„Acum” și „acuma”

Publicat în Dilema Veche nr. 846 din 25 iunie - 1 iulie 2020
„Cu bule“ jpeg

Una dintre trăsăturile care despart în română scrisul de oralitate și registrul solemn de cel colocvial este variația între formele cu sau fără -a final ale unor adverbe și pronume, de exemplu între formele acum și acuma ale adverbului prin care ne referim la prezent. Statutul variantei acuma este indicat destul de exact de Dicţionarul ortografic, ortoepic și morfologic (DOOM, 2005), care o înregistrează cu eticheta „popular și familiar”, alături de varianta literară acum. În alte perechi similare – aici și aicea, atunci și atuncea, acolo și acolea –, forma terminată în „particula” a este chiar mai puternic marcată ca aparținînd registrelor nonstandard. În cazul pronumelui negativ nimic, varianta nimica este etimologică și a fost bine păstrată în limba veche, dar a căpătat cu timpul același statut „popular” (DOOM).

În dicționarele și gramaticile noastre mai vechi, diferența dintre acum și acuma nu era atît de marcată din punctul de vedere al registrului stilistic. De exemplu, Iordache Golescu, în Băgări de seamă asupra canoanelor gramăticești (1840), indica ambele forme: acum, acuma (alături de acuș şi acușa). La fel, în gramatica publicată de Vasile Alecsandri în franceză, sub pseudonimul V. Mircesco (în 1863), adverbul maintenant era tradus ca „acum, acuma”. În gramatica românească scrisă în franceză de J.A. Vaillant (1840) era înregistrată doar forma acuma.

În momentul de față, diferența de uz dintre acum și acuma pare să fie mai ales cea dintre oralitate și scris. Într-o culegere de transcrieri de conversații reale, în majoritate spontane, informale (Interacțiunea verbală în limba româna actuală, coordonată de Liliana Ionescu Ruxăndoiu, 2002), numărul de apariții ale formei acuma este mai mare decît cel al variantei literare acum. Şi forma popular-colocvială acu are  cîteva apariții în texte. În schimb, în alte corpusuri de texte scrise actuale, dominate de materiale extrase din Internet, aparițiile formei acuma se reduc cam la 10% (restul de 90% fiind reprezentat de acum).

Un caz interesant e cel al bogatului material de texte oferit de stenogramele ședințelor parlamentare. Textele transcrise (accesibile pe site-ul cdep.ro și publicate în Monitorul Oficial) nu oferă nici un exemplu al formei acuma. Cum textele sînt însoțite de filmările integrale ale ședințelor, se poate urmări, cu răbdare, raportul dintre discursurile pronunțate (uneori doar citite de pe foi) și versiunea lor scrisă. Transcrierile sînt în general fidele, dar se supun unor norme suplimentare: elimină tacit bîlbîielile şi dezacordurile și înlocuiesc formele considerate populare prin variantele lor literare. Din acest punct de vedere, textele oferă indicii prețioase despre normele lingvistice și stilistice curente. Confruntînd textul scris cu varianta orală se constată că aproximativ a zecea parte dintre aparițiile adverbului sînt în forma acuma. Mai mult, se pot observa ușoare tendințe de specializare. Acuma nu apare niciodată în contextele în care adverbul se comportă ca o prepoziție, precedînd o cifră care indică intervalul de timp scurs: acum o lună, acum doi ani, acum trei decenii etc. Variația acum – acuma este liberă în cazurile în care adverbul trimite pur și simplu la prezent, la intervalul mai scurt sau mai larg care include momentul comunicării: „Au vorbit şapte de la opoziţie pînă acuma”; „S-a votat mai mult acuma, cred”; „Unde eraţi? Şi veniţi acuma să ne daţi lecţii de moralitate!”, „O secundă! Avem acuma pauză de consultări, timp de două minute”. Sînt desigur vorbitori care folosesc acuma mai des decît alții, dar de multe ori ambele forme apar la aceeași persoană, în contexte similare. Pare să existe și un context în care este preferat acuma: atunci când valoarea temporală se atenuează, adverbul devenind un simplu conector discursiv, un element care marchează deopotrivă o ruptură (o „pauză de bilanț”) și o continuare a raționamentului. În aceste cazuri, acuma este de obicei urmat de o scurtă pauză: „Acuma, vreau să vă spun că eu nu dezinformez, spre deosebire de dumneavoastră, eu dau citate exact din Regulament”; „Bun. Acuma haideţi să vorbim puţin de istorie”.       

În fond, nu e nimic rău în a avea ușoare diferențe între oralitate și scris: forma acuma rezistă destul de bine și ar fi păcat să fie criticată și evitată în numele unei norme rigide.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

BeFunky collage (21) jpg
Momentul în care o colaboratoare Fox News leșină în direct. Reacția prezentatorului a stârnit indignare
Camryn Kinsey, fostă membră a administrației Trump și comentator politic, a leșinat brusc în timpul unui interviu live la Fox News, șocând telespectatorii și lăsându-l lipsit de reacție pe prezentator, ceea ce a stârnit indignare.
Anca Turcasiu si Calin Serban, foto Facebook jpg
Anca Țurcașiu a împlinit 55 de ani și a fost luată prin surprindere de iubitul ei. Ce surpriză i-a făcut Călin Șerban de ziua ei
Anca Țurcașiu a împlinit 55 de ani și traversează cea mai frumoasă perioadă din viața sa. Vedeta are alături persoanele dragi, mai ales pe iubitul ei, Călin Șerban. Ce surpriză i-a făcut cu ocazia celebrării aniversării sale?
oana roman isabela colaj instagram jpg
Fiica Oanei Roman, surprinsă alături de Marius Elisei. Reacția vedetei după ce a văzut imaginile: „Mă mir că...”
Oana Roman a comentat public imaginile recente surprinse de paparazzi, în care fiica sa, Isabela, apare alături de tatăl ei, Marius Elisei. Vedeta a explicat că astfel de întâlniri între cei doi sunt extrem de rare și de scurtă durată, având loc doar de câteva ori pe an.
Perchezitii SBU
Reacția Ungariei la anunțul Ucrainei că a descoperit o reţea de spionaj maghiară
Informaţiile difuzate vineri mai devreme de Ucraina despre descoperirea unei reţele de spionaj a Ungariei în provincia ucraineană Transcarpatia fac parte din propaganda anti-ungară a Kievului.
banner natalia guberna jpg
image png
Destin cumplit pentru doi români plecați la muncă în Germania. Au fost găsiți morți în baia din locuință
Un cuplu din România aflat la muncă în Germania a fost găsit mort în baie. Tragedia a fost descoperită de un coleg de cameră care i-a găsit pe cei doi fără suflare. Care este prima declarație a autorităților nemțești și ce anume ar fi condus la decesul celor doi tineri care se aflau plecați la muncă
Țara care ar putea reduce oficial săptămâna de lucru, foto Shutterstock jpg
În ce țară s-ar putea reduce numărul orelor de muncă. Sute de mii de români își câștigă aici existența
O țară din Europa ar putea trece în curând la o săptămână de lucru mai scurtă. Mulți români muncesc și trăiesc aici, iar măsura i-ar putea avantaja. Unde s-ar putea produce schimbarea?
Trump si Ursula von der Leyen foto Profimedia jpg
Donald Trump o laudă pe Ursula von der Leyen: „Este fantastică”. Reacția președintei Comisiei Europene
Donald Trump a surprins joi cu un compliment neașteptat adresat președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în plin context de tensiuni comerciale între Statele Unite și Uniunea Europeană.
Maia Sandu veteran Chisinau FOTO Facebook jpg
Republica Moldova între Ziua Europei și Ziua Victoriei. Cum au marcat proeuropenii și prorușii
Ziua de 9 mai a împărțit partidele în două tabere. În timp ce formațiunile proeuropene, inclusiv cea aflată la guvernare, au marcat Ziua Europei, cele proruse, printre care PSRM și partidele apropiate de oligarhul fugar Ilan Șor au sărbătorit Ziua Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei.