Adevărata Religie şi democraţia

Publicat în Dilema Veche nr. 665 din 17-23 noiembrie 2016
Salutări de la Basel jpeg

Ministerul german de Interne a emis un ordin de interdicţie împotriva organizaţiei salafiste intitulată Adevărata Religie. E un „caz“ mai vechi: autorităţile locale din diverse landuri au luat în ultimii ani tot felul de măsuri împotriva acestei organizaţii, dar efectele au fost doar temporare: în Justiţie, organizaţia a avut mereu cîştig de cauză şi a fost repusă în drepturi. De data asta, e vorba de un ordin de interdicţie a dreptului la asociere emis la nivel federal. Interesul public pentru acest subiect e imens. Pe de o parte, există temeri serioase că Adevărata Religie pune în pericol democraţia germană. Pe de altă parte, există temeri că dacă statul ajunge să interzică dreptul la liberă asociere, atunci s-a cam terminat cu democraţia. Situaţia e încurcată.

Reţeaua Adevărata Religie a fost fondată de palestinianul Ibrahim Abou-Nagie în 2005 şi s-a concentrat, în primii ani, pe conferinţe şi întîlniri cu publicul pe marginea textelor coranice. În 2010, Abou-Nagie avea deja ambiţii mari: în fiecare casă din Germania să existe cîte un exemplar din Coran. Aşa a luat naştere campania „Citeşte!“. În ultimii şase ani, activiştii reţelei au împărţit peste 3,5 milioane de exemplare din Coran, în traducere germană. Au fost, mereu, foarte vizibili. Şi-au închiriat spaţii de la primărie, şi-au montat corturi sau tarabe, au împărţit cărţi şi flyere: în apropierea staţiilor de metrou, la gară, în pieţe. Atunci cînd autorităţile locale nu le-au mai dat voie să-şi monteze standurile şi corturile, s-au mutat în librării, acolo unde poliţiştii nu au avut temei să intervină. Sau au distribuit cărţile pe stradă, direct din sacoşe, pe şest. Reţeaua însăşi a reuşit de nenumărate ori să fenteze vigilenţa autorităţilor, activînd prin intermediul mai multor fundaţii.

Autorităţile germane se tem însă că sub paravanul campaniei „Citeşte!“ se ascunde, de fapt, un program bine articulat de recrutare a unor militanţi islamişti. Potrivit serviciilor de informaţii, în Germania activează în jur de 9200 de islamişti radicali. Peste 140 de tineri germani, recrutaţi prin intermediul acestei campanii, ar fi plecat în Siria şi în Irak şi au participat la întîlniri cu diverse grupări teroriste, se arată într-un raport al serviciilor de informaţii. În plus, distribuirea la scară mare a Coranului în traducere germană alimentează suplimentar nenumărate forumuri de discuţii de pe Internet pe teme legate de islam. E o provocare în plus pentru autorităţi, căci Internetul a devenit principala platformă de transmitere a mesajelor jihadiste şi radicale.

Reţeaua lui Ibrahim Abou-Nagie este finanţată de oameni de afaceri din Qatar şi din Arabia Saudită, susţin autorităţile germane, însă traseul banilor nu e cunoscut în profunzime. Ceea ce se ştie e că în ultimii ani acţiunile organizaţiei s-au întins în 15 state din Europa, printre care Franţa, Austria, Suedia, Serbia, Marea Britanie.

Ordinul de interdicţie emis de Ministerul de Interne a fost urmat de o amplă acţiune poliţienească. Au fost percheziţionate aproape 200 de apartamente şi birouri şi două moschei în şaizeci de localităţi şi zece landuri. Sute de poliţişti au participat la aceste acţiuni. Probele strînse vor contribui, probabil, la un profil mai cuprinzător al acestei organizaţii. Rămîne însă de rezolvat raportul cu democraţia. Căci una e să răspunzi printr-o acţiune poliţienească unei ameninţări directe şi imediate şi alta e să interzici dreptul la asociere u­nor persoane. „Germania e o democraţie autentică. În societatea noastră nu e loc pentru islamişti dispuşi să ia parte la acte agresive“, a explicat ministrul Thomas de Maizière, adăugînd că reţeaua Adevărata Religie „răspîndeşte, cu Coranul în mînă, mesaje încărcate de ură şi ideologii care contravin ordinii constituţionale“ şi că astfel „sînt radicalizaţi tineri cu tot felul de teorii ale conspiraţiei“. Într-un fel, are dreptate. De vină nu e cartea, nici cel care o citeşte, ci acela care le spune altora cum ar trebui citită. De unde și riscurile pentru democraţie ale campaniei „Citeşte!“.

O mare invenție – contractul social jpeg
O iluzie a lui Benjamin Constant
Partitura globalizării, interpretată cu patos în multe universități și în diferite cercuri de activiști din lume, are ca laitmotiv potențialul tehnologiei de a uni oamenii și de a înlătura diferențele de mentalitate, dincolo de granițele politice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Trenul de Luhansk
Dar ce te faci cînd conducerea țării tale decide că statistica poate fi contrazisă? Ajungi în trenul din Luhansk. Împrăștiat pe marginile unei gropi de obuz, ești contradicție inutilă. Atomi restituiți creației pentru reasamblare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Limitele parodiei
Dinaintea unui spectacol mai curînd grotesc, ca acela imaginat de Kremlin în noaptea dinspre 2011, avem dreptul să spunem, ca regina Victoria: „We are not amused!”.
Frica lui Putin jpeg
Unde este Rusia?
Și, în timp ce Putin pretinde în mod fals că Rusia luptă pentru ființa sa națională, Occidentul, uneori fără să-și dea seama prea bine, luptă (prin susținerea Ucrainei) cu adevărat pentru ființa sa morală.
AFumurescu prel jpg
Închiși în societatea deschisă
Noi, ăștia, muritorii de rînd, ne confruntăm, de o bună bucată de vreme, cu o problemă mai degrabă inversă: cum se face că ne simțim închiși într-o societate altminteri declarat deschisă?
Ronald Reagan   NARA   558523 jpg
Regina și președintele
Ploaia s-a oprit. Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip s-au întors pe iahtul regal, unde i-au găzduit pe președintele Ronald Reagan și pe Prima Doamnă Nancy Reagan. Au sărbătorit împreună aniversarea nunții cuplului prezidențial american.
Iconofobie jpeg
Bucuriile prostului solemn
Prostul solemn este numai individul prezentului. Pe simplitatea sa fermecătoare, gospodărească, emanată dintr-o „filozofie a clipei”, se sprijină, ultimativ, întreaga istorie...
„Cu bule“ jpeg
Bîtă
Cînd ești bîtă, cu un punct din oficiu ai șanse să iei un 5 și cu note mai mari la alte materii poți chiar să treci. Dar ăsta nu e bîtă, e lemn.
HCorches prel jpg
Ce putem face pentru elevii ucraineni
Mă rog, e ceva mai complicat, dar în mare cam acestea sînt condițiile.
p 7 Cicero WC jpg
Capitalismul și regina
Monarhia poate fi criticată din multe puncte de vedere. Dar faptul că Elisabeta a II-a s-a privit pe sine într-o lumină smithiană și s-a străduit să fie un exemplu de simț al datoriei și de abnegație, pentru a domoli patimile populare, nu poate fi negat.
Un sport la Răsărit jpeg
Meciurile de tipul celui dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf pot deveni mai interesante decît cele de fotbal?
Nu, stimabililor, toată ţara e un banc prost. Începeţi de la vîrful ei şi apoi să vă mai văd că strîmbaţi din nas la chivuţele astea!
Comunismul se aplică din nou jpeg
Canalele subterane peste care s-au creat universitățile
La Bologna se suprapun mai multe rînduri de civilizații, etruscă, celtă, romană, și apoi medievală, renascentistă și modernă.
Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.

Adevarul.ro

politist local
„Cel mai zelos“ polițist local din România, reținut. Dădea amenzi pentru fapte inventate
Un polițist local din Dumbrăvița, județul Timiș (una dintre cele mai bogate comune din România), a fost reținut pentru 24 de ore, fiind acuzat că a aplicat zeci de amenzi pentru fapte inventate.
bai ocna3 jpg
Complexul Balnear de la Ocna Mureș, în probe tehnologice. Stațiunea balneară a fost construită cu 7 milioane de euro VIDEO
Complexul Balnear de la Ocna Mureș, investiție în valoare de circa 7 milioane de euro, a intrat în etapa de final a investiției. Constructorul a demarat procedura probelor tehnologice.
Bianca Elena Calian finalista The Miss Globe 10  foto arhiva personala jpg
Bianca Elena Călian, românca de la The Miss Globe. Concursul de frumusețe se desfășoară în Albania
Concursul de frumusețe The Miss Globe are loc în perioada 1-15 octombrie, în Albania. Una dintre cele 61 de concurente este o româncă: Bianca Elena Călian, o tânără de 24 ani din Pitești.

HIstoria.ro

image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Care este importanța strategică a Insulei Șerpilor?
De mici dimensiuni, având doar 17 hectare, Insula Șerpilor are cu toate acestea o importanță geostrategică semnificativă. Controlul insulei și al apelor înconjurătoare afectează toate rutele de navigație care leagă Ucraina de restul lumii.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.