Merită să înfometăm sau nu statul român?

Publicat în Dilema Veche nr. 600 din 13-19 august 2015
De unde vine gazul cînd nu mai vine de la ruși – și cu cine îl împărțim? jpeg

Codul Fiscal a declanşat un adevărat conflict civil în interiorul dreptei economice din România. Aproape toate vocile (dinspre BNR şi nu numai) care au respins tăierile masive şi bruşte de taxe provin intelectual de la dreapta. Un paradox doar aparent. Taxele nu sînt bune, dar echilibrul bugetar e important, e un bun public obţinut cu greu şi e bine să fim prudenţi. Şi dincolo de echilibrul bugetar, cîţi bani trebuie să lăsăm, ca principiu, statului român? Statul colectează mai puţini bani decît media europeană, pentru că e incapabil să aplice colectarea întregii populaţii şi întregii activităţi economice. Pe de altă parte, există domenii unde avem aproape unanimitate că ar fi nevoie de o creştere a cheltuielilor publice: educaţie, sănătate sau armată. Cum ne putem aştepta la bani mai mulţi pentru educaţie pe termen lung dacă statul deja colectează puţin şi plănuieşte să scadă impozitele? De acord că statul trebuie reformat, dar nu poate fi reformat prin „înfometare“. Putem numi această perspectivă una social-liberală. De aceeaşi parte a baricadei ideologice, dar pe partea opusă a dezbaterii privind Codul Fiscal, un curent cu puseuri ceva mai libertariene spune că tăierea impozitelor e un lucru bun în sine indiferent de moment, că statul oricum cheltuieşte prost banii şi că trebuie „înfometat“ tocmai pentru că doar aşa poate fi reformat. S-ar putea ca această dezbatere să aibă impact pe termen mai lung în definirea cîmpurilor de idei la dreapta românească.  

„Principial vorbind, este bine-cunoscut faptul că statul este cel mai prost administrator şi, din această perspectivă, creşterea continuă a resurselor puse la dispoziţia lui nu este eficientă economic. La fel de bine-cunoscut este şi faptul că, tot principial vorbind, cea mai rapidă şi sigură cale de eficientizare a unui sistem resursofag trece prin reducerea resurselor alocate respectivului sistem. Insistăm asupra faptului că scăderea taxelor nu trebuie să fie rezultatul unei abordări simpliste, al unei analize superficiale. De aceea apelăm la întreaga clasă politică să contribuie la realizarea unui plan solid de racordare a cheltuielilor publice la posibilităţile de finanţare oferite de societatea românească. Ţinînd cont că o economie tînără precum a noastră nu poate căra poveri fiscale precum cele duse de economiile dezvoltate, tot aşa cum nu este firesc pentru un copil să facă exerciţii de culturism, se impune diminuarea cheltuielilor publice. Soluţii precum plafonarea cheltuielilor bugetare în raport cu PIB sau interzicerea deficitelor bugetare ar putea întări credibilitatea reformei fiscale, asigurînd caracterul ireversibil al acesteia (…). 

Apreciem că un Cod Fiscal cu valenţe reformiste nu va fi niciodată perfect, iar incertitudinea care planează asupra magnitudinii efectelor sale este inerentă unui asemenea demers. De aceea nu considerăm că aceste slăbiciuni şi consideraţii ar trebui să ne facă circumspecţi în sprijinirea adoptării lui. România are de altfel o lungă şi pernicioasă tradiţie a paşilor mărunţi (de regulă, unul înainte şi doi înapoi), a reformelor patologic-graduale. Credem că tocmai acum, într-o perioadă de creştere economică, este momentul oportun pentru scăderea fiscalităţii şi că această reformă nu poate fi amînată în mod credibil – experienţa recentă de pe plan intern şi internaţional arată elocvent că în condiţii de recesiune politicienii nu au capacitatea de a întreprinde acest gen de măsuri, ci din contra.“

„Propunerile de reduceri de impozite pleacă de la presupunerea complet nerealistă că aproape instantaneu sau oricum după o perioadă foarte scurtă de timp (cîteva luni) reducerea TVA de la 24% la 19% va determina o creştere a colectării de cel puţin 15 puncte procentuale (de undeva de la 56-58%) la aproximativ 73% pentru a colecta o proporţie similară din PIB. Presupunerea este complet nerealistă: cu alte cuvinte, cineva (PFA sau firmă) care activează fără să plătească TVA-ul de 24% şi nu are probleme cu ANAF-ul se decide brusc să plătească TVA de 19% din conştiinţă sau cuprins de remuşcări (…). Nivelul colectării este influenţat mult mai mult de sistemul instituţional din domeniul fiscalităţii, în special de capacitatea de a implementa şi respecta legislaţia (ceea ce în engleză se numeşte «enforcement») şi de costurile conformării voluntare pentru contribuabili

avantajele non-conformării. Dacă ANAF face progrese majore în domeniul aplicării legii, dacă legea însăşi devine mult mai clară şi fără posibilităţi multiple de interpretare, dacă serviciile de

sînt extinse şi devin mult mai eficiente decît astăzi, dacă în final costul pe care-l suportă contribuabilul pentru a plăti un anumit nivel de impozit se reduce, atunci şi diferenţa dintre avantajele şi costurile conformării va deveni net pozitivă (…). 

Sînt factori structurali care influenţează decisiv creşterea economică şi care presupun cheltuieli publice foarte importante: nivelul de educaţie şi de pregătire al forţei de muncă pentru a putea atrage investiţii străine în domenii cu valoare adăugată ridicată şi foarte ridicată (nevoia de a creşte competitivitatea economiei româneşti); nevoia unei infrastructuri adecvate secolului XXI şi nu numai în domeniul transportului; un sistem public de sănătate eficient şi performant; un sector de cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică aliniat cerinţelor UE şi ale strategiei Europa 2020 şi o administraţie publică competentă, corectă şi neutră politic. Toate acestea impun cheltuieli publice semnificative (…). 

România are o pondere scăzută a cheltuielilor publice în PIB – 35,2%, cel mai mic din UE, pornind de la un nivel foarte scăzut al veniturilor publice în PIB (numai 32,8% în 2013). Acest lucru determină ca România să aibă cea mai mică pondere a cheltuielilor de educaţie ca pondere în PIB (2,8% – 2013), antepenultima la cheltuieli de sănătate (4% din PIB – 2013) şi printre cele mai mici cheltuieli de cercetare-dezvoltare (…).

Nevoile cele mai stringente sînt pentru: educaţie, sănătate, infrastructură, cercetare-dezvoltare, apărare – de exemplu, numai pentru educaţie o creştere de 50% şi pentru sănătate o creştere de 25% a actualelor lor ponderi de cheltuieli în PIB, care nici aşa nu ne vor duce la media UE 28, înseamnă pur şi simplu 2,4%. Apărarea, la rîndul ei, a avut în 2013 0,8% şi trebuie să ajungă la 2%, ceea ce înseamnă încă 1,2%, iar cercetarea-dezvoltarea şi infrastructura probabil mai au nevoie fiecare de un plus de 0,5%, respectiv 1% în raport cu nivelurile din 2013. Evident că se pot face economii, se pot restructura cheltuielile cu activităţile economice (6,2%, una din cele mai mari ponderi în PIB în 2013 din UE şi care înseamnă în mod esenţial susţinerea companiilor de stat care merg pe pierderi, esenţialmente din cauza managementului). Crearea spaţiului fiscal la nivelul propus va presupune în primul rînd o îmbunătăţire radicală a colectării şi a diminuării economiei gri, împreună cu o combinaţie cît mai eficientă de niveluri ale impozitelor directe, indirecte şi pe proprietate. Modificările de structură a taxării trebuie să aibă la bază studii aprofundate privind impactul asupra economiei şi asupra diferitelor categorii sociale. Nu există o neutralitate fiscală absolută a impozitelor, aşa că trebuie făcute alegeri dificile în funcţie de impactul fiecărui tip de impozit, atît asupra economiei, cît şi din punct de vedere al echităţii – aşa ceva nu s-a prea făcut pînă acum în România. Discuţiile actuale despre Codul Fiscal structurează în opinia publică, partide, mediul de afaceri şi chiar pe unii specialişti în două mari tabere de susţinători – cei care nu recunosc nevoia de echilibru bugetar şi folosesc tot felul de argumente parţiale sau manipulatorii, inclusiv naţionalist-demagogice de genul: reducerea impozitelor va stimula consumul şi astfel toată lumea are de cîştigat; avem nevoie de o creştere economică foarte mare pentru a recupera decalajele faţă de ţările avansate; avem nevoie de deficite bugetare mari pentru dezvoltare, nu ne putem dezvolta altfel; destul cu austeritatea; cei care se opun sînt purtătorii de cuvînt ai instituţiilor internaţionale, FMI şi UE, ai ţărilor dezvoltate, care vor să ne împiedice să ne dezvoltăm. Această retorică se apropie într-un fel de discursul frustrat de tip „Syriza/Tsipras/Varoufakis“ al comploturilor omniprezente ale occidentalilor/germanilor, creditorilor, catolicilor ş.a.m.d. Nu cred că o astfel de abordare mai merită contraargumente suplimentare celor prezentate pînă acum. 

Cea de-a doua categorie recunoaşte nevoia de echilibru bugetar, dar foloseşte un silogism de genul: dacă statul este cel mai prost administrator, dacă tot considerăm că avem impozite exagerat de mari, dacă toate serviciile publice sînt execrabile, dacă tot avem o corupţie uriaşă şi politicienii oricum sînt incompetenţi şi hoţi, atunci singura soluţie este să avem impozite cît mai mici, spre zero, şi să „înfometăm“ bugetul astfel încît să nu mai fie resurse pentru furat, iar fiecare dintre noi se descurcă în ceea ce priveşte educaţia, sănătatea, infrastructura (…). 

Avem de-a face în cazul acestei categorii de susţinători ai noului Cod Fiscal cu un soi specific de discurs libertarian

care susţine că dacă statul nu este performant, nici nu merită să ne mai chinuim să-l facem şi fiecare să se descurce pe cont propriu. Această a doua categorie ignoră cu desăvîrşire tot ce înseamnă importanţa instituţiilor în ceea ce priveşte o societate capitalist-democratică de succes, ignoră tot ceea ce s-a scris despre bunuri publice, eşec de piaţă şi nevoie de intervenţie guvernamentală. Dar mai ales neagă orice fel de nevoie de solidaritate şi de acţiune colectivă pentru a atinge nişte scopuri comune sau o lasă pur şi simplu numai la cheremul acţiunilor individuale. Are un astfel de model vreo exemplificare concretă undeva în lume? Sau ar fi posibil aşa ceva în România, cu problemele ei mari de capital social şi ţară membră a Uniunii Europene, care funcţionează pe cu totul alt model de societate? Răspunsul meu este evident NU şi în fond este vorba despre o altfel de demagogie, mai rafinată şi îmbrăcată în haine foarte liberale.“

facebook.com/Cristian.Ghinea.CRPE  

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

ChatGPT Inteligenta Artificiata FOTO Shutterstock
ChatGPT începe să aibă minte proprie. Cât de periculos poate fi
Cel mai recent model OpenAI, ChatGPT o1, stârnește controverse cu comportamentul său surprinzător, iar unii ar putea spune neliniștitor, dat fiind că pare să nu mai asculte ordinele primite.
ministerul energiei  foto FB ministerul energiei jpg
Intenția de desființare a Ministerului Energiei stârnește reacții dure din partea experților și a prosumatorilor
Intenția de desființare a Ministerului Energiei, prin comasarea cu Ministerul Economiei; a stârnit reacții dure, deopotrivă din partea experților în energie și a prosumatorilor.
63577598 1004 webp
Frigul, arma Rusiei împotriva transnistrenilor
Parlamentul de la Chișinău a instituit stare de urgență în sectorul energetic, pentru ca Guvernul să poată ajuta populația din Transnistria să evite o catastrofă umanitară generată de Rusia în plină iarnă.
hariclea darclee
14 decembrie. Ziua în care soprana română Hariclea Darclée a debutat pe scena Operei Mari din Paris. Sărăcia cruntă în care avea să sfârșească
Pe 14 decembrie, în 1280 a avut loc prima atestare documentară a orașului Sighișoara. În 1918 s-a născut Radu Beligan, iar în 2013 a murit Peter O'Toole. 14 decembrie este și ziua în care soprana română Hariclea Darclée a debutat pe scena internațională.
TikTok aplicatie smartphone steag china SUA FOTO Shutterstock
Android și Apple trebuie să elimine TikTok din toate magazinele de aplicații din SUA. Avertismentul a doi parlamentari
Gigantul american în domeniul tehonologiei, Alphabet, trebuie să fie gata de a elimina TikTok din magazinele mobile de pe Android și Apple din SUA pe 19 noiembrie, au declarat doi parlamentari americani într-o scrisoare adresată directorilor executivi ai companiilor.
junjun1 jpeg
Ursulețul care a cucerit inimile tuturor! Are 11 luni și jucăria lui preferată este o anvelopă
Are numai 11 luni, însă deja a devenit faimos de-a lungul întregii lumi! Este vorba despre noua vedetă de la Zoo Shanghai, ursulețul Junjun! Oameni din toate colțurile Chinei merg în vizită la grădina zoologică a orașului Shanghai pentru a-l admira pe ursulețul Junjun!
dumitru costin foto shutterstock
Președintele BNS anunță restructurări în sistemul bugetar: „Am constatat cu amărăciune că aproape un etaj întreg venea la muncă după ora 10:00”
Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin anunță că ar putea avea loc restructurări de personal în sistemul bugetar, dacă nu se va aplica o reformă fiscală „consistentă”
George Simion FOTO Inquam Photos/George Călin
George Simion nu va candida la prezidențialele din 2025, dar va susține candidatura lui Călin Georgescu
Președintele AUR, George Simion, a anunțat că nu va depune candidatura pentru funcția de președinte al României în 2025 și va susține candidatura lui Călin Georgescu. Totuși, liderul AUR a precizat că partidul său are un „plan B” în cazul în care candidatura lui Georgescu va fi respinsă de BEC.
michael jackson jpg
Piese ale lui Michael Jackson, care nu au fost lansate niciodată, găsite într-un depozit abandonat
O colecţie de casete inedite cu Michael Jackson a fost găsită de un cunoscut colecționar de obiecte muzicale, Gregg Musgrove, într-o unitate de depozitare din San Fernando Valley, aparţinând producătorului muzical Bryan Loren. Melodiile nu au fost niciodată lansate.