Adiță, Adi și examenele

Publicat în Dilema Veche nr. 848 din 9 - 15 iulie 2020
Fascinații profesorale jpeg

Matei e profesor de matematică. Să tot fie vreo douăzeci și ceva de ani de cînd se ocupă cu treaba asta și prin „mîinile” lui au trecut tot felul de elevi. Acum vreo douăzeci de ani a trecut și Adiță. Nu, nu Adiță îl cheamă și acum nici nu-i mai spune așa, ci Adi, pentru că în acte e Adrian, dar atunci copilului de clasa a opta i se spunea așa, alintat diminutival, Adiță. Era nepot de văr al lui Matei și, așa cum se întîmplă în familii, nu poți refuza să dai un astfel de sprijin. L-a luat la ore pe Adiță, să-l ajute să ia cu bine examenul și să intre la un liceu mai de Doamne-ajută. Adiță nu era un elev strălucit, așteptările nu erau foarte mari, dar cît de cît, să termine și el un liceu, spera întreaga familie.

Pentru treaba asta, lui Matei i-au trebuit multe răbdări. Alături de ele, multe strategii, multe explicații, multe stoarceri de creier. Adiță prindea greu, părea că logica atît de clară pentru Matei a matematicii e limba chineză pentru Adiță, las’ că și chineza, la o adică, tot se învață. E drept, nu așa, într-un an, cum trebuia să se întîmple cu matematica. Iar Matei știa că nici la română nu e mult mai strălucit băiatul, în toate clasele de gimnaziu fusese mai degrabă mediocru, trecuse tras de coadă de la un an la altul. Una peste alta, cu eforturi, cu emoții, cu peri albi, treaba s-a rezolvat cumva. Nu în termeni de excelență, dar Adiță a reușit să împuște un 6 sau poate un 7, la română tot așa și a ajuns la un liceu tehnologic bunicel. Nici prea-prea, căci nu era colegiu teoretic, dar nici foarte-foarte, căci nu era nici ultimul tehnologic din oraș. Și, mai ales, nu era profesională sau școală de ucenici.

Au trecut, cum au trecut, alți patru ani. Din cînd în cînd, Matei îl mai ajuta la cîte o temă, mai făceau cîte-o pregătire pentru teză, Adi, căci deja nu mai era Adiță, a reușit să ajungă hîr-mîr într-a XII-a. Vedeți bine, predicția nu e grea, urma un alt hop, mai mare, bacalaureatul. Matei avea strîngeri în piept. Materie greuță, dar nu foarte grea, totuși. Însă Adi abia trecea cu cîte un 5 chinuit de la o clasă de liceu la alta. Speranțele lui Matei erau foarte mici, prognostic rezervat. La română, aceeași treabă, știa bine Matei, problema era dezbătută în familie, cu părinții lui Adi. S-au pus pe treabă, ce să facă!? Matei dădea ce avea el mai bun din sine, din anii de experiență acumulată, din dedicația lui de profesor ambițios. Zbatere grea, săptămînală, adesea sisifică. Parcă mereu și mereu trebuia să o ia de la zero, să explice din nou, să sublinieze, să facă scheme la scheme și sinteze la sinteze. Adi nu pricepea nicicum matematica și, cum se știa, nici româna nu-l pasiona, literatura îi părea ceva înfricoșător. Tot ce-i plăcuse, cît de cît, în liceu fusese educația fizică, iar la orele de practică de asemenea se descurcase binișor, la profilul ăsta tehnic al liceului. Visa să facă, totuși, și el, o facultate. Nu-și punea problema Politehnicii, dar poate Educația Fizică nu l-ar fi speriat prea tare. Dar ca să ajungă acolo, trebuia să ia Bac-ul. Și Bac-ul se apropia, matematica era grea, româna de asemenea, speranța mai mare era în geografie, cea de-a treia materie, la care spera să prindă o notă mare, care să-l ajute să obțină media 6, dacă lua la mate și la română cîte un 5.

Și Bac-ul a venit. Cu dezastrul intuit de Matei, dar parcă și de Adi și de părinții săi. A trecut doar la geografie, cu notă suficient de mare pentru media 6, dacă ar fi luat 5 l-a mate și la română. Dar n-a luat. La mate a pușcat un 3 rușinos, la română un 4 și ceva, nici el mai onorabil. Dar ce să faci cu viața asta? S-au pus din nou pe muncit. Speranța rămînea pentru toamnă. Vară, tentații, vacanțele colegilor, toate îi amețeau lui Adi mințile, încît româna și matematica îi păreau mai grele ca oricînd. Cu toate acestea, prin efortul constant depus, rezultatele au venit. E drept că pe jumătate. Adi a reușit să treacă la română. Nu și la matematică, unde a crescut, totuși, reușind să ia aproape 5.

Veți înțelege că narațiunea se accelerează de aici. Un an de zile de matematică pură l-a ajutat pe Adi să ia, în anul următor, 6 la examen. Apoi a terminat și Facultatea de Educație Fizică și, pentru vreun an-doi a fost chiar profesor, la rîndul lui. Nu s-a adaptat însă. Îi plăceau copiii, dar rigorile sistemului nu erau pentru el. Și-a deschis un atelier de reparații pentru biciclete și alte manufacturi mici. S-a căsătorit. Și-a construit o casă la țară, lîngă oraș, aproape doar cu mîinile lui. A făcut doi copii și, între timp, a intrat puțintel în politică. S-a remarcat în comunitate, pentru că e un tip săritor și foarte priceput, cu o inteligență socială deosebită, cu soluții practice pentru orice treabă ar avea omul prin gospodărie. A ajuns consilier local. Cunoaște multă lume din cercuri importante, să ne înțelegem, la oraș, nu doar în comunitatea sătească. Se descurcă peste tot.

Dar Matei? Matei s-a mutat și el la casă de cîțiva ani. A renovat-o aproape integral cu ajutorul lui Adi. Acolo unde Adi nu se pricepea destul, avea soluții, găsea meșterii potriviți, îi aconta, îi coordona, negocia cu ei prețuri. Matei nu știe ce s-ar fi făcut fără sprijinul lui Adi. Efectiv nu s-ar fi descurcat. Are încredere în el și-i poate lăsa totul pe mînă. Și-i e drag ca un copil, deși sînt, de fapt, prieteni.

Concluzia? mă veți întreba. V-o spun, deși vor fi unii care mă vor acuza iar că apăr mediocritatea. Felicitări elevilor care au reușit să ia cu 6 bacalaureatul în 2020! Și în 2019. Și în 2018, și în ceilalți ani. Elevilor care la școală erau poate de 4. Sau care erau de 4 cînd au intrat într-a IX-a și au ajuns de 6 la bacalaureat. Și profesorilor lor! Desigur, și celor care au luat cu 10. Dar prima urare e cea pe care aș vrea să o aud și cu care aș vrea să-i văd mîndrindu-se, fără rușine, pe cei care în fiecare an numără în topuri notele de 10 și procentele de promovare (nu de promovabilitate) care situează școli și județe în topuri. Căci liceul e despre acești copii, inteligenți adesea, dar de nota 6. Iar excelența e a școlilor doctorale și a universităților de top. 

Horia Corcheș este scriitor și profesor de limba și literatura română.

O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?

Adevarul.ro

image
Descoperire epocală lângă Sarmizegetusa Regia realizată cu LIDAR. Nimeni nu bănuia ce ascund munții VIDEO
Un loc plin de vestigii dacice, din Hunedoara, ascuns și neglijat complet în ultimele decenii de autorități, a fost cercetat recent de oamenii de știință, cu ajutorul tehnologiei LIDAR, iar rezultatele studiului sunt uimitoare
image
Turist amendat pentru că a urcat în Munții Piatra Craiului fără să aibă buletinul la el. De ce i-a dat dreptate judecătorul
Un turist amendat de Jandarmerie pentru că „aflându-se în Piatra Craiului, pe un traseu nemarcat, a refuzat să furnizeze date pentru stabilirea identităţii sale” a dat în judecată Jandarmeria Română.
image
Camioanele care au dus faima României în toată lumea. Povestea vehiculelor solide și fiabile, cu „atitudine“ spartană
Camioanele românești, realizate la uzinele din Brașov, au fost adaptate mereu vremurilor, cu o tehnologie de vârf și prețuri avantajoase, cucerind astfel piețele internaționale, chiar și pe cele de peste Ocean.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.