
banner elena caragiu png
A murit a doua soție a lui Toma Caragiu! Unde locuia și câți ani avea. „Acum s-a întâlnit cu Toma”
A murit Elena Caragiu, cea de-a doua soție a marelui actor Toma Caragiu.
profesoara Antoaneta   Iozefina Ciobanu Foto Centrul Cultural Vrancea jpg
O cunoscută profesoară de pian a murit la spital după ce a fost lovită de o mașină de gunoi care mergea cu spatele
O profesoară din județul Vrancea a murit în spital după ce a fost accidentată, sâmbătă dimineața, de o mașină de salubritate. Șoferul executa manevra de mers cu spatele, moment în care a acroșat-o pe femeie.
Miss Universe Danemarca 2 jpeg
Cine este tânăra care a câștigat Miss Universe 2024. România a fost reprezentată de o ardeleancă de 32 de ani. VIDEO
S-a decis Miss Universe 2024. România a fost reprezentată de o ardeleancă de 32 de ani.
sinner fritz facebook jpg
belgia suedia profimedia jpg
Care a fost decizia UEFA la ultimul meci abandonat din Europa, anul trecut
Partida România - Kosovo a fost întreruptă de oaspeți.
Ședință de guvern la Palatul Victoria din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Ciolacu, în vizită de lucru la Bruxelles. Întâlniri cu Mark Rutte, Roberta Metsola şi António Costa
Premierul Marcel Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Bruxelles, luni, 18 noiembrie, unde va avea o întâlnire cu Mark Rutte, noul secretar general al NATO, marcând prima întâlnire cu un oficial român de la preluarea mandatului de conducere a alianței.
netflix pixabay jpg
Filmul genial de pe Netflix care rupe topul din România! Este un thriller captivant, iar în rolul principal joacă un actor legendar
Filmul care rupe toate topurile pe platforma Netflix este "Un spion care știa prea multe". Acest thriller captivant despre spionajul din Războiul Rece reprezintă povestea unui agent englez revenit la MI-6 și bănuit de colaborare cu sovieticii.
bela karoly pe coperta cartii fara teama amazon com
Bela Karolyi, despre primii ani de antrenorat: „Erau copii sălbatici. Era înspăimântător să stau în faţa lor și să-i îndrum”
Bela Karolyi, antrenorul Nadiei Comăneci, s-a stins din viață la vârsta de 82 de ani, în Statele Unite ale Americii. Bela și Marta Karoly au făcut istorie în gimnastica internațională, însă povestea lor ca antrenori a început în anii ‘60, în Valea Jiului.