Ce mai face Comisia Barroso?
Astăzi, Comisia Barroso o duce destul de bine. Conform Tratatului UE, articolul 254, în timpul și după terminarea mandatului, un comisar este obligat să țină la statutul său de înalt funcționar european și să nu se bage în activități care îl pot aduce în situații de incompatibilitate sau, Doamne ferește, de conflict de interese. Pornind de la acel articol, a fost elaborat un cod de conduită pentru comisari. De exemplu, domniile lor nu au voie să primească un cadou mai scump de 150 de euro fără să îl declare. Singurele munci suplimentare permise în timpul mandatului sînt conferințele, seminariile sau cursurile despre bunul mers al Europei Unite. În cazul în care domniile lor sînt plătite pentru aceste activități, banii rezultați vor fi donați unei organizații caritabile, la alegerea funcționarului. În timpul mandatului, soția sau soțul nu au voie să muncească în vreun domeniu în care consortul poate avea vreo influență. Fiind destul de greu de găsit o arie de activitate neatinsă de efectele deciziilor comunitare, de obicei, soarta profesională a familiei este pusă între paranteze în timpul activității norocoasei rude ajunse comisar european.
E drept, salariul nu este mic. Conform ONG-ului Corporate Europe Observatory, leafa unui comisar este de 20.823 de euro. Vicepreședinții și reprezentantul pentru politică externă au ceva mai mult. După încheierea mandatului, timp de un an și jumătate, înalții funcționari primesc între 40 și 65% din fostul salariu, cu o condiție: nu au voie să dețină slujbe plătite în care să își poată folosi informațiile din perioada mandatului sau posibilitatea de a face lobby și a avea acces la resursele Comisiei. Cine dorește să cîștige mai mult decît generoasa rentă europeană are datoria de a cere avizul unui așa-numit Comitet Etic, compus din un fost director de DG, un fost europarlamentar și un fost judecător al Curții Europene de Justiție.
Domnul Barroso a dat exemplul: domnia sa desfășoară acum nu mai puțin de 22 de activități, dintre care unele plătite. Cea mai interesantă este implicarea sa în reuniunile Bilderberg, care sînt, (aproape) prin definiție, dedicate lobby-ului la nivel înalt și foarte înalt. Este drept că domnul Barroso face, conform propriilor declarații, voluntariat. Dar lumea se întreabă, pe bună dreptate: ce este acela voluntariat cînd vorbim de lobby-ul de la acest nivel?
Viviane Reding are o situație și mai spectaculoasă. Domnia sa (vă amintiți) era responsabilă cu Legea (Portofoliul Afacerilor Interne). Poate de aceea s-a considerat că a deveni rapid membru în comitetele directoare de la Agfa Gevaert și de la Nyrstar (companie minieră), precum și parte a consiliului Fundației Bertelsmann (da, există o legătură puternică cu giganticul grup media global) este în regulă, pentru că nu au legătură directă cu fostul său portofoliu. Domnia sa a fost zece ani comisar european. Dacă își închipuie cineva că relațiile și conexiunile pe care le-a căpătat în acel deceniu nu ajută cu nimic corporațiile pentru care lucrează acum, îl sfătuiesc să asculte de dimineața pînă seara „Imagine“ a lui John Lennon sau să se mute într-o tabără hippie de prin California.
Karel de Gucht este alt caz interesant. A fost comisar pentru comerț și unul dintre inițiatorii celebrului TTIP – negocierile transatlantice privind o zonă comercială liberă între UE și SUA. A fost constant criticat că a pus marile corporații în centrul filozofiei sale de negociere. Acum, domnia sa lucrează pe salariu la Proximus, operatorul de telefonie mobilă din Belgia, și pentru alte două solide firme globale de investiții financiare: Merit Capital și CVC Capital Partners.
Doamna Neelie Kroes, comisar în timpul crizei financiare globale, a găsit un loc de consultant (plătit) pentru Bank of America Merril Lynch, în ciuda promisiunii făcute Parlamentului European la preluarea mandatului, cum că după 2015 se va retrage totalmente din afaceri.
Ce ziceți? Prin comparație, cum s-a descurcat fostul comisar pentru agricultură? Mai bine sau mai rău?
Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.