Lecţia de educaţie... fizică

Petre GRIGORESCU
Publicat în Dilema Veche nr. 380 din 26 mai - 1 iunie 2011
Lecţia de educaţie    fizică jpeg

Într-un fel o întrebare
Într-un fel o veche dilemă (eternă)

Stimate domnule Andrei Pleşu,

Cum au mai zis-o şi alţii (foarte puţini la număr) şi cum o gîndesc poate ceva mai mulţi decît primii, dar fără s-o spună, eu cred că principala lecţie de educaţie a poporului român, toate straturile ei sociale adunate la un loc, adică cum i-ar plăcea francezului să zică, confundate, ar fi prin a-i învăţa şi a-i pune să joace de două ori pe săptămînă (timp de cinci ani): RUGBY. Ei, da, cu Y, şi cu litere mari. E jocul acela cu o minge ovală cam ca un ou, şi care sare alandala, iar ca s-o prinzi trebuie să te antrenezi fugind după găini prin ogradă-n plin praf sau noroi. E jocul acela în care dai pasă înapoi ca să ajungi înainte. E jocul acela în care pe timp de ploaie, de soare, de ninsoare, în mocirlă sau pe terenul uscat ca betonul te-arunci pe jos în cap, în brînci, în umeri, în coate şi-n genunchi cu bucurie şi cu tot corpul. E jocul acela unde toţi cei 15 dintr-o echipă fac corp comun ca să cîştige terenul,  mingea, partida, jocul şi spiritul lui. E jocul acela în care te baţi cu adversarul fără să te iei la cafteală. E jocul în care, dacă îţi iei de gît adversarul, eşti pedepsit cu o eliminare. E jocul acela în care nimeni nu se plînge că-l doare sau că arbitrul nu are dreptate. E jocul acela în care jucătorii nu-l contestă şi nu-l insultă niciodată pe arbitru. E jocul acela în care, învingătorii îi aplaudă pe învinşi la sfîrşit, la ieşirea de pe teren. E jocul acela în care, pînă mai ieri, pauza între cele două reprize de 40 de minute fiecare era doar de 5 minute, direct pe iarba terenului, muşcînd din cîte o jumătate de lămîie şi bînd nişte apă. E jocul acela în care nimeni nu se vaită sau se preface tăvălindu-se pe jos de durere, chiar dacă i s-a spart arcada-ntr-o ciocnire voinicească. E jocul în care se sîngerează, se dau îngrijiri medicale şi se joacă în continuare. E jocul în care echipele îşi cîntă imnul naţional cu mîndrie şi dragoste cu gura pînă la urechi, împreună cu un stadion întreg în picioare. E jocul acela în care la sfîrşit, chiar dacă între timp s-au mai ciocnit bărbăteşte, toţi îşi strîng mîna prieteneşte. E jocul acela în care fair-play-ul, ei da, tot cu Y, este singurul care contează parcă mai tare chiar decît scorul. E jocul pe care ar trebui să-l impunem la şcoală începînd chiar de la grădiniţă, iar pentru cei care au ratat începutul vor lua lecţii la seral sau, dacă sînt în stare, de dis-de-dimineaţă. E jocul pe care ar trebui să-l joace Băsescu, Crin, Ponta, Boc, Pleşu şi Liiceanu, toţi politicienii, oamenii de afaceri, jurnaliştii, scriitorii şi artiştii şi toţi ceilalţi, atîta vreme cît pot fi în picioare pe un teren cu iarbă, lung de 100 de metri şi lat de 50.

Vă imaginaţi ce meciuri fantastice s-ar încinge!?!

Cei care vor evita educarea prin practicarea acestui sport vor fi eliminaţi din viaţa publică şi vor fi îndreptaţi spre muncă obştească obligatorie. Atît cît va dura perioada de tranziţie: 10, 20, 30 de ani şi chiar mai mulţi, de este nevoie.

Ei, DA, domnule Pleşu, vom instaura Dictatura Rugby-ului, oricît ar şoca unele cuvinte cu „i“ sau cu „y“.E, cred, singura scăpare a poporului român din pierzania în care se duce de-a dura ca un bolovan sau ca o minge turtită de ping-pong, într-un hău fără fund, fără să-şi mai dea seama şi fără să facă ceva, şi-n care se lamentează de secole recitînd poezii, făcînd haz de necaz şi cîntînd tot felul de balade, unele mai populare decît „altele“, dezbateri televizate, şi analize filozofico-mistico-politico-social-economice-etc. prin tot felul de ziare şi reviste, care mai de care, şi-n care tot omul azi „scrie“, şi „scrie“, măi, frate, de s-au ameţit şi nu mai ştiu cum să scoată cămaşa şi încotro s-o apuce.Parc-ar fi un popor veşnic beat. Luaţi-o cum doriţi: drogat, „bit“, suficient sieşi, prost (educat) sau alte interpretări şi traduceri.

Stop!

Înainte de toate, să ne suflecăm mînecile şi să trecem la treabă, vom teoretiza după-aceea.

Aferim!

Sînteţi de acord, domnule Pleşu??

(Aveţi cumva altă soluţie??)

Vă scrie un cititor care vă citeşte şi vă admiră (deşi cîteodată mă cam necăjiţi lăsîndu-vă parcă prea uşor atras-dus în jocul polemicii neaoşe-desuete; ştiu, e greu de rezistat „stînd pe loc“, în acel loc; eu de aceea am şi plecat).Vă mulţumesc pentru răbdarea, timpul şi spaţiul acordat, spor la treabă şi inspiraţie şi sper poate pe curînd.

Paris, mai 2011


Răspunsul lui Andrei Pleşu


Dragă Domnule Grigorescu, textul dvs. m-a entuziasmat, m-a binedispus, m-a umplut de o frăţească invidie. Vă mulţumesc!
 

Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Made in Taiwan
Felul în care Statele Unite se raportează la Taiwan e adesea descris ca fiind „ambiguitate strategică”.
Bătălia cu giganții jpeg
Viktor, prietenul lui Vladimir
Vehemența cu care Viktor Orbán respinge ultimul set de sancțiuni împotriva Rusiei precum și alte măsuri de sprijin pentru Ucraina arată distanța care se cască între Ungaria și Europa.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Inclasabila, impracticabila Rusie
Rusofobia conviețuiește constant cu rusofilia, admirația cu panica, tentativa colaborării cordiale cu derapajul credul, contraproductiv.
Frica lui Putin jpeg
Eroul pe care ni l-am dori
Relativa mizerie morală a lumii europene se oglindește și în insuficiența modelelor pe care ea le-a ales.
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Cîntecul de sirenă al morcovului
Dacă izbînda Ucrainei în fața Rusiei mi-ar umple inima de bucurie, succesul de la Eurovision mi-a umplut-o de o tristețe melancolică.
The Lady and the Unicorn Sight det4 jpg
Unicorni
Existența „măgarului cu un singur corn în frunte” a fost confirmată și de Aristotel.
O mare invenție – contractul social jpeg
Vlad Constantinesco și Stéphane Pierré-Caps: o pledoarie pentru libertate
Oferă o imagine complexă și coerentă a raporturilor dintre Constituție, stat, societate și individ.
Iconofobie jpeg
Bifurcațiile gîndirii etice
Din păcate, „așezarea“ (etică) pe toate nivelurile de gîndire rămîne inaccesibilă multora dintre noi.
„Cu bule“ jpeg
Noroc chior
Dicționarele noastre mai înregistrează însă cîteva caracterizări similare, norocul putînd fi apreciat superlativ ca „orb”, „porcesc”, „cu carul”.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Activități de week-end
În viață trebuie să știi trei lucruri: ce vrei – adică să ai un scop, în ce crezi – adică să respecți niște valori și ce trebuie să faci – adică ce acțiuni întreprinzi.
Un sport la Răsărit jpeg
Wimbledon versus ATP & WTA?
WTA şi ATP au spus că a interzice sportivi (chestie care nu implică ţările lor, deja puse pe tuşă de toată lumea) încalcă principiul nediscriminării pe bază de naţionalitate.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Efectele pandemiei?
Acum, că pare să fi trecut, unii cercetează în ce măsură pandemia de COVID-19 a afectat serviciile publice dintr-o serie de domenii și din diverse regiuni.
Bătălia cu giganții jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dacă e oferită unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Fără solemnități (memorialistică)
Episoadele „omenești” de care am avut parte în neașteptatele mele experiențe ministeriale au, totuși, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistentă nostalgie și pe care le povestesc cu plăcere cînd se ivește ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea și amploarea capacităților noastre de a minți, de a ne minți, de a-i minți pe ceilalți, de a spune falsul, intenționat sau nu, sînt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
În legislația fiscală sînt multe exemple de tratamente preferențiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune așadar numai lașității. Aceasta din urmă reprezintă forma absolută de eșec al lui, de abdicare a individului de la conduita bărbătească.
„Cu bule“ jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dicționarele noastre nu au înregistrat încă sensurile figurate al adjectivului „toxic”, deși acestea s-au răspîndit foarte mult în ultima vreme în mass-media și în comunicarea curentă, fiind bine reprezentate în spațiul online.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Experiențe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desfășoară în spații deschise, care comunică direct cu holurile largi, în edificii cu ferestre imense sau cu pereți practic de sticlă, creînd o senzație de deschidere și de libertate,
Un sport la Răsărit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La şah nu poţi să urli, să înjuri, să acuzi arbitrul şi să pretinzi că pe Levon Aronian, de exemplu, nu îl cheamă aşa, că a folosit în mod fraudulos numele, culorile de pe cravată şi blazonul familiei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Podul de piatră
Nepăsarea față de reguli, cutume, tradiții sau istorie pare să fie ea însăși un adevărat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, căpățîni
Empatia funcționează doar cu viii. Cu morții, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei morți demult, chiar deloc!
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratată diferit, însă tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenință să dea foc la butelie.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude și spectaculoase metode de execuție
Călcarea sau strivirea de către un elefant este o metodă de execuție sau de tortură mai puțin cunoscută de-a lungul istoriei, deși a fost practicată până în secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: artă sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?