Aceast─â edi╚Ťie a Olimpiadei de Iarn─â a trecut cam neobservat─â?

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 933 din 24 februarie ÔÇô 2 martie 2022
Un sport la R─âs─ârit jpeg

E doar o impresie subiectiv─â c─â aceast─â edi╚Ťie a Olimpiadei de Iarn─â a trecut cam neobservat─â?

Neobservat─â?! Nuuu... Dimpotriv─â, tocmai c─â a fost observat─â prin lipsa expres─â de aten┼úie pentru ceea ce ar fi vrut gazdele chineze s─â fie observat. ┼×i viceversa. A fost observat─â prin cre┼čterea con┼čtientiz─ârii problemelor unei etnii ├«n pragul anihil─ârii, aceea a uigurilor, asupra c─ârora s├«nt practicate metode maoist-staliniste. A fost observat─â prin repetarea destinului dramatic al popula┼úiei din Hong Kong, a c─ârei democra┼úie legat─â fedele┼č de st├«lpul comunismului made in China este o alarm─â pentru ├«ntreaga lume civilizat─â, mai ales pentru noi, fo┼čtii lag─âriza┼úi. Jocurile Olimpice cu z─âpad─â complet artificial─â, public artificial, proclama┼úii artificiale au sem─ânat cu un vast ┼čantier de tipul celor pe care cei de o anumit─â v├«rst─â le cunosc foarte bine. Tot ├«nainte, indiferent de costuri! Ce conteaz─â c─â un reporter olandez a fost luat pe sus ├«n timpul unei transmisiuni directe ori c─â discu┼úiile cu localnicii sau voluntarii erau strict supravegheate ┼či subiectele bine selectate? Ce mai conteaz─â c─â am avut parte de cel mai grotesc interviu de dup─â c─âderea Cortinei de Fier, ├«n care Shuai Peng, chestionat─â de reporterii de la LÔÇÖ├ëquipe, a dat un spectacol ├«nfior─âtor al sp─âl─ârii absolute pe creier? Important e c─â marele popor ÔÇô care chiar e unul mare, dar nu ├«n zona acestor prostii ÔÇô a mai bifat un ÔÇ×cincinal ├«n patru aniÔÇŁ, c─âci despre asta pare s─â fi fost aceast─â edi┼úie. Cu ce vom r─âm├«ne noi, cei (├«nc─â) liberi? Cu degetele mijlocii ale unui patinator rus c─âtre adversarii americani, frumoase apendice al crizei ucrainene, cu cazul Valieva care l-a scos din pepeni p├«n─â ┼či pe etern ├«mp─âciuitorul ┼čef al CIO Thomas Bach ┼či i-a provocat vorbe de o duritate nemai├«nt├«lnit─â despre sportul rusesc (a┼č fi zis c─â ─âsta deget adev─ârat ar─âtat lui Putin dac─â n-a┼č ┼čti c─â se vor ├«n┼úelege ei cumva) ┼či cu ideea deloc tr─âsnit─â c─â, poate pentru prima oar─â de mult─â vreme, Jocurile Olimpice chiar au ├«nt├«rziat un r─âzboi, cel al Rusiei contra Ucrainei. Hara┼čo! ├Än ce ne prive┼čte, Olimpiada alb─â nu ne prive┼čte. Fi┼úi aten┼úi: Slovenia a luat ╚Öapte medalii (dou─â de aur), Ungaria trei (una de aur), Cehia dou─â (una de aur), Slovacia la fel, Ucraina una de argint, Estonia, Letonia ┼či Polonia (ca s─â rimeze) c├«te una de bronz. Noi? S├«ntem ca noi, ca sco┼či din cutie. Cel mai bun rezultat: locul 9 la proba de ┼čtafet─â sanie pe echipe. P─âi, nu s├«ntem noi cei mai buni la S─âniu┼ú─â?! ÔÇô scuza┼úi... Asta e. At├«t s-a putut. Cuno┼čte┼úi ┼člag─ârul. Avem alte treburi. Dar nu e despre noi. E despre aceast─â planet─â, despre acest P─âm├«nt. Care, vorba lui Jaume Cabr├ę, se ├«ntoarce la vremurile ├«n care era plat.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

HIstoria.ro

image
Cine a detonat ÔÇ×Butoiul cu pulbere al EuropeiÔÇŁ la ├«nceputul secolului XX?
După Războiul franco-prusac, ultima mare confruntare a secolului XIX, Europa occidentală și centrală se bucurau de La Belle Époque, o perioadă de pace, stabilitate și creștere economică și culturală, care se va sfârși odată cu începerea Primului Război Mondial.
image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.