Accidente

Publicat în Dilema Veche nr. 1020 din 26 octombrie – 2 noiembrie 2023
image

Alegerile din Polonia au arătat că naționalismul țîfnos și antiliberal poate fi înfruntat cu un oarecare succes. Însă rezultatul este departe de a marca o întoarcere masivă a Europei înspre politica centrist-conformistă care să permită cetățenilor ei să nu mai trăiască cu senzația că un pericol iminent e permanent aproape.

În fapt, negocierile de la Varșovia pentru formarea unei coaliții sînt abia la început. Președintele Andrzej Duda are prerogativa de a numi premierul și sînt voci care speculează că ar putea fi ales un candidat al PiS (partidul de guvernămînt). Și nu fiindcă PiS are aliații necesari pentru a rămîne la guvernare, ci în speranța că instalarea unui guvern al Opoziției va întîrzia suficient de mult cît să nu existe timp pentru adoptarea bugetului pe 2024. Asta ar putea duce la dizolvarea Parlamentului și convocarea de noi alegeri. 

Însă chiar dacă coaliția Opoziției condusă de Donald Tusk va reuși în cele din urmă să ajungă la guvernare e lesne de presupus că ea va fi marcată de diferențele ideologice dintre partidele componente pe care în acest moment le unește doar dorința de a trimite PiS în opoziție. De la negație la afirmație e drum lung. 

Întreaga Europă va urmări foarte atent evoluțiile din Polonia pentru că un eșec al lui Tusk și o revenire a PiS la guvernare va semnaliza întregului continent că ceea ce e era considerat „mainstream” politic pînă acum ajunge încet-încet la final. 

O consecință directă va fi că, dintr-un paria ridicol și păgubos și ambasador obraznic al intereselor rusești la UE și NATO, Viktor Orbán al Ungariei se va transforma într-un lider de necontestat al unei noi Europe în care birocrația plicticoasă de la Bruxelles va fi înlocuită de fantasmele contorsionate ale unor populiști confuzi, corupți și dispuși să dea foc casei doar pentru a se bucura de priveliștea incendiului. Pînă la urmă, Orbán are de partea sa nu numai permanentul succes electoral, ci și încăpățînarea de a-și menține convingerile toxice pînă în pînzele albe. De altfel, una dintre cele mai dizgrațioase imagini ale ultimilor ani este probabil aceea în care șeful Guvernului de la Budapesta îl salută la Beijing pe Vladimir Putin, urmăritul penal pentru crime de război în Ucraina și dușmanul declarat al tuturor valorilor care au făcut posibilă libertatea și prosperitatea în estul Europei. 

La cîteva zile după respectiva întîlnire, cu ocazia aniversării revoluției maghiare din 1956, Orbán avea să compare Uniunea Europeană cu Uniunea Sovietică, explicînd sobru-sarcastic că Ungaria este sub ocupație. Însă, spune premierul, „atunci trebuia să dansăm după cum ne cînta Moscova. Bruxelles-ul cîntă și el, dar de dansat dansăm cum vrem noi și dacă nu vrem, nu o facem”. 

Pentru tipul acesta de sfidări retorice și practice nici Uniunea Europeană, nici NATO și nici Statele Unite nu au găsit răspunsul corect. Iar asta li se poate imputa direct căci cîtă vreme Orbán nu simte consecințele reale ale eforturilor sale de dezmembrare a consensului occidental în fața dictaturilor lumii, el se va simți încurajat să continue. Și nu are nimeni nici o garanție că într-o zi indivizi asemenea lui vor constitui majorități în toate statele europene. PiS-ul polonez regretă probabil în aceste momente că, deși iliberal în suflet, a mai ezitat cînd și cînd în relația cu Europa. A mai cedat, a mai încercat să negocieze. Probabil că atunci cînd va reveni la putere va trage concluziile necesare. 

Dacă e o lecție de reținut din alegerile poloneze atunci aceea e că, pentru a păstra construcția europeană vie și societățile noastre democratice, lupta trebuie dusă permanent și inteligent. Și, mai ales, cu strategii adaptate electoratului căruia încerci să îi cîștigi simpatia. Apelul la principii generice nu funcționează. Opoziția poloneză a înțeles în timpul campaniei electorale că, poate pentru prima oară în mulți ani de zile, tineretul polonez este interesat de politică și trebuie doar să fie mai bine informat asupra opțiunilor. Dacă azi are o șansă reală de a înlocui PiS, asta se întîmplă pentru că polonezii tineri au cerut-o. Pentru comparație, la ultimele alegeri din Ungaria, mesajele confuze menite să mulțumească pe toată lumea al căror efect a fost doar scăderea entuziasmulului,dublate de alegerea unor lideri după criteriul „cel mai mic numitor comun”, au dus la consolidarea puterii lui Orbán. 

S-ar putea spune că tendințele suicidale ale societății maghiare sînt ceva ce n-ar trebui să ne privească prea mult. Însă nu trebuie să uităm că statele noastre sînt membre în aceleași organizații și structuri economice și de securitate. Vecinătatea geografică face inevitabil împrumutul nu numai de rețete gastronomice, ci și politice. Victoria Opoziției poloneze este tot atît de relevantă pe cît de relevantă este menținerea Viktatorului (apud Jean-Claude Juncker) la putere. Putem pretinde că avem drumul nostru separate, dar oricît am vrea ca asta să fie o noțiune care salvează trebuie să ținem seama că vin și oameni pe contrasens. Nu știm cine supraviețuiește unui eventual accident.

Teodor Tiță este gazda podcast‑ului În Centru pe care îl puteți asculta pe oricare dintre platformele de distribuție (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

panza de paianjen shutterstock 1761418589 jpg
Cum să scapi de pânzele de păianjen din locuință cu ajutorul unui fruct
Păianjeni – invadatorii mici care ne dau fiori! Nu-i așa că nimic nu strică mai repede liniștea unei seri relaxante decât descoperirea unei pânze în colțul camerei sau apariția bruscă a unui oaspete cu opt picioare traversând podeaua?
donald trump/ FOTO:X
Donald Trump anunță că are metode să ocolească legea pentru a obţine şi un alt treilea mandat de preşedinte. „Mulți oameni ar dori să fac acest lucru”
Donald Trump afirmă că nu glumește cu privire la o posibilă candidatură pentru un al treilea mandat, deşi, potrivit Constituţiei SUA, acest lucru nu este posibil. „Există metode prin care să fac acest lucru”, a declarat el.
foc soba png
Începe programul „Rabla pentru Sobe”: cine poate depune cereri
Primăriile din aproximativ 900 de comune situate în zona montană pot depune cereri pentru accesarea fondurilor din cadrul programului „Rabla pentru Sobe”.
comarnic acid sulfuric foto news jpg
DN 1, blocat la Comarnic din cauza unor scurgeri de acid sulfuric. Populația din zonă este evacuată
DN 1 este blocat luni dimineață în zona orașului Comarnic, județul Prahova, după ce au fost semnalate scurgeri de acid sulfuric dintr-o cisternă.
cafea jpg
Cafea pe stomacul gol? De ce aceasta nu este cea mai bună idee și cum să vă bucurați de ea fără consecințe asupra sănătății!
Pentru mulți, cafeaua de dimineață este un ritual sacru. Cu toate acestea, dacă simți disconfort gastric, nervozitate sau chiar o scădere bruscă a energiei după prima ceașcă, este posibil ca obiceiul de a consuma cafeaua pe stomacul gol să nu fie cea mai bună alegere pentru tine.
image png
Descoperă 5 obiceiuri simple ale japonezilor care te vor menține slab și sănătos
Te-ai întrebat vreodată de ce japonezii sunt cunoscuți pentru suplețea și longevitatea lor? Au secrete pe care le putem implementa și noi în viața de zi cu zi?
O mașină de poliție a fost la un pas să dea peste două femei pe trecere FOTO Captură video
Un poliţist din Mehedinți a fost prins băut lângă maşina de serviciu
Un poliţist în vârstă de 36 de ani s-a ales cu un dosar penal întocmit de colegii săi pentru că s-a urcat băut la volan. La testare, etilotestul a indicat 0,48 ml/litru alcool pur în aerul respirat.
mama bebelus foto pixabay jpg
Oamenii de știință dezvăluie: femeile care au născut după această vârstă trăiesc mai mult!
Momentul în care naști poate influența durata vieții tale? Poate maternitatea mai târzie să aducă beneficii pentru sănătate și longevitate? Cercetătorii spun că da!
zodiac 2904106 1920 jpg
Zodiile care vor avea o săptămână extraordinară. Norocul le va surâde, iar problemele vor fi lăsate în urmă
Noua săptămână vine cu vești excelente pentru anumite zodii, care vor simți din plin susținerea Universului.