Europenii despre Europa

Publicat în Dilema Veche nr. 568 din 31 decembrie 2014 - 7 ianuarie 2015
De ce nu trebuie blamaţi votanţii bucureşteni jpeg

– vestea bună şi vestea proastă –

Vestea bună a sondajului Eurobarometru, publicat de Comisia Europeană pe 17 decembrie, este că încrederea în Uniune a crescut pe parcursul acestui an.

Potrivit comunicatului Comisiei, numărul cetăţenilor europeni care spun că au o imagine pozitivă despre UE a crescut de la 35%, în iunie 2014, la 39%, în noiembrie.

Aproximativ 37% dintre respondenţi au o imagine neutră, iar 22% au o imagine negativă, procent în scădere faţă de 25%, cît se înregistra în iunie. Desigur, încrederea în Uniune a crescut, dar nivelul rămîne încă foarte departe de cel înregistrat în prima parte a anului 2007, înainte de intrarea în criză: 57%.

A crescut, de asemenea, numărul cetăţenilor europeni care spun că au încredere în Uniunea Europeană – un concept pe care autorii sondajului îl tratează diferit de „imaginea despre Uniune“. Gradul de încredere a crescut la 37%, cu 6 puncte peste sondajul anterior, realizat imediat după alegerile pentru Parlamentul European – afirmă Comisia Europeană.

Nivelul mediu de încredere în guvernele naţionale, la rîndul său, a crescut uşor, ajungînd la 29% – o creştere cu 2 puncte procentuale faţă de luna iunie. Încrederea în viitorul Uniunii Europene se menţine la nivelul din iunie, 57%, în timp ce 37% se declară neîncrezători – cu 1 punct procentual mai puţin decît la precedenta cercetare.

Cei mai optimişti sînt irlandezii (78%), a căror ţară a fost puternic lovită de criză, dar care a ieşit cu bine din bailout. Urmează maltezii (75%), apoi polonezii şi românii (74%).

La polul opus al încrederii în viitorul Uniunii îi găsim pe francezi (50%), britanici (49%), italieni (45%), ciprioţi (40%) şi greci (38%).

De asemenea, se menţine nivelul de încredere în moneda euro, 56% în întreaga Uniune. Cu precizarea, foarte importantă, că în zona euro, încrederea în moneda unică este cu mult mai mare – 67%. Comisia Europeană remarcă, de altfel, că „sprijinul faţă de moneda unică a crescut în 18 state membre, în modul cel mai frapant în Lituania (63%, o creştere cu 13 puncte procentuale), ţară care va adera la zona euro la 1 ianuarie 2015, şi în Letonia (74%, o creştere cu 6 puncte procentuale)“.

Doar numărul persoanelor care afirmă că „vocea lor contează în UE“ a scăzut, ajungînd la 40%, cu 2 puncte sub nivelul atins după alegerile europene din mai 2014, cel mai înalt nivel din ultimii zece ani. O scădere explicabilă, avînd în vedere îndepărtarea, în timp, de momentul euroalegerilor.

Reluarea timidă a creşterii, depăşirea ameninţării iminente a dezmembrării zonei euro, cu consecinţe greu de estimat, suflul nou de după instalarea noii Comisii de la Bruxelles, toate au contribuit la o oarecare revigorare a încrederii europenilor în proiectul european.

Piaţa unică a energiei, unul dintre proiectele fundamentale ale Comisiei Juncker, are susţinerea a 73% dintre cei chestionaţi. Semn că europenii au înţeles foarte bine ameninţarea războiului energetic.

În sfîrşit, cele mai importante realizări ale Uniunii Europene sînt considerate pacea (56%) şi libera circulaţie (52%). Comisia Juncker pleacă aşadar la drum de pe o bună platformă de încredere din partea cetăţenilor europeni. Şi aceasta ar fi, pînă la urmă, vestea cea mai bună din ultimul barometru.

Există însă şi vestea proastă, cel puţin pentru statele membre din Est.

Aşa cum remarcă şi comunicatul Comisiei Europene, imigraţia continuă să urce în clasamentul aspectelor menţionate cel mai frecvent la nivel naţional şi la nivelul UE. Cu 24% (o cifră cu 3 puncte procentuale mai mare), imigraţia se situează actualmente pe locul al patrulea în clasamentul aspectelor cel mai des menţionate la nivelul UE, iar cu 18% (o cifră cu 3 puncte procentuale mai mare) ocupă locul al treilea în clasamentul aspectelor cel mai des menţionate la nivel naţional. Mai mult, în Malta, Marea Britanie şi Germania, cetăţenii consideră imigraţia ca fiind chiar preocuparea cea mai importantă.

Lăsînd la o parte cazul maltez, unde este vorba despre presiunea migraţionistă dinspre nordul Africii, situaţia din Marea Britanie şi din Germania priveşte în mod direct statele membre din Est.

Mai ales peste Canalul Mînecii, dar şi în Germania, dacă privim la semnalele trase, nu de mult, de o serie de mari municipalităţi, cetăţenii europeni din Est sînt asimilaţi mai degrabă migranţilor din afara Uniunii şi mai puţin văzuţi ca beneficiari ai libertăţilor conferite de statutul de cetăţean european – şi, după cum se vede şi în acest sondaj, libertatea de circulaţie rămîne una dintre cele mai frumoase realizări ale Europei.

Unui asemenea nivel de îngrijorare în state mari, precum Marea Britanie şi Germania, trebuie însă să i se dea un răspuns la nivel european – iar Berlinul nu va sta cu mîinile încrucişate. În plus, ne confruntăm cu presiunea suplimentară a alegerilor din Marea Britanie.

Nu se ştie pînă unde se poate merge sau dacă, la limită, se va încerca punerea în discuţie a chiar principiilor fondatoare ale Uniunii. Jean-Claude Juncker a respins categoric o asemenea posibilitate. Dar problema rămîne. Polonia a ameninţat deja cu un veto asupra planului britanic de a discuta beneficiile sociale ale migranţilor la nivel european.

Miroase a confruntare pe acest teren, în 2015. Iar România va fi, cu siguranţă, prinsă în acest joc. De urmărit.

Ovidiu Nahoi este realizator de emisiuni la Money.ro.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

diana sosoaca
Diana Șoșoacă este anchetată de Poliție după ce i-ar fi îndemnat pe alegători să o voteze, deși nu este pe buletinele de vot
Un video de pe TiTok arată cum fosta candidată la alegerile prezidențiale, Diana Iovanovici-Șoșoacă, ar fi instruit mai mulți cetățeni să pună ștampila pe o căsuță cu denumirea S.O.S, desenată pe buletinul de vot.
shutterstock 2296782755 jpg
Ce își doresc soții pentru a fi fericiți în căsnicie? Secretele bărbaților care nu regretă că au spus „DA‟
6 Lucruri de care soțul tău are nevoie pentru a fi fericit în căsnicie, potrivit experților.
Procesul electoral după deschiderea urnelor în București și Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Alegeri prezindențiale 2024. Niciun incident major la secțiile de votare din țară și Capitală, până la ora 12
Procesul electoral pentru alegerea președintelui României în 2024 se desfășoară fără incidente majore raportate până la orele prânzului. Conform autorităților, situația în țară și în Capitală este una liniștită, cu doar câteva incidente minore înregistrate.
Mircea Geoană la biserica Silvestru Foto Facebook Mircea Geoană jpg
Mircea Geoană, la vot : „Avem de ales între pace şi insecuritate, criza economică bate la uşă”
Mircea Geoană, candidat independent la alegerile prezidențiale, a declarat, la ieșirea de la vot, că duminică românii nu își vor alege doar viitorul președinte, ci și direcția pe care va fi România.
12248021 jpg
Trump era „obsedat” de faptul că sunt prea multe mașini germane în New York, dezvăluie Angela Merkel
Donald Trump a amenințat că va impune UE tarife uriașe pentru a scăpa Manhattan de mașinile germane, a dezvăluit fostul cancelar german Angela Merkel, relatează Politico.
nicusor dan a votat png
„Am votat cum votez de 35 de ani”. Nicușor Dan a vorbit despre importanța referendumului local inițiat de el
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, s-a prezentat la urnele de vot pentru referendumul local inițiat de el și turul I al alegerilor prezidențiale. El a declarat că votul la referendum a fost împotriva mafiei imobiliare, iar cel de la prezidențiale pentru „o direcţie occidentală”.
INSTANT VOTARE 24 NOIEMBRIE 2024 LASCONI 21 INQUAM PHOTOS Octav Ganea jpg
Elena Lasconi: „Am votat pentru o Românie din care să nu mai vrei să pleci! Am adus prăjituri fără «blat»”
Candidata USR la alegerile prezidențiale din 2024, Elena Lasconi, și-a exprimat opțiunea de vot, marcând momentul cu o notă de umor. Aceasta a precizat că nu a venit cu mâinile goale la secția de votare, oferindu-le membrilor comisiei cafea, ceai și prăjituri „fără blat”.
Kelemen Hunor la vot, 2024, foto Facebook jpg
Kelemen Hunor, candidatul UDMR la alegerile prezidenţiale: „Am votat vocea raţiunii”
Candidatul UDMR, Kelemen Hunor, a votat în localitatea sa natală din Harghita, pentru un „preşedinte protector”, care reprezintă „vocea raţiunii”.
Djokovici Facebook jpg