Absurdul de zi cu zi. Comunicarea

Publicat în Dilema Veche nr. 424 din 29 martie - 4 aprilie 2012
Absurdul de zi cu zi  Comunicarea jpeg

Cineva trebuie să reseteze toată comunicarea publică generală. Am impresia că trăim într-o lume complet absurdă, în care fiecare spune şi aude ce vrea, fără nici o legătură cu ceea ce spune şi aude celălalt. Mi s-a întîmplat foarte des, în ultima vreme, să spun ceva, şi vorbele mele să fie redate, mai departe, în cu totul alt sens. Exclud reaua-credinţă pentru că văd cum această situaţie se generalizează – nu e vorba doar despre mine, nu e vorba doar despre un anumit mijloc media.

În anii ’50, erupea pe scenele lumii libere un gen de teatru – zis „al absurdului“, de unii, zis „al deriziunii“, de alţii – în care actorii vorbesc unii cu alţii, dar nu se ascultă. Piese întregi, capodopere, unele dintre ele, sînt construite din discursuri paralele, fără legătură unul cu celălalt, şi nu puţine sînt acelea în care personajele încheie piesa rostind onomatopee, litere întîmplătoare, sunete nearticulate în cuvinte. Mai mult, ceea ce spun personajele sînt doar jalnice clişee ale cotidianului mediocru. Vorbele nu mai pot umple spaţiul dintre oameni. Singurătatea a învins definitiv. Cuvintele însele s-au surpat. Nonsensul domneşte tiranic şi absurdul dănţuieşte savaotic peste bietele fiinţe năucite şi rătăcite în ele însele. Profesorii de actorie spun că acel gen de teatru a şi produs un anume stil de actorie. În fine, moda acestui gen dramaturgic a fost depăşită. A marcat secolul trecut, a lăsat în istoria literaturii universale nume uriaşe, inclusiv nobeliarzi, dar a trecut. Dramaturgia de azi explorează pe alte piste rătăcirile omului. Dar impresia mea este că realitatea la care acel teatru se referea nu a pierit deloc, dimpotrivă, cunoaşte, în această vîrstă a democraţiilor europene, un nou moment maxim. Mi se pare sufocant. Chiar e nevoie de cineva („o forţă de undeva“, cum spunea un vecin de-al meu acum 35 de ani cînd încerca să-mi vorbească despre Dumnezeu) care să intervină pentru a readuce firescul comunicării printre noi. Altfel, vom muri ca fiinţe sociale şi nici măcar rugăciunea noastră de final nu se va auzi pentru că, pînă atunci, şi comunicarea cu Cerul va fi imposibilă, precum este cea de pe Pămînt.

Pe de o parte, constat o preocupare tot mai mare a actorilor sociali (corporaţii sau partide politice, ong-uri sau biserici etc.) pentru comunicarea publică. Au apărut ştiinţe ale comunicării. Au apărut şcoli de toate felurile anume dedicate comunicării. Sînt din ce în ce mai mulţi experţi în comunicare – mulţi dintre ei bine plătiţi pentru această expertiză. Comunicarea a devenit o obsesie în sine. Se dau bani grei pe „consultanţă“ în comunicare (ghilimelele evocă o anumită doză de ironie în acest caz). Se fac cursuri populare de comunicare şi se duc să se antreneze în comunicare oameni de toate vîrstele şi din toate profesiile.

Pe de altă parte, constat o tendinţă tot mai accentuată a tuturor celor care vor să comunice spre manipulare, propagandă falsă şi minciună sau, cel puţin, spre diversiuni ori trucuri şi giumbuşlucuri menite să-i deruteze pe toţi ceilalţi, dacă tot nu pot să-i convingă. Comunicarea a devenit o metodă de a vinde ceea ce ai de vîndut sau de a obţine ceea ce ai de obţinut. Aceste două preocupări combinate produc un rezultat global dezastruos. Cetatea pare un fel de Babel isteric, în care se comunică haotic, cacofonic, indescifrabil. Comunicarea, astăzi, face victime mai multe decît un război din vremurile în care ea nu devenise nici industrie, nici ştiinţă. Acesta e aspectul grav. Numai că de fiecare dată cînd situaţia e gravă, apare şi rizibilul într-o formă sau alta. În cazul acesta, în forma caraghiosului. Comunicarea, industrializîndu-se, profesionalizîndu-se şi autonomizîndu-se, a produs o nouă specie umană: comunicatorul. Adică omul capabil să comunice bine. Sau, în fine, mai bine decît alţii. Acesta e unul gureş, expresiv ca un actor, bine stăpînitor al raţionamentului (chiar şi sofistic) şi al vocabularului (chiar şi spurcat). În spatele lui sînt făcătorii de mesaje. Cei care îi spun comunicatorului ce să comunice. Iarăşi, o evaluare generală ne arată că proliferarea acestui gen nu a adus deloc claritate, limpezime sau rigoare în lumea reţelelor infinite de comunicare, ci a adus mai multă confuzie şi mai multă nervozitate. Comunicatorul este, în fond, produsul absurdului generat de căderea comunicării în cronică neputinţă. Deunăzi, cineva pleda la televizor că politicienii trebuie să aibă comunicatori ca să transmită ceea ce fac sau au ei de gînd să facă. Pentru că am ajuns şi aici: avem politicieni care nu pot să comunice. În curînd vom avea alergători care nu pot să alerge, patinatori care nu ştiu să patineze sau înotători care nu ştiu să înoate. Pentru acest gen de oameni – tot mai mult produs de mediul nostru social – se vor găsi comunicatorii potriviţi care să ne spună cît de bine aleargă, patinează sau înoată ei.

Foto: M. Chivu

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Donald Trump FOTO AFP
Trump vrea o „anchetă majoră” în privinţa sprijinului acordat Kamalei Harris de celebrităţi. Schimbul de replici dure cu Bruce Springsteen
Donald Trump a anunţat luni că doreşte să fie lansată o „anchetă majoră” cu privire la sprijinul pe care fosta sa rivală Kamala Harris l-a primit din partea unor celebrităţi în campanie, ideea venindu-i în urma unor schimburi de replici acide cu Bruce Springsteen, relatează AFP.
image png
Dispariția tragică a unei actrițe din Generația de Aur, îndrăgită de publicul român. S-a iubit timp de 15 ani cu un mare actor, însă a murit în sărăcie
Nineta Gusti, una dintre cele mai îndrăgite actrițe ale scenei românești, a avut un destin artistic remarcabil, dar un sfârșit trist și nedrept.
INSTANT NICUSOR DAN SEDIU 040 INQUAM Photos George Calin jpg
Cine sunt liderii PSD care s-au mobilizat pentru Nicușor Dan. Cele patru fiefuri în care s-a impus noul președinte
Dincolo de mobilizarea masivă a românilor din țară și din străinătate, victoria lui Nicușor Dan la alegerile prezidențiale s-a bazat și pe sprijinul unor lideri PSD foarte influenți. Cifrele arată că Nicușor Dan s-a impus, surprinzător, în patru județe conduse de social-democrați.
Henri Mouhouts Legacy The Remarkable Journey that Led to the Rediscovery of Angkor Wat jpg
Henri Mouhot, exploratorul și zoologul francez care a adus la lumină orașul Angkor Wat
Henri Mouhot a fost un explorator, filolog și zoolog francez din secolul al-XIX-lea, unul dintre cei care au pus bazele Imperialismului Francez în Asia (alături de comandantul Ernest Doudart de Lagree), precum și cel care a redescoperit și readus în atenția publicului european ruinele orașului Angko
 RS-24 Yars
Armata lui Putin, un nou eșec. Rușii nu ar fi reușit să lanseze o rachetă balistică intercontinentală RS-24 Yars către Ucraina
Rusia nu ar fi reușit să lanseze o rachetă balistică intercontinentală RS-24 Yars în noaptea de 18-19 mai, așa cum a avertizat Serviciul de informații al apărării din Ucraina, anunță Instituția media Defense Express
parcare aeroport 2 jpg
O nouă parcare pentru pasageri la Aeroportul Otopeni. Când va începe construcția celei de-a doua
Compania Națională Aeroporturi București anunță că va da în folosință marți, 20 mai 2025, o nouă parcare la Aeroportul Otopeni. Parcarea are suprafața de 20.265 mp și este situată în proximitatea Terminalului Plecări.
20250514 Nestle SOLGAR foto jpg
La capitolul vitamine, femeile preferă sănătatea, bărbații performanța. O piață de sute de milioane de lei anual
Principalul motor al consumului de suplimente alimentare îl reprezintă femeile active din mediul urban, cu venituri peste medie și un nivel ridicat de educație și care nu doar că investesc conștient în propria sănătate, ci iau decizii informate și pentru ceilalți membri ai familiei .
20250514 Nestle SOLGAR foto jpg
Românii dau sute de milioane de lei pe multivitamine, dar caută și altfel de suplimente alimentare. Ce preferă femeile și ce preferă bărbații
Principalul motor al consumului de suplimente alimentare îl reprezintă femeile active din mediul urban, cu venituri peste medie și un nivel ridicat de educație și care nu doar că investesc conștient în propria sănătate, ci iau decizii informate și pentru ceilalți membri ai familiei.
Leu euro bancnota FOTO Shutterstock
Leul s-a apreciat cu 7 bani după victoria lui Nicuşor Dan
Leul s-a apreciat luni cu 7 bani, apropiindu-se tot mai mult de nivelul de 5 lei, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).