Europa aduce sărăcie?

Publicat în Dilema Veche nr. 579 din 19-25 martie 2015
De ce nu trebuie blamaţi votanţii bucureşteni jpeg

Săptămîna trecută, pe 11 martie, s-au împlinit 25 de ani de la declararea independenţei de către Lituania, moment marcat aşa cum se cuvine la Vilnius şi peste tot în mica republică de la Marea Baltică. În mai, 1990 Letonia înainta o declaraţie de independenţă, dar cele trei state baltice, incluzînd şi Estonia, aveau să devină cu adevărat independente de-abia în august 1991. Între timp, Lituania trăise deja un episod tragic. În ianuarie 1991, Mihail Gorbaciov, proaspăt laureat al Premiului Nobel pentru Pace, trimitea trupe speciale la Vilnius pentru a înăbuşi mişcarea de independenţă. Ciocnirile s-au soldat cu 14 morţi.

Desigur că momentele din urmă cu 25 de ani contează enorm pentru moralul colectiv, acum, cu noile ameninţări din partea Rusiei. De altfel, Lituania a şi anunţat recent reluarea recrutărilor obligatorii. Un gest care aduce schimbări practic imperceptibile în balanţa strategică, dar cu un puternic caracter simbolic. 

Şi, pînă la urmă, Lituania are ce apăra, la fel ca Letonia şi Estonia. Apără o poveste de succes, avînd ca repere aderarea la NATO, Uniunea Europeană şi zona euro.

Republicile baltice erau, oricum, cele mai avansate, economic şi social, de pe întreg cuprinsul Uniunii Sovietice. Conform unei recente analize publicate de Bloomberg, citînd date ale Băncii Mondiale, Lituania deţinea atunci supremaţia între republicile sovietice, avînd un PIB/locuitor de circa 9000 de dolari. În 2013, depăşea 25.000 de dolari, aproximativ la fel ca Estonia, în timp ce Letonia înregistra în 2013 un PIB/locuitor de peste 22.000 de dolari, plecînd, în 1990, de la un nivel de circa 8000 de dolari, cam la fel ca şi Estonia.

Cifrele sînt însă şi mai semnificative dacă este să le comparăm cu cele din dreptul unor alte state independente din regiune, foste componente ale URSS. Ucraina, de exemplu, care pornea în 1990 de la un PIB/locuitor de circa 7000 de dolari. În 2013, deci înainte de declanşarea războiului, de-abia dacă depăşea cu puţin nivelul de 8700 de dolari. Cu adevărat şocant este cazul Republicii Moldova: de la 4100 de dolari pe locuitor, în 1990, de-abia atingea 4600 de dolari în 2013. O stagnare sau mai degrabă o sărăcire în termeni reali, dacă ne gîndim că distribuţia avuţiei naţionale a Republicii Moldova (ca şi a Ucrainei, de altfel), este în zilele noastre grav distorsionată de oligarhi şi reţelele de corupţie.

Succesul statelor baltice în comparaţie cu dezastrul Moldovei şi al Ucrainei spune totul despre ce a însemnat orientarea fermă spre valorile occidentale, în comparaţie cu atitudinea ambivalentă, de „zonă gri“. Una este să creşti de două ori şi jumătate într-un sfert de secol, şi alta să te menţii cam la acelaşi nivel, în condiţiile în care avuţia şi aşa subţirică se duce în mare parte către un grup restrîns de profitori. Cum rămîne atunci cu teoria, puternic vînturată azi prin Republica Moldova, cum că orientarea proeuropeană duce la sărăcirea ţării? Statele Baltice dau exact exemplul invers.

Dar poate se va spune că Lituania, Letonia şi Estonia erau bogate din start, că oricum plecaseră la drum de pe poziţii avantajoase şi că, în realitate, e imposibil să-ţi depăşeşti condiţia, aşa cum nu-ţi poţi întrece umbra.

Aici contraexemplul vine chiar din România. Cu un PIB per capita de circa 5100 de dolari, eram, în 1990, cu puţin mai bogaţi decît cei de dincolo de Prut, dar în mod clar mai săraci decît ucrainenii. Şi mai era ceva: în 1990, România păşea în lumea nouă traumatizată de o Revoluţie sîngeroasă şi plină de întrebări neelucidate, după decenii de îngheţ ideologic total şi de propagandă susţinută. Moldovenii şi ucrainenii aveau deja, în acel moment, cîţiva ani de exerciţiu al dezbaterii publice, datorită politicii de glaznost şi perestroika a lui Gorbaciov. Dar asta nu i-a ajutat prea mult.

Azi, cu un PIB per capita de aproape 19.000 de dolari, România este la mare depărtare de Moldova şi Ucraina. Oricîte greşeli a făcut în ultimul sfert de secol – şi a făcut destule! –, România nu a renunţat la orientarea spre Europa şi NATO.

Iar asta se vede. Şi, din păcate, realităţile politice din regiune ameninţă nu doar să conserve diferenţele, ba chiar să le adîncească.

Ovidiu Nahoi este realizator la Money Channel TV.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

netflix craciun shutterstock1 jpeg
Filmul de sărbători care a făcut înconjurul lumii! Este foarte popular pe Netflix
Un nou film a reușit să captiveze atenția publicului din întreaga lume, iar în țara noastră deja a reușit să intre în topul preferințelor! Este vorba despre pelicula de animație „That Christmas”, care s-a lansat pe Netflix cu numai câteva zile în urmă!
Georg Hocevar Foto Daniel Guță ADEVĂRUL jpg
Un austriac a refăcut o bucată din calea ferată spre cetățile dacice. Mocănițele au fost înlocuite cu un tramvai elvețian
Un segment al fostei căi ferate din ținutul cetăților dacice a fost refăcut, la patru decenii de la dezafectarea liniei forestiere, iar în locul vechilor mocănițe va circula un vagon de tramvai folosit în secolul al XIX-lea în Elveția.
Top 5 destinații interne de iarnă potrivit Eximtur Colaj DMS
Valea Oltului a detronat Valea Prahovei. Stațiunile favorite de Crăciun. Top 5 destinații de sărbători
Premieră în turism: Valea Oltului devansează Valea Prahovei! Stațiunea Călimănești-Căciulata, din județul Vâlcea, se transformă în noua regină a destinațiilor de iarnă. Urcă în topul celor mai căutate destinații montane pentru sărbătorile de iarnă.
teatrul mihai eminescu (2) jpg
Bijuteria arhitectonică de lux reabilitată cu milioane de euro. Primele repetiții, după 10 ani, în unul dintre cele mai frumoase teatre din România
Teatrul ”Mihai Eminescu” din Botoșani, o adevărată bijuterie arhitectonică, veche de peste un secol și-a deschis porțile după un deceniu de reabilitări. Actorii s-au reîntors în teatru după 10 și lucrează la o premieră de excepție. Clădirea este unul dintre cele mai frumoase monumente din România.
femeie bucatarie istock jpg
Rețeta tradițională cu care îți vei impresiona oaspeții la masa de Crăciun! Cum pregătim faimoasa găină umplută cu sarmale, o rețetă de pe vremea strămoșilor noștri
Mulți dintre noi consumăm carne aproape în fiecare zi, iar de multe ori ne este greu să ne hotărâm ce preparate să gătim.
Bradul de Crăciun Foto Ricardo Reitmeyer - Getty Images
Tendințele cromatice pentru bradul de Crăciun în 2024: Albastrul și combinațiile elegante vor domina sărbătorile
Anul 2024 aduce o schimbare surprinzătoare în decorul bradului de Crăciun, cu albastrul în prim-plan. Înlocuind tradiționalul roșu, această nuanță sofisticată și elegantă, combinată cu accente de argintiu și auriu, creează un decor festiv modern și rafinat.
marele premiu la loto 5 40 a fost castigat care au fost numerele extrase 178581 jpeg
S-a câștigat, din nou, marele premiu la Loto 6/49. Cât a costat biletul norocos
Loteria Română anunţă că la tragerea Loto 6/49, de joi seara, s-a câştigat premiul de categoria I, în valoare de 519.397,36 lei (peste 100.000 de euro).
Cosmin Ionut Culcus salvator doua persoane foto Facebook jpg
Povestea tânărului din Mioveni care a salvat viața a doi oameni care s-au înecat cu mâncare
Elev la Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr” din Câmpina și originar din Mioveni, Ionuț Cosmin Culcuș a devenit cunoscut în toată țara după ce weekendul trecut a salvat viața unui bărbat care se înecase cu mâncare la o terasă.
p 20 Nichita Stanescu adevarul ro jpg
13 decembrie, ziua în care a murit Nichita Stănescu, prietenul tuturor, pe care puţini l-au cunoscut cu adevărat
13 decembrie este Ziua etniei tătare și Ziua tipografilor. Pe 13 decembrie 1466 murea sculptorul italian Donatello. Tot într-o zi de 13 decembrie, dar în 1983, ne părăsea Nichita Stănescu.