Papa, bancherul şi teroristul

Publicat în Dilema Veche nr. 571 din 22-28 ianuarie 2015
Nevoia de Securitate jpeg

Mai deunăzi, Papa a încercat să explice pe înţelesul nostru, al creştinilor, cum e aia cu „Ba p-a mă-tii!“, în termeni simpli. A zis că, dacă un oarecare ar înjura-o pe Papa-mamă, el i-ar da un pumn în gură! E clar, e pe înţelesul oricui. Acest Papă, cu un comportament actual, cont de Facebook şi carnet de suporter la fotbal, a reuşit să ne pună în faţa propriei condiţii cotidiene, dincolo de fasoanele intelectuale care fac mare caz de „conflictul cultural al civilizaţiilor“. A dezvăluit Suveranul Pontif vreun secret mistic? Nici vorbă! E drept, unii încă mai cred că noi, în Vestul creştin, sîntem mai aproape de valorile Domnului pentru că, în ziua de azi, nu (prea) mai omorîm pe cineva dacă se apucă să se ia de cele pe care noi le considerăm (prea) sfinte. Adică, îi ignorăm pe irlandezii care şi-au ascuns prea-lunga bătălie politică în spatele Domnului, pe sîrbii, croaţii şi bosniacii care s-au măcelărit cu sîrg în (aparent) numele Domnului sau pe românii şi ungurii care şi-au tras bîte în cap la Tîrgu Mureş în numele unei (sfinte) Autonomii Teritoriale. Pe care eu le-o şi doresc, dar ăsta e alt subiect… Ignorînd toate amănuntele astea, băgînd sub preş şi pe taica Putin cu a sa (Sfîntă) Crimee, noi, creştinii, sîntem, carevasăzică, neprihăniţi. Mai rău este cînd intrăm în amănunte…

Acum cîţiva ani, domnul Ghinea a recomandat într-unul dintre articolele sale nişte cărţi de „economie altfel“, numite Freakonomics şi Superfreakonomics. Am găsit al doilea volum, l-am citit pe nerăsuflate. Recunosc, în materie de lecturi, domnul Ghinea are gusturi fine. Unul dintre capitole se numea: „De ce teroriştii nu îşi fac asigurări de viaţă?“ Cică un funcţionar de bancă de la Royal Bank of Scotland, de plictiseală (era înainte ca sus-numita bancă să dea faliment), s-a gîndit să facă nişte statistici. Astfel, a găsit un număr de cetăţeni, clienţi ai băncii, care făceau toate cele plăţi obişnuite unui client sadea, cu o singură excepţie: nu aveau rate la o asigurare de viaţă. Erau bărbaţi, îi mai chema şi cu nume arăbeşti şi, în plus, nu aveau ipotecă, pentru că stăteau cu chirie! Din nu ştiu cîte milioane de clienţi, dînşii erau doar vreo 20. Aşa că, tacticos, domnul funcţionar a informat Scotland Yard-ul, care, glorios, a pornit a-i supraveghea şi mai apoi a-i aresta pentru că dînşii tocmai ce puneau la cale oarece atentate teroriste. Mi-am adus aminte de complotul terorist dejucat în România (povestit de însuşi raportul anual al SRI): cică o celulă dintr-astea a venit în Bucureşti şi a închiriat un apartament prin Berceni. Pentru a nu fi descoperiţi, stăteau numai în casă şi comandau pizza. Toate bune, numai că „doamna pensionară de la parter“ (cu toţii ştim despre ce e vorba) a sunat la sectorist: „Dom’le, nu e lucru curat, ăştia nu ies din casă nici măcar să cumpere o pîine!“ „Doamnă, dau muzica tare, vă deranjează?“ „Nu, dar tot nu-i bine!“ „Păi, ce să le facem?“ „Habar n-am, măcar să-i verificaţi!“ Plictisit de pisălogeală, sectoristul a dat mai departe, „pe linie“, şi aşa a fost demascată celula teroristă din Berceni!

Apoi, îmi amintesc de musulmanul care a luat ostatici nişte evrei, într-un magazin din Paris. S-a difuzat pe toate televiziunile un fragment din conversaţia pe care o avea teroristul cu unul dintre clienţi, în timpul asediului. Despre ce vorbeau? Despre diferenţele dintre Tora şi Coran? Despre profeţi? Despre soarta poporului palestinian? Aş! Conversau despre politica statului francez faţă de Assad (şeful statului sirian), despre cît de nedreaptă a fost atitudinea Parisului faţă de insurgenţii anti-Assad sau despre vina lui (a clientului evreu) în toată această poveste. „Eu plătesc impozite pentru drumuri, şosele, şcoli.“ „Ba nu, plăteşti şi pentru bombardierele care ne omoară fraţii în Siria“ – răspundea omul cu pistolul. M-a iritat conversaţia lui. Preferam să mi-l închipui un fanatic musulman cu creierii spălaţi, setos de sînge, dornic să omoare evrei, doar pentru că sînt evrei.

E vreo legătură între cele trei paragrafe? Habar n-am. Asta e tot ce mi-a venit în minte, la un pic peste o săptămînă de la uciderea unor ziarişti, la Paris.

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană, la TVR.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Pacient de Covid Sursa Freepik com jpg
Harta corpului, inovația în cercetarea COVID -19, dezvoltată de oamenii de știință britanici
Oamenii de știință de la Universitatea Oxford folosesc o tehnică inovativă pentru a-i ajuta pe pacienți să comunice dimensiunile și gravitatea simptomelor asociate bolilor post-infecțioase cum sunt COVID de lungă durată și sindromul de oboseală cronică.
Alexandru mitrita foto facebook u craiova jpg
Donald Trump FOTO EPA-EFE
Companiile din SUA nu mai vor diversitate, echitate şi incluziune. Revenirea lui Trump la Casa Albă a intensificat această tendință
Companiile din SUA nu mai vor diversitate, echitate şi incluziune, având reacții adverse față de astfel de politici. Iar revenirea lui Trump la Casa Albă a intensificat această tendință.
image png
Prăjitura „sănătoasă” din ovăz și mere. Conține puține calorii și este un adevărat deliciu!
Ai poftă de ceva dulce, dar te temi de calorii și impactul negativ pe care îl poate avea zahărul asupra sănătății tale? Ei bine, acum poți opta pentru o prăjitură sănătoasă, extrem de gustoasă, și cu puține calorii.
lire sterline foto pinterest
Fug bogații din Marea Britanie. „Doar China a pierdut mai mulți miliardari”
Mii de oameni bogați părăsesc Marea Britanie din cauza taxelor și a degradării sistemului medical, continuând exodul din perioada Brexitului, potrivit unei firme de consultanță.
trump jpg
Fierbe capitala SUA! 48 de kilometri de garduri în Washington la învestirea lui Trump
Fierbe capitala SUA! Toţi ochii vor fi azi pe Washington, locul unde va fi instalat în funcţie preşedintele ales, Donald Trump. Click! vă prezintă cele mai importante aspecte ale unei zile istorice, care va confirma numirea celui de-al 47-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii.
Stema Transnistria
Criza energetică în Transnistria. Maia Sandu acuză soluții false după anunțul Moscovei privind reluarea livrărilor de gaz
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, afirmă că livrarea gazului prin intermediari către Transnistria contravine legislației, subliniind că Moscova ar putea relua livrările prin Moldovagaz, companie al cărei acționar majoritar este Gazprom.
Lucru acasa laptop pisica cafea telemunca munca FOTO Shutterstock
Care este diferența dintre telemuncă și work from home? Cum apar cele două în legislație
Telemunca și munca de acasă (work from home) au devenit din ce în ce mai răspândite în piața muncii din ultimii ani, însă mulți dintre noi le confundă, neștiind care sunt diferențele de reglementare.
Marcel Ciolacu şi Victor Ponta FOTO Inquam Photos / George Călin
„Poate voi candida chiar eu”. Victor Ponta se gândește tot mai mult la Cotroceni. Cum răspunde la amenințarea lui Marcel Ciolacu
Victor Ponta spune că, dintre cei care și-au anunțat până acum candidatura la prezidențiale nu are pe cine să voteze și nu exclude intrarea în cursa pentru fotoliul de la Cotroceni.