Binecuvîntaţi-i pe consultanţi!

Publicat în Dilema Veche nr. 342 din 2 septembrie - 8 septembrie 2010
Cîte puncte de rating ai făcut de Revelion? jpeg

Cea mai bun─â slujb─â ├«n Rom├ónia este cea de consultant. Nu conteaz─â domeniul (fiscal, marketing, politic─â, asigur─âri sau media). ├Ä┼úi merg prost v├«nz─ârile, cheam─â un consultant! Vrei s─â-┼úi ascunzi profitul de statul care te supraimpoziteaz─â, ├«┼úi spune un consultant cum s─â-l dose┼čti! Te indispune un furnizor neserios, vorbe┼čte cu un consultant care ├«┼úi va confirma c─â a┼ča este: trebuie s─â renun┼úi la indolent! Ai o imagine bo┼úit─â ├«n pres─â, ┼úi-o lustruie┼čte un consultant de nu te mai recunoa┼čte nici nevasta. ┼ói-a devenit antipatic─â secretara, este timpul pentru una nou─â, ┼či un consultant ├«n Human Resources ├«┼úi va spune cum s─â scapi de ÔÇ×buruian─âÔÇť. Sim┼úi c─â nu mai e┼čti managerul col┼úos de alt─âdat─â? Du-te la un coach, care s─â-┼úi redea siguran┼úa ┼či pofta de a le face zile fripte amploaia┼úilor t─âi. Dac─â te doare ficatul, las─â-te de b─âutur─â ┼či d─â-i telefon consultantului s─â-┼úi recomande un medic bun! 

Consultantul ┼čtie totul despre via┼ú─â. Cu el ├«n birou, n-ai nevoie nici de psihoterapeut ┼či nici de duhovnic. ├Ä┼úi ofer─â totul: sfaturi, cifre, monitoriz─âri, un foc de la brichet─â, citate din oameni celebri de care n-ai auzit, bancuri, optimism, pe scurt, un viitor luminos. ┼×i multe vorbe, vorbe... Trebuie doar s─â-l ├«ntrebi. Altfel, este un tip sobru (chiar posac) ┼či t─âcut. Fiecare cuv├«nt al s─âu c├«nt─âre┼čte mai mult dec├«t un kil de ro┼čii. 

Nu exist─â ┼čcoal─â de consultan┼úi. ┼×i nici nu tr─âiesc ├«n rezerva┼úii, ca s─â-i v├«nezi ca pe bizoni. Dac─â directorului unei fabrici de lapte i s-a acrit de job, ├«┼či deschide o firm─â de consultan┼ú─â ├«n lactate. Dac─â vreun bancher s-a plictisit ├«n banca ├«n care ┼či-a ÔÇ×f─âcut sumaÔÇť, a ales s─â ofere consultan┼ú─â bancar─â! Fo┼čtii securi┼čti acord─â ÔÇ×consultan┼ú─â ├«n securitateÔÇť, firmelor. ┼×i le merge bine. Fo┼čtilor. Nu po┼úi s─â-i condamni, la asta se pricep, la ÔÇ×securitateÔÇť. Cei mai tari consultan┼úi lucreaz─â cu ministerele ┼či cu agen┼úiile guvernamentale. Statul e prost, consultantul (privat) ├«l face de┼čtept. 

Orice ├«nceput ├«n acest business este greu, dar important este ca aspirantul la consultan┼ú─â s─â apar─â de dou─â-trei ori ├«n pres─â. Este de ajuns s─â i se spun─â doar o singur─â dat─â ÔÇ×consultantÔÇť, c─â toat─â pia┼úa ├«┼či scoate p─âl─âria ├«n fa┼úa sa. Gura lumii ├«i face pe consultan┼úi. 

├Än lumea afacerilor, d─â bine s─â ai un consultant. Este o dovad─â de modestie, ai limite ┼či vrei s─â ├«nve┼úi de la al┼úii, mai ├«nv─â┼úa┼úi. Dac─â ┼či consultantul este str─âin, cu at├«t mai bine. ├Äi invidiez pe consultan┼úi. Particip─â, dar nu se bag─â. Nu-┼či asum─â nici o responsabilitate. Dac─â ai ratat ┼úinta sau ai suferit un e┼čec ├«nseamn─â c─â nu l-ai ascultat pe consultant. Dac─â ai reu┼čit, atunci preg─âte┼čte-te a doua zi s─â-i achi┼úi facturile. 

S├«nt mul┼úi impostori ├«n consultan┼úa din Rom├ónia. S├«nt feri┼úi de criz─â, s├«nt ni┼čte oameni ferici┼úi. Criza ├«ngroa┼č─â r├«ndurile consultan┼úilor. Pe o pia┼ú─â debil─â ca a noastr─â, care suport─â orice, nu po┼úi sc─âpa de ei nici cu DNA-ul ┼či nici cu apele dezl─ân┼úuite de o rupere de nori. Cum s─â sc─âp─âm de ace┼čti ┼čarlatani?... S─â consult─âm ni┼čte consultan┼úi!  

Petre Barbu este senior editor la revista Forbes.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Un roman de ╚Ötiin╚Ť─â
Bill Bryson nu este om de ╚Ötiin╚Ť─â, nu are o forma╚Ťie ╚Ötiin╚Ťific─â ╚Öi, poate tocmai de aceea, tot ce scrie pare s─â aib─â ├«n spate un proces de ├«n╚Ťelegere, de clarificare a unor lucruri, p├«n─â la nivelul la care devin accesibile oric─ârui om cu o minim─â educa╚Ťie academic─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Datoria Europei
Nici Fran╚Ťa, nici Germania ╚Öi nici ÔÇô cu at├«t mai pu╚Ťin! ÔÇô ╚Ü─ârile de Jos ori Danemarca nu vor face rabat de la exigen╚Ťele procesului de aderare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Note, st─âri, zile
Mi-e greu s─â pricep de ce a certa pe toat─â lumea e o form─â de ÔÇ×ac╚ŤiuneÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
ÔÇ×Nu umili╚Ťi Fran╚Ťa, domnule pre╚Öedinte!ÔÇŁ
Pre╚Öedintele Fran╚Ťei, Emmanuel Macron, a declarat de dou─â ori, nu o singur─â dat─â, c─â ÔÇ×nu trebuie umilit─â RusiaÔÇŁ.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Eroismul ucrainean și inima stafidită a Europei
Ucrainenii dau Europei anului 2022 o lec╚Ťie pentru care m─â tem c─â opulentul nostru continent, cu birocra╚Ťia lui pe c├«t de groas─â, pe at├«t de nevolnic─â, cu politicienii lui minusculi, nu este preg─âtit.
Cooper Union jpg
Două surori, un muzeu și o premieră
├Än prim─âvara anului 1897, la etajul al patrulea al ╚Öcolii publice Cooper Union din Manhattan pe care o ├«nfiin╚Ťase bunicul lor, surorile Hewitt au inaugurat Muzeul de Arte Decorative Cooper Union.
Tezaur jpg
O lung─â istorie de furt
Furturile din Ucraina sînt o reamintire brutală a celor cu care s-a confruntat, în istorie, România.
Iconofobie jpeg
Iubirea/ura de aproape
Devii mizantrop nu neapărat cunoscînd răul din celălalt, cît cunoscînd răul din tine.
HCorches prel jpg
La vida loca loca loca loca
Deprinderea aceasta a def─âim─ârii profesorilor a devenit la noi pandemic─â ╚Öi are un gust nu amar, ci de-a dreptul gre╚Ťos, cel pu╚Ťin ├«n percep╚Ťia mea.
p 7 2 WC jpg jpg
De ce refuz─â Occidentul s─â numeasc─â fascist─â Rusia lui Putin?
Jena Occidentului de a numi fascist─â Rusia lui Putin se explic─â prin contextul psiho-istoric al ╚Ť─ârilor europene.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Ce mai facem cu Na╚Ťionala?
Ne tortureaz─â ┼či o tortur─âm, chestiune din care nimeni nu va r─âm├«ne ├«ntreg. Echipa Rom├óniei nu e altceva dec├«t oglinda Rom├óniei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Ospitalitate
Nu e neap─ârat ipocrizie, cum ar zice unii, ci polite╚Ťe ╚Öi meserie.

Adevarul.ro

image
Rom├ónii au votat Destina┼úia Turistic─â a anului 2022. Ora┼čul care a c├ó┼čtigat marele titlu
Capitala Moldovei a c├ó┼čtigat premiul publicului, rom├ónii fiind cei care au votat online, pe www.destinatiaanului.ro. Premiul Juriului a fost acordat Bra┼čovului.
image
O t├ón─âr─â ┼či-a dorit o noapte de vis ├«n compania unui ÔÇ×Don JuanÔÇŁ. Idila s-a transformat ├«n co┼čmar
O t├ón─âr─â care credea c─â va tr─âi o noapte de vis al─âturi de un a┼ča-zis ÔÇ×Don JuanÔÇŁ s-a trezit a doua zi ca dintr-un co┼čmar. B─ârbatul a fost condamnat pentru faptele sale.
image
Imagini din patiseria Paul din mall Promenada ├«nchis─â de ANPC din cauza mizeriei ┼či a alimentelor expirate VIDEO
O echipa din Comisariatul pentru Protec┼úia Consumatorilor din Municipiul Bucure┼čti a constatat un mod defectuos ├«n desf─â┼čurarea activit─â┼úii Patiseriei/cofet─âriei Paul, care oferea spre consum produse care pot pune ├«n pericol via┼úa ┼či s─ân─âtatea consumatorilor.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
├Än prim─âvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a c─ârui gazd─â era Betty Crocker, devenit─â o emblem─â a emisiunilor de acest gen ╚Öi un idol al gospodinelor de peste Ocean. Pu╚Ťin─â lume ╚Ötia c─â Betty nu exista cu adev─ârat, ci era doar o pl─âsmuire a min╚Ťilor creatoare ale postului de radio.
image
ÔÇ×UverturaÔÇŁ r─âzboiului austro-turc din 1715-1718
R─âzboiul turco-vene╚Ťiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut ╚Öi drept R─âzboiul Austro-Turc din 1715-1718, sau ÔÇ×R─âzboiul lui Eugeniu de SavoiaÔÇŁ, este primul din seria r─âzboaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol ├«i scria Elisabetei c─â otomanii ├«ncercaser─â pe data de 28 s─â ias─â din Plevna lupt├ónd ╚Öi construind un pod peste r├óul Vid, ├«n zon─â desf─â╚Öur├óndu-se b─ât─âlii cumplite. Carol s-a ├«ndreptat imediat ├«n acea direc╚Ťie, ├«n timp ce ├«mp─âratul se dusese ├«n centrul dispozitivului.