Anul pre┼čedintelui antizgomot

Publicat în Dilema Veche nr. 619 din 24 decembrie 2015
Cum explici România unui refugiat jpeg

2015  a fost anul pre┬ş╚Öe┬şdin┬ştelui. De la optimismul re╚Ťinut al debutului de mandat, trec├«nd prin conflictul surd cu executivul condus de Victor Ponta ╚Öi termin├«nd cu instaurarea unui guvern mai prietenos, Klaus Iohan┬şnis a dominat. A f─âcut-o eficient, nezgomotos ╚Öi, ├«n acela╚Öi timp, d├«nd senza╚Ťia unei oarecari inadecv─âri care tinde s─â devin─â parte din persoana sa public─â. 

Ceea ce am v─âzut anul acesta a fost, ├«n┬ştrÔÇĹa┬şdev─âr, un alt stil de a face politic─â. Dac─â e ceva ce pre╚Öedintele a promis, ╚Öi a ╚Öi respectat, a fost aceast─â schimbare de stil. Mai pu╚Ťin conflictual, mai pu╚Ťin expansiv ╚Öi mai pu╚Ťin tentat s─â vorbeasc─â ├«n propozi╚Ťii scurte ╚Öi citabile, dl Iohannis a reu╚Öit rapid s─â se desprind─â de imaginea predecesorului s─âu. ├Äns─â, dincolo de percep╚Ťii, ce r─âm├«ne din anul pre╚Öedintelui? R─âm├«ne, ├«n primul r├«nd, un guvern nou. O construc╚Ťie curioas─â care anuleaz─â cumva paradigma clasic─â Putere-Opozi╚Ťie. Cele dou─â partide mari au fost de acord s─â sprijine cabinetul Ciolo╚Ö, s─â cedeze ├«n fa╚Ťa voin╚Ťei pre╚Öedintelui, f─âr─â ├«ns─â a renun╚Ťa total ╚Öi la sursele de putere. Prezen╚Ťa ├«n guvern a lui Vasile D├óncu, de exemplu, anuleaz─â prezum╚Ťia de ÔÇ×tehnocra╚ŤieÔÇť , vehiculat─â at├«t de intens ├«n perioada alc─âtuirii cabinetului. 

A╚Öa se face c─â, paradoxal, avem un guvern care beneficiaz─â de un larg sprijin parlamentar f─âr─â ├«ns─â a reprezenta pe cineva anume. E cabinetul Ciolo╚Ö un guvern PSD? Nu. E guvern PNL? Nu. St├«nga? Dreapta? Greu de spus. Cel mult un guvern preziden╚Ťial non-ideologic, a c─ârui instaurare a fost validat─â de un Parlament lipsit de ini╚Ťiativ─â ╚Öi paralizat de calcule care nu ie╚Öeau nicicum. 

Presiunea străzii, atîta cîtă a fost, a fost suficientă pentru îndepărtarea precedentului guvern, însă am dubii că a fost suficientă pentru numirea celui curent.

├Än fapt, mandatul de a rezolva impasul a fost cedat pre╚Öedintelui pentru c─â nici unul dintre partidele mari nu era ├«ntr-o situa╚Ťie prea bun─â. PSD, trecut recent printr-o schimbare la v├«rf ╚Öi cu o sum─â semnificativ─â de probleme cu justi╚Ťia, avea nevoie de o pauz─â pentru asimilarea schimb─ârilor ├«ncepute odat─â cu alegerile preziden╚Ťiale din 2014. PNL, ├«n mijlocul unei fuziuni neentuziasmante ╚Öi greu de administrat, nu avea nici puterea parlamentar─â ╚Öi nici voin╚Ťa sau numele necesare pentru a for╚Ťa un cabinet propriu. 

Partidele i-au oferit pre╚Öedintelui o parte din puterea pe care nu o mai puteau gestiona. E aici o tranzac╚Ťie complex─â care pune guvernul preziden╚Ťial ├«n fa╚Ťa unui mandat pe care l-a╚Ö califica mai degrab─â rezervat. A╚Ö men╚Ťiona aici relativa lips─â de reac╚Ťie la propunerile de cre╚Ötere a salariilor din sectorul bugetar sau la presiunile civice privind deschiderea sistemului politic ├«naintea alegerilor locale de anul viitor. Nici Guvernul, nici pre╚Öedintele nu au demonstrat vreo dorin╚Ť─â real─â de a intra ├«n conflict cu partidele. Asta ne aduce la o alt─â caracteristic─â a pre╚Öedintelui. Capacitatea de a judeca politic contextul ╚Öi refuzul conflictului direct ╚Öi deschis. Dl Iohannis pare s─â fi ├«n╚Ťeles c─â orice b─ât─âlie, chiar ╚Öi c├«╚Ötigat─â, las─â urme ╚Öi are consecin╚Ťe pe termen lung. Chiar dac─â e devreme pentru astfel de specula╚Ťii, pre╚Öedintele pare s─â ├«╚Öi g├«ndeasc─â cariera la Cotroceni pentru dou─â mandate. 

I nterven╚Ťiile sale publice au l─âsat adesea senza╚Ťia c─â ├«╚Öi conserv─â energia pentru un maraton. Un avans lent ╚Öi sigur ├«ntr-o ├«ncercare de cucerire a puterii, nivel cu nivel. A╚Ö remarca aici un detaliu important ╚Öi care e una din principalele caracteristici ale anului preziden╚Ťial: dl Iohannis a preferat s─â numeasc─â persoane de ├«ncredere la conducerea serviciilor secrete, distrug├«nd ceea ce foarte mul╚Ťi sperau s─â devin─â o tradi╚Ťie rom├óneasc─â: numirea unui reprezentant al Opozi╚Ťiei ├«n fruntea uneia dintre principalele structuri de securitate na╚Ťional─â. 

Mesajul e f─âr─â echivoc ╚Öi, cumva, descurajator. Pre╚Öedintele prefer─â controlul ├«n fa╚Ťa fantasmei echilibrului politic. Asta ar putea s─â denote ╚Öi un soi de nesiguran╚Ť─â a fostului primar al Sibiului trimis de electorat la Cotroceni. Dar, dac─â citim ╚Ötirile din ultimii doi-trei ani, e greu s─â nu ├«n╚Ťelegem de unde vine atitudinea asta. Avem deja un fost ╚Öef de stat care s-a declarat ÔÇ×├«nvins de serviciiÔÇť, ├«n timp ce un al doilea se pl├«nge zgomotos de ele. Probabil c─â dl Iohannis nu vrea s─â fie al treilea. ├Änc─â nu ╚Ötiu dac─â e o dovad─â de pragmatism sau doar un abandon cinic al speran╚Ťei c─â se poate ╚Öi altfel. 

├Än plan extern, dl Iohannis a fost mai degrab─â prudent. Definitorie pentru ac╚Ťiunea preziden╚Ťial─â a fost atitudinea fa╚Ť─â de criza refugia╚Ťilor. Rom├ónia a evitat situarea la extremit─â╚Ťile spectrului de opinii, f─âr─â ├«ns─â s─â contribuie ├«n vreun sens la avansul dezbaterii. Aici, dl Iohannis se pliaz─â cumva pe ceea ce s-a ├«nt├«mplat ├«n ultimii ani. Vocea european─â a Rom├óniei nu e o voce, ci un murmur. Bucure╚Ötiul e aproape inexistent la Bruxelles, iar, p├«n─â la finalul anului, Klaus Iohannis nu a p─ârut s─â ├«ncerce s─â schimbe lucrul ─âsta. Un semn bun poate fi totu╚Öi faptul c─â, ├«n decembrie, pre╚Öedintele a cedat dreptul de reprezentare la Consiliul European premierului, a c─ârui experien╚Ť─â ├«n politica UE e greu de contestat. 

Pre╚Öedintele Iohannis ├«ncheie anul mai puternic dec├«t l-a ├«nceput. Controleaz─â Guvernul, controleaz─â serviciile secrete ╚Öi are o rela╚Ťie non-conflictual─â cu partidele. Anul ─âsta, pre╚Öedintele a c├«╚Ötigat. A c├«╚Ötigat influen╚Ť─â, putere ╚Öi mijloace de ac╚Ťiune. 

A  reu╚Öit asta av├«nd r─âbdare, lucr├«nd meticulos ╚Öi d├«nd dovad─â de un soi de ├«nc─âp─â╚Ť├«nare silen╚Ťioas─â, ambi╚Ťioas─â ╚Öi eficient─â. Dup─â zece ani, Rom├ónia are un pre╚Öedinte antizgomot.

├Äns─â, dac─â ave╚Ťi r─âbdare s─â reciti╚Ťi discursul de ├«nvestitur─â, o s─â remarca╚Ťi c─â nici unul dintre angajamentele specifice luate ├«n fa╚Ťa na╚Ťiunii nu a fost ├«nc─â ├«ndeplinit. Mediul politic e la fel de opac ╚Öi ├«nchis, ÔÇ×marile sisteme publiceÔÇť (├«n cuvintele pre╚Öedintelui) s├«nt chiar mai contestate dec├«t erau acum un an, iar rolul Rom├óniei ├«n Uniunea European─â e la fel de minor ╚Öi de neclar. 

A╚Ö ├«ncheia cu un citat din acel discurs: ÔÇ×Rom├ónia nu are voie s─â r─âm├«n─â ╚Ťara proiectelor mereu ├«ncepute ╚Öi niciodat─â terminate, de la Constitu╚Ťie la autostr─âzi, ╚Ťara vorbelor frumoase ╚Öi faptelor pu╚Ťine, ╚Ťara care face legi pentru prezent, nu pentru viitor, pentru interese particulare, nu pentru binele comun. Rom├ónia nu poate s─â r─âm├«n─â ╚Ťara a╚Ötept─ârilor mari ╚Öi rezultatelor mici, ╚Ťara timpului irosit ╚Öi a oportunit─â╚Ťilor ratateÔÇť.

Mai sînt patru ani de mandat. Poate e nevoie și de un pic de zgomot.

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la

.

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, dup─â 30 de ani, rom├ónii, al─âturi de ceilal╚Ťi europeni, de aceast─â dat─â, s─â se afle ├«n situa╚Ťia ├«n care s─â suporte o serie de restric╚Ťii de consum nepopulare ╚Öi dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
À la guerre...
Campania declan╚Öat─â ├«mpotriva Amnesty International este ├«n cel mai bun caz ineficient─â, ├«n cel mai r─âu ÔÇô d─âun─âtoare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului rena┼čte (supravie┼úuie┼čte) viguros pe scena noastr─â politic─â ┼či are la baz─â aceea┼či congenital─â inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinat─â.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele s├«nt prin defini╚Ťie nu numai ├«nc─âp─â╚Ť├«nate, ci ╚Öi cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa leg─âtura fascinant─â dintre prost ╚Öi de╚Öteptul lui ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, mediul de via╚Ť─â cel mai propice pentru de╚Öteptul pro╚Ötilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. ╚śi continu─â. Trebuie doar s─â ╚Ötii s─â surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disec╚Ťii
Ce ├«╚Öi cunoa╚Öte omul mai bine dec├«t proprietatea, posesiunea (simbolic─â sau material─â) cu care genereaz─â, gradual, raporturi de consubstan╚Ťialitate?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de b─âtr├«nii s─âi ├«n╚Ťelep╚Ťi
Cum s─â-i fideliz─âm ╚Öi s─â le oferim bucuria de a mai d─ârui din ceea ce au acumulat o via╚Ť─â?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sf├«r╚Öitul ÔÇ×mesei gratuiteÔÇŁ ├«n Uniunea European─â
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenule┼ú electric de juc─ârie. Arat─â bine, se mi┼čc─â bine ┼či reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Merg├«nd ├«ntr-o zi la unele dintre aceste b─âi din Telega, la ╚śoimu, cu toat─â istoria asta ├«n cap, nu mic─â mi-a fost mirarea s─â ├«nt├«lnesc ni╚Öte personaje interesante.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Dincolo de costul ╚Öi eficien╚Ťa sanc╚Ťiunilor interna╚Ťionale
Sanc╚Ťiunile ├«mpotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de c├«nd m─â ┼čtiu, ├«ntre ascez─â ┼či l─âcomie, ├«ntre Yoga ierbivor─â ┼či Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, c─â ne-a╚Ťi speriat, bat─â-v─â s─â v─â bat─â....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
P├«n─â la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semn─âturi de sus╚Ťinere, din toate col╚Ťurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta ├«ngust─â ╚Öi elegant─â, bra╚Ťele ghidonului ╚Öi sunetul pe care ├«l scotea noul scuter ├«l asem─ânau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristic─â metafizic─â
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta at├«t de grav o genera╚Ťie, retez├«ndu-i pofta de a tr─âi?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Longevivi
Adjectivul ÔÇ×longevivÔÇŁ este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lung─â a unei vie╚Ťi umane, ci ╚Öi pe aceea a unei activit─â╚Ťi oarecare ├«ndeplinite de o persoan─â.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred c─â ├«n ╚Öcoli institu╚Ťia psihologului ╚Öcolar ar trebui s─â capete o mult mai mare vizibilitate ╚Öi importan╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Mai exist─â ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Exist─â o teorie imbecil─â conform c─âreia la stadion po┼úi face mai orice, ÔÇ×nu s├«ntem la teatruÔÇť, e bine s─â existe un loc unde s─â se descarce fl─âc─âii.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Turismul ne e str─âin
Mori╚Öca merge oricum ╚Öi mereu apar al╚Ťi clien╚Ťi fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce lipse╚Öte pe pia╚Ťa politic─â
Tejghelele vie╚Ťii noastre politice, de╚Öi multicolore ├«n aparen╚Ť─â, s├«nt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
Misterele celor mai spectaculoase pe┼čteri din mun┼úii Hunedoarei. Unde s-ar fi aflat comoara lui Decebal
Turi┼čtii care ajung ├«n mun┼úii Hunedoarei pot vizita o mul┼úime de pe┼čteri spectaculoase, pline de mistere. Unele au fost locuite din preistorie.
image
┼×oseaua pierdut─â ├«n mun┼úi, pl├óns─â de localnici: ÔÇ×├Än scurt timp nu o s─â mai admir─âm peisajul minunatÔÇŁ VIDEO
Doar o parte din ┼čoseaua care se afund─â ├«n mun┼úi, pentru a lega Valea Jiului de B─âile Herculane, a fost finalizat─â. Localnicii se pl├óng de starea drumului na┼úional.
image
O influenceri┼ú─â urm─ârit─â de milioane de fani, acuzat─â c─â ┼či-a ucis iubitul. T├ón─âra mai fusese arestat─â pentru c─â l-a agresat fizic FOTO
Courtney Clenney, ├«n v├órst─â de 26 de ani, este o influenceri┼ú─â ┼či model OnlyFans din Statele Unite. Ea a fost arestat─â pentru crim─â, dup─â ce ┼či-a ├«njunghiat mortal iubitul, ├«n timp ce se certau.

HIstoria.ro

image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemor─ârii recente a mor╚Ťii voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei povestea inedit─â a raclei ├«n care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau me╚Öte╚Öugari des─âv├ór╚Öi╚Ťi ├«n prelucrarea metalelor, armele f─âurite de fierarii daci fiind formidabile ╚Öi letale. Ateliere de fier─ârie erau ├«n toate a╚Öez─ârile, multe f─âc├ónd unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un me╚Öter priceput putea foarte u╚Öor s─â fac─â ╚Öi arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediat─â timp de zece ani ╚Öi apoi cucerit─â de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii R─âzboiului Troiei ar fi fost, conform ÔÇ×IliadeiÔÇŁ, r─âpirea Elenei, cunoscut─â drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus ╚Öi a Ledei.