A te retrage în glorie

Publicat în Dilema Veche nr. 984 din 16 februarie – 22 februarie 2023
Jacinda Ardern © wikimedia commons
Jacinda Ardern © wikimedia commons

Luna trecută, Jacinda Ardern, prim-ministrul de 42 de ani al Noii Zeelande, și-a dat demisia, deși era susținută de o majoritate parlamentară solidă și poziția nu-i era amenințată din interiorul partidului. Neozeelandezii au trăit un precedent similar cu doar șase ani în urmă. În 2016, John Key a surprins pe toată lumea cînd, în vîrstă de 55 de ani, l-a lăsat pe adjunctul său să-i ia locul.

Cu un an în urmă, Ashleigh Barty a devenit prima femeie australiană care a cîștigat Australian Open în 44 de ani. Avea 25 de ani și a fost jucătoarea de tenis cea mai bine cotată din lume vreme de mai bine de 100 de săptămîni; cu două luni mai tîrziu și-a anunțat retragerea. Asemănător, Björn Borg, campionul de tenis suedez, s-a retras în 1983, la vîrsta de 26 de ani, iar Anthony Kim, o stea în ascensiune a golfului, avea tot 26 de ani cînd a renunțat la jocul de competiție.

Ashleigh Barty © wikimedia commons
Ashleigh Barty © wikimedia commons

De ce au făcut oare asta? Borg și Barty au dat motive similare. La început, a spus Borg, i-a făcut plăcere să joace și să atingă scopurile pe care și le-a propus. Dar, la momentul retragerii, plăcerea de a juca tenis la nivel înalt se consumase. „Practic, ani de zile am exersat, am jucat meciuri, am mîncat și am dormit”, spunea el. „Dar mai există și alte lucruri în afara acestora patru.”

Barty și-a anunțat retragerea într-o conversație video cu prietena și fosta parteneră de dublu Casey Dellacqua. Tenisul, spunea ea, „mi-a oferit tot ceea ce-am visat, și chiar mai mult, dar știu că acum e momentul potrivit să mă retrag, să făuresc alte vise și să las racheta din mînă”. Fericirea ei – mai spunea – a încetat să depindă de rezultatele de pe terenul de joc și nu mai are imboldul fizic sau dorința emoțională de a continua să concureze la nivelul cel mai înalt. „E important să mă pot bucura de următoarea etapă a vieții mele ca persoana Ash Barty, nu ca atleta Ash Barty.”

Anunțîndu-și retragerea, Ardern părea să simtă același lucru. Au fost, spunea ea, „cei mai satisfăcători cinci ani și jumătate” din viața ei. Dar „știu de ce e nevoie pentru această muncă”, a adăugat ea, „și știu că nu mai am suficiente resurse pentru a o face cum trebuie. E atît de simplu.”

A ajunge la cel mai înalt nivel al unei activități valoroase e o provocare captivantă, și a învinge obstacole poate fi satisfăcător; dar să rămîi la vîrf cît poți de mult e cu totul altceva. După cum spunea Borg, în viață mai sînt și alte lucruri în afară de tenis, ceea ce se poate spune la fel de bine și despre viața politică.

Studiul Harvard al Dezvoltării Adulților a urmărit viețile subiecților participanți pentru mai bine de 80 de ani, căutînd să afle ce anume îi face fericiți și sănătoși. O parte dintre rezultate au fost recent publicate în volumul The Good Life, de Robert Waldinger și Marc Schulz. Chiar dacă orice răspuns într-un singur cuvînt la astfel de întrebări e condamnat să fie hiper-simplificator, autorii sînt gata să conchidă: relațiile bune sînt cheia sănătății și a fericirii deopotrivă.

Aproape toți cei care se retrag spun că vor să petreacă mai mult timp cu familia. E adevărat, această declarație ascunde adesea motive mai puțin onorabile de demisie; dar pesemne că în cazul lui Ardern sau al lui Bardy chiar a fost un factor important. Ardern a fost al doilea prim-ministru din istorie – după Benazir Bhutto – care a născut în timpul mandatului. A apărut de cîteva ori, alături de copilul ei, pe rețelele de socializare, dar acum va putea să petreacă mai mult timp cu fiica sa și cu partenerul său care s-a aflat în concediu de paternitate. Cît despre Barty, e posibil ca dorința de a deveni mamă să fi avut un rol în decizia ei de a se retrage, în prezent fiind însărcinată cu primul ei copil.

Normele sociale ne schimbă ideile despre viața bună. Acordăm mai multă atenție echilibrului muncă/viață privată decît în trecut – și pe bună dreptate. Sîntem mult mai deschiși decît odinioară în fața problemelor de sănătate mintală – fotbaliștii admit acum că se confruntă cu probleme de sănătate mintală, ceea ce în trecut ar fi fost considerat umilitor. Tot mai mulți oameni admit că succesul în carieră nu e totuna cu a trăi o viață bună. Trebuie să ne întrebăm și ce impact are cariera noastră asupra lumii. Poate că există lucruri mai bune pe care le-am putea face. Site-ul „80.000 de ore” (80000hours.org) are cîteva sugestii.

Nu oricine poate alege să-și schimbe cursul propriei vieți. Unii se confruntă cu oportunități de angajare limitate și cu puține opțiuni, în condițiile în care trebuie să asigure în continuare „casa și masa” pentru ei și pentru familiile lor. Liderii politici ezită uneori să-și dea demisia, din convingerea că pot face mai mult bine decît cei care vor veni în locul lor.

Atunci cînd această convingere e bine fondată – și nu, cum se întîmplă adesea, o formă de autoamăgire alimentată de natura creatoare de dependență a puterii –, a rămîne în post e, poate, alegerea potrivită. Dar noi ceilalți avem opțiuni și trebuie să ne întrebăm frecvent dacă trăim cea mai bună viață posibilă – atît pentru noi, cît și pentru ceilalți.

Peter Singer, profesor de Bioetică la Universitatea Princeton, e fondatorul organizației caritabile „The Life You Can Save” și autorul, printre altele, al volumelor Practical Ethics, The Life You Can Save, One World Now și Ethics in the Real World.

Copyright: Project Syndicate, 2023

traducere de Matei PLEŞU

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
„Pitești, am auzit că îți plac dungile”. O reclamă Sephora jignește miile de victime ale Experimentului Pitești. Reacții acide
Sephora România, filiala celebrului lanț francez cu produse de înfrumusețare și parfumuri, a postat pe pagina de Facebook și pe Instagram o reclamă jignitoare asociată cu teribila închisoare Pitești, unde mii de deținuți au fost torturați de comuniști. Postarea a fost ștearsă după câteva ore.

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.