Adevărul care ne va mîntui

Publicat în Dilema Veche nr. 133 din 10 Aug 2006
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

"Ce-aţi fi făcut dacă la începutul anilor ’90 v-ar fi spus cineva că discuţia serioasă despre Securitate şi securişti se va face abia după 16-17 ani, către limita termenului Brucan? Cîţi dintre cei care aţi rămas totuşi în ţară n-aţi fi avut un imbold mai puternic ca să plecaţi oriunde, deznădăjduiţi? Şi cîţi aţi fi acceptat să vieţuiţi în minciună, alături de oameni care continuă să vă înşele, cu bună ştiinţă, cîţi aţi fi votat turnători de joasă sau de înaltă speţă şi cîţi aţi mai fi luat de bune cele spuse de laşi mai mari sau mai mici? Cum credeţi că ar fi arătat azi România, dacă discuţia din aceste zile ar fi avut loc, la modul serios, atunci, în 1990? Dacă Punctul 8 al Proclamaţiei de la Timişoara ar fi fost lăsat să aibă măcar şansa de a ajunge la cunoştinta celor mulţi? Privind în urmă, constatăm că societatea românească s-a maturizat pe propria-i piele, cît şi cum a putut. Dar a pierdut timp preţios, ca un copil care ţine morţiş să experimenteze tot, să nu asculte sfatul batrînilor (de exemplu, Ticu Dumitrescu) şi să se dea cu capul de pereţi pînă învaţă, cu preţul cucuielor, ce e rău şi ce e bine. Au trecut prea mulţi ani pînă azi, cînd primim confirmări ale unor bănuieli sau, după caz, primim veşti-şoc despre personaje în gura cărora ne-am uitat timp de 10-15 ani. Ni s-a dat un nou moment de răscruce. Şi e mai bine mai tîrziu decît niciodată. Cuvîntul de ordine: cît mai repede şi cît mai complet". (Călin Hera, Evenimentul zilei, 8 august 2006) "Ani de zile ne-am complăcut într-o lume de alb şi negru. Îngerii luptau cu dracii şi învingeau. Simplu pentru o moralitate schematică. A trecut ceva timp şi îngerii au schimbat rolurile cu dracii. Nu mai ştim la cine ne referim cînd vorbim de servicii sau de fostele structuri. Fostele sînt mai prezente decît actualele. Teoretic, lumea s-a mai colorat, dar tot cenuşie pare. Cînd avem o brumă de speranţă că s-ar întoarce la viaţă, aflăm că nu a fost decît o manipulare a serviciilor secrete. Sau a presei dominate de servicii secrete. Sau a Parlamentului controlat de foşti şi actuali agenţi. Sau a preşedintelui Băsescu, acuzat şi el de securism. România se învîrte în jurul acestei axe a răului şi a minciunii. La 17 ani de la Revoluţie, prinşi în mijlocul jocurilor de putere, dezinformaţi cu ştiinţă, prostiţi cu program, reduşi la rolul de fertilizant electoral, jucaţi pe degete de foşti şi actuali agenţi secreţi ai culiselor politice, românii mai cred că singurul adevăr accesibil despre lumea în care trăiesc se află în dosarele Securităţii. Un adevăr care, speră unii, îi va mîntui." (N.C. Munteanu, 8 august 2006) (C. G.)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

image png
Danemarca şi Groenlanda își construiesc un parteneriat puternic, pe fondul insistenței SUA de a prelua insula
Danemarca şi teritoriul său semiautonom Groenlanda au convenit duminică să îşi întărească legăturile ca răspuns la interesul manifestat de preşedintele american Donald Trump ca SUA să preia controlul insulei arctice.
Cristina Neagu (Sportpictures) jpg
CSM București ratează calificarea la turneul final al Ligii Campionilor. Cristina Neagu, ultimul meci al carierei la nivel internațional
CSM București a fost învinsă, duminică, de Esbjerg, cu scorul 26-22, în returul din Danemarca, și a ratat șansa de a se califica la turneul Final Four al Ligii Campionilor la handbal feminin.
text 4095909 1280 jpg
Scrisoarea unui supraviețuitor de pe Titanic a fost scoasă la licitație. Prețul uriaș cu care a fost vândută
O scrisoare rară și extrem de valoroasă a unui supraviețuitor de pe Titanic, a fost vândută într-o licitație din Regatul Unit pentru suma impresionantă de 300.000 de lire sterline. Aceasta a fost redactată cu doar câteva zile înainte de tragedia care a marcat istoria lumii.
politicieni, foto Shutterstock jpg
Nu au scăpat de critici! Gesturile pentru care politicienii au fost taxați la funerariile Papei Francisc: „Un elev de liceu aflat într-o excursie”
Funerariile Papei Francisc, un moment de profundă solemnitate, nu au fost totuși lipsite de controverse.
bebelusi jpeg
Bebeluș din gemeni, dispărut din maternitate. Lipsa lui, semnalată de mama care voia să-l alăpteze
Un bebeluș a dispărut din maternitatea Bacău, iar cazul este anchetat de polițiștii din cadrul IPJ Bacău.
Donald Trump, Volodimir Zelensky, foto Facebook jpg
„Ai încredere!”. Un expert în citirea buzelor dezvăluie ce au discutat Zelenski și Trump la funeraliile Papei Francisc
Un expert în citirea buzelor dezvăluie ce și-au spus Volodimir Zelenski și Donald Trump la funeraliile Papei Francisc. Cei doi au discutat timp de aproximativ 15 minute în Bazilica Sfântul Petru din Vatican.
Tânără româncă ieșind din cabina de vot   Mediafax Foto Alexandru Dobre jpg
De ce rămân tinerii tăcuți în ziua votului?
Alegerile prezidențiale din luna mai nu sunt doar despre vot. Sunt despre cum alegem – sau refuzăm – să ne păstrăm generațiile tinere în țară, să ne asigurăm, de fapt, propriul viitor.
image png
O cunoscută scriitoare germană a fost găsită moartă pe ambarcațiunea sa din Hamburg. Anchetă pentru deces violent
Poliția a deschis o anchetă pentru crimă după ce Alexandra Fröhlich a fost găsită moartă pe ambarcațiunea sa de pe Elba.
beach 3417900 1280 jpg
La munte sau la mare? Care este cea mai scumpă stațiune pentru minivacanța de 1 mai. Ce spun turiștii: „Cred că prețurile sunt cam mari pentru...”
În doar câteva zile începe adevărata distracție – vacanţa de 1 Mai. Deşi, în mod obișnuit, românii aleg litoralul pentru această minivacanţă, există şi turişti care preferă liniştea muntelui. Totuşi, o vacanţă în Poiana Braşov este mult mai scumpă decât una în Mamaia.