Vlaşca şi Teleormanul

Publicat în Dilema Veche nr. 533 din 1-6 mai 2014
„Cu bule“ jpeg

Nu a dispărut cu totul din uz o veche expresie cu origine neclară, dar cu sens surprinzător de actual, formată din numele (corespunzînd vechilor împărţiri administrative) a două judeţe alăturate din sudul ţării: Vlaşca şi Teleormanul. Formula colocvială şi glumeaţă era introdusă în limba mai veche prin adverbele folosite prepoziţional bez sau başca şi indica aluziv „foloasele necuvenite“, veniturile de sursă ilegală, mai ales mita. Expresia trebuie să fi fost la modă în registrul familiar şi în stilul publicistic din ultimele decenii ale secolului al XIX-lea şi pe la începutul secolului XX, pentru că o găsim în revistele vremii, mai ales în cele umoristice, în pamflete: „adorator înfocat al necumulului bez Vlaşca şi Teleormanul“ (Ciulinul, nr. 86, 1885, p. 1); „Se creează în România încă zece posturi de miniştri, cari vor avea salariul obicinuit plus cîte trei gardişti la poartă, plus cîte un automobil gratis pentru ei şi rubedeniile şi amicii lor, plus Vlaşca şi Teleormanul“ (Furnica, nr. 126, 1907, p. 2); „În adevăr, de cînd e ministru, nu cred ca d. Arion să fi mîncat de cincizeci de ori acasă. Şi coşniţa merge! Leafa, bez Vlaşca şi Teleormanul, continuă!“ (Furnica, nr. 17, 1911, p. 2); „i se plăteşte lui o chirie enormă, sub formă de listă civilă, plus «Vlaşca şi Teleormanul»“ (Facla, 1912) etc. Cum se vede din exemplele de mai sus, sensul „în afară de, pe lîngă“, indicînd uneori excluderea, excepţia, iar în acest context adaosul, cumulul, era exprimat iniţial prin termenul de origine slavă bez, caracteristic documentelor juridice; în locul său s-a folosit şi başca, un turcism care avea avantajul rimei: başca Vlaşca! Cu timpul, formula s-a actualizat prin înlocuirea cuvintelor vechi şi populare cu modernul plus.

Expresia este atestată în volumul al VI-lea (din 1901) al Proverbelor româneşti culese de Iuliu Zanne; pe baza unor surse orale, se oferă un exemplu – „Are leafă bună bez Vlaşca şi Teleorman“ –, cu explicaţia „şi alte foloase pe deasupra“. E înregistrată în Dicţionarul Academiei (Dicţionarul limbii române, sub conducerea lui Sextil Puşcariu, Literele A-B, 1913), la cuvîntul bez: „şi alte foloase (mai ales ilicite) pe deasupra“, şi e preluată apoi de alte dicţionare (Scriban, 1939).

Atestările recente, pe Internet, sînt destul de puţine, dar dovedesc că expresia şi-a păstrat o oarecare circulaţie, fie şi limitată şi însoţită de precizări („vorbă din bătrîni“, „de la bunica“, „o veche vorbă românească“). Nu am găsit în uz formula introdusă prin bez..., dar cea cu başca... e destul de bine reprezentată: „adică, sînt joburi unde, dacă nu curge, pică. Başca, Vlaşca şi Teleormanul“ (comentariu la un articol, hotnews.ro, 2.11.2012); „la salariile ei, cîte o avea de la Stat, başca Vlaşca şi Teleormanul, sigur că îi convine să strîngă nea Gheorghe cureaua“ (gorjeanul.ro, 15.09.2011); o descoperim chiar în discursul unui parlamentar, în stenogramele şedinţei Camerei Deputaţilor din 26.06.2002: „într-un final ajunge la un executor judecătoresc care îi ia 10%, başca Vlaşca şi Teleormanul, ca să facă evaziune fiscală“ (cdep.ro). Unii exagerează în privinţa circulaţiei formulei – „este arhicunoscuta zicală «plus Vlaşca si Teleormanul», adică «atenţiile» substanţiale oferite unor magistraţi pentru a scăpa indivizii certaţi cu legea“ (observatordebacau.ro), alţii îi atribuie o utilizare regională: „Era o vorbă prin Bucureşti atuncea cînd se făcea un aranjament oneros «au făcut Vlaşca şi Teleormanul»“ (comentariu, curentul.ro, 17.11.2013).

Cum se întîmplă adesea, expresia veche şi netransparentă ajunge să fie folosită cu un sens schimbat, fie prin agravare – „Vlaşca şi Teleormanul este principala lor grijă (o expresie veche, care înseamnă jaf deschis“ (comentariu, hotnews.ro, 26.01.2012), fie prin reinterpretare liberă: „nazuri şi ifose cît Vlaşca şi Teleormanul!“ (Rodica Ojog-Braşoveanu, Grasă şi proastă, 2011). Se pare că pentru unii vorbitori expresia glumeaţă a devenit o simplă formulă rimată a adaosului, potrivită în orice situaţie: „Am devenit ipohondri. Nu vreau să mă leg de postura adesea lipsită de demnitate, meschină, laşă, plîngăcioasă şi suspicioasă în care ne pune această ipohondrie; asta este doar «başca, Vlaşca şi Teleorman», cum spunea cîndva un bun prieten.“ (reteteleluiradu.ro)

Rămîne nelămurită originea expresiei. În Dicţionarul etimologic al lui Al. Ciorănescu e formulată, cu prudenţă, o posibilă explicaţie: „Pare a fi o aluzie la vechiul trafic ilegal cu cele două oraşe turceşti de la Dunăre.“ Mi se pare însă preferabilă soluţia sugerată de un pasaj din Constantin V. Obedeanu, Grecii în Ţara Românească, 1900: „Boierii dregători aveau lefuri grase fixe, cîteodată însă Domnul le mai dădea şi din veniturile indirecte, de pildă de la vămi, ocne şi din venitul unui întreg judeţ. Numele de Vlaşca şi Teleormanul ajunsese proverbial în documente.“ (p. 943) Ar trebui identificate acele documente în care se atribuiau avantaje suplimentare prin formula (oficială, la origine) bez Vlaşca şi Teleormanul.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea Bucureşti. A publicat, între altele, volumele Limbaj şi politică (Editura Universităţii Bucureşti, 2007) şi 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecţia „Viaţa cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Tarhon FOTO Shutterstock jpg
Planta populară în Ardeal, cu efecte uimitoare asupra sănătății: „Îmbunătățește circulația sanguină”
Mai mult ca sigur că fiecare dintre noi am auzit despre această plantă deja. Ea este foarte populară în piețele din Ardeal, însă nu multă lume știe că planta nu este numai un simplu ingredient delicios folosit la gătit.
banner eugen cristea png
Gestul neașteptat făcut de Eugen Cristea, la doar o zi de la moartea soției: „Am să vă rog să vă amintiți”
La doar o zi după ce și-a pierdut jumătatea, actorul Eugen Cristea a urcat pe scenă și a zâmbit. Un omagiu discret, dar profund, adus Cristinei Deleanu.
banner Adela și Radu Valcan jpg
cantar shutterstock jpg
Când este cel mai bun moment al zilei să te cântărești?
Pentru a obține cele mai precise rezultate pe cântar, e important să îți stabilești un program constant de cântărire.
Manifestație organizată de comuniști la 12 noiembrie 1945 pentru a conduce pe ultimul drum „victimele bandelor lui Maniu şi Brătianu din 8 noiembrie 1945” (© „Fototeca online a comunismului românesc”, cota: 266/1945)
O demonstrație care a arătat că-n România comunismul n-a avut o bază reală
Marea demonstrație din Piața Palatului de ziua numelui lui Mihai ( 8 noiembrie 1945) rămîne o dată impresionantă în istoria României moderne.
primaria capitalei FOTO FB jpg
Vin alegerile: viitorul Primar al Capitalei. Ce au înțeles conducerile partidelor din votul oamenilor
Să ne pregătim pentru alegeri: Primăria Capitalei. Bătălia va fi grea, inclusiv pentru desemnarea candidaților.
Keir Starmer Ursula von der Leyen jpg
Summit de resetare între Regatul Unit și UE, după Brexit. Reconciliere pragmatică, nu reîntoarcere în Uniune
Premierul laburist britanic Keir Starmer dorește să reseteze relațiile cu Uniunea Europeană. Summit-ul de luni, la Londra, promite să înceapă în sfârșit prima fază.
gradina jpg
Pastila banală care face minuni pentru plante. Zdrobește-o și pune-o în apa cu care le uzi
Dacă ai o pasiune pentru plante sau grădinărit, probabil că ești mereu în căutarea unor metode naturale prin care să le îngrijești mai bine și să le stimulezi dezvoltarea.
Ana Bogdan facebook jpg
Turneul de la Roland Garros începe astăzi pentru românce. Ana Bogdan intră prima în concurs
Primul tur al calificărilor programează astăzi meciuri la Paris.