Acțiuni și efecte dramatice

Publicat în Dilema Veche nr. 883 din 11 - 17 martie 2021
„Cu bule“ jpeg

Există verbe care își actualizează sensuri diferite în funcție de focalizarea atenției asupra acțiunii propriu-zise sau asupra rezultatului ei prototipic. Unul dintre aceste sensuri poate fi dominant în uzul curent al cuvîntului; pentru a conduce către celălalt sens, e nevoie de informații suplimentare, furnizate de obicei de context. În lipsa unor asemenea informații se pot crea confuzii, iar acestea devin periculoase atunci cînd distincțiile semantice implică diferența dintre viață și moarte. Lipsa contextului și riscul de înțelegere greșită sînt caracteristice, în prezent, pentru titlurile jurnalistice și pentru anunțurile de breaking news ale posturilor de televiziune de știri.

Un exemplu de polisemie cu risc de confuzie e oferit de verbul a împușca. În DEX, acesta este definit în așa fel încît formularea concisă a semnificației de bază să acopere mai multe situații posibile: „a (se) omorî sau a (se) răni cu proiectilul tras de o armă de foc”. În Micul dicționar academic, care tinde să separe cît mai mult sensurile unui cuvînt, prima definiție este o simplă descriere tehnică a acțiunii, fără referire la posibilele sale efecte: „a face să iasă prin explozie proiectilul unei arme de foc”. Lucrurile erau mai simplu prezentate în vechiul dicționar al lui Lazăr Șăineanu (ediția a VI-a, 1929, reprodusă de dexonline.ro), care distingea între „a trage cu pușca” și „a (se) ucide cu o lovitură de pușcă”. În uzul curent, verbul este folosit și pentru a desemna pur și simplu acțiunea, dar de cele mai multe ori implică efectul maxim, rezultatul letal. În lipsa altor precizări, informația că cineva a fost împușcat actualizează sensul „a omorî cu proiectilul tras de o armă de foc”. Contextul poate totuși lămuri lucrurile, îndepărtînd presupunerea morții obligatorii, de exemplu prin indicarea repetitivității: „Agresorul este în spital, după ce a fost împuşcat de mai multe ori de forţele de intervenţie” (mediafax.ro). Pentru a evita ambiguitatea, stilul jurnalistic recurge adesea la formula „împușcat mortal”, care explicitează efectul tragic. Pentru descrierea acțiunii, fără a anticipa asupra rezultatului ei, ar fi mai potrivite alte construcții (de exemplu, a trage focuri de armă asupra cuiva), dar acestea sînt formulări mai greoaie, neeconomice, pe care e greu de crezut că stilul jurnalistic ar ajunge să le aleagă. Titlurile de presă preferă formulele mai scurte și cît mai dramatice. Trecerea de la titlu la cuprinsul articolului poate totuși aduce surprize plăcute. De exemplu, după titlul sumbru și dramatic „Un vatman a fost împușcat de un șofer, în această dimineață, în București”, ceea ce urmează e o descriere liniștitoare: „Vatmanul (...) a fost rănit superficial și a decis să-și continue tura, până la sfârșitul programului, iar abia apoi să se ducă la medic” (clubferoviar.ro).

Oarecum asemănătoare (dar cu efecte emoționale de sens opus) este situația verbului a resuscita, pentru care rezultatul ar trebui să fie unul fericit, dar ale cărui folosiri sînt adesea concentrate asupra acțiunii și pregătesc surprize tragice. A resuscita este un sinonim modern, preluat din franceză, al verbului a reînvia. Din punct de vedere etimologic, este clar că verbul are un sens punctual și rezultativ, cu final pozitiv: cineva a fost resuscitat în momentul în care a revenit la viață. Or, un uz foarte răspîndit azi în mass-media, preluat din terminologia medicală (cu sensul „a aplica proceduri de resuscitare”, „a încerca resuscitarea cuiva”), transformă verbul punctual într-unul durativ, descriind o activitate cu final incert. Medicina de urgență recurge la proceduri de resuscitare, încercînd să readucă la viață pacienți aflați într-o stare critică. Verbul a resuscita, folosit în aceste situații, a ajuns să denumească, împotriva sensului etimologic, consemnat în dicționare („a reînvia, a readuce la viață”, Dicționarul limbii române literare contemporane, 1955-1957), doar aplicarea procedurilor, nu și rezultatul: „A fost resuscitat timp îndelungat” (adevarul.ro); „în ciuda eforturilor medicilor care l-au resuscitat timp de aproape o oră...” (fanatik.ro); „A murit după ce medicii l-au resuscitat timp de 16 ore” (romaniatv.net) etc. Și în acest caz există o cale de rezolvare a ambiguității – prin folosirea unor perifraze, a unor construcții mai ample: „au continuat manevrele de resuscitare timp de 50 de minute” (ardeal24.ro). Stilul jurnalistic preferă însă verbul simplu, în pofida confuziilor și a falselor așteptări pe care acesta le poate produce.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Județ sub teroarea urșilor și a șerpilor. Localnicii dintr-un municipiu se tem de trei zile să iasă din case VIDEO
Urșii au dat iama în mai multe zone locuite din Vâlcea. În reședința de județ, într-un cartier al orașului, fiarele au ajuns să se plimbe pe străzi, iar o familie s-a trezit cu un șarpe în casă.
image
De ce a „înghețat” la nivel ridicat prețul legumelor românești. Explicațiile unui fenomen neobișnuit
Legumele românești se vând la fel de scump ca la începutul sezonului, iar obișnuita pantă descendentă nu se face simțită ca în alți ani. De peste două săptămâni, prețurile la tarabe au înghețat, la propriu
image
Teoriile conspiraționiste și reticența la vaccin anulează un secol de cercetare medicală. Ce boli grave revin în forță
Medicii trag un semnal de alarmă și dau de înțeles că din cauza reticenței la vaccinare riscăm să anulăm aproape un secol de cercetare medicală. Boli care erau ținute în frâu, unele aproape eradicate, se întorc amenințător, făcând victime, tocmai fiindcă găsesc teren propice.

HIstoria.ro

image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.
image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.