Adio. Și pe curînd

Publicat în Dilema Veche nr. 832 din 30 ianuarie - 5 februarie 2020
Adio  Și pe curînd jpeg

Pe 24 iunie 2016, adică a doua zi după referendumul prin care s-a decis ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, mulți au crezut că Brexit e o simplă despărțire. În esență, cam asta era promisiunea: părăsim UE și, cu banii datorați la bugetul comunitar, consolidăm sistemul public de sănătate. Ce putea fi atît de complicat? Doar că socoteala de la urne nu se potrivește cu cea de la Bruxelles. Curînd, „nașii“ Brexit-ului aveau să constate că drumul e presărat cu obstacole, că majoritățile sînt foarte variabile, că pentru consens e nevoie de compromisuri, în fine, că ținta e, de fapt, o nălucă.

Brexit e o victorie a democrației, ar spune, azi, cei mai înverșunați susținători. Și, într-un fel, poate că au dreptate: poporul a hotărît – poporul este, iată, servit! N-ar strica însă să ne (și să le) amintim contextul referendumului și, mai ales, campania electorală plină de manipulări și impregnată de ură care l-a precedat. Rezultatul plebiscitului – 52% la 48% în favoarea ieșirii din UE – o fi, în termeni democratici, valabil; modalitatea în care s-a ajuns la acest rezultat e însă discutabilă. Diviziunile politice au marcat întregul proces de divorț și vor genera și pe mai departe instabilitate socială.

În orice caz, pentru susținătorii Brexit, ziua de 31 ianuarie e un triumf. După grele încercări, Marea Britanie se eliberează în sfîrșit de sub jugul european și-și regăsește suveranitatea! Premierul conservator Boris Johnson, care a lucrat asiduu la noul acord, și-ar dori să și marcheze această zi cum se cuvine: cu o numărătoare inversă și focuri de artificii ca de Revelion, cu muzică live și un discurs triumfal difuzat la TV. Jalnic triumf! Prin comparație, priviți figurile sobre, aproape întristate, ale liderilor Uniunii Europene Ursula von der Leyen și Charles Michel cînd au parafat actele de divorț, cu o săptămînă înainte de Brexit. Oare cum se va vedea, de la Calais, spectacolul pirotehnic pregătit la Dover de brexiterii fericiți?

De fapt, nu e nimic de sărbătorit. Iar guvernul Regatului Unit are de ce să-și facă griji pentru ce va urma. Negocierile complicate de-abia încep. Da, despre negocierile de aderare e vorba. Căci, odată cu părăsirea Uniunii Europene, Regatul Unit va trebui să-și redefinească relația cu Bruxelles. Potrivit acordului de retragere, urmează o perioadă de 11 luni de tranziție care se va încheia la 31 decembrie 2020. Pînă atunci, rămîn în vigoare normele și reglementările, doar că Regatul Unit nu va avea nici un reprezentant în instituțiile europene. Prioritatea e negocierea unui nou acord comercial. Marea Britanie dorește un acces lărgit pentru bunurile și serviciile sale în UE în condițiile în care guvernul de la Londra a decis deja că părăsește uniunea vamală și piața unică. Dacă pînă la sfîrșitul anului nu se ajunge la o formulă convenabilă, Marea Britanie se va confrunta probabil cu tarife pentru exporturile către UE. Formatul acestor negocieri e deocamdată necunoscut. Uniunea Europeană însăși va avea de hotărît în privința termenilor și, pentru asta, e nevoie ca cele 27 de state membre să ajungă la un acord. Așa că negocierile oficiale ar putea începe abia în luna martie. Dincolo de uniunea vamală, Marea Britanie mai are de clarificat modul în care va coopera cu Europa în materie de apărare și poliție. E vorba, deci, de o reașezare a relațiilor cu Bruxelles, dar de pe poziții care nu avantajează nici Londra, nici partenerii europeni. Și totul, sub presiunea timpului. Așa că, în loc să numere minutele și secundele pînă la Brexit, Boris Johnson ar face mai bine să socotească timpul care i-a mai rămas pînă la următorul termen-limită, care e 31 decembrie 2020.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Călin Georgescu pe un cal alb Foto Călin Georgescu   Youtube jpg
La ferma de cai din Ciolpani s-a așternut liniștea, la o săptămână distanță de la întâlnirea dintre Georgescu, Potra și Sechila
Ferma de cai de la Ciolpani a devenit cunoscută după ce pe 7 decembrie 2024, la o zi după anularea alegerilor prezidențiale, a avut loc aici o întâlnire la care au participat Horațiu Potra, Eugen Sechila și Călin Georgescu.
Fursecuri cu cafea  Sursa foto shutterstock 2184164871 jpg
Prețurile cafelei, nivel fără precedent în ultimii 50 de ani. Avertismentul specialiștilor
Preţul cafelei arabica pentru livrarea în martie a atins un maxim istoric de 348,35 cenţi pe livră marţi, cel mai ridicat nivel din ultimii aproape 50 de ani. Deşi contractele au pierdut o parte din câştiguri ulterior, acestea rămân cu 70% mai mari decât la începutul anului.
image png
Cum i-a explicat Cristina Cioran fiicei sale că urmează să mai aducă pe lume un copil. Micuța de numai 3 ani, reacție neașteptată
Cristina Cioran se pregătește să devină curând mamă pentru a doua oară. În toată această perioadă nu-l poate avea alături de Alex Dobrescu din cauza ordinului de protecție, dar de un mare ajutor este Ema, fiica celor doi. Cum își ajută micuța mama în perioada sarcinii?
ochi albastri jpg
Ochii albaștri nu sunt ceea ce par. Adevărata poveste a culorii care, de fapt, nu există
Ochii albaștri, adesea considerați un simbol de frumusețe sau unicitate, nu sunt ceea ce par. Conform cercetătorilor, nu există pigment albastru în ochi, iar culoarea este doar o iluzie optică creată de modul în care lumina interacționează cu structura irisului.
Atac cu drona in Rusia jpg
Atac masiv al ucrainenilor pe teritoriul Rusiei. Dronele au lovit în timpul nopții mai multe obiective de infrastructură
Dronele ucrainene au efectuat mai multe atacuri în interiorul Rusiei în noaptea de vineri spre sâmbătă, inclusiv asupra unei infrastructuri de stocare a combustibilului din regiunea Oriol, din centrul Rusiei, provocând un incendiu şi spargerea geamurilor caselor din zonă.
moneda jpeg
O monedă specială va fi lansată de BNR! Este din aur și se vinde cu o sumă impresionantă
Vești bune pentrru colecționarii de monede din țara noastră! În cursul zilei de luni, Banca Națională a României urmează să lanseze în circuitul numismatic o piesă rară, valoroasă, cu o însemnătate aparte!
Ploaie Autostrada jpg
Vremea sâmbătă, 14 decembrie. Sunt anunțate ploi și ninsori în cea mai mare parte a țării
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță ploi și ninsori în mare parte din țară. Temperaturile maxime se vor situa sâmbătă, în general, între 1 şi 8 grade.
calatori tren cfr gara de nord frig foto shutterstock 2229976057 jpg
Cadou de la CFR, de sărbători: călătorii cu trenul, mai scumpe, din 15 decembrie. Care sunt noile prețuri
Biletele de tren vor fi mai scumpe, anunță CFR Călători. Data de la care se va aplica majorarea este de 15 decembrie, odată cu intrarea în vigoare a noului Mers al Trenurilor.
Edi Iordanescu (Sportpictures) jpg