Ipocrizii globale

Publicat în Dilema Veche nr. 609 din 15-21 octombrie 2015
Guverne sub acoperire jpeg

Ipocrizíe f. (fr. hypocrisie, it. ipocrisia, lat. hypócrisis, d. vgr. iypókrisis. V. criză). Simulare a virtuţii, prefăcătorie, făţărnicie: ipocrizia e un omagiu adus de viţiu ş!ţ virtuţii. (Dicţionaru limbii româneşti, de Augustin Scriban, 1939)

Altfel spus, nu cred că există ţară pe lumea asta care să nu declare că doreşte fericirea cetăţenilor. A cetăţenilor săi sau de aiurea. Bunăstarea generală, traiul în armonie şi pace reprezintă obiectivul afirmat al oricărei guvernari, fie ea democratică sau autoritară. Necazurile apar atunci cînd o naţiune începe să nu mai poată de dragul altora, încercînd să le facă bine, de bunăvoie sau (mult mai des), cu de-a sila.

De exemplu, ruşii. Ei doresc binele ucrainenilor. Vor să îi ferească de putreziciunea morală a societăţii cu valori de rit vestic: căsătoriile între persoane de acelaşi sex, corupţia sufletească, lăcomia, ispita creditului şi iobăgia la bancă. Educaţia pravoslavnică şi bunătatea Mamei Rusii ar trebui să fie suficiente oricărui ucrainean cu scaun la cap. De aceea, NATO şi UE ar reprezenta o opţiune greşită pentru Kiev. Dacă nu pentru Kiev, măcar pentru Donbas şi Crimeea.

Rusia nu are la dispoziţie resursele de altădată ale URSS-ului. Armata îi este mai mică, de jucat nu mai joacă un rol la fel de „planetar“. De aceea trebuie să îşi folosească la cotă maximă de eficienţă ceea ce are la îndemînă. Propaganda lui Putin a strigat sus şi tare că doreşte să oprească agresiunea (inclusiv culturală a…) Vestului contra Rusiei, cît mai departe de Moscova. A creat printre ruşi senzaţia naţiunii sub asediu. Apoi, ocîrmuirea lui şi-a propus obiective limitate. Nu a vrut nimic mai mult decît ca Ucraina să nu cumva să adere la NATO sau UE. A reparat eroarea administrativă a lui Hruşciov şi a adus înapoi Crimeea la Patrie, apoi a „fixat în teren“ un conflict îngheţat care face imposibilă trecerea ucrainenilor în tabăra „adversă“.

De partea cealaltă, SUA şi UE şi-au propus şi ei preafericirea ucrainenilor. Au dorit ca ei să aibă toate libertăţile democratice „la zi“, trăind într-o societate fără corupţie şi performantă economic. Şi-au propus nimic mai puţin decît un „nation-building“. Cum s-ar zice, o (re)construcţie naţională. Grea misie! Complicată, durînd ceva mai mult decît o generaţie. Este drept, la pachet cu acest proces menit a aduce beneficii nepoţilor, ar fi venit şi extinderea influenţei Vestului înspre est, în curtea din spate a Kremlinului. Îndrăznesc să afirm că, în balanţa obiective propuse – resurse investite, ruşii par a sta mai bine, prin comparaţie cu occidentalii.

Toată lumea doreşte tot binele din lume şi sirienilor. La fel a început şi acolo: cu un „nation-building“, proiectat a avea loc după plecarea lui Assad de la putere, pentru a construi o ţară democratică, fără corupţie şi ferită de Sharia. Astfel, americanii ar fi avut nevoie de o trupă cît mai puternică de insurgenţi corecţi politic: adică şi anti-Assad, şi anti-ISIS, şi anti-Al-Qaeda, simultan. În ciuda resurselor militare, diplomatice şi economice uriaşe pe care le au la dispoziţie, Statele Unite nu au cum să reuşească. Pur şi simplu, îşi propun prea mult. De ce o fac? Aş spune că de vină ar putea fi o combinaţie stranie între duritatea intransigentă a conservatorilor şi „duioşia iubitoare de întreaga omenire“ a democraţilor. Rezultatul este că, indiferent de culoarea politică a preşedintelui, aparatul Departamentului de Stat are de treabă.

Putin a mirosit foarte bine ocazia de a face şi el bine sirienilor. El zice că Assad trebuie să rămînă la putere, aşa că a deplasat în apărarea lui tot ce are mai nou prin vitrina industriei ruseşti de armament: avioane, tancuri şi (de la mare distanţă) o nouă generaţie de rachete. Înspre testare în condiţii de luptă. Armata lui loveşte atît în puţinii luptători corecţi politic antrenaţi pînă de curînd de americani, cît şi, în paralel, în ISIS-ul care colcăie de războinici veniţi dinspre Cecenia sau Georgia şi pe care şi-ar dori să îi vadă întorcîndu-se la casele lor mult mai degrabă pe scut şi nu sub el.

Între timp, din prea multă dragoste globală, atît ucrainenii, cît şi sirienii rămîn fără case, fără familii, fără speranţă.

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană, la TVR.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
România a intrat în Cartea Recordurilor cu cea mai mare paradă moto din lume. Nu mai puțin de 3.722 motocicliști au participat la parada de pe ruta Pitești-Mioveni FOTO VIDEO
Nu mai puțin de 3.766 de motocicliști din toată România au luat parte sâmbătă 15 iunie la Pitești la cea mai mare paradă moto din lume, ce a doborât precedentul record, stabilit acum aproape cinci ani în Statele Unite ale Americii.
image
Imagini greu de privit filmate pe o șosea din Marea Britanie. Un polițist lovește intenționat cu mașina un vițel scăpat pe străzi: „Ce fel de monstru...?” VIDEO
Momente îngrozitoare petrecute pe o stradă din Marea Britanie, acolo unde un echipaj de poliție a lovit un vițel scăpat liber. Bietul animal a fost lovit de două ori cu autospeciala, iar martorii au catalogat intervenția drept una brutală, potrivit Daily Mail.
image
Românii, cei mai puțin educați cetățeni ai Europei. O nouă statistică arată că tinerii noștri nu aleg să continue studiile după liceu
Proporția populației cu studii superioare este mai mare în țările nordice și baltice, femeile fiind, în general, cele mai educate.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.