Am îmbătrînit. Sînt conservator

Publicat în Dilema Veche nr. 613 din 12-18 noiembrie 2015
Guverne sub acoperire jpeg

Cum aș putea să nu îmi doresc o țară cu oameni cinstiți, cu politicieni onești, cu miniștri competenți și cu performanță în toate domeniile? Cum aș putea să nu vreau să dispară mica și marea șpagă din peisajul cotidian al administrației?

Declar, carevasăzică: nu pot a nu fi de acord cu Marile Idealuri strigate acum în Piața Universității. Nu am cum să nu fiu de acord cu tinerii frumoși, duri, integri care se strîng acolo. Șansa României de mîine, cum s-ar zice. O Românie în care nu se mai dă și nu se mai ia ciubuc, în care nu mai trecem pe roșu cînd nu ne vede polițistul și nu mai acceptăm să ne periem șeful incompetent pentru a ne păstra job-ul din corporație, și să îi spunem, privindu-l în ochi, să se ducă n mă-sa cu corporația lui cu tot, că nu mai avem de gînd să ne pierdem tinerețile sub conducerea lui ineptă.

Dincolo de lucrurile de bun-simț pe care le-am aflat de la Piața Universității în ultima săptămînă, am cîteva lucruri care mă fac să mă consider un conservator bătrîn, incapabil să înțeleg validitatea cîtorva revendicări. Una ar fi cererea de demisie a Patriarhului Daniel. Oricare ar fi nemulțumirea publică față de calitatea mesajului transmis unei societăți în fierbere, eu cred că Preafericitul nu este funcționar public. Nu este ministrul Bisericii Ortodoxe. De aceea, cererea de demisie îmi pare deplasată. Măcar am bucuria că Preafericirea sa a avut inspirația unui moment de smerenie în care și-a cerut scuze pentru un mesaj total nepotrivit momentului și audienței. În același timp, sloganul „Vrem spitale, nu catedrale“ îmi pare inept. Personal, eu vreau și catedrale, și spitale. Ca un amănunt suplimentar: toți medicii BUNI pe care îi cunosc sînt, simultan, BUNI creștini. Toți declară că, în secțiile de reanimare, Dumnezeu există și produce miracole pentru care nici un medic nu poate oferi explicații științifice.

Cel mai tare mă neliniștește cererea de înlocuire a unei clase politice considerate coruptă, incapabilă, depărtată de adevăratele interese ale societății. În primul rînd, mă irită generalizările. Evident că, după ce ne culcăm seara cu niște arestări pentru corupție și ne trezim dimineața cu alt episod din DNA Saga, imaginea creată nu poate fi decît a unei clase politice universal și iremediabil murdare, corupte, mizerabile. Nimic nou. În Italia de acum cîteva decenii, după niște operațiuni juridice de curățare a merelor putrede din livada Parlamentului sau a Guvernului, impresia corupției generalizate a devenit inevitabilă. De aici, impulsul de a cere schimbarea din rădăcini a sistemului. Pînă la cristalizarea unor mișcări politice antisistem este doar un pas. S-a întîmplat în Italia (Liga Nordului), apoi în Austria (din motive ușor diferite). Au urmat Franța (cu Chirac și Sarkozy cercetați penal și doamna Le Pen în creștere uriașă de formă), Bulgaria (Ataka), Ungaria (Jobbik), Marea Britanie (excelentul orator Nigel Farage și al său UKIP), Grecia (criza economică l-a creat pe Tsipras) sau Spania (Podemos). Acum vreo șase luni, tot în paginile mă arătam ușor nedumerit de faptul că România nu are un asemenea partid antisistem. Locul este, încă, gol. În principiu, tinerii puri și duri care doresc să creeze o Românie mai bună prin înlocuirea clasei politice actuale ar putea să creeze un asemenea partid. Ar fi, cumva, în firea lucrurilor. Un asemenea partid ar fi, însă, extrem de vulnerabil. Nu ar putea să se susțină financiar (care om cu bani curați ar sponsoriza o asemenea mișcare?), ceea ce l-ar face incapabil să atragă experți credibili cu care să imagineze programe de guvernare sau să plătească o campanie electorală decentă.

În final, întreb: de ce aș cere înlocuirea unei clase politice (da, știu: coruptă și incompetentă) care a plasat România în cel mai bun moment din istoria sa? Sîntem, pentru prima oară în istorie, membri ai celei mai puternice alianțe militare a lumii (NATO) și în clubul țărilor celor mai bogate și invidiate din lume (UE).

E clar, sînt bătrîn și conservator. Altfel, nu aș refuza revoluția plină de adrenalină, de dragul unei (mult mai) plicticoase… evoluții.

Gabriel Giurgiu este realizator de e­mi­siuni despre Uniunea Europeană, la TVR.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
Republica Moldova, urmǎtoarea țintǎ a Rusiei. Cine sunt trimișii lui Putin ANALIZǍ
Federaţia Rusă devine tot mai prezentǎ în Republica Moldova, în contextul în care Ilan Şor, omul Kremlinului, a anunţat înființarea platformei Victoria, menitǎ sǎ adune opoziția pro-rusǎ

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.