Cînd „strada“ devine „clasă politică“

Publicat în Dilema Veche nr. 613 din 12-18 noiembrie 2015
De ce nu trebuie blamaţi votanţii bucureşteni jpeg

La ora cînd acest articol pleacă spre  redacția revistei, președintele în că nu a desemnat candidatul pen tru funcția de prim-ministru, iar tumul tul  străzii  s-a  potolit.  Numele  lui  Liviu  Voinea tocmai a apărut, rostit de liderii  PSD, și în spatele lui stă o coaliție majo ritară  în  Parlament  peste  care  aproape  că nu se poate trece – în acest moment,  cel puțin. 

Ce va face președintele? Va alege calea  simplă, desemnînd o persoană cu șanse  reale  de  a  întruni votul majorității?  În  definitiv, Liviu Voinea poate trece drept  tehnocrat (vine din Banca Națională) și 

urmează  să  conducă  un  guvern  avînd  ca  principală  sarcină  organizarea  ale gerilor.  Alegeri  la  termen,  după  toate  probabilitățile.  Sau  președintele  va  în cerca să forțeze o altă variantă, cum ar fi 

fostul comisar european Dacian Cioloș? 

Aș vrea să mai aștept cîteva ore, dar ter menele redacționale sînt nemiloase. Asta  este, lucrăm la o revistă, chiar dacă poate  părea puțin old fashion.  În orice caz, un lucru e clar: și fără oa meni  în  stradă,  criza  de  credibilitate  a  sistemului politic este tot aici. Nu a ple cat odată cu protestatarii din piață, asta  trebuie să le fie clar liderilor politici. Dar  și celor care au ieșit din case cu dorința  sinceră de a schimba, o dată pentru tot deauna, modul în care se iau și se aplică  decizii în România.

O veste bună este că ideea alegerilor an ticipate a fost lăsată baltă. Sigur, din cal cule meschine, politice. Dar același gen de  calcule a stat și la baza susținerii acestei  idei. Mai precis: cu alegeri anticipate (lă săm la o parte dificultățile procedurale,  să presupunem că s-ar fi găsit o soluție),  PNL ar fi cîștigat din nemulțumirile ex primate în societate. 

Cu  cît  trece  timpul,  cu  atît  sînt  mai  mari șansele de a apărea o alternativă –  sau mai multe. Iar alternativa mușcă pu ternic din electoratul PNL și prea puțin  din cel al PSD. Acest din urmă partid se 

poate încă baza pe un electorat discipli nat  și  conservator,  dependent  în  bună  parte de anumite politici sociale, în par te doritor de „stabilitate“, în parte îngro zit de ceea ce el consideră a fi o ofensă de  neiertat la adresa Bisericii Ortodoxe.  P SD ar putea fi afectat, eventual,  de apariția unei forțe cu caracter  pronunțat de stînga, naționalistă  și izolaționistă – și s-au văzut în stradă și  asemenea cereri: de la renaționalizarea  companiilor pînă la ieșirea din NATO și  chiar  din  Uniunea  Europeană.  Dar,  pe 

partea cealaltă, PSD are de cîștigat ori cum  de  pe  urma  previzibilei  disoluții  a  fantoșei politice pe nume UNPR. 

Bine,  dar  strada  –  sau,  mai  bine  zis,  Strada? Ieșirea oamenilor în stradă este  benefică pentru societate, fiindcă le ara tă liderilor ce nu merge. Dacă aceștia nu  țin  cont  de  mesajul  străzii,  vor  fi  luați 

de  val,  cu  toate  riscurile  de  instabilita te  ce  decurg  de  aici.  Riscul  radicaliză rii, de exemplu. Și am văzut în piață și  cereri  deloc  raționale,  mergînd  pînă  la  desființarea  democrației  reprezentative 

și  înlocuirea  ei  cu  cea  directă  sau  cu  o  democrație a Străzii online. 

Mai departe? Strada dă semnale, pune  degetul  pe  rană,  îi  zgîlțîie  pe  lideri  din  somnul lor dulce, dă cu pumnul în ma să. Dar soluțiile nu pot fi date de stra dă. Probabil că suporterii democrației di recte (cei mai raționali dintre ei, în ori ce caz) au văzut cît de puțin realisă es te o asemenea propunere atunci cînd s-a 

pus problema ca „reprezentanții Străzii“  să meargă la Cotroceni ca să stea de vor bă cu președintele. 

Contestarea listei era previzibilă și ră mîne să ne întrebăm dacă Administrația  Prezidențială chiar nu a întrevăzut ceea  ce avea să se întîmple sau, din contra, a  încuviințat, discret, ca lucrurile să mear gă în această direcție. Și chiar dacă, să  spunem, grupul de la Cotroceni ar fi fost  considerat de stradă reprezentativ“, tot  nu ar fi putut obține altceva decît ca vo cea  să-i  fie  auzită.  Președintele  a  „luat 

act“ de revendicări. Mai mult nici nu pu tea face.  E i bine, Strada trebuie acum să fa că exact ceea ce a spus că urăște. 

Adică să se organizeze, să capete  o formă instituțională și să participe la  jocul politic. Să facă politică. Să devină  parte a „clasei politice“.

E complicat și asta ar putea duce la noi  dezbinări – ideea schimbării actualei cla se politice unește societatea, dar cînd vi ne vorba despre căile de atingere a aces tui  obiectiv,  lucurile  nu  mai  stau  deloc 

așa. Dar altă cale nu există. Există doar  o șansă pentru ca democrația să fie rea dusă în inima deciziei politice. 

este realizator de progra­ me la RFI România și TVR.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Fost director de școală și consilier local din Suceava, la închisoare pentru că a întreținut relații sexuale cu o elevă
Nicolae Adrian Achihăiei s-a întâlnit de două ori pe săptămână, la el acasă, cu o elevă de 15 ani, timp de aproape doi ani, pentru a întreține relații sexuale cu adolescenta. Relația interzisă era cunoscută de tot satul, dar bărbatul a rămas profesor până a fost ridicat de polițiști.
image
Româncă stabilită în Germania, după experiența care i-a salvat vacanța din România: „Suntem un popor frumos!”
O româncă a povestit pe o rețea de socializare cum gestul unui cuplu de români din Turnu Severin i-a salvat vacanța. Femeia a reușit în aproximativ două ore să-și recupereze documentele pentru care ar fi trebuit, cel mai probabil, să alerge săptămâni întregi.
image
Scandal politic la Eurovision: reprezentanta Israelului a fost huiduită, iar concurentul olandez a fost dat afară din finală VIDEO
În contextul protestelor pro-Palestina din Malmo și a criticilor la adresa organizatorilor, reprezentanta Israelului, Eden Golan, a fost huiduită de spectatori și vizată direct sau indirect de alți concurenți, printre care Joost Klein din Olanda.

HIstoria.ro

image
Sfârșitul cumplit al savantului Emil Racoviță
După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, Emil Racoviță s-a mutat înapoi la Cluj, găsind nealterate Institutul de Speologie și bogatele sale colecții.
image
Cum au văzut otomanii asediul Constantinopolului?
La inițiativa premierului turc Erdogan, la Istanbul a fost inaugurat, la 31 ianuarie 2009, Panorama 1453, un muzeu centru consacrat cuceririi Constantinopolului de către Mehmet al II-lea în 29 mai 1453.
image
Noi minciuni de la Moscova: „Motivul foametei din anii 1946-1947, din Republica Moldova, este România”
Purtătorul de cuvânt al MID-ului al Kremlinului, Maria Zaharova, a mai debitat o minciună sinistră. De data asta, oficialul rus a criticat Chișinăul pentru comemorarea victimelor foametei organizate de regimul sovietic în anii 1946-47 în Basarabia, declarând că motivul lipsei de produse alimentare a