2047

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 822 din 21ÔÇô27 noiembrie 2019
2047 jpeg

├Än Hong Kong, autorit─â╚Ťile s├«nt pe cale s─â ├«n─âbu╚Öe cea mai puternic─â mi╚Öcare de protest din ultimele decenii. Ultima redut─â a protestatarilor, un campus studen╚Ťesc, urmeaz─â s─â fie evacuat ├«n for╚Ť─â. Sute de studen╚Ťi au fost aresta╚Ťi deja zilele trecute. Pe str─âzile din metropol─â oamenii ├«nc─â protesteaz─â. Chiar dac─â violen╚Ťele s-au intensificat, energia mi╚Öc─ârii pare s─â se fi disipat. Cel pu╚Ťin pentru moment. E ├«ns─â pu╚Ťin probabil ca autorit─â╚Ťile s─â preia controlul integral ╚Öi s─â opreasc─â acest adev─ârat tsunamiÔÇŽ

Totul a ├«nceput la jum─âtatea anului trecut, atunci c├«nd ╚Öefa Guvernului, Carrie Lam, a anun╚Ťat un proiect legislativ controversat care ar fi redus semnificativ autonomia regiunii. Odat─â adoptat─â, legea ar fi permis extr─âdarea ├«n China continental─â a unor activi╚Öti antiregim, a unor jurnali╚Öti considera╚Ťi incomozi ori a eventualilor oponen╚Ťi ai regimului comunist de la Beijing. Protestele declan╚Öate la jum─âtatea anului trecut au adus ├«n strad─â sute de mii de oameni. Suspendarea pe termen nedefinit a adopt─ârii legisla╚Ťiei nu a calmat mul╚Ťimile care se temeau c─â proiectul de lege ar putea s─â fie adoptat peste noapte, f─âr─â vreun anun╚Ť prealabil. Mi╚Öcarea a escaladat ╚Öi manifesta╚Ťiile pa╚Önice au produs sporadic episoade violente, direct propor╚Ťional cu m─âsurile de represiune ale autorit─â╚Ťilor. Blocarea arterelor principale ale metropolei, perturbarea opera╚Ťiunilor pe aeroportul interna╚Ťional ╚Öi atmosfera general─â de ora╚Ö asediat au avut inclusiv urm─âri economice nefaste ├«n metropola financiar─â. Demonstra╚Ťiile au continuat, marcate de un nivel tot mai mare de violen╚Ť─â pentru a atinge punctul culminant la 1 octombrie: exact ├«n momentul ├«n care China s─ârb─âtorea 70 de ani de guvernare a Partidului Comunist, ├«n Hong Kong se desf─â╚Öura cel mai violent moment al protestelor.

Însă nu doar legea extrădării a mobilizat mișcarea asta. Ci lipsa de perspectivă, închiderea orizontului, viitorul politic tot mai sumbru, tot mai clar conturat al acestei regiuni care s-a bucurat de libertate și de o relativă (uneori inegală) bunăstare.

S─â ne amintim c─â negocierile pentru retrocedarea acestei colonii britanice, ├«ncepute cu mai bine de un deceniu ├«naintea termenului de predare, s-au ├«ncheiat cu un acord care prevedea c─â teritoriul ├«╚Öi va p─âstra sistemul economic ╚Öi or├«nduirea social─â ├«n cursul unei perioade de tranzi╚Ťie de 50 de ani (adic─â p├«n─â ├«n 2047), potrivit formulei ÔÇ×o (singur─â) ╚Ťar─â, dou─â sistemeÔÇť. China nu mai are ├«ns─â r─âbdare: deja de un deceniu, Guvernul de la Beijing ├«ncearc─â s─â limiteze, prin diverse m─âsuri, autonomia regiunii. Odat─â cu ascensiunea la putere a lui Xi Jinping a sc─âzut drastic ╚Öi toleran╚Ťa fa╚Ť─â de disiden╚Ťi sau opozan╚Ťi. A╚Öa a ajuns Hong Kong ├«n vizorul regimului de la Beijing: micul teritoriu din sud, democratic ╚Öi liberal, sc─âpase p├«n─â acum de controlul autorit─â╚Ťilor, de cenzur─â, de ordinea & ordinele de partid. Pentru regim, preluarea autorit─â╚Ťii asupra Hong Kongului are o mare ├«nsemn─âtate economic─â ╚Öi simbolic─â. ├Än fiecare an, pe 4 iunie, pe bulevardele centrale din Hong Kong oamenii ies cu zecile de mii pentru a manifesta ├«n memoria revoltei anticomuniste din 1989, din Pia╚Ťa Tienanmen. ├Än China, astfel de manifest─âri s├«nt cu des─âv├«r╚Öire interzise ╚Öi cei mai mul╚Ťi chinezi nici m─âcar nu-╚Öi mai amintesc de acest episod din istoria recent─â pentru c─â autorit─â╚Ťile cenzureaz─â toate referin╚Ťele.

Mi╚Öcarea de protest de acum vizeaz─â mai mult dec├«t doar ├«nl─âturarea definitiv─â a legisla╚Ťiei cu privire la extr─âdare. Oamenii vor s─â-╚Öi p─âstreze autonomia ╚Öi ordinea democratic─â. Ei au enun╚Ťat ÔÇ×cinci revendic─âri, nici m─âcar una mai pu╚ŤinÔÇť pentru a ├«nceta manifesta╚Ťiile: 1) protestele s─â nu fie ├«ncadrate de autorit─â╚Ťi drept ÔÇ×revolteÔÇť; 2) amnistie pentru to╚Ťi protestatarii re╚Ťinu╚Ťi de for╚Ťele de ordine; 3) o anchet─â independent─â cu privire la abuzurile poli╚Ťiene╚Öti; 4) sufragiu universal. Cea de-a cincea revendicare ÔÇô retragerea controversatei legi a extr─âd─ârii ÔÇô a fost deja satisf─âcut─â, de╚Öi tardiv, motiv pentru care unii dintre protestatari cer acum ╚Öi demisia lui Carrie Lam, considerat─â a fi o marionet─â a guvernului comunist de la Beijing. Momentul de tensiune maxim─â a protestelor a trecut. Dar protestatarii ÔÇô majoritatea foarte tineri ÔÇô ╚Ötiu c─â anul 2047, c├«nd perioada de tranzi╚Ťie se va ├«ncheia ╚Öi c├«nd China va putea s─â preia controlul efectiv asupra regiunii, se apropie. Mul╚Ťi dintre ei v─âd ├«n 2047 un sf├«r╚Öit trist de istorie. Prin proteste masive pot am├«na sf├«r╚Öitul. Oare pot schimba ╚Öi istoria?

Foto: wikimedia commons

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Un roman de ╚Ötiin╚Ť─â
Bill Bryson nu este om de ╚Ötiin╚Ť─â, nu are o forma╚Ťie ╚Ötiin╚Ťific─â ╚Öi, poate tocmai de aceea, tot ce scrie pare s─â aib─â ├«n spate un proces de ├«n╚Ťelegere, de clarificare a unor lucruri, p├«n─â la nivelul la care devin accesibile oric─ârui om cu o minim─â educa╚Ťie academic─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Datoria Europei
Nici Fran╚Ťa, nici Germania ╚Öi nici ÔÇô cu at├«t mai pu╚Ťin! ÔÇô ╚Ü─ârile de Jos ori Danemarca nu vor face rabat de la exigen╚Ťele procesului de aderare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Note, st─âri, zile
Mi-e greu s─â pricep de ce a certa pe toat─â lumea e o form─â de ÔÇ×ac╚ŤiuneÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
ÔÇ×Nu umili╚Ťi Fran╚Ťa, domnule pre╚Öedinte!ÔÇŁ
Pre╚Öedintele Fran╚Ťei, Emmanuel Macron, a declarat de dou─â ori, nu o singur─â dat─â, c─â ÔÇ×nu trebuie umilit─â RusiaÔÇŁ.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Eroismul ucrainean și inima stafidită a Europei
Ucrainenii dau Europei anului 2022 o lec╚Ťie pentru care m─â tem c─â opulentul nostru continent, cu birocra╚Ťia lui pe c├«t de groas─â, pe at├«t de nevolnic─â, cu politicienii lui minusculi, nu este preg─âtit.
Cooper Union jpg
Două surori, un muzeu și o premieră
├Än prim─âvara anului 1897, la etajul al patrulea al ╚Öcolii publice Cooper Union din Manhattan pe care o ├«nfiin╚Ťase bunicul lor, surorile Hewitt au inaugurat Muzeul de Arte Decorative Cooper Union.
Tezaur jpg
O lung─â istorie de furt
Furturile din Ucraina sînt o reamintire brutală a celor cu care s-a confruntat, în istorie, România.
Iconofobie jpeg
Iubirea/ura de aproape
Devii mizantrop nu neapărat cunoscînd răul din celălalt, cît cunoscînd răul din tine.
HCorches prel jpg
La vida loca loca loca loca
Deprinderea aceasta a def─âim─ârii profesorilor a devenit la noi pandemic─â ╚Öi are un gust nu amar, ci de-a dreptul gre╚Ťos, cel pu╚Ťin ├«n percep╚Ťia mea.
p 7 2 WC jpg jpg
De ce refuz─â Occidentul s─â numeasc─â fascist─â Rusia lui Putin?
Jena Occidentului de a numi fascist─â Rusia lui Putin se explic─â prin contextul psiho-istoric al ╚Ť─ârilor europene.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Ce mai facem cu Na╚Ťionala?
Ne tortureaz─â ┼či o tortur─âm, chestiune din care nimeni nu va r─âm├«ne ├«ntreg. Echipa Rom├óniei nu e altceva dec├«t oglinda Rom├óniei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Ospitalitate
Nu e neap─ârat ipocrizie, cum ar zice unii, ci polite╚Ťe ╚Öi meserie.

Adevarul.ro

image
├Änchisoare pe via┼ú─â ├«n┬áMarea Britanie pentru ┼čoferii care produc accidente mortale. ├Än ce condi┼úii se aplic─â pedeapsa maxim─â
Marea Britanie introduce pedeapsa cu ├«nchisoarea pe via┼ú─â pentru ┼čoferii care ucid, ├«n cadrul unei ample reforme a justi┼úiei care a intrat duminic─â ├«n vigoare, potrivit informa┼úiilor publicate de BBC.
image
O t├ón─âr─â ┼či-a dorit o noapte de vis ├«n compania unui ÔÇ×Don JuanÔÇŁ. Idila s-a transformat ├«n co┼čmar
O t├ón─âr─â care credea c─â va tr─âi o noapte de vis al─âturi de un a┼ča-zis ÔÇ×Don JuanÔÇŁ s-a trezit a doua zi ca dintr-un co┼čmar. B─ârbatul a fost condamnat pentru faptele sale.
image
Imagini din patiseria Paul din mall Promenada ├«nchis─â de ANPC din cauza mizeriei ┼či a alimentelor expirate VIDEO
O echipa din Comisariatul pentru Protec┼úia Consumatorilor din Municipiul Bucure┼čti a constatat un mod defectuos ├«n desf─â┼čurarea activit─â┼úii Patiseriei/cofet─âriei Paul, care oferea spre consum produse care pot pune ├«n pericol via┼úa ┼či s─ân─âtatea consumatorilor.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
├Än prim─âvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a c─ârui gazd─â era Betty Crocker, devenit─â o emblem─â a emisiunilor de acest gen ╚Öi un idol al gospodinelor de peste Ocean. Pu╚Ťin─â lume ╚Ötia c─â Betty nu exista cu adev─ârat, ci era doar o pl─âsmuire a min╚Ťilor creatoare ale postului de radio.
image
ÔÇ×UverturaÔÇŁ r─âzboiului austro-turc din 1715-1718
R─âzboiul turco-vene╚Ťiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut ╚Öi drept R─âzboiul Austro-Turc din 1715-1718, sau ÔÇ×R─âzboiul lui Eugeniu de SavoiaÔÇŁ, este primul din seria r─âzboaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol ├«i scria Elisabetei c─â otomanii ├«ncercaser─â pe data de 28 s─â ias─â din Plevna lupt├ónd ╚Öi construind un pod peste r├óul Vid, ├«n zon─â desf─â╚Öur├óndu-se b─ât─âlii cumplite. Carol s-a ├«ndreptat imediat ├«n acea direc╚Ťie, ├«n timp ce ├«mp─âratul se dusese ├«n centrul dispozitivului.