A discreditat prăbușirea FTX „altruismul eficace”?

Peter SINGER
Publicat în Dilema Veche nr. 980 din 19 ianuarie – 25 ianuarie 2023
© wikimedia commons
© wikimedia commons

După prăbușirea bursei de criptomonede FTX și în urma unor informații potrivit cărora Sam Bankman-Fried, fondatorul FTX, a deturnat miliarde de dolari din capitalul clienților, unii observatori au corelat presupusul malpraxis financiar cu idei larg răspîndite în interiorul mișcării „altruism eficace” – despre care Bankman-Fried spune că l-a inspirat. Mai precis, ei se referă la concepția etică potrivit căreia scopul scuză mijloacele.

Altruismul eficace susține că unul dintre scopurile noastre ar trebui să fie să facem cît de mult bine putem. Pentru a atinge acest scop, altruiștii eficace cred că e nevoie să ne ghidăm după rațiune și evidență. Și trebuie să investigăm activ pentru a afla care sînt organizațiile caritabile cele mai eficace (care fac cel mai mult bine cu banii primiți).

În acest spirit, am înființat The Life You Can Save, o organizație caritabilă care încurajează donațiile și ține o evidență a celor mai eficace organizații caritabile din domeniul ajutorării oamenilor care trăiesc în sărăcie extremă. Un alt site web care practică altruismul eficace, 80,000 Hours, oferă consiliere pentru alegerea unei cariere care îți va permite să faci bine. Pe lîngă alte opțiuni, există și aceea de a „a cîștiga pentru a dărui”: a urmări să cîștigi bine, dar nu pentru a duce o viață îmbelșugată, ci pentru a putea dona cît mai mult unor organizații caritabile eficace.

Există mulți oameni care își doresc să cîștige pentru a dărui, dar, pînă luna trecută, Bankman-Fried părea să fi fost pe de departe cel mai de succes. În octombrie 2021, un articol de prima pagină din Forbes semnala că acesta ar fi strîns deja 22,5 miliarde de dolari înainte să împlinească vîrsta de 30 de ani, și adăuga că „nu vrea decît ca averea lui să supraviețuiască suficient de mult pentru a avea timp să o doneze în întregime”. Din păcate pentru clienții, investitorii și angajații FTX, dar și pentru beneficiarii organizațiilor caritabile care ar fi primit aceste donații, ea nu a supraviețuit. Fondul creat de Bankman-Fried pentru a finanța cauze altruiste eficace distribuise, pînă în iunie, subsidii în valoare de 132 de milioane de dolari, sumă ce reprezintă mai puțin de 1% din averea pe care se presupune că o avea la acel moment. (The Life You Can Save nu a primit nici o sumă de la Bankman-Fried.)

Sam Bankman-Fried © wikimedia commons
Sam Bankman-Fried © wikimedia commons

Jurnalistul Vox Sigal Samuel a speculat cu privire la intențiile lui Bankman-Fried: „S-a gîndit oare că scopul scuză mijloacele – și că scopul planului său de a-și dona averea ar fi atît de mărinimos încît să facă acceptabil riscul de a spulbera economiile clienților săi?”. Editorialistul New York Time Ross Douthat prezintă (fără a o susține) o posibilă „lectură în întregime negativă” a acestor evenimente. Altruismul eficace e „corupt din capul locului de legătura sa cu un utilitarism care, indiferent de ce ar susține sus și tare, va sfîrși întotdeauna prin a justifica mijloace perfide în numele unor scopuri pretins nobile”. Douthat asociază această formă coruptă de utilitarism și cu propria mea operă, făcînd o trimitere la o recenzie defavorabilă, publicată cu douăzeci de ani în urmă, despre două dintre cărțile mele.

Dar a spune că principiul etic „scopul scuză mijloacele” e greșeala care l-a ruinat pe Bankman-Fried ridică, chiar și pentru non-utilitariști, o problemă: e neplauzibil să negi că scopul justifică uneori mijloacele. Fapt cu care non-utilitaristul Immanuel Kant nu a fost de acord; el a scris că, dacă un presupus ucigaș care urmărește o persoană refugiată la tine în casă îți bate la ușă, nu trebuie să-l minți. Astăzi, îi onorăm pe cei care au avut curajul să îi ascundă pe evrei de naziști și să mintă, atunci cînd Gestapo le-a bătut la ușă. Dacă, pentru a salva o viață inocentă, trebuie să minți, scopul scuză mijloacele.

Și scopul poate scuza mijloacele nu doar atunci cînd e în joc o viață inocentă. Într-un studiu în curs de apariție despre Booker T. Washington, liderul și pedagogul negru din sudul SUA, Desmond Jagmohan de la University of California, Berkeley, dezvăluie că Washington, fondatorul și președintele Tuskegee Institute din Alabama, a mințit cu privire la planul de învățămînt al institutului, pentru a obține sprijin financiar de la donatori albi bogați. Întrucît donatorii nu credeau că tipul de educație pe care facultățile le-o ofereau studenților albi le putea fi de folos și negrilor, Washington i-a făcut să creadă că programa institutului Tuskegee se limita la cursuri de formare pentru meserii, agricultură și gospodărie.

Washington a fost cît pe ce să fie dat de gol, cînd un student negru i-a scris, recunoscător, unui sponsor, ca să-i mulțumească pentru bursa care i-a permis să studieze filozofie, științe politice și retorică. Destinatarul furios al scrisorii s-a simțit, pe bună dreptate, indus în eroare, dar Washington a susținut că tînăra studentă a exagerat din cale afară cu privire la materia predată. Dată fiind postura dificilă în care se afla, scopul de a oferi negrilor din sud educația la care altminteri nu ar fi avut acces a justificat înșelăciunea lui Washington.

Dimpotrivă, înșelăciunea la care se presupune că a participat Bankman-Fried a fost inutilă și nejustificată. Numeroasele exemple ale unor finanțiști de succes care au fost ruinați de practici comerciale ilegale și imorale ar fi trebuit să fie un avertisment suficient. Kant a greșit cînd a susținut că a spune adevărul e un imperativ categoric; dar altruiștii eficace deștepți și utilitariștii știu că onestitatea e cea mai bună strategie și că lipsa ei e în mod inerent riscantă. În cazul lui Bankman-Fried, riscul nu viza doar propria sa avere, reputație și poate chiar propria libertate. El a expus riscului și cauzele care ar fi putut beneficia de sprijinul său – și însăși mișcarea „altruism eficace”.

Peter Singer, profesor de Bioetică la Universitatea Princeton, e fondatorul organizației caritabile The Life You Can Save și autorul, printre altele, al volumelor Practical Ethics, The Life You Can Save, One World Now și Ethics in the Real World.

Copyright: Project Syndicate, 2023

traducere de Matei PLEŞU

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.