A început bătălia pentru Élysée

Publicat în Dilema Veche nr. 929 din 27 ianuarie – 2 februarie 2022
Bătălia cu giganții jpeg

Dacă alegerile prezidențiale ar avea loc duminica viitoare, Emmanuel Macron ar obține cel puțin 25% din voturi și ar avea prima șansă să cîștige și turul al doilea, oricare ar fi contracandidatul său. Emmanuel Macron ar putea deveni astfel primul președinte francez reales din 2002 încoace. Să ne amintim: nici Nicolas Sarkozy și nici François Hollande nu au cîștigat un al doilea mandat. Alegerile prezidențiale au loc pe 10 aprilie și, pînă atunci, nimic nu e decis. Emmanuel Macron a promis în repetate rînduri că își va exercita funcția cu autoritate și răspundere pînă în ultima clipă a mandatului. Și, deși nu a anunțat încă oficial, nimeni nu se îndoiește că se va prezenta din nou la alegeri.

Cei aproape doi ani de criză sanitară au lăsat urme adînci în societate și au marcat puternic ultima parte a mandatului său, în vreme ce, în primii ani la Élysee, Emmanuel Macron a fost bîntuit de spectrul revoltelor și al nesupunerii civice generate de mișcarea „vestelor galbene“. Ambițioasele sale planuri de reformă au rămas în urmă, dar nu au fost uitate. Nici de președinte, nici de cetățenii francezi.

Potențialii adversari ai lui Emmanuel Macron din primul tur al alegerilor sînt deja cunoscuți. Ei au și început campania electorală și sînt prezenți în mass-media și la mitingurile electorale. Și extrema dreaptă și stînga radicală sînt bine reprezentate. La ambii poli, candidații și-au cîștigat popularitatea contestînd măsurile antipandemie ori ineficiența politicilor sociale adoptate de Emmanuel Macron. Și, cu toate că Franța, avînd un sistem public de sănătate relativ robust și mecanisme de intervenție socială bine finanțate, a trecut destul de bine prin fazele critice ale acestei crize, pandemia rămîne în continuare un subiect sensibil și va deveni fără îndoială terenul celor mai crîncene lupte în timpul campaniei electorale. Doi populiști de dreapta și-au construit reputația cu un discurs naționalist, suveranist, cu puternice accente antieuropene. Marine Le Pen este adversara lui Macron la al doilea tur al prezidențialelor de acum cinci ani. Ea a renunțat la funcția de președinte al Rassemblement National (fiind însă susținută în continuare de partid) printre altele și pentru a arăta că e candidata unei mișcări mai ample, nepartizane. Tot la dreapta extremă se situează și Éric Zemmour, un personaj mediatic controversat, cunoscut pentru declarații dubioase, urmărit de Justiție și sancționat pentru incitare la ură. El e considerat un outsider, însă prezența sa constantă pe micile ecrane agită electoratul de dreapta și stîrnește pasiuni politice în medii pînă nu demult inactive. În fine, Republicanii au anunțat, în decembrie, că o susțin la prezidențiale pe Valérie Pécresse, o politiciană experimentată, președinta regiunii Île-de-France (Paris și împrejurimi). Conservatoare autentică, avînd un discurs calibrat cu grijă, bine școlită și avînd în spate o carieră politică impecabilă, Pécresse e cea mai serioasă adversară a lui Emmanuel Macron.

La stînga e înghesuială mare. Pe locul lăsat liber odată cu scăderea influenței Partidului Socialist se bat acum cel puțin trei rivali. Nici unul însă nu are un scor semnificativ. Ecologistul Yannick Jadot nu a găsit nici tema și nici tonul cu care să cucerească electoratul stîngist din Franța, iar reușitele sale ca europarlamentar sînt modeste. Primarul socialist al Parisului, Anne Hidalgo, a repurtat cîteva victorii importante: pe fondul pandemiei, a făcut, la propriu, „revoluție în trafic“, restituind pietonilor o bună parte a orașului copleșit de traficul auto. Măsurile ei, deși eficiente, au stîrnit numeroase controverse și au antagonizat alegătorii: probabil, Anne Hidalgo e iubită de tot atît de mulți oameni cîți o detestă.

Iar eternul candidat Jean-Luc Mélenchon e cotat cu o intenție de sub 10%, deși, la ultimele alegeri, atinsese 18% din electorat. Reprezentantul Franței nesupuse, Mélenchon va putea însă obține, în baza principiului de vot util, un scor destul de bun.

Pînă una-alta, șansa lui Emmanuel Macron e că finalul de mandat la Élysée coincide cu preluarea, de către Franța, a președinției Consiliului Uniunii Europene. Asta înseamnă pentru președintele în exercițiu acces la o tribună importantă unde se poate manifesta cu adevărat prezidențial. 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Stefan cel Mare jpg
Cele două ciorbe care erau preferatele lui Ștefan cel Mare. Și tu le-ai pregătit până acum
Ștefan cel Mare, unul dintre cei mai iubiți și respectați domnitori ai Moldovei, a lăsat o amprentă puternică nu doar în istoria țării, ci și în tradițiile culturale, inclusiv în domeniul culinar.
Jessica Simpson  foto   Instagram jpg
De când a slăbit, Jessica Simpson se simte ca la 20 de ani și nu mai vrea să fie căsătorită
Mai nou, se crede irezistibilă și vrea să se bucure de acest lucru, iar mariajul o împiedică. De-asta s-a despărțit de soț?
minodora png
Dieta minune prin care Minodora a ajuns de la 100 de kilograme la 60. Ce mânca artista într-o zi
Minodora (46 de ani) a mărturisit în urmă cu ceva timp, cum a ajuns să slăbească miraculos și să aibă, în sfârșit, kilogramele dorite. Artista a ținut o dietă prin care a reușit să scape de 40 de kilograme.
apel de urgenta 112 jpeg
Românii sunt mai responsabili când sună la 112. Câte apeluri de urgență au fost înregistrate în 2024
În anul 2024, numărul apelurilor non-urgente a scăzut cu aproape un milion, comparativ cu anii anteriori, a transmis Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) printr-un comunicat.
Incendiu la un azil din Belgrad Foto Captură Video RTS jpg
Opt morţi şi mai mulți răniţi în urma unui incendiu izbucnit la un azil de bătrâni de la periferia Belgradului
Opt persoane au murit, iar alte şapte au fost rănite într-un incendiu, în noaptea de duminică spre luni, într-un azil de bătrâni de la Barajevo, un cartier situat la periferia Belgradului.
Călin Georgescu la Curtea de Apel București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Călin Georgescu lansează mesaje false despre venirea delegației FMI în țară: „Vin pentru a găsi o soluție ca România să fie cumpărată pe nimic”
Călin Georgescu a făcut declarații false în care a susținut că delegația FMI ar veni în România pentru a „cumpăra țara pe nimic” și că SUA va rămâne fără bani de la 21 ianuarie, informații ce au fost rapid demontate de surse oficiale.
image png
Unitățile militare de voluntari din Rusia recrutează femei în forțele armate
Experții de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) atrag atenția că rușii sporesc numărul personalului din așa-numitele unități militare de voluntari prin recrutarea femeilor în forțele armate ruse.
donald trump investitura jpg
Un american de origine română, apreciat de Donald Trump: „Este o mare onoare”. Cine este bărbatul căruia i-a mulțumit președintele Statelor Unite
Înainte de ceremonia de învestire care va marca începutul celui de-al doilea mandat al lui Donald Trump ca președinte al Statelor Unite, un moment emoționant a avut loc duminică seară, când președintele ales i-a mulțumit public unui american de origine română pentru curajul și sacrificiul său.
Soția lui Luis Gabriel, Haziran, este însărcinată în două luni
Cum a primit Luis Gabriel vestea că o să fie din nou tătic! Soția lui, Haziran, este însărcinată în două luni. “Nu m-am putut abține! Nu pot să țin secrete!”
“Artistul diamantelor”, Luis Gabriel (26 de ani), a început anul nou cu cea mai bună veste. Soția lui, Haziran, este însărcinată în 2 luni.