A giorno

Publicat în Dilema Veche nr. 986 din 2 martie – 8 martie 2023
„Cu bule“ jpeg

O schimbare de sens destul de surprinzătoare a suferit la un moment dat sintagma italienească a giorno, preluată inițial pentru a caracteriza gradul înalt de lumină artificială produsă într-un anumit spațiu, iluminarea „ca ziua” (DEX). În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, formula apărea deja destul de frecvent în presa românească; originea sa italiană era ușor de recunoscut, dar la impunerea în limbă ajutase probabil și prezența italienismului în limba franceză. În dicționarele franceze actuale, locuțiunea adverbială și adjectivală à giorno apare ca parțial adaptată grafic (prin echivalarea prepoziției italienești a cu prepoziția franceză à, scrisă cu accent), dar păstrînd o pronunțare tipic italienească. În Trésor de la langue française informatisé sînt indicate atestarea din 1838 a locuțiunii și contextul tipic: illuminé à giorno.

Presa românească folosea formula, cu fără accent (ca în italiană) sau cu accent (dovadă a intermediarului sau a modelului francez): „Seara, Bursa va fi luminată a giorno” (Steaua României, 16 iunie 1878), „iluminațiune a giorno”(Gazeta Transilvaniei, 22 august 1878), „tunel… luminat à giorno prin lumină artificială” (Familia, 16 octombrie 1880) etc. Entuziasmul în fața progresului tehnic, în cazul dat al iluminatului artificial, a dus la atribuirea de conotații pozitive, care au transformat locuțiunea a giorno într-o marcă superlativă. Cîteva decenii mai tîrziu, contextul istoric reducea drastic euforia, asociind expresia cu note sarcastice. În timpul războiului, ziarele relatau frecvent încercări ale utilizatorilor de a evita plata curentului electric, condamnîndu-i pe „amatorii de iluminație à giorno prin măsluirea mecanismelor contoarelor” (Universul, 11 octombrie 1943). Și mai marcată negativ devenise iluminarea în anii 1980, în contextul restricțiilor drastice impuse de politica de economii a regimului comunist: „unii și-au îngăduit, în contextul efortului pe care obștea îl face spre a drămui fiecare kwh, să risipească energia electrică iluminîndu-și «a giorno» curțile” (Informația Bucureștiului, 29 ianuarie 1985); „unii cetățeni își luminează noaptea curțile «a giorno», risipind nesăbuit kilovați” (Cuvîntul nou, 23 aprilie 1986).

Sensul pozitiv și chiar superlativ al sintagmei a permis, în registrul colocvial-argotic, un transfer de la contextul primar al luminii la situații foarte diferite, mult mai generale. În 1935, în articolul „Note de argot“, P. Ciureanu înregistra forma giorno cu definiția „frumos, distins”, ilustrînd-o prin sintagma un fraier giorno. Autorul articolului oferea și explicația extinderii semantice, pornind de la îmbinarea tipică luminat a giorno – „considerată sinonimă cu «luminat frumos»”. Îmbinările stranii de cuvinte (mai ales pentru cine știa că giorno înseamnă, în italiană, „zi”) au devenit și motiv de ironizare. Alexandru Graur amintește, în Capcanele limbii române (1976), că „despre un politician de prin anii 30 se spunea că ar fi zis să cînte muzica a giorno”. Episodul este pomenit în presa vremii, cu referire la D.R. Ioanițescu: „să amintim că la un recent banchet fostul ministru a strigat: – Să cînte muzica… a giorno!” (Rampa, 17 octombrie 1935). Enunțul a fost reluat, ca o etichetă caracterizantă și caricaturală, într-o parodie publicată mai tîrziu în Dreptatea („Durac a vorbit“, 16 ianuarie 1938).

Peste cîteva decenii, surprinzătoarea extindere semantică a fost confirmată de Mihai Petre, în articolul „Noi contribuții la studiul argoului studențesc“ (1978), în care forma giorno era înregistrată ca avînd sensul „bun, înțelegător”. Sporadic, formele argotice apar în texte literare din epocă: „avînd întîlnire cu o femeie «giorno»” (Mihail Grămescu, în Viața Românească, mai 1982); „Așa!... Giorno!” (Mihai Ispirescu, în Teatrul, 19, 1982). Glosarele și dicționarele de argou mai recente confirmă valoarea de marcă apreciativă a cuvîntului: a fi giorno înseamnă „a fi om de încredere, fin; de calitate superioară” (Traian Tandin, Limbajul infractorilor, 1993), respectiv „de calitate superioară, excelent” (George Volceanov, Dicționar de argou al limbii române, 2006).

În italiană (conform dicționarului etimologic al lui Manlio Cortelazzo și Paolo Zolli, din 1999), există, în afară de contextul illuminare a giorno („cu intensitate”), și construcțiile mettersi a giorno, „a se informa, a-și aduce la zi informațiile”, și a giorno, calc după fr. à jour, folosit pentru lucrările ornamentale în piatră perforată, care lasă deci să treacă lumina. Acest ultim a giorno – echivalent în română cu împrumutul din franceză ajur – pare să fi circulat în limbajul arhitectural mai vechi, fiind folosit de Hasdeu, în Ursita (1864), unde se vorbește de „un amvon spațios, sculptat a giorno și poleit cu aur”, sau de G. Ionnescu-Gion, care descrie, în Istoria Bucureștilor (1899), „crucile lucrate a giorno”. E drept că ajur se folosea și pentru dantele, broderii etc., dar e mai greu de crezut că din asemenea echivalențe s-ar fi extins utilizarea cu sens superlativ a lui a giorno

În prezent, forma giorno pare a fi un argotism învechit, folosit destul de rar, ca adjectiv – „în rest... ești băiat giorno!!!!”(bzi.ro) – sau ca adverb: „asta înseamnă, pardon, ori că tu o duci giorno, deci ce-ți mai pasă de restul muritorilor, (…) ori că ai naturelu oleacă sub nivelul percepției comune” (europeea.ro). Argotismul a avut totuși momentul său de succes (și de ridiculizare).

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice(Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
Ce avere are „Lupul de la Rutieră”. Soția sa, fost viceprimar, conduce afaceri prospere la Râșnov
„Lupul de la Rutieră” a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Soția sa a fost viceprimar al orașului Râșnov și conduce afaceri prospere, care le-au permis să cumpere case și terenuri
image
Revelațiile unor unguri în România. „Până la urmă, m-am înșelat în privința Transilvaniei și a lor”
Zsolt și Daniel sunt doi tineri din Ungaria care au vizitat pe rând România și au vorbit despre surprizele pe care le-au avut în momentul în care au ajuns să cunoască români și chiar să-și facă prieteni.
image
Care sunt cele 3 zodii care mint fără nicio remuşcare
Din punct de vedere al horoscopului există zodii care sunt mai mult sau mai puţin predispuse a se regăsi pe lista mincinoşilor.

HIstoria.ro

image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.
image
Basarabia în anul 1917. Atunci când Unirea nu se întrevedea
Colapsul economic cauzat de starea de război, criza alimentară care a debutat în toamna anului 1916 și tensiunea politică crescândă au creat o situație explozivă în Imperiul Rus, care a culminat cu răsturnarea autocrației țariste, în urma Revoluției ruse din februarie 1917.
image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.