Ce mai face Comisia Barroso?

Publicat în Dilema Veche nr. 614 din 18-25 noiembrie 2015
Guverne sub acoperire jpeg

Astăzi, Comisia Barroso o duce destul de bine. Conform Tratatului UE, articolul 254, în timpul și după terminarea mandatului, un comisar este obligat să țină la statutul său de înalt funcționar european și să nu se bage în activități care îl pot aduce în situații de incompatibilitate sau, Doamne ferește, de conflict de interese. Pornind de la acel articol, a fost elaborat un cod de conduită pentru comisari. De exemplu, domniile lor nu au voie să primească un cadou mai scump de 150 de euro fără să îl declare. Singurele munci suplimentare permise în timpul mandatului sînt conferințele, seminariile sau cursurile despre bunul mers al Europei Unite. În cazul în care domniile lor sînt plătite pentru aceste activități, banii rezultați vor fi donați unei organizații caritabile, la alegerea funcționarului. În timpul mandatului, soția sau soțul nu au voie să muncească în vreun domeniu în care consortul poate avea vreo influență. Fiind destul de greu de găsit o arie de activitate neatinsă de efectele deciziilor comunitare, de obicei, soarta profesională a familiei este pusă între paranteze în timpul activității norocoasei rude ajunse comisar european.

E drept, salariul nu este mic. Conform ONG-ului Corporate Europe Observatory, leafa unui comisar este de 20.823 de euro. Vicepreședinții și reprezentantul pentru politică externă au ceva mai mult. După încheierea mandatului, timp de un an și jumătate, înalții funcționari primesc între 40 și 65% din fostul salariu, cu o condiție: nu au voie să dețină slujbe plătite în care să își poată folosi informațiile din perioada mandatului sau posibilitatea de a face lobby și a avea acces la resursele Comisiei. Cine dorește să cîștige mai mult decît generoasa rentă europeană are datoria de a cere avizul unui așa-numit Comitet Etic, compus din un fost director de DG, un fost europarlamentar și un fost judecător al Curții Europene de Justiție.

Domnul Barroso a dat exemplul: domnia sa desfășoară acum nu mai puțin de 22 de activități, dintre care unele plătite. Cea mai interesantă este implicarea sa în reuniunile Bilderberg, care sînt, (aproape) prin definiție, dedicate lobby-ului la nivel înalt și foarte înalt. Este drept că domnul Barroso face, conform propriilor declarații, voluntariat. Dar lumea se întreabă, pe bună dreptate: ce este acela voluntariat cînd vorbim de lobby-ul de la acest nivel?

Viviane Reding are o situație și mai spectaculoasă. Domnia sa (vă amintiți) era responsabilă cu Legea (Portofoliul Afacerilor Interne). Poate de aceea s-a considerat că a deveni rapid membru în comitetele directoare de la Agfa Gevaert și de la Nyrstar (companie minieră), precum și parte a consiliului Fundației Bertelsmann (da, există o legătură puternică cu giganticul grup media global) este în regulă, pentru că nu au legătură directă cu fostul său portofoliu. Domnia sa a fost zece ani comisar european. Dacă își închipuie cineva că relațiile și conexiunile pe care le-a căpătat în acel deceniu nu ajută cu nimic corporațiile pentru care lucrează acum, îl sfătuiesc să asculte de dimineața pînă seara „Imagine“ a lui John Lennon sau să se mute într-o tabără hippie de prin California.

Karel de Gucht este alt caz interesant. A fost comisar pentru comerț și unul dintre inițiatorii celebrului TTIP – negocierile transatlantice privind o zonă comercială liberă între UE și SUA. A fost constant criticat că a pus marile corporații în centrul filozofiei sale de negociere. Acum, domnia sa lucrează pe salariu la Proximus, operatorul de telefonie mobilă din Belgia, și pentru alte două solide firme globale de investiții financiare: Merit Capital și CVC Capital Partners.

Doamna Neelie Kroes, comisar în timpul crizei financiare globale, a găsit un loc de consultant (plătit) pentru Bank of America Merril Lynch, în ciuda promisiunii făcute Parlamentului European la preluarea mandatului, cum că după 2015 se va retrage totalmente din afaceri.

Ce ziceți? Prin comparație, cum s-a descurcat fostul comisar pentru agricultură? Mai bine sau mai rău?

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

rapid   dinamo fb jpg
reportaj în Stoeneşti - în comunitatea de romi în care copiii sunt căsătoriţi la vârste fragede
Copiii uitați ai Europei
Într-un interviu tulburător difuzat de o televiziune anul trecut și disponibil în continuare pe platforma YouTube, actrița Alina Șerban mărturisea: „Aveam vreo patru ani și mi-a zis mama că abia învățasem să vorbesc ca lumea și spuneam: eu sunt romă, dar nu sunt murdară”.
Regele Charles cântând la un morcov foto X jpeg
Regele Charles și-a surprins invitații cântând la un instrument inedit. „Într-o formă excelentă”
Regele Charles al III-lea a oferit un moment amuzant și memorabil în cadrul unei recepții organizate la Castelul Windsor, unde a încercat un flaut realizat dintr-un morcov.
Donald Trump FOTO Profimedia
Trump, forțat să își abandoneze elicopterul din cauza unei defecțiuni. Liderul american, criticat că a plecat la golf
Donald Trump a fost nevoit să își abandoneze elicopterul pe pistă, după o defecțiune observată înainte de decolare.
Vladimir Putin FOTO EPA-EFE
Mii de conturi TikTok care îl susțineau pe Călin Georgescu fac acum propagandă pro-Putin. Ce spune vicepreședintele CNA
De aproximativ o săptămână, a explodat numărul conturilor de pe TikTok care fac propagandă pro-Vladimir Putin și pro-Rusia. Până acum au fost identificate câteva mii astfel de conturi.
garda forestiera foto facebook png
Salarii uriașe la Garda Forestieră. Șefii instituției ar încasa până la 5.000 de euro pe lună
Potrivit FACIAS, șefii Gărzii Forestiere beneficiază de autoturisme de serviciu și cazare decontată, în cuantum de 12.000 de euro per mandat.
12934055 jpg
Soarta războiului din Ucraina nu este pecetluită, spune un general NATO. Prima confirmare a ofensivei ucrainene din Belgorod
Trupele ucrainene dețin în continuare teritoriu în regiunea Kursk, și-au extins operațiunile în a doua regiune rusă și au întărit pozițiile defensive, apreciază șeful comandamentului armatei americane în Europa.
Inselatorie captura vudeo DIGI 24 png
Țeapă de 24 de mii de euro pentru o casă din lemn. Cum și-a dat seama o femeie că totul a fost doar o escrocherie
Tot mai mulți români cad victime ale fraudelor online. Infractorii dau dovadă de multă imaginație și par tot mai credibili în tentativele lor de a-i păcăli pe oamenii de bună credință.
Tecau
Horia Tecău a luat foc după ce a fost refuzat în masă de marile jucătoare pentru meciurile din BJK Cup
Anca Todoni va fi lidera naționalei tricolore la turneul din Japonia.