„Acum” și „acuma”

Publicat în Dilema Veche nr. 846 din 25 iunie - 1 iulie 2020
„Cu bule“ jpeg

Una dintre trăsăturile care despart în română scrisul de oralitate și registrul solemn de cel colocvial este variația între formele cu sau fără -a final ale unor adverbe și pronume, de exemplu între formele acum și acuma ale adverbului prin care ne referim la prezent. Statutul variantei acuma este indicat destul de exact de Dicţionarul ortografic, ortoepic și morfologic (DOOM, 2005), care o înregistrează cu eticheta „popular și familiar”, alături de varianta literară acum. În alte perechi similare – aici și aicea, atunci și atuncea, acolo și acolea –, forma terminată în „particula” a este chiar mai puternic marcată ca aparținînd registrelor nonstandard. În cazul pronumelui negativ nimic, varianta nimica este etimologică și a fost bine păstrată în limba veche, dar a căpătat cu timpul același statut „popular” (DOOM).

În dicționarele și gramaticile noastre mai vechi, diferența dintre acum și acuma nu era atît de marcată din punctul de vedere al registrului stilistic. De exemplu, Iordache Golescu, în Băgări de seamă asupra canoanelor gramăticești (1840), indica ambele forme: acum, acuma (alături de acuș şi acușa). La fel, în gramatica publicată de Vasile Alecsandri în franceză, sub pseudonimul V. Mircesco (în 1863), adverbul maintenant era tradus ca „acum, acuma”. În gramatica românească scrisă în franceză de J.A. Vaillant (1840) era înregistrată doar forma acuma.

În momentul de față, diferența de uz dintre acum și acuma pare să fie mai ales cea dintre oralitate și scris. Într-o culegere de transcrieri de conversații reale, în majoritate spontane, informale (Interacțiunea verbală în limba româna actuală, coordonată de Liliana Ionescu Ruxăndoiu, 2002), numărul de apariții ale formei acuma este mai mare decît cel al variantei literare acum. Şi forma popular-colocvială acu are  cîteva apariții în texte. În schimb, în alte corpusuri de texte scrise actuale, dominate de materiale extrase din Internet, aparițiile formei acuma se reduc cam la 10% (restul de 90% fiind reprezentat de acum).

Un caz interesant e cel al bogatului material de texte oferit de stenogramele ședințelor parlamentare. Textele transcrise (accesibile pe site-ul cdep.ro și publicate în Monitorul Oficial) nu oferă nici un exemplu al formei acuma. Cum textele sînt însoțite de filmările integrale ale ședințelor, se poate urmări, cu răbdare, raportul dintre discursurile pronunțate (uneori doar citite de pe foi) și versiunea lor scrisă. Transcrierile sînt în general fidele, dar se supun unor norme suplimentare: elimină tacit bîlbîielile şi dezacordurile și înlocuiesc formele considerate populare prin variantele lor literare. Din acest punct de vedere, textele oferă indicii prețioase despre normele lingvistice și stilistice curente. Confruntînd textul scris cu varianta orală se constată că aproximativ a zecea parte dintre aparițiile adverbului sînt în forma acuma. Mai mult, se pot observa ușoare tendințe de specializare. Acuma nu apare niciodată în contextele în care adverbul se comportă ca o prepoziție, precedînd o cifră care indică intervalul de timp scurs: acum o lună, acum doi ani, acum trei decenii etc. Variația acum – acuma este liberă în cazurile în care adverbul trimite pur și simplu la prezent, la intervalul mai scurt sau mai larg care include momentul comunicării: „Au vorbit şapte de la opoziţie pînă acuma”; „S-a votat mai mult acuma, cred”; „Unde eraţi? Şi veniţi acuma să ne daţi lecţii de moralitate!”, „O secundă! Avem acuma pauză de consultări, timp de două minute”. Sînt desigur vorbitori care folosesc acuma mai des decît alții, dar de multe ori ambele forme apar la aceeași persoană, în contexte similare. Pare să existe și un context în care este preferat acuma: atunci când valoarea temporală se atenuează, adverbul devenind un simplu conector discursiv, un element care marchează deopotrivă o ruptură (o „pauză de bilanț”) și o continuare a raționamentului. În aceste cazuri, acuma este de obicei urmat de o scurtă pauză: „Acuma, vreau să vă spun că eu nu dezinformez, spre deosebire de dumneavoastră, eu dau citate exact din Regulament”; „Bun. Acuma haideţi să vorbim puţin de istorie”.       

În fond, nu e nimic rău în a avea ușoare diferențe între oralitate și scris: forma acuma rezistă destul de bine și ar fi păcat să fie criticată și evitată în numele unei norme rigide.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administrația de la Washington a făcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informații cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care îl oferă ucrainenilor.
Bătălia cu giganții jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Stupori alimentare
Urmăresc de mult, cu atenție, „bibliografia” nutriționiștilor profesioniști și, pe urmele cetățeanului turmentat care întreba mereu cu cine să voteze, întreb și eu, timid, dar tenace: „Eu ce să mănînc? Ce să beau? Cum să aleg dieta optimă?”.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miorița woke
Ca orice protestatar respectabil, și miorița originală se simte ignorată, așa că „iarba nu-i mai place, gura nu-i mai tace”.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Libertatea de exprimare între tirani, manipulatori, naivi, mizantropi și echidistanți
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profundă, intimă, a ființei filologului fusese iremediabil răscolită, devastată chiar.
„Cu bule“ jpeg
Celebrul „Suplement”
E remarcabilă îmbogățirea substanțială a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” din Cluj.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
Sînt la etapa națională a Olimpiadei de Lectură ca Abilitate de Viață.
Un sport la Răsărit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie O’Sullivan au început să plîngă. Ce se întîmplă?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin
„Doar victoria Ucrainei și distrugerea totală a mașinii de război a lui Putin pot aduce pacea, atît pentru Ucraina, cît și pentru estul Europei sau pentru Europa întreagă și, de fapt, pentru întreaga lume.”
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Neutralitatea moldoveană și vinovăția românească
Politic, conducerea de la Chișinău face eforturi supraomenești pentru a da asigurări că nu există nici un pericol iminent.
Bătălia cu giganții jpeg
Puțină libertate. Și multe probleme
Țările din Europa occidentală reprezintă o zonă idilică, chiar dacă nu ideală, pentru presă...
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Re-începutul filosofiei
...deveneam nerăbdător ori de cîte ori filosofia întîrzia prea mult în concept, în terminologie, în acrobație analitică.
Frica lui Putin jpeg
Eufemismul
Este însă și altceva, încă mai sinistru, în acest tip de eufemisme politico-ideologice: ele servesc la dezumanizarea adversarului, eliberînd conștiința de orice reproș pentru un act criminal.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Eu nu mai citesc presa din 1979” / „Sigur, tu îți permiți...”
Cînd a venit vestea morții lui Radu Lupu, toate marile ziare ale lumii au publicat articole despre legendarul pianist român.
Odă bucuriei, Allegro ma non troppo jpeg
Odă bucuriei, Allegro ma non troppo
În 1817, Societatea Filarmonică din Londra l-a însărcinat pe Beethoven să compună o simfonie.
Stat minimal, stat puternic, stat eficient jpeg
Stat minimal, stat puternic, stat eficient
Dintre toți economiștii români, Georgescu este cel mai tranșant în a analiza și a vorbi despre hibele capitaliștilor și capitalului din România.
Iconofobie jpeg
Imperfecțiuni
Defectele (auto)inventate de oamenii în cauză ajunseseră să fie percepute – tocmai prin inexistenţa lor de facto – drept „limita de atins”, vorba lui Gabriel Liiceanu într-o celebră carte.
„Cu bule“ jpeg
Didactice
Textul recomandă, de exemplu, ca termenul student (cu sensul „cel care studiază”, indiferent de nivel) să nu mai fie folosit în școlile din Ardeal pentru ciclul preuniversitar, ci să fie înlocuit cu elev sau școlar, ca în Regat.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Să nu încremenim în prejudecăți
Andreea nu este un elev care să performeze la disciplinele realiste, iar matematica e, pentru ea, o piatră grea de încercare.
Un sport la Răsărit jpeg
Doi ani și jumătate în spatele fileului pentru Boris Becker?
Viaţa lui Becker, ce-i drept, e o vraişte. Ajunge să-l priveşti pentru a înţelege cîte nopţi grele sînt pitite sub faţa buhăită.
Comunismul se aplică din nou jpeg
O întîmplare din România de azi
Mi-a venit în minte formula unui cunoscut: În definitiv, cine ești tu ca să nu ți se întîmple să fii nedreptățit?

Adevarul.ro

image
Colosul cenuşiu. Ce ascunde muntele de zgură, una dintre cele mai mari halde din România VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un şofer a rămas fără permis şi a fost amendat după ce a sunat la 112 ca să anunţe că este şicanat în trafic
Un apel la 112 a luat o turnură neaşteptată pentru un bărbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgenţă ca să anunţe că un şofer îl şicanează în trafic, pe raza comunei brăilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro lângă un radar ce comunică direct cu baza Deveselu. „Nu s-a cerut avizul MApN”
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.