2015

Publicat în Dilema Veche nr. 621 din 14-20 ianuarie 2016
Cai frumoşi jpeg

Ianuarie 2015

– Băi p…! Cine te crezi tu, mă?!

Publicasem două afurisenii de articole pe blog-ul meu. Unul despre felul în care „proiectașii“ aruncă banii publici (fonduri europene) pe fereastră, urmat de încă unul în care eram foarte sarcastic cu  Euro-Narniacii (birocrații care se ocupă de problemele romilor) de la Bruxelles. 

Explozia de furie venea din partea unui demnitar, căruia tocmai îi spusesem cît de stupidă era ideea dînsului despre incluziune socială.

Decembrie 2015

– Bună dimineața, Excelență!

Mă întorc speriat, crezînd că e vreun barosan în spatele meu pe lîngă care am trecut fără să îl văd. Nu e nimeni. Domnul din fața mea se ocupă de problemele de securitate ale Guvernului și vorbește cu mine. Sînt pe holul Guvernului. Domnul nu este sarcastic și nici nu vrea să îmi verifice buzunarele.  Sînt consilier de stat. Mă pufneşte rîsul, spre stupoarea domnului.

A fost un an siderant.

L-am început prin ghetourile din Georgia. Într-o noapte fabuloasă, am chinuit cu entuziasm versurile pe care mi le aminteam foarte aproximativ ale „Katiușei“, împreună cu un sobor de pilangii și cei mai mari dușmani ai cîntatului pe care îi cunosc. Eu în română, ei în georgiană. I‑am învățat să spună măscări despre Putin, care au fost și ele răcnite pentru vreo oră în mijlocul nopții. Fiind un domn, am învățat și eu înjurături în georgiană.

A urmat apoi Palestina. Mi s-a cam rupt sufletul. Am văzut lucruri aberante: oameni care se rugau la același mormînt (al lui Abraham) și care, în rugăciunile lor, își doreau moartea celor care făceau același lucru la o distanță de vreo cinci metri, separați fiind de un geam blindat. Ziduri, garduri cu sîrmă ghimpată și electrificate delimitînd ghetouri uriașe. Multă furie și oameni speriați. Undeva, în munți, am stat pentru cîteva ore într-un cort de beduini și am băut ceai. Nu știu de ce, dar am simțit acolo o fericire similară fericirii din copilărie, cînd stăteam în preajma bunicilor.

A urmat apoi Cambodgia. Drumul pînă acolo a fost o experiență dură. Am petrecut zece ore făcînd tot posibilul să stau cît mai departe de experimentul genetic eșuat de pe scaunul alăturat. Deși prezenta trăsături umanoide, cel mai probabil era rezultatul unei înfrățiri nesănătoase a fiicei unui sconcs și a unei capre, descoperită de un cioban singuratic. Fie asta, fie omul încerca să trăiască veșnic urmînd un tratament special pentru a speria moartea, care necesită îmbăierea zilnică într-un amestec de varză murată și brînză împuțită. În ciuda pregătirii psihologice din avion, tot am avut un șoc în Cambodgia.

Am vizitat pușcăriile îngrozitoare ale unei țări cu un trecut înfricoșător și cu traume incredibile. A urmat templul, din care au fost furate rămășițele lui Bud­dha. Peisaje și mîncare fabuloase și multă, multă sărăcie. Drumuri și trafic îngrozitoare. Corupție cît cuprinde și o administrație publică disfuncțională. Aterizînd înapoi la București, mi-am dat seamă că Oprescu ar fi fost, poate, o binefacere pentru Cambodgia.

În Thailanda am stat ceva vreme cu – probabil – cel mai năpăstuit neam de pe planetă. Rohingas fac ca viața celor mai discriminați romi din România să pară un paradis. Au urmat taberele de refugiați din valea Bekaa din Liban și de la granițele Turciei. În total, 18 țări bîntuite într-un an.

Am primit anul trecut mult mai mult decît cred că merit. Am avut oameni tare, tare buni în preajmă. Pe lîngă tot felul de onoruri, am primit și unul care atestă oficial că am inimă de român.

Dețin chiar o cărămidă de sticlă pe care scrie „Inimi de români“. Am primit-o de la TVR 1. Are lipită pe ea o inimă de sticlă cu un punct roșu, probabil pentru a evita orice neînțelegere că premiul are de-a face cu inimile. Ca să nu existe nici un fel de dubii, am primit și o diplomă care lămurește că premiul este într-adevăr cel scris și ilustrat pe cărămidă. 

În ritmul asta, în cîțiva ani o să primesc și o dovadă oficială – poate onorifică – de apartenență la neamu’ lu’ Decebal. 

Ceremonia de la TVR a fost o altă poveste, o minune de dezorganizare. Nenea care m-a prezentat avea niște probleme mari, fie cu cititul, fie cu profesionalismul. Nu de alta, dar nu prea a nimerit nici cine eram și nici ce fac. A decis el că îs „ierou țigan“, ierou țigan am fost. Nu a contat că cea mai mare parte a vieții mele profesionale nu este legată de programare și că, deși am avut norocul să am două contracte cu IBM-ul, în perspectivă acestea nu sînt reprezentative. Că, deși am un masterat în diplomație, nu sînt diplomat, ci lucram pentru o organizație internațională.

Ce am înțeles din toată ceremonia de la TVR a fost că România are nevoie de eroi. Și că dă bine să avem și eroi romi. Ajută la imaginea despre propria toleranță, chiar dacă avem în minte ditamai stereotipurile rasiste.

Valeriu Nicolae este activist pentru drepturile omului și fondator al Policy Center for Roma and Minorities.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
image
Rușii au pierdut încă 1.160 de soldați și 58 de sisteme de artilerie în ultimele 24 de ore, anunță Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei
Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că Rusia a pierdut alți 1.160 de soldați și 58 de sisteme de artilerie în ultimele 24 de ore. Aceste pierderi se adaugă la totalul forțelor rusești între 24 februarie 2022 și 16 iunie 2024.
image
Ce „trucuri” folosesc supermarketurile pentru a vă determina să cumpărați mai mult decât vă trebuie
Când merg la cumpărături în supermarket, majoritatea românilor au în vedere un buget prestabilit, însă rareori pot să-l respecte respecte, din cauza unor „trucuri” folosite de retaileri.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.