Dansul arterelor

Publicat în Dilema Veche nr. 435 din 14-20 iunie 2012
Dansul arterelor jpeg

Domnul Onoriu era cunoscut în instituţia (de stat) în care lucra şi printre vecinii de la bloc drept „pîinea lui Dumnezeu“. Bonom înnăscut, el avea o vorbă bună sau o glumiţă inocentă pentru fiecare în parte, de-a lungul unei zile, aşa încît comunitatea îl simpatiza cu fervoare făţişă. Într-o bună zi însă, ceva neobişnuit se întîmplă. Aflat în birou la doamna Angelica Pilon, contabila-şefă a instituţiei, domnului Onoriu a început să-i zvîcnească brusc o venă de la tîmpla stîngă. Motivul trebuie căutat în schimbul de replici anterior dintre cei doi protagonişti. Angelica, o femeie destul de aprigă de felul ei (aici, poate, şi funcţia jucase un oarece rol!), nu prea avusese timp de amabilităţile eroului nostru şi fiind, se pare, cu capsa pusă, îl cam trimisese la plimbare chiar de la primele lui cuvinte. Domnul Onoriu cerea aprobarea transportului pe ordinul de deplasare (în interes de serviciu), însoţindu-şi demersul, ca de obicei, cu o sumedenie de bancuri şi surîsuri ghiduşe. Contabila-şefă – cu o încruntătură aparent cronică pe chip – îl privi complet insensibilă. Pentru prima oară, jocul scenic, plin de curtoazie, al bărbatului era frecţie la un picior de lemn, destrămîndu-se patetic la replicile răstite al doamnei Pilon: „Ia mai scutiţi-mă cu solicitările astea de deplasări! Parcă eu nu ştiu că vreţi să vă distraţi pe banii contribuabilului? Dacă directorul aprobă cumva, o să plătească din buzunarul propriu, pentru că, pe cereri nesimţite, eu nu-mi pun semnătura!“.

Nu ştim dacă întreaga atitudine ostilă a Angelicăi declanşase mica zbatere venoasă sau numai acest ultim termen – de repudiere agresivă a „naturelului simţitor“ ascuns dincolo de zîmbetele amabile de pe faţa lui Onoriu. Cert este că, după observaţia abruptă a doamnei Pilon, bărbatului i se declanşă „dansul“ din frunte şi un val de roşeaţă închisă, discret vişinie, îi acoperi, cu violenţă, obrajii. Cu un glas cavernos, complet necunoscut alterităţii, el rosti următoarele: „Cum îndrăzneşti, nenorocito, să vorbeşti aşa cu mine? Otreapă ce eşti, mizerabilă odioasă şi scursură lugubră! Îţi strîng beregata aici în birou pînă guiţi ca la Ignat, mă-nţelegi?“. Nu fusese doar o figură de stil. Domnul Onoriu chiar întinse mîna convulsivă către gîtul doamnei Angelica. Aceasta, paralizată, cu ochii dilataţi de groază, nu putu să schiţeze nici un gest. Drept urmare, Onoriu-Pîinea-lui-Dumnezeu o apucă de gulerul taiorului şi o suci înspre el. Cu privirea injectată, îi mîrîi, în nas, în aceeaşi tonalitate demonică: „De mîna mea mori, strigoaico! De mîna mea! Auzi? Eu sînt Montezuma (ochii i se dădură uşor peste cap cînd silabisi numele regelui aztec, ca la un orgasm scurt şi silenţios, n.n.), iar tu un microb (bulbii oculari îi reveniră treptat la simetria înfricoşător-aţintită, similară simbolurilor aparatelor de poker mecanic, n.n.).“ După aceea, o eliberă din strînsoare, îşi îndreptă nodul cravatei şi frizura şi, ca şi cum nimic nu s-ar fi întîmplat, ieşi din birou. Din uşă, îi strigă femeii împietrite pe scaun, în nota sa prietenoasă, dintotdeauna: „Sărut mînuşiţele! Vă mulţumesc mult! Mai trec eu pe la dumneavoastră“.

Doamnei Angelica Pilon i-au fost necesare minute bune pentru a se întoarce la viaţă. Întocmai ca un om care s-a aflat la un pas de înec, ieşi subit din catatonie, trăgînd, cu şuierături morbide, aer în piept. Se aruncă în sus de pe scaun, zvîcnind spasmodic, şi începu să zbiere din toţi rărunchii, aidoma strămoşilor ei rurali, neştiuţi, cu care se întîlnea acum, complet neaşteptat, pe singurul palier rămas funcţional în creierul său – cel reptilian: „Săriţi, uăi, fraţilor, uăi! Ajutoor! Mă omoară nebunu’, uăi! Veniţi, oamini buni, opriţi-l pe dement! Ajutoor, uăi!“. Colegii năvăliră în biroul doamnei contabil-şef, încercînd, disperaţi, să o liniştească. I-au adus apă şi i-au masat mîinile reci etc. etc. Povestea e lungă şi noi ne apropiem, în viteză, de punctul terminus al spaţiului alocat. Trebuie spus doar că, printre sughiţuri şi convulsii, doamna Angelica l-a indicat pe domnul Onoriu drept agresor cu sînge rece. Lumea a privit-o stupefiată, hotărînd să facă apelul telefonic de urgenţă. Au venit directorii, s-au adunat membrii Consiliului de Administraţie, au apărut, puzderie, secretarele. A fost adus domnul Onoriu (care i-a provocat o nouă criză de catatonie doamnei Pilon). Omul privea nu atît şocat, cît stingherit, scena, fiind bătut, cu înţelegere, pe umăr, de către şefi. Toţi se uitau la Angelica stupefiat-neconvins, aşa cum, probabil, te uiţi la cineva care se străduieşte să te convingă de faptul că tocmai i-au recoltat probe biologice mai mulţi omuleţi verzi. A sosit şi poliţia, care a recomandat intervenţia unui psihiatru. Doamnei Pilon i s-au dat, cu forţa, mai multe zile de concediu medical, iar, ulterior, pe fondul agravării isteriei şi cu acordul necondiţionat al familiei, a fost internată într-o clinică de specialitate, unde, periodic, i se administrează şocuri electrice.

Domnului Onoriu – inutil de precizat – i s-a aprobat deplasarea în interes de serviciu şi e perceput cu aceeaşi simpatie fanatică de întreaga comunitate. El are, în continuare, o vorbă bună ori un zîmbet amical pentru fiecare. Trece, zilnic, plin de voioşie pe coridoarele instituţiei unde lucrează şi ale blocului unde locuieşte, răspunzînd jovial la saluturile entuziaste ale poporului. Doar la o privire foarte atentă, cineva ar putea observa că, discret, undeva la tîmpla stîngă, îi pulsează, în permanenţă, o venă.

Codrin Liviu Cuţitaru este prof. dr. la Facultatea de Litere a Universităţii din Iaşi (Catedra de Engleză). Cea mai recentă carte publicată: Istoreme, Editura Institutul European, 2009. 

Foto: V. Dorolţi

O mare invenție – contractul social jpeg
O iluzie a lui Benjamin Constant
Partitura globalizării, interpretată cu patos în multe universități și în diferite cercuri de activiști din lume, are ca laitmotiv potențialul tehnologiei de a uni oamenii și de a înlătura diferențele de mentalitate, dincolo de granițele politice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Trenul de Luhansk
Dar ce te faci cînd conducerea țării tale decide că statistica poate fi contrazisă? Ajungi în trenul din Luhansk. Împrăștiat pe marginile unei gropi de obuz, ești contradicție inutilă. Atomi restituiți creației pentru reasamblare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Limitele parodiei
Dinaintea unui spectacol mai curînd grotesc, ca acela imaginat de Kremlin în noaptea dinspre 2011, avem dreptul să spunem, ca regina Victoria: „We are not amused!”.
Frica lui Putin jpeg
Unde este Rusia?
Și, în timp ce Putin pretinde în mod fals că Rusia luptă pentru ființa sa națională, Occidentul, uneori fără să-și dea seama prea bine, luptă (prin susținerea Ucrainei) cu adevărat pentru ființa sa morală.
AFumurescu prel jpg
Închiși în societatea deschisă
Noi, ăștia, muritorii de rînd, ne confruntăm, de o bună bucată de vreme, cu o problemă mai degrabă inversă: cum se face că ne simțim închiși într-o societate altminteri declarat deschisă?
Ronald Reagan   NARA   558523 jpg
Regina și președintele
Ploaia s-a oprit. Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip s-au întors pe iahtul regal, unde i-au găzduit pe președintele Ronald Reagan și pe Prima Doamnă Nancy Reagan. Au sărbătorit împreună aniversarea nunții cuplului prezidențial american.
Iconofobie jpeg
Bucuriile prostului solemn
Prostul solemn este numai individul prezentului. Pe simplitatea sa fermecătoare, gospodărească, emanată dintr-o „filozofie a clipei”, se sprijină, ultimativ, întreaga istorie...
„Cu bule“ jpeg
Bîtă
Cînd ești bîtă, cu un punct din oficiu ai șanse să iei un 5 și cu note mai mari la alte materii poți chiar să treci. Dar ăsta nu e bîtă, e lemn.
HCorches prel jpg
Ce putem face pentru elevii ucraineni
Mă rog, e ceva mai complicat, dar în mare cam acestea sînt condițiile.
p 7 Cicero WC jpg
Capitalismul și regina
Monarhia poate fi criticată din multe puncte de vedere. Dar faptul că Elisabeta a II-a s-a privit pe sine într-o lumină smithiană și s-a străduit să fie un exemplu de simț al datoriei și de abnegație, pentru a domoli patimile populare, nu poate fi negat.
Un sport la Răsărit jpeg
Meciurile de tipul celui dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf pot deveni mai interesante decît cele de fotbal?
Nu, stimabililor, toată ţara e un banc prost. Începeţi de la vîrful ei şi apoi să vă mai văd că strîmbaţi din nas la chivuţele astea!
Comunismul se aplică din nou jpeg
Canalele subterane peste care s-au creat universitățile
La Bologna se suprapun mai multe rînduri de civilizații, etruscă, celtă, romană, și apoi medievală, renascentistă și modernă.
Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.

Adevarul.ro

Viktor Orban FOTO EPA-EFE
Ungaria nu va susține noile sancțiuni împotriva Rusiei. Condiția pusă de Viktor Orban
Ungaria se va opune noilor sancțiuni planificate de Uniunea Europeană împotriva Rusiei, dacă acestea conțin sancțiuni în domeniul energiei, a declarat joi șeful de cabinet al premierului Viktor Orban.
Profesoara tipa la elev FOTO Shutterstock
Învățătoare din București, înregistrată țipând la elevi: „Analfabetă! Ești varză! Școală îți trebuie, nu înot!”
Mama unui copil de la Școala nr. 79 din București o acuză pe învățătoare că își umilește și jignește constant elevii. Aceasta a adunat și înregistrări audio în care dascălul ridică tonul la copii și îi face „analfabeți” sau „mincinoși”.
Refufiati ucraineni FOTO EPA-EFE
România și alte state membre UE și NATO condamnă deportarea forțată a cetățenilor ucraineni în Rusia
Zece state membre UE și NATO, printre care și România au semnat o declarație comună prin care condamnă acțiunile Federtației Ruse privind deportarea cetățenilor ucraineni în Rusia.

HIstoria.ro

image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Care este importanța strategică a Insulei Șerpilor?
De mici dimensiuni, având doar 17 hectare, Insula Șerpilor are cu toate acestea o importanță geostrategică semnificativă. Controlul insulei și al apelor înconjurătoare afectează toate rutele de navigație care leagă Ucraina de restul lumii.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.