A ├«nceput b─ât─âlia pentru ├ëlys├ęe

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 929 din 27 ianuarie ÔÇô 2 februarie 2022
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg

Dac─â alegerile preziden╚Ťiale ar avea loc duminica viitoare, Emmanuel Macron ar ob╚Ťine cel pu╚Ťin 25% din voturi ╚Öi ar avea prima ╚Öans─â s─â c├«╚Ötige ╚Öi turul al doilea, oricare ar fi contracandidatul s─âu. Emmanuel Macron ar putea deveni astfel primul pre╚Öedinte francez reales din 2002 ├«ncoace. S─â ne amintim: nici Nicolas Sarkozy ╚Öi nici Fran├žois Hollande nu au c├«╚Ötigat un al doilea mandat. Alegerile preziden╚Ťiale au loc pe 10 aprilie ╚Öi, p├«n─â atunci, nimic nu e decis. Emmanuel Macron a promis ├«n repetate r├«nduri c─â ├«╚Öi va exercita func╚Ťia cu autoritate ╚Öi r─âspundere p├«n─â ├«n ultima clip─â a mandatului. ╚śi, de╚Öi nu a anun╚Ťat ├«nc─â oficial, nimeni nu se ├«ndoie╚Öte c─â se va prezenta din nou la alegeri.

Cei aproape doi ani de criz─â sanitar─â au l─âsat urme ad├«nci ├«n societate ╚Öi au marcat puternic ultima parte a mandatului s─âu, ├«n vreme ce, ├«n primii ani la ├ëlysee, Emmanuel Macron a fost b├«ntuit de spectrul revoltelor ╚Öi al nesupunerii civice generate de mi╚Öcarea ÔÇ×vestelor galbeneÔÇť. Ambi╚Ťioasele sale planuri de reform─â au r─âmas ├«n urm─â, dar nu au fost uitate. Nici de pre╚Öedinte, nici de cet─â╚Ťenii francezi.

Poten╚Ťialii adversari ai lui Emmanuel Macron din primul tur al alegerilor s├«nt deja cunoscu╚Ťi. Ei au ╚Öi ├«nceput campania electoral─â ╚Öi s├«nt prezen╚Ťi ├«n mass-media ╚Öi la mitingurile electorale. ╚śi extrema dreapt─â ╚Öi st├«nga radical─â s├«nt bine reprezentate. La ambii poli, candida╚Ťii ╚Öi-au c├«╚Ötigat popularitatea contest├«nd m─âsurile antipandemie ori ineficien╚Ťa politicilor sociale adoptate de Emmanuel Macron. ╚śi, cu toate c─â Fran╚Ťa, av├«nd un sistem public de s─ân─âtate relativ robust ╚Öi mecanisme de interven╚Ťie social─â bine finan╚Ťate, a trecut destul de bine prin fazele critice ale acestei crize, pandemia r─âm├«ne ├«n continuare un subiect sensibil ╚Öi va deveni f─âr─â ├«ndoial─â terenul celor mai cr├«ncene lupte ├«n timpul campaniei electorale. Doi populi╚Öti de dreapta ╚Öi-au construit reputa╚Ťia cu un discurs na╚Ťionalist, suveranist, cu puternice accente antieuropene. Marine Le Pen este adversara lui Macron la al doilea tur al preziden╚Ťialelor de acum cinci ani. Ea a renun╚Ťat la func╚Ťia de pre╚Öedinte al Rassemblement National (fiind ├«ns─â sus╚Ťinut─â ├«n continuare de partid) printre altele ╚Öi pentru a ar─âta c─â e candidata unei mi╚Öc─âri mai ample, nepartizane. Tot la dreapta extrem─â se situeaz─â ╚Öi ├ëric Zemmour, un personaj mediatic controversat, cunoscut pentru declara╚Ťii dubioase, urm─ârit de Justi╚Ťie ╚Öi sanc╚Ťionat pentru incitare la ur─â. El e considerat un outsider, ├«ns─â prezen╚Ťa sa constant─â pe micile ecrane agit─â electoratul de dreapta ╚Öi st├«rne╚Öte pasiuni politice ├«n medii p├«n─â nu demult inactive. ├Än fine, Republicanii au anun╚Ťat, ├«n decembrie, c─â o sus╚Ťin la preziden╚Ťiale pe Val├ęrie P├ęcresse, o politician─â experimentat─â, pre╚Öedinta regiunii ├Äle-de-France (Paris ╚Öi ├«mprejurimi). Conservatoare autentic─â, av├«nd un discurs calibrat cu grij─â, bine ╚Öcolit─â ╚Öi av├«nd ├«n spate o carier─â politic─â impecabil─â, P├ęcresse e cea mai serioas─â adversar─â a lui Emmanuel Macron.

La st├«nga e ├«nghesuial─â mare. Pe locul l─âsat liber odat─â cu sc─âderea influen╚Ťei Partidului Socialist se bat acum cel pu╚Ťin trei rivali. Nici unul ├«ns─â nu are un scor semnificativ. Ecologistul Yannick Jadot nu a g─âsit nici tema ╚Öi nici tonul cu care s─â cucereasc─â electoratul st├«ngist din Fran╚Ťa, iar reu╚Öitele sale ca europarlamentar s├«nt modeste. Primarul socialist al Parisului, Anne Hidalgo, a repurtat c├«teva victorii importante: pe fondul pandemiei, a f─âcut, la propriu, ÔÇ×revolu╚Ťie ├«n traficÔÇť, restituind pietonilor o bun─â parte a ora╚Öului cople╚Öit de traficul auto. M─âsurile ei, de╚Öi eficiente, au st├«rnit numeroase controverse ╚Öi au antagonizat aleg─âtorii: probabil, Anne Hidalgo e iubit─â de tot at├«t de mul╚Ťi oameni c├«╚Ťi o detest─â.

Iar eternul candidat Jean-Luc M├ęlenchon e cotat cu o inten╚Ťie de sub 10%, de╚Öi, la ultimele alegeri, atinsese 18% din electorat. Reprezentantul Fran╚Ťei nesupuse, M├ęlenchon va putea ├«ns─â ob╚Ťine, ├«n baza principiului de vot util, un scor destul de bun.

P├«n─â una-alta, ╚Öansa lui Emmanuel Macron e c─â finalul de mandat la ├ëlys├ęe coincide cu preluarea, de c─âtre Fran╚Ťa, a pre╚Öedin╚Ťiei Consiliului Uniunii Europene. Asta ├«nseamn─â pentru pre╚Öedintele ├«n exerci╚Ťiu acces la o tribun─â important─â unde se poate manifesta cu adev─ârat preziden╚Ťial. 

B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dac─â e oferit─â unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
F─âr─â solemnit─â╚Ťi (memorialistic─â)
Episoadele ÔÇ×omene╚ÖtiÔÇŁ de care am avut parte ├«n nea╚Öteptatele mele experien╚Ťe ministeriale au, totu╚Öi, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistent─â nostalgie ╚Öi pe care le povestesc cu pl─âcere c├«nd se ive╚Öte ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea ╚Öi amploarea capacit─â╚Ťilor noastre de a min╚Ťi, de a ne min╚Ťi, de a-i min╚Ťi pe ceilal╚Ťi, de a spune falsul, inten╚Ťionat sau nu, s├«nt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
├Än legisla╚Ťia fiscal─â s├«nt multe exemple de tratamente preferen╚Ťiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune a╚Öadar numai la╚Öit─â╚Ťii. Aceasta din urm─â reprezint─â forma absolut─â de e╚Öec al lui, de abdicare a individului de la conduita b─ârb─âteasc─â.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dic╚Ťionarele noastre nu au ├«nregistrat ├«nc─â sensurile figurate al adjectivului ÔÇ×toxicÔÇŁ, de╚Öi acestea s-au r─âsp├«ndit foarte mult ├«n ultima vreme ├«n mass-media ╚Öi ├«n comunicarea curent─â, fiind bine reprezentate ├«n spa╚Ťiul online.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Experien╚Ťe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desf─â╚Öoar─â ├«n spa╚Ťii deschise, care comunic─â direct cu holurile largi, ├«n edificii cu ferestre imense sau cu pere╚Ťi practic de sticl─â, cre├«nd o senza╚Ťie de deschidere ╚Öi de libertate,
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La ┼čah nu po┼úi s─â urli, s─â ├«njuri, s─â acuzi arbitrul ┼či s─â pretinzi c─â pe Levon Aronian, de exemplu, nu ├«l cheam─â a┼ča, c─â a folosit ├«n mod fraudulos numele, culorile de pe cravat─â ┼či blazonul familiei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Podul de piatr─â
Nep─âsarea fa╚Ť─â de reguli, cutume, tradi╚Ťii sau istorie pare s─â fie ea ├«ns─â╚Öi un adev─ârat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, c─âp─â╚Ť├«ni
Empatia func╚Ťioneaz─â doar cu viii. Cu mor╚Ťii, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei mor╚Ťi demult, chiar deloc!
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratat─â diferit, ├«ns─â tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenin╚Ť─â s─â dea foc la butelie.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administra╚Ťia de la Washington a f─âcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informa╚Ťii cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care ├«l ofer─â ucrainenilor.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Stupori alimentare
Urm─âresc de mult, cu aten╚Ťie, ÔÇ×bibliografiaÔÇŁ nutri╚Ťioni╚Ötilor profesioni╚Öti ╚Öi, pe urmele cet─â╚Ťeanului turmentat care ├«ntreba mereu cu cine s─â voteze, ├«ntreb ╚Öi eu, timid, dar tenace: ÔÇ×Eu ce s─â m─ân├«nc? Ce s─â beau? Cum s─â aleg dieta optim─â?ÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miori╚Ťa woke
Ca orice protestatar respectabil, ╚Öi miori╚Ťa original─â se simte ignorat─â, a╚Öa c─â ÔÇ×iarba nu-i mai place, gura nu-i mai taceÔÇŁ.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Libertatea de exprimare ├«ntre tirani, manipulatori, naivi, mizantropi ╚Öi echidistan╚Ťi
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profund─â, intim─â, a fiin╚Ťei filologului fusese iremediabil r─âscolit─â, devastat─â chiar.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Celebrul ÔÇ×SuplementÔÇŁ
E remarcabil─â ├«mbog─â╚Ťirea substan╚Ťial─â a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistic─â ╚Öi Istorie Literar─â ÔÇ×Sextil Pu╚ÖcariuÔÇŁ din Cluj.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
S├«nt la etapa na╚Ťional─â a Olimpiadei de Lectur─â ca Abilitate de Via╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie OÔÇÖSullivan au ├«nceput s─â pl├«ng─â. Ce se ├«nt├«mpl─â?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin
ÔÇ×Doar victoria Ucrainei ╚Öi distrugerea total─â a ma╚Öinii de r─âzboi a lui Putin pot aduce pacea, at├«t pentru Ucraina, c├«t ╚Öi pentru estul Europei sau pentru Europa ├«ntreag─â ╚Öi, de fapt, pentru ├«ntreaga lume.ÔÇŁ

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Pizza, povestea fabuloas─â de peste ani ani - cum s-a ajuns la cutia de ast─âzi?
Unul dintre cele mai apreUnul dintre cele mai apreciate tipuri de m├ónc─âruri din lista celor fast food este pizza. O aciate tipuri de m├ónc─âruri din lista celor fast food este pizza. O ador─â mai ales copiii. Pu╚Ťini ╚Ötiu c─â acest preparat este, de fapt, o inven╚Ťie, a ap─ârut dintr-o gre╚Öeal─â s─â spunem.
image
Ministerul ucrainean al Apărării: Bătăliile din estul ţării vor decide soarta Ucrainei
Bătăliile care se duc în estul Ucrainei ar putea decide soarta ţării, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzianik.
image
Rusia sus┼úine c─â nu va renun┼úa la planurile sale ├«n Ucraina, ├«n pofida sanc┼úiunilor ┼či a ajutorului occidental pentru Kiev
Ministrul rus al ap─âr─ârii, Serghei ┼×oigu, a declarat c─â Rusia ├«┼či va continua 'opera┼úiunea special─â militar─â' ├«n Ucraina, ├«n pofida 'ajutorului masiv din partea Occidentului' pentru Kiev ┼či a sanc┼úiunilor occidentale instituite ├«mpotriva Moscovei.