À la guerre...

Publicat în Dilema Veche nr. 957 din 11 – 17 august 2022
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Probabil cea mai mare teamă a ucrainenilor este cea legată de banalizarea tragediei prin care trec. Știrile despre război trec încet-încet în plan secund și mai ocupă primul loc în ierarhie doar atunci cînd de pe fronturile militar sau politic vin vești extraordinare. Așa se explică probabil și radicalizarea discursului ucrainean ce poate fi sesizată în diferite ieșiri publice ale Guvernului sau societății civile de la Kiev. Exasperați – și disperați că ajutorul primit este insuficient –, ucrainenii pun asta pe seama lipsei de atenție și a incapacității Occidentului de a evalua corect dimensiunile catastrofei. Așa au ajuns ca, uneori în aceeași frază, liderii politici și de opinie ucraineni să acuze și să implore Occidentul să ia măsurile care se impun pentru a opri Rusia din avîntul ei criminal.

Înainte de a merge mai departe, trebuie precizat ferm că, indiferent de războiul de PR dus în extern, armata rusă nu a încetat nici o secundă să comită crime de război. Iar liderii politici de la Moscova au continuat să justifice invazia în aceiași termeni ridicoli și stupid-creativi pe care i-au folosit din 24 februarie încoace. Cine are stomacul suficient de puternic poate privi imaginile cu capete de soldați ucraineni tăiate și înfipte în bețe sau poate trece în revistă știrile despre tortură, violuri și jafuri săvîrșite de eliberatorii ruși în teritoriile ocupate. Sau poate citi, cu riscul declanșării unei crize de furie, transcrierile emisiunilor de la televiziunea rusă, unde uneori se argumentează savant în favoarea genocidului, alteori se invocă senin posibilitatea ștergerii pe hartă a diverse state europene care îi enervează pe comentatorii ruși într-o zi oarecare.

Revenind la Kiev, discursul public ucrainean încearcă să transfere o bună parte din responsabilitatea pentru evoluția de pe front actorilor occidentali. Guvernelor care nu ajută suficient, opiniei publice care, văzută de la Kiev, e prea insensibilă la tragedie și reprezentanților societății civile cărora pare că le reproșează faptul că, uneori, încearcă să aibă discernămînt.

Așa a fost cazul recentului raport al Amnesty International care a îndrăznit să observe că armata ucraineană pune în pericol civili atunci cînd își amplasează instalațiile militare și soldații în vecinătatea unor zone locuite. O observație mai degrabă banală pentru oricine a avut vreodată răbdare să se documenteze despre ce se întîmplă într-un război. Mai mult, constatarea fusese făcută anterior și de Human Rights Watch care, la fel ca Amnesty, se baza pe cercetare în teren. Și Înaltul Comisariat pentru Drepturile Omului al ONU observa la un moment dat că atît armata rusă, cît și cea ucraineană se fac vinovate de o serie de încălcări ale legilor războiului, dintre care aș aminti: folosirea de muniție interzisă, uciderea unor persoane bănuite de trădare fără urmă de procedură juridică, execuții sumare și tortură în cazul prizonierilor.

Însă dacă rapoartele HRW și ONU au trecut mai degrabă neobservate, cel al Amnesty a provocat în rîndul ucrainenilor o furie a cărei intensitate era rezervată pînă acum doar rușilor. Principala acuzație la adresa AI a fost aceea că raportul va fi folosit ca muniție de propagandă de către Kremlin. Ceea ce, prompt, s-a și întîmplat. Conturile de social media ale Guvernului rus au făcut toate eforturile de care au fost în stare pentru a propaga conținutul raportului. A contat prea puțin că, înaintea lansării acestui document, aceeași organizație non-guvernamentală lansase zeci de avertismente legate de conduita criminală a rușilor. Însă toate eforturile rusești de diseminare a raportului au fost minore dacă le comparăm cu amploarea dată acestei controverse de mediile ucrainene. De la acuzații de relativism moral, trecînd prin campanii care cereau demisia directoarei AI și pînă la înjurături nervoase, nimic n-a lipsit din arsenalul ucrainean. Lider al condamnărilor a fost însuși președintele Zelenski. Intenția era aceea de a discredita raportul și de a descuraja apariția altora asemănătoare în viitor. Argumentul principal e că tentativa de a fi obiectiv într-un astfel de război e echivalentă cu a lua partea agresorului. Altfel spus, lumea trebuie să vadă crimele Rusiei, nu și greșelile ucrainene. Amnesty a rămas totuși fermă. S-a mulțumit să emită un comunicat în care și-a cerut scuze pentru durerea provocată de conținutul raportului, însă a precizat că își menține concluziile din document.

Ceea ce refuză ucrainenii să vadă este că înverșunarea cu care cer să li se recunoască martirajul riscă să declanșeze efectul contrar. Superioritatea morală de care se bucură acum este extrasă din aderența la valori pe care Rusia le neagă.

Refuzul de a accepta că pot greși, iar greșelile trebuie admise și îndreptate, riscă să le anuleze cea mai puternică armă pe care au avut-o de-a lungul acestui conflict început în 2014.

Campania declanșată împotriva Amnesty International este în cel mai bun caz ineficientă, în cel mai rău – dăunătoare. Iar pretenția că o organizație non-guvernamentală trebuie să se supună directivelor de PR ale Guvernului de la Kiev e de-a dreptul toxică. Sau rusească, dacă vreți.

Ucraina este victima unui război nedrept, însă chiar și victimele pot pierde simpatia publicului dacă se folosesc de ea fără discernămînt.

Teodor Tiță este gazda podcast-ului În Centru pe care îl puteți asculta pe oricare dintre platformele de distribuție (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ.

Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.
O mare invenție – contractul social jpeg
Sub zodia Balanței
Nu de puține ori, dezacordul dintre CSM și Ministerul de Justiție în legătură cu diferite proiecte legislative a determinat fie blocarea acestora, fie tensiuni mari care au tulburat aplicarea în practică a reglementărilor adoptate de Parlament.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Absenți din istorie
Dezbaterile pe subiectele mari pot fi neplăcute, dar de ele depinde sănătatea unei națiuni. Deocamdată am ales să fim absenți din istorie.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Melancolic, despre democrație
Admit că am fost provocat și de cîteva opinii autohtone, grăbite, simplificator, să constate imaginea „vetustă” a monarhiei în general. Nu pot decît să le doresc „democrație” plăcută...
Frica lui Putin jpeg
Monarhul constituțional (La moartea reginei Elisabeta a II-a)
Și atunci, să spunem că el/ea, monarhul constituțional, este simbolul părții noastre absente, a ceea ce noi nu sîntem, dar poate dorim inconștient să fim, a ceea ce credem că am fost și nu mai putem fi.
AFumurescu prel jpg
Trupurile Reginei; și nu numai
Dacă nu putem fi regi pe dinafară, să încercăm măcar să fim aristocrați pe dinlăuntru. Keep calm and carry on.
Mikhail Gorbachev visits U S  Capitol 1992 LCCN2017646196 jpg
La un (singur) pahar cu Mihail Gorbaciov
În orice caz, campania inițiată sub conducerea lui Mihail Gorbaciov a avut și rezultate pozitive, oglindite în scăderea consumului de alcool și în creșterea speranței de viață și a ratei natalității.
Iconofobie jpeg
Un personaj familiar
Făcînd bine ingratului, el își (auto)creează un sfidător ascendent moral față de acesta („îți sînt superior, pentru că am puterea de a te ridica, de a te sprijini, lucruri complet inaccesibile ție”).
„Cu bule“ jpeg
„Jupîneasă servită”, „bucătăreasă perfectă”, „funcționar cinstit”
Anunțurile de acum un secol erau mult mai generoase în enumerarea calităților necesare îndeplinirii oricărei meserii, majoritatea privind sîrguința, curățenia și seriozitatea: harnic, vrednic, destoinic, muncitor, curat, liniștit, serios, nevicios, fără vicii.
HCorches prel jpg
În nici un caz zei
Sigur, pentru asta este necesar să traversăm noi înșine acest proces și să ne dăm seama cît avem de lucrat cu noi înșine, cît mai avem de cunoscut despre noi înșine, cît de vulnerabili sîntem, în nici un caz zei.
p 7 WC jpg
Este războiul nuclear inevitabil?
Războiul din Ucraina ne-a reamintit că nu putem evita incertitudinea și riscul. Scopul de a reduce (nu de a suprima), cu timpul, rolul armelor nucleare rămîne la fel de important ca întotdeauna.
Un sport la Răsărit jpeg
Fotbalul și violența sînt nedespărțite?
Machiajul fotbalului s-a prelins în dîre groase. Bubele sînt tot acolo, bine-mersi. Schimbarea se amînă sine die în patria lui Nihil sine Deo.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Șosele
Din Norvegia, în schimb, mi-aduc aminte banda de asfalt șerpuitoare prin penumbra unor păduri de brad fără sfîrșit, pe care autocarul o parcurgea într-o liniște și cu o constanță sedative, spre un nord crepuscular, aflat parcă dincolo de limita conștienței noastre.

Adevarul.ro

Xi Jinping FOTO SHUTTERSTOCK
Zvonuri infirmate despre o lovitură de stat militară în China şi arestarea preşedintelui Xi Jinping
Xi Jinping şi hashtagul #ChinaCoup domină reţeaua de socializare după ce zeci de mii de utilizatori au răspândit zvonuri neconfirmate despre arestarea preşedintelui şi înlăturarea sa de la putere.
foto captură video jpg
Momentul în care un tren lovește o mașină de poliție din Colorado, cu o persoană încătușată înăuntru
Înregistrarea video arată cum o tânără de 20 de ani a fost rănită după ce ofițerii au reținut-o într-o mașină de patrulare, pe 16 septembrie, în timp ce îi percheziționau camioneta în căutare de arme.
Trecerea vamă Rusia - Georgia FOTO: Captură Twitter
Rușii fug din țară cu trotineta. Timpul de așteptare la vama cu Georgia depășește opt ore
Cozile la trecerea de frontieră cu Georgia i-au făcut pe unii ruși să treacă vama pe trotinete pentru a fugi din țară, în condițiile în care vama nu poate fi trecută pe jos.

HIstoria.ro

image
Moștenirea legendară a lui Grigore „Nababul” Cantacuzino
Prinţul Gheorghe Grigore Cantacuzino (1832-1913), su- pranumit „Nababul“, a fost unul dintre cei mai mari proprietari de pământuri din România, dar și o personalitate politică marcantă (de două ori primar al Bucureștiului, și tot de două ori prim-ministru).
image
Sfârșitul tragic al copiilor lui Alexandru Ioan Cuza
Domnitorul Alexandru Ioan Cuza nu a avut copii cu soţia sa, Elena Cuza. A avut în schimb doi fii cu amanta Maria Obrenovici, pe Alexandru şi Dimitrie. Copiii au fost înfiaţi de soţia oficială a domnitorului, dar amândoi au avut parte de un destin tragic. Unul a murit bolnav, iar celălalt s-a sinucis
image
Air France, o companie înființată cu o semnificativă contribuție românească
Câți dintre noi știm că la originea și la baza Air France (înființată la 30 august 1933) stă și o semnificativă contribuție românească?