A te retrage în glorie

Publicat în Dilema Veche nr. 984 din 16 februarie – 22 februarie 2023
Jacinda Ardern © wikimedia commons
Jacinda Ardern © wikimedia commons

Luna trecută, Jacinda Ardern, prim-ministrul de 42 de ani al Noii Zeelande, și-a dat demisia, deși era susținută de o majoritate parlamentară solidă și poziția nu-i era amenințată din interiorul partidului. Neozeelandezii au trăit un precedent similar cu doar șase ani în urmă. În 2016, John Key a surprins pe toată lumea cînd, în vîrstă de 55 de ani, l-a lăsat pe adjunctul său să-i ia locul.

Cu un an în urmă, Ashleigh Barty a devenit prima femeie australiană care a cîștigat Australian Open în 44 de ani. Avea 25 de ani și a fost jucătoarea de tenis cea mai bine cotată din lume vreme de mai bine de 100 de săptămîni; cu două luni mai tîrziu și-a anunțat retragerea. Asemănător, Björn Borg, campionul de tenis suedez, s-a retras în 1983, la vîrsta de 26 de ani, iar Anthony Kim, o stea în ascensiune a golfului, avea tot 26 de ani cînd a renunțat la jocul de competiție.

Ashleigh Barty © wikimedia commons
Ashleigh Barty © wikimedia commons

De ce au făcut oare asta? Borg și Barty au dat motive similare. La început, a spus Borg, i-a făcut plăcere să joace și să atingă scopurile pe care și le-a propus. Dar, la momentul retragerii, plăcerea de a juca tenis la nivel înalt se consumase. „Practic, ani de zile am exersat, am jucat meciuri, am mîncat și am dormit”, spunea el. „Dar mai există și alte lucruri în afara acestora patru.”

Barty și-a anunțat retragerea într-o conversație video cu prietena și fosta parteneră de dublu Casey Dellacqua. Tenisul, spunea ea, „mi-a oferit tot ceea ce-am visat, și chiar mai mult, dar știu că acum e momentul potrivit să mă retrag, să făuresc alte vise și să las racheta din mînă”. Fericirea ei – mai spunea – a încetat să depindă de rezultatele de pe terenul de joc și nu mai are imboldul fizic sau dorința emoțională de a continua să concureze la nivelul cel mai înalt. „E important să mă pot bucura de următoarea etapă a vieții mele ca persoana Ash Barty, nu ca atleta Ash Barty.”

Anunțîndu-și retragerea, Ardern părea să simtă același lucru. Au fost, spunea ea, „cei mai satisfăcători cinci ani și jumătate” din viața ei. Dar „știu de ce e nevoie pentru această muncă”, a adăugat ea, „și știu că nu mai am suficiente resurse pentru a o face cum trebuie. E atît de simplu.”

A ajunge la cel mai înalt nivel al unei activități valoroase e o provocare captivantă, și a învinge obstacole poate fi satisfăcător; dar să rămîi la vîrf cît poți de mult e cu totul altceva. După cum spunea Borg, în viață mai sînt și alte lucruri în afară de tenis, ceea ce se poate spune la fel de bine și despre viața politică.

Studiul Harvard al Dezvoltării Adulților a urmărit viețile subiecților participanți pentru mai bine de 80 de ani, căutînd să afle ce anume îi face fericiți și sănătoși. O parte dintre rezultate au fost recent publicate în volumul The Good Life, de Robert Waldinger și Marc Schulz. Chiar dacă orice răspuns într-un singur cuvînt la astfel de întrebări e condamnat să fie hiper-simplificator, autorii sînt gata să conchidă: relațiile bune sînt cheia sănătății și a fericirii deopotrivă.

Aproape toți cei care se retrag spun că vor să petreacă mai mult timp cu familia. E adevărat, această declarație ascunde adesea motive mai puțin onorabile de demisie; dar pesemne că în cazul lui Ardern sau al lui Bardy chiar a fost un factor important. Ardern a fost al doilea prim-ministru din istorie – după Benazir Bhutto – care a născut în timpul mandatului. A apărut de cîteva ori, alături de copilul ei, pe rețelele de socializare, dar acum va putea să petreacă mai mult timp cu fiica sa și cu partenerul său care s-a aflat în concediu de paternitate. Cît despre Barty, e posibil ca dorința de a deveni mamă să fi avut un rol în decizia ei de a se retrage, în prezent fiind însărcinată cu primul ei copil.

Normele sociale ne schimbă ideile despre viața bună. Acordăm mai multă atenție echilibrului muncă/viață privată decît în trecut – și pe bună dreptate. Sîntem mult mai deschiși decît odinioară în fața problemelor de sănătate mintală – fotbaliștii admit acum că se confruntă cu probleme de sănătate mintală, ceea ce în trecut ar fi fost considerat umilitor. Tot mai mulți oameni admit că succesul în carieră nu e totuna cu a trăi o viață bună. Trebuie să ne întrebăm și ce impact are cariera noastră asupra lumii. Poate că există lucruri mai bune pe care le-am putea face. Site-ul „80.000 de ore” (80000hours.org) are cîteva sugestii.

Nu oricine poate alege să-și schimbe cursul propriei vieți. Unii se confruntă cu oportunități de angajare limitate și cu puține opțiuni, în condițiile în care trebuie să asigure în continuare „casa și masa” pentru ei și pentru familiile lor. Liderii politici ezită uneori să-și dea demisia, din convingerea că pot face mai mult bine decît cei care vor veni în locul lor.

Atunci cînd această convingere e bine fondată – și nu, cum se întîmplă adesea, o formă de autoamăgire alimentată de natura creatoare de dependență a puterii –, a rămîne în post e, poate, alegerea potrivită. Dar noi ceilalți avem opțiuni și trebuie să ne întrebăm frecvent dacă trăim cea mai bună viață posibilă – atît pentru noi, cît și pentru ceilalți.

Peter Singer, profesor de Bioetică la Universitatea Princeton, e fondatorul organizației caritabile „The Life You Can Save” și autorul, printre altele, al volumelor Practical Ethics, The Life You Can Save, One World Now și Ethics in the Real World.

Copyright: Project Syndicate, 2023

traducere de Matei PLEŞU

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
Augustin Viziru a dezvăluit cu cine l-a înșelat Oana Mareș: „Tu ai putea să ai ceva sexual cu el?”
Augustin Viziru a mărturisit că nu a fost „ușă de biserică” în timpul mariajului cu Oana Mareș alături de care a fost vreme de 11 ani.
image
A murit tânărul aflat în comă de două luni de la o durere de măsea
Ionuț Marian Călărău, care a stat în comă aproape două luni după ce a ajuns la spital cu o durere de măsea, a murit în spital. Anunțul a fost făcut pe rețelele sociale de familie și prieteni.
image
Fetiță de 11 ani, filmată în timp ce întreținea relații sexuale cu un elev de liceu. Imaginile au ajuns la colegi
O minoră de 11 ani, elevă în clasa a V-a la o școală din Cluj, a fost filmată în timp ce întreținea relații sexuale cu un elev de liceu. Filmările realizate în vacanța școlară au fost distribuite colegilor.

HIstoria.ro

image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.
image
Aventurile lui Landolfo Rufolo, un bancher medieval imaginat de Boccaccio
Deşi Landolfo este un personaj fictiv, numele familiei este cât se poate de real, Rufolo fiind, pe la 1280, una dintre cele mai bogate familii din sudul Italiei.