A fi paletă

Publicat în Dilema Veche nr. 997 din 18 mai – 24 mai 2023
„Cu bule“ jpeg

Folosirea cuvîntului paletă cu sens depreciativ, cu referire la ignoranță și nepricepere, este o inovație a limbajului familiar-argotic actual. Noul uz a apărut în ultimii ani în limbajul tinerilor și are destul de multe atestări în mediul online, unde a primit și explicații: „Paletă este folosit, mai nou, de către copii şi adolescenţi în sensul de «jalnic», «om care nu se pricepe». Expresia exactă este de tipul Eşti paletă…” (vestea.net, 2017). Cuvîntul e preluat în mod explicit de un profesor de la elevii săi: „cum bine comenta un fost elev eminent (...), această metodă (...) accesibilizează evident lecţia şi elevilor «de la coada clasamentului» (cum cu dragă ironie îi caracteriza acesta: ăia mai «paletă»)” (pentagonia.ro). Insulta nu este una tocmai gravă, ceea ce se vede din construcțiile care delimitează domeniul incompetenței (a fi paletă la…), fără a pune în discuție inteligența în genere și alte abilități ale persoanei: „dacă ești paletă la volan, ce să faci” (portalsm.ro). E drept, acuzația de incompetență în anumite domenii poate deveni un reproș destul de sever: „se vede că ești paletă la gramatică” (brainly.ro). Adesea, nepriceperea este asumată, expresia fiind folosită cu verbul a fi la persoana I: „sunt paletă la chimie și nu găsesc pe Internet” (brainly.ro); „sunt paletă la fizică” (scientia.ro); „algebra o mai înțeleg cât de cât, dar la biologie sunt paletă” (tpu.ro, cu răspunsul „la biologie ești paletă că nu vrei să înveți”). Mai rar, expresia este folosită și la plural: „faza e că toți suntem palete la materia asta, căci proful habar n-are să predea” (reddit.com).

Sursa noii expresii nu e certă, dar o posibilă explicație ar putea fi substituția glumeață într-un tipar de formule echivalente, reprezentat de metaforele colocvial-argotice ale ignoranței: a fi bîtă, lemn (Tănase), tufă (de Veneția), zero (barat) etc.  Am mai vorbit cu altă ocazie despre bîtă, la care se observă aceleași condiții de utilizare: referirea la o stare pasageră, mai ales în autocaracterizări ironice, în care mărturisirea ignoranței trezește o anume îngăduință și chiar simpatie. Ca și bîtă,substantivul paletă se comportă, în ipostaza sa de termen depreciativ, ca un adjectiv invariabil, dar care poate fi supus gradației, aproximării și comparației („omul e mai paletă decât mine”, motociclism.ro). Îl întîlnim într-o construcție de superlativ expresiv popular – „Nu-i știu contu da vă zic că-i paletă rău băiatu'” (tiktok.com), „vă rog ajutați-mă că sunt paletă rău de tot” (brainly.ro) –, gradat prin prea – „ești prea paletă” (tiktok.com), „îi prea paletă să-și dea seama că a greșit” (reddit.com) –, gradat și aproximat prin mai sau cam: „cum sunt eu mai paletă la matematică” (reddit.com), „eu sunt puțin mai paletă și încă nu am descoperit toate chestiile” (forum.softpedia.com), „trebuie să mă înscriu la școala de șoferi... sunt cam paletă cum s-ar spune, nu prea știu cu ce se mănâncă” (tpu.ro) etc.

În dicționarele curente, paleta apare cu mai multe sensuri: „placă de lemn (...) pe care pictorii își întind și își amestecă vopselele cînd lucrează”, „gamă cromatică”, „lopățică (?) rotundă sau ovală de lemn, de obicei acoperită cu cauciuc sau cu plută, cu care se lovește mingea în tenisul de masă”, „piesă (plată) de forme variate, folosită ca suport, ca unealtă de presat, de netezit etc. sau la diferite mecanisme și instrumente” (DEX). În limbajul actual cuvîntul apare cel mai des în ipostaza paletei de tenis de masă (sau ping-pong) și a paletei de machiaj. Într-o vreme, paleta era și un clișeu publicistic pretențios, denumind varietatea de nuanțe și de situații: largă paletă de noutăți, bogată paletă de acțiuni etc. Desigur, nu multiplicitatea și varietatea de culori sînt activate de metafora argotică a ignoranței. Cuvîntul evocă mai curînd lipsa de reactivitate a lemnului, la care se adaugă sugestia unei suprafețe plate, pe care nu se ghicește nici un relief.

Atestările puțin mai vechi ale sensului depreciativ ale lui paletă sugerează de altfel o posibilă cale de transfer metaforic: cuvîntul apărea chiar în sintagma paletă de tenis, ca denumire glumeață și depreciativă pentru un aparat (de obicei un telefon mobil) cam neperformant, de slabă calitate, dar excesiv de mare: „e tot cam paletă de tenis (...), nu prezintă nimic nou, este scump în raport cu ce oferă” (forum.softpedia.com, 2010), „calitatea unui video filmat cu «paleta de tenis» era surprinzător de bună în condiții de noapte” (boio.ro, 2012); „adică de la cel mai mic dispozitiv se trece la cel mai paletă de ping-pong telefon al producătorului” (zonait.ro). 

E posibil ca de la asemenea metafore glumețe să se fi extins folosirea lui paletă, atît cu sensul mai general „prost” („cel mai paletă joc”, facebook.com; „mă întreb însă care dintre cele 2 filme e mai paletă?”, cinemagia.ro), cît și cu sensul specializat pentru descrierea unei ignoranțe limitate.

O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?

Adevarul.ro

image
Cum a murit de fapt regele Decebal. Principalele ipoteze privind sfârșitul regelui dac
Decebal, regele dacilor, a murit în anul 106 d Hr, în urma înfrângerii în fața legiunilor romane, după două războaie epuizante. Deși, aparent, modul în care regele dac a murit este bine cunoscut, există mai multe ipoteze privind sfârșitul acestuia.
image
Cazul înfiorător al elevului ucis în timp ce mergea spre şcoală. Daune uriaşe acordate de judecătorii din Neamţ
Judecătorii din Neamţ s-au pronunţat într-un dosar penal, acordând daune uriaşe după ce un elev a fost ucis când mergea spre şcoală. În accident au mai fost răniţi alţi doi adolescenţi
image
Totul despre „drogul violului”. Povestea de film horror a uneia dintre victime: „Am băut apă plată” FOTO VIDEO
„Drogul violului” face ravagii în Europa, iar în România a făcut vâlvă cazul unei eleve în vârstă de 15 ani, despre care s-a scris că a fost drogată, sechestrată și violată.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.