À la guerre...

Publicat în Dilema Veche nr. 957 din 11 – 17 august 2022
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Probabil cea mai mare teamă a ucrainenilor este cea legată de banalizarea tragediei prin care trec. Știrile despre război trec încet-încet în plan secund și mai ocupă primul loc în ierarhie doar atunci cînd de pe fronturile militar sau politic vin vești extraordinare. Așa se explică probabil și radicalizarea discursului ucrainean ce poate fi sesizată în diferite ieșiri publice ale Guvernului sau societății civile de la Kiev. Exasperați – și disperați că ajutorul primit este insuficient –, ucrainenii pun asta pe seama lipsei de atenție și a incapacității Occidentului de a evalua corect dimensiunile catastrofei. Așa au ajuns ca, uneori în aceeași frază, liderii politici și de opinie ucraineni să acuze și să implore Occidentul să ia măsurile care se impun pentru a opri Rusia din avîntul ei criminal.

Înainte de a merge mai departe, trebuie precizat ferm că, indiferent de războiul de PR dus în extern, armata rusă nu a încetat nici o secundă să comită crime de război. Iar liderii politici de la Moscova au continuat să justifice invazia în aceiași termeni ridicoli și stupid-creativi pe care i-au folosit din 24 februarie încoace. Cine are stomacul suficient de puternic poate privi imaginile cu capete de soldați ucraineni tăiate și înfipte în bețe sau poate trece în revistă știrile despre tortură, violuri și jafuri săvîrșite de eliberatorii ruși în teritoriile ocupate. Sau poate citi, cu riscul declanșării unei crize de furie, transcrierile emisiunilor de la televiziunea rusă, unde uneori se argumentează savant în favoarea genocidului, alteori se invocă senin posibilitatea ștergerii pe hartă a diverse state europene care îi enervează pe comentatorii ruși într-o zi oarecare.

Revenind la Kiev, discursul public ucrainean încearcă să transfere o bună parte din responsabilitatea pentru evoluția de pe front actorilor occidentali. Guvernelor care nu ajută suficient, opiniei publice care, văzută de la Kiev, e prea insensibilă la tragedie și reprezentanților societății civile cărora pare că le reproșează faptul că, uneori, încearcă să aibă discernămînt.

Așa a fost cazul recentului raport al Amnesty International care a îndrăznit să observe că armata ucraineană pune în pericol civili atunci cînd își amplasează instalațiile militare și soldații în vecinătatea unor zone locuite. O observație mai degrabă banală pentru oricine a avut vreodată răbdare să se documenteze despre ce se întîmplă într-un război. Mai mult, constatarea fusese făcută anterior și de Human Rights Watch care, la fel ca Amnesty, se baza pe cercetare în teren. Și Înaltul Comisariat pentru Drepturile Omului al ONU observa la un moment dat că atît armata rusă, cît și cea ucraineană se fac vinovate de o serie de încălcări ale legilor războiului, dintre care aș aminti: folosirea de muniție interzisă, uciderea unor persoane bănuite de trădare fără urmă de procedură juridică, execuții sumare și tortură în cazul prizonierilor.

Însă dacă rapoartele HRW și ONU au trecut mai degrabă neobservate, cel al Amnesty a provocat în rîndul ucrainenilor o furie a cărei intensitate era rezervată pînă acum doar rușilor. Principala acuzație la adresa AI a fost aceea că raportul va fi folosit ca muniție de propagandă de către Kremlin. Ceea ce, prompt, s-a și întîmplat. Conturile de social media ale Guvernului rus au făcut toate eforturile de care au fost în stare pentru a propaga conținutul raportului. A contat prea puțin că, înaintea lansării acestui document, aceeași organizație non-guvernamentală lansase zeci de avertismente legate de conduita criminală a rușilor. Însă toate eforturile rusești de diseminare a raportului au fost minore dacă le comparăm cu amploarea dată acestei controverse de mediile ucrainene. De la acuzații de relativism moral, trecînd prin campanii care cereau demisia directoarei AI și pînă la înjurături nervoase, nimic n-a lipsit din arsenalul ucrainean. Lider al condamnărilor a fost însuși președintele Zelenski. Intenția era aceea de a discredita raportul și de a descuraja apariția altora asemănătoare în viitor. Argumentul principal e că tentativa de a fi obiectiv într-un astfel de război e echivalentă cu a lua partea agresorului. Altfel spus, lumea trebuie să vadă crimele Rusiei, nu și greșelile ucrainene. Amnesty a rămas totuși fermă. S-a mulțumit să emită un comunicat în care și-a cerut scuze pentru durerea provocată de conținutul raportului, însă a precizat că își menține concluziile din document.

Ceea ce refuză ucrainenii să vadă este că înverșunarea cu care cer să li se recunoască martirajul riscă să declanșeze efectul contrar. Superioritatea morală de care se bucură acum este extrasă din aderența la valori pe care Rusia le neagă.

Refuzul de a accepta că pot greși, iar greșelile trebuie admise și îndreptate, riscă să le anuleze cea mai puternică armă pe care au avut-o de-a lungul acestui conflict început în 2014.

Campania declanșată împotriva Amnesty International este în cel mai bun caz ineficientă, în cel mai rău – dăunătoare. Iar pretenția că o organizație non-guvernamentală trebuie să se supună directivelor de PR ale Guvernului de la Kiev e de-a dreptul toxică. Sau rusească, dacă vreți.

Ucraina este victima unui război nedrept, însă chiar și victimele pot pierde simpatia publicului dacă se folosesc de ea fără discernămînt.

Teodor Tiță este gazda podcast-ului În Centru pe care îl puteți asculta pe oricare dintre platformele de distribuție (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cel mai crud torționar, Nicolae Moromete: „Porc mincinos. În Republica noastră populară, pentru «nimic» nu se capătă mai mult de zece ani!“
Pe unde a trecut, torționarul Nicolae Moromete a semănat teroare, fie că a fost la Aiud, Jilava sau Vacăreşti. Neavând niciun fel de studii, el a fost subiectul unor situații de-a dreptul hilare.
image
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
În ultimii ani, în marile orașe ale României au fost amenajate foarte multe locații dedicate practicării sportului în aer liber. De cele mai multe ori este vorba despre terenuri de fotbal.
image
Admis cu 10 la Automatică. Ionuț Mihăilescu din Caracal a fost singurul decar din 3.500 candidați. A lucrat cot la cot cu bunica exerciții și probleme
Un elev de clasa a XII-a din județul Olt este deja admis la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Politehnicii București, cu media 10. Bunica sa a jucat un rol determinant.

HIstoria.ro

image
Olimpia, cel mai tânăr muzeu al ţării
Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan a fost deschis la Brașov, în an olimpic, la „Olimpia”, în fostul sediu al Reuniunii de patinaj, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, restaurată de Muzeul Județean de Istorie Brașov.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.