A fost poporul sau nu?

Publicat în Dilema Veche nr. 531 din 17-23 aprilie 2014
Bun şi rău jpeg

Săptămîna trecută, vorbeam aici despre cît e de dificil să pricepi ce vrea poporul. Poporul vorbeşte întotdeauna, se exprimă ceas de ceas, doar că ceea ce se aude este cacofonic, imprecis, fără sens, ca şi cum ai capta un mesaj extraterestru. E nevoie de timp ca să poţi discerne, exact, conţinutul voinţei căreia i se dă glas. Dificultatea, însă, nu constă doar în faptul că e nevoie de un timp ca să înţelegi exact ce vrea poporul, ci şi din realitatea că poporul e schimbător ca meteorologia. E posibil ca, în timpul în care cineva ar face efortul să desluşească sensul unei glăsuiri populare, acelaşi popor să glăsuiască din nou, dar invers. Chiar zilele acestea evocăm intens un episod elocvent: într-o zi, poporul din Ierusalim îl primeşte pe Isus Cristos cu flori şi osanale pentru ca, şase zile mai tîrziu, să-l conducă pe drumul Golgotei, în huiduieli şi ghionturi. Sigur, explicaţii există mereu. Istoricii ne spun, în acest caz, că schimbarea de atitudine ar exprima o dezamăgire politică: evreii din Ierusalim se aşteptau ca Mesia să elimine, cu puterea Sa infinită, stăpînirea romană, ca pe o măsea stricată, şi să se aşeze El pe tron, însă, văzînd că nu se întîmplă, ba, mai mult, văzînd că se întîmplă exact invers (Mesia e judecat de romani şi acceptă judecata lor), poporul s-a înfuriat. Dacă tot pretinzi că eşti Mesia, alungă-i pe romani! – era, de fapt, mesajul entuziasmului popular de la intrarea în Ierusalim. Cînd a văzut că nu e cazul, că planul lui Dumnezeu nu era acela de a-i alunga pe romani, în acel moment, din Ierusalim, poporul şi-a schimbat cu totul atitudinea. Astăzi, cînd ne referim la El ca la Dumnezeu, e greu să pricepem cum de acei oameni s-au sucit cu totul în sentimentele lor faţă de un om, într-o singură săptămînă, fără ca acel om să le fi făcut, de fapt, ceva. Ei bine, tocmai de aceea oamenii ovaţionau răstignirea Lui, pentru că nu le făcuse nimic, nu le făcuse ceea ce ei aşteptau să le facă, nu-i eliberase de romani. Evreii Ierusalimului ratau întîlnirea cu Cel pe care îl aşteptau în veac, pentru că aşteptau pe altcineva în acel moment. Erau ei pregătiţi de secole să-L aştepte pe Mesia, dar în acel moment, mai mult îşi doreau un eliberator. O aşteptare mai urgentă umbrise aşteptarea cea mare. În orice caz, complicată treabă poporul. De aceea, cînd văd siguranţa cu care politicieni de la noi sau de aiurea spun că ştiu ce vrea poporul, că-i ştiu „năzuinţele“ şi „nevoile“, mă cuprinde, în funcţie de politicianul care spune asta, fie rîsul, fie panica.

Revenind la vecinătatea noastră de azi, este de adăugat că incertitudinea – să-i zicem „obiectivă“ – pe care orice exprimare populară o presupune este, în plus, tulburată de manipulare. Iar cea mai parşivă manipulare este exact aceasta: cînd ţi se pare că auzi poporul, vine cineva şi-ţi spune că ceea ce se aude nu este poporul, ci altcineva... Spioni ai unor puteri străine, de pildă. Ce să mai crezi?

De pildă, evaluarea occidentală a evenimentelor din Ucraina a fost aşa: pentru că regimul Ianucovici a refuzat parteneriatul cu Uniunea Europeană şi a preferat Rusia, poporul s-a revoltat, a protestat, a perseverat în protest, a ajuns să se confrunte sîngeros cu forţele de represiune ale regimului şi a reuşit, în cele din urmă, să îl înlăture. Pentru Occident, isprava ucraineană a aparţinut poporului care a vrut cu Vestul, şi nu cu Estul. Aceleaşi evenimente au fost citite la Kremlin astfel: pentru că Ianucovici a refuzat oferta UE şi a acceptat-o pe cea a Rusiei, serviciile speciale occidentale au acţionat prin agenţi, au manipulat şi au dezinformat, au provocat şi au înscenat, pînă cînd Ianucovici a căzut de la putere şi au pus mîna pe Ucraina. Totul, evident, fiind parte a unui amplu proiect antirus. Aşadar, Vestul era de părere că poporul l-a dat jos pe Ianucovici, Rusia e convinsă că nu poporul, ci spionii Vestului. Mai departe, Crimeea s-a rupt de Ucraina. Rusia a spus că poporul din peninsulă a vrut-o. Dovadă: refrendumul. Vestul a spus că e opera Kremlinului, care prin acţiunea forţelor speciale a rupt teritoriul Ucrainei suverane. Iarăşi, o parte crede că e opera poporului, cealaltă – că e opera Serviciilor secrete. Doar că, de data asta, e viceversa. Mă aştept ca, în viitor, asemenea diferenţe de înţelegere să mai apară. Chiar în orele cînd scriu aceste rînduri, forţele speciale ucrainene luptă într-un oraş din Estul ţării împotriva unor grupări proruse care au ocupat sedii ale unor instituţii locale şi cer alipirea la Rusia. Kievul şi Occindentul sînt sigure că e vorba de oamenii Kremlinului. Putin tocmai a dat o declaraţie în care, supărat, cere Ucrainei să înceteze războiul cu... propriul popor. Cînd unei părţi îi convine ce se întîmplă – e aspiraţia poporului; cînd nu – e mîna ocultei externe. Fenomenul mi se pare interesant. Nu atît pentru a analiza ce şi cum fac Serviciile secrete, nu e treaba mea, ci pentru a discuta puţin despre felul în care politicienii se raportează la popor. Tot mai puţin fac efortul să-l înţeleagă şi tot mai mulţi spun că ştiu sigur ce vrea. 

Sever Voinescu este avocat şi publicist. 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

sabalenka facebook jpeg
Sabalenka – Pegula, finala US Open, a transformat visul american în coșmar: rușii și bielorușii, în delir
La New York, s-a încheiat după miezul nopții o partidă cu adevărat palpitantă.
Klaus Iohannis - România Educată / FOTO Inquam Photos / George Călin / 5 dec 2018
Cum a evoluat „România educată”. Economist de top: „Acum 20 de ani Pro TV difuza concerte U2, azi manelele sunt peste tot”
România s-a schimbat enorm în ultimele două decenii, în bine și în rău. Integrarea în NATO și UE a asigurat securitatea țării și a dus la creșterea nivelului de trai. În schimb, independent de aceste reușite importante și strategice, societatea nu a evoluat mereu în direcția ideală.
Irina Begu Facebook jpg
Begu va juca finala turneului de la Montreux: ora meciului și miza clasamentului pentru Irina
Românca de 34 de ani a luat-o de jos într-o tentativă de a reintra în Top 100.
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
20 de trucuri pentru a evita alimentele ultraprocesate, fără a renunța la ce vă place
Alimentele ultraprocesate sunt omniprezente – dar câteva ajustări mici ale dietei pot reduce semnificativ impactul lor.
regina elisabeta gettyimages jpg
8 septembrie: doi ani de la moartea reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii
La 8 septembrie 1495 a început domnia lui Radu cel Mare în Țara Românească, iar în anul 1930 s-a născut scriitorul și omul politic Petre Sălcudeanu. În aceeași zi, dar în anul 2004, a murit artistul Dan Spătaru.
szoboszlai dominik platformax jpg
Ungaria, strivită în Liga Națiunilor: naționala maghiară a suferit umilința serii în Europa
Szoboszlaii colegii săi au demonstrat că locul lor nu e printre coloșii continentului.
Centura Sud Timișoara  Foto CNAIR (1) jpg
Lucrările la Centura Sud - Timișoara, finalizate. Au loc ultimele pregătiri pentru deschiderea circulației pe noua șosea
De săptămâna viitoare, șoferii vor putea circula pe noua șosea de centură a Timișoarei. Lucrările la Centura Sud Timișoara au fost finalizate, iar șoseaua de 26 de kilometri va fi deschisă traficului rutier, potrivit oficialilor CNAIR.
Kosovo Romania (Sportpictures) jpg
rise of the raven Foto cinemagia jpg
Serialul „Rise of Raven” despre Ioan de Hunedoara, lansat de maghiari. A fost numit „Game of Thrones” al Ungariei
Un serial istoric despre viața Huniazilor va fi lansat în această toamnă. Unii critici au numit seria „Rise of Raven” (Înălțarea Corbului) un „Game of Thrones” al Ungariei. Producția a fost finanțată de statul ungar.
image
image
image