Abuzez, abuzezi, abuzează, abuzăm, abuzați, abuzează

Publicat în Dilema Veche nr. 826 din 19 decembrie 2019 - 2 ianuarie 2020
Abuzez, abuzezi, abuzează, abuzăm, abuzați, abuzează jpeg

V-ați gîndit vreodată că vă abuzați pe voi înșivă? Eu mă gîndesc tot mai mult în ultima vreme că sînt propriul meu abuzator. Sigur, e o formulă oarecum integrată într-un alt complex de factori. Că permit acest abuz sau că e un management defectuos al timpului e la fel de adevărat. Dar implicit mă abuzez și eu pe mine, atunci cînd ajung să dorm mult prea puțin și să fiu stresat, sau să am anxietăți pentru că permit o supraaglomerare a sarcinilor sau a angajamentelor pe care mi le iau. Cineva te solicită să te implici în cutare proiect, îi spui că nu mai ai timp, dar insistă și, în cele din urmă, accepți. Altcineva îți solicită să scrii ceva. Ai de lucrat în cutare echipă pentru scrierea unei cărți. Un for superior te solicită să lucrezi la un set de documente, după cum alt for superior te implică într-o activitate pe termen lung, căreia nu prea îți vine să îi întorci spatele. Un ONG vrea să te ia colaborator și ți se pare fain domeniul, nu spui nu, dar între timp trebuie să livrezi și altui ONG niște materiale, căci te-ai angajat deja și te simți responsabil. La job-ul principal, aglomerații peste aglomerații. Cutare șef îți cere x, y și z, cutare problemă necesită un efort în altă direcție și așa mai departe. Ajungi să nu le mai știi rîndul, să uiți și să mai dai chiar rateuri. În esență, însă, lași să fii abuzat, dar de fapt te abuzezi tu singur. Nici nu se pune problema să mai stai cu picioarele pe pereți cinci minute pe săptămînă.

Formele de abuz și autoabuz sînt multiple. De multe ori sînt generate de managementul defectuos, alteori poate de ambiții deșarte, uneori de bun-simț. Nu puține sînt însă cele generate de simpla necunoaștere a drepturilor tale. Am luat-o oarecum ocolit și am venit dinspre primele, pentru a ajunge la acesta din urmă, care face victime destule, între elevi, copii așadar, pînă la adulți, profesori.

Elevii sînt adesea victimele abuzului (știu, sună foarte urît acest termen, pe care poate cei ce îl produc nu îl conștientizează nici ei) de la vîrste mici. Profesorii sînt adesea factorii abuzatori. Unele abuzuri provin din erorile de evaluare, așa-numiții factori perturbatori ai acesteia. Efectul de halou, adică evaluarea în funcție de o impresie generală făcută despre elev. A trece cu vederea minusurile celor considerați buni și a nu lua în considerare progresele celor calificați drept „slabi“. Efectul blînd, adică tendința de a aprecia cu mai multă indulgență pe cineva cunoscut decît pe cineva nou-apărut în grup. Efectul de contrast, adică mărirea diferențelor în aprecierea unor răspunsuri succesive. Dar uneori abuzul este și mai grav. Evaluarea și notarea elevului ca urmare a unui comportament. Adică evaluarea ca pedeapsă. Elevul, mai ales la vîrste mici, în clasele primare sau gimnaziale, nu știe că are anumite drepturi și mai ales nu are pîrghii necesare pentru a-și apăra drepturile. Rareori se va întîmpla ca un elev să spună profesorului, în clasele mici mai ales, că nu e corect să fie evaluat pentru că a întîrziat, de exemplu, la oră. Sau pentru că a rîs în timpul orei. Sau pentru altceva, nu știu. Abuzat este și atunci cînd i se predă și i se pretinde să învețe ceea ce nu e conform cu programa școlară. Iar aici abuzul se desfășoară și în clase superioare, cu ușurință, pentru că rareori un elev va reacționa aducînd ca argument programa școlară.

Profesorii nu sînt, nici ei, altceva decît niște copii mai mari. Abuzul asupra lor este constant și continuu, nici măcar nu spun că este întotdeauna cînd se realizează și premeditat sau conștientizat de cei care îl practică. Abuzul prin sarcini, prin solicitări care nu sînt conforme cu fișa postului sau cu legislația în vigoare. De ce îl acceptă? Dintr-un fel de obișnuință colectivă cu situația și uneori din necunoașterea legislației și a propriilor drepturi. Luăm un exemplu, simplu. Portofoliul profesorului diriginte e menționat într-un document normativ de prin 2009, înainte de schimbarea legii învățămîntului. Documentul nu prevede însă ce trebuie să conțină acest portofoliu. Nu prevede nici care ar fi diferențele între portofoliul profesorului diriginte în gimnaziu, respectiv în liceu. De aici se poate naște un set de solicitări pe linie ierarhică, practic greu de stăvilit. De la ceea ce i se poate solicita să pună în acest portofoliu de către responsabilul comisiei diriginților, apoi de către direcțiune, pînă la solicitările inspectoratului. Similar, portofoliul profesorului, care poate fi o sursă de bătăi de cap, de control și de pedeapsă. Nu mai spun, desigur, despre aberații sau pur și simplu despre lipsa de logică a unor reglementări normative. Sînt o mulțime de situații în care solicitările superiorilor, de la inspectori pînă la diverși responsabili, se constituie în forme de abuz, mai mult sau mai puțin conștientizat. Mergem pe teama de autoritate și mai ales pe necunoașterea drepturilor. O întrebare simplă, „Unde e menționată în lege această obligație?“, poate scăpa de abuz. Dar nu mai stai să o formulezi cînd ești sub presiunea autorității, asta mai ales pentru că ai fost format în spiritul acestei cutume. Vine inspectorul și îți cere testele inițiale și analiza lor, la toate clasele. Planuri remediale. Te ia la rost, îți amintește, poate, că la consfătuiri a menționat că acestea trebuie aplicate. Pardon, unde scrie în legislație că „trebuie“ aplicate așa, otova, la toate clasele, indiferent că e început de ciclu sau nu, indiferent că ești profesor nou la clasă sau nu? Nicăieri. Dar s‑a spus la consfătuiri.

Cuvîntul „trebuie“ ține adesea locul încrederii. Mi-a plăcut ceea ce într-un context recent a spus Daniela Vișoianu, consiliera doamnei ministru Monica Anisie: ar fi bine să schimbăm paradigma unui sistem bazat pe control cu una a unui sistem bazat pe încredere. Poate că atunci am fi mai puțin supuși abuzurilor, chiar și celor pe care ni le provocăm nouă înșine. Nu trebuie să accepți să faci tot ce îți propun cei din jur, ai încredere în tine, ești destul de bun și fără să o demonstrezi epuizîndu-te cu suprasolicitări care te duc poate, în cele din urmă, la faliment.

Horia Corcheș este scriitor și profesor de limba și literatura română.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cu ce se ocupă românii când stau la rând să ia Lumină. „Un părinte m-a șocat. Mi-am făcut cruce când am auzit ce spunea”
O fostă profesoară de religie din Craiova spune că a rămas cu un gust amar după ce a participat la slujba de Înviere. A ales să meargă la Catedrala Sfântu Dumitru din centrul orașului unde erau adunați mii de oameni. Discret, femeia a ascultat ce discutau creștinii în timp ce așteptau să ia Lumină.
image
Putin a scos inima unei căprioare și i-a dăruit-o lui Berlusconi: „Vladimir mi-a arătat o natură violentă pe care nu mi-am imaginat-o”
În anul 2013, președintele Rusiei și fostul prim-ministru italian au fost împreună într-o vacanță. Vladimir Putin ar fi făcut atunci un gest de neimaginat în fața lui Silvio Berlusconi, pe care un fost senator din partidul său și-l amintește și acum.
image
Cum arată satul fantomă Curpenii Silvașului, părăsit de cinci decenii. Pădurea crescută în voie l-a înghițit complet VIDEO
Doar ruinele unei biserici mai sunt vizibile în imagini aeriene din satul Curpenii Silvașului din Hunedoara, părăsit în anii ’70. Așezarea izolată a fost înghițită de pădure

HIstoria.ro

image
În 1942, Armata Română a prăznuit Paștele pe Frontul de Est
Paştele din 1942 a căzut pe 5 aprilie 1942. Armata Română se afla în plină Campanie din Est. Mai erau șapte luni pînă la Dezastrul de la Stalingrad, moment de răsturnare strategică în cel de-al doilea Război mondial.
image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.
image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.